Lichva – trestný čin, který není minulostí

Pojem lichva je známý již od dob starověku. Své místo má dokonce i ve Starém zákoně. V současnosti ji však nezakazuje boží hněv, ale česká legislativa. Ta považuje lichevní smlouvu za neplatnou. Jaké znaky musí smlouva naplnit, aby se jednalo o lichvu? To se dozvíte v následujícím textu.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je lichva a kdo je lichvář

Lichva je poskytnutí půjčky nebo úvěru za extrémně vysoký úrok, který je neúměrně vysoký ve srovnání s obvyklými úrokovými sazbami. Lichva je považována za neetickou a nelegální praktiku, protože využívá finanční tísně nebo nedostatečné informovanosti osob, které si půjčují peníze.

Lichvář je osoba nebo subjekt, který poskytuje takovéto půjčky za nepřiměřeně vysoké úroky. Lichváři často využívají osoby, kterým klasická banka peníze nepůjčí (např. protože už mají dluhy), a tak se uchylují k půjčkám od soukromých osob nebo nebankovních společností, které zneužívají jejich situaci a účtují si neúnosně vysoké úroky.

Tip: Nebankovní půjčky – co to přesně znamená, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a v čem může spočívat jejich nebezpečí? To se dozvíte v našem článku.

Lichva je nejenom morálně problematická, ale v mnoha zemích i právně postihována. U nás je lichva definována v občanském zákoníku a spadá mezi trestné činy. Z tohoto důvodu jsou veškeré smlouvy, naplňující znaky lichvy, neplatné.

Stali jste se obětí lichvy?

Napište nám. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Lichva v občanském zákoníku

Občanský zákoník o lichvě říká: „Neplatná je smlouva, při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá sobě nebo jinému slíbit či poskytnout plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru.“ Toto ale neplatí pro podnikatele, kteří uzavřeli smlouvu v rámci svého podnikání.

Co přesně znamená hrubý nepoměr? To se posuzuje vždy individuálně. U úvěrů se obvykle jedná zhruba o 70% roční úroky. Případně lze využít také srovnání s běžnými cenami a výší úroků. Pokud je překročena dvojnásobně a víc, už to bude pravděpodobně považováno za hrubý nepoměr.

Zároveň se vyjadřuje i k neúměrnému krácení. To definuje jako vzájemné plnění, kdy je plnění jedné ze stran v hrubém nepoměru k tomu, co poskytla druhá strana. Od lichvy se přitom liší tím, že zde chybí zneužití tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany.

Druhá zkrácená strana má v tomto případě možnost žádat o zrušení smlouvy a vrácení věcí do původního stavu. Pokud ale druhá strana nahradí to, o co ji zkrátila, smlouva zůstane v platnosti. Tento nárok je přitom nutné uplatnit do jednoho roku od uzavření smlouvy.

Tuto možnost není možné využít pro případ nabytí na komoditní burze, při investování, v dražbě, v případě sázky nebo hry, ani při poctivém narovnání nebo novaci. Stejně tak neplatí v případě, že mezi sebou mají strany tzv. zvláštní vztah.

Zvláštní vztah je v praxi např. situace, kdy se jedná o kamarády, kteří se dohodli na tom, že plnění proběhne částečně za úplatu a částečně bezúplatně, tedy že jeden druhému prodá za symbolickou částku počítač s tím, že mu na oplátku pomůže s opravou automobilu.

Dále také neplatí pro případy, kdy zkrácená strana výslovně prohlásila, že s nepoměrem souhlasila (např. pro sběratelskou hodnotu, kterou pro ni předmět koupě má).

Trestný čin lichvy

Lichvu, jakožto jeden z trestných činů, upravuje rovněž trestní zákoník. Ten stanovuje, že pokud někdo využije něčí rozumové slabosti, tísně, nezkušenosti, lehkomyslnosti nebo něčího rozrušení, čímž pro sebe nebo pro jiného získá nějakou výhodu, jejíž hodnota je výrazně vyšší než hodnota toho, co za ni poskytl, nebo pokud na sebe převede takovou pohledávku s úmyslem ji uplatnit, bude potrestán odnětím svobody až na dva roky nebo zákazem činnosti.

Tip: Vše o trestu odnětí svobody jsme rozebírali v našem článku.

Odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitý trest hrozí v případě, že pachatel získá značný prospěch, jedná jako člen organizované skupiny nebo pokud svým jednáním způsobí jinému stav těžké nouze. Odnětí svobody na tři až osm let pak hrozí pachateli, který se dopustil lichvy během stavu ohrožení státu, během války, za živelní pohromy apod. nebo v případě, že svým jednáním získal prospěch velkého rozsahu.

Otázkou však zůstává, jak se chápe rozumová slabost, tíseň, nezkušenost, lehkomyslnost a rozrušení. Tyto stavy bývají posuzovány individuálně, přesto si je ale můžeme přiblížit pomocí definic soudce Ústavního soudu a odborníka na trestní právo Pavla Šámala:

Rozumová slabost

Rozumová slabost je neschopnost poškozeného rozpoznat hodnotu svého plnění nebo slibu k hodnotě vzájemného plnění pachatele. Příčinou může být slabomyslnost, nedostatek či ztráta intelektových schopností i jiné poruchy psychiky v důsledku duševní poruchy nebo choroby, případně opožděného vývoje, projevující se zejména v neschopnosti logického uvažování a myšlení.

Tíseň

Tísní se rozumí mimořádně tíživá situace poškozeného (nebo jiné osoby, jejíž tíseň pociťuje poškozený jako tíseň vlastní), vyvolaná určitou i přechodnou naléhavou potřebou, jejíž uspokojení není v možnostech poškozeného. Zpravidla půjde o hospodářskou nesnáz, např. splatnost dluhu, jehož nesplacení může vážně ohrozit společenské postavení nebo majetkové poměry poškozeného.

Nezkušenost

Nezkušenost se vztahuje k nedostatku znalostí nebo zkušeností v oblasti, ve které je smlouva uzavírána. Nezkušenost může spočívat např. v nedostatečné znalosti cen, nákupních možností, zpravidla ve spojení s důvěřivostí vůči pachateli. Jde tady především o nezkušenost při vyřizování majetkových záležitostí.

Lehkomyslnost

Lehkomyslnost vyjadřuje nereálné posouzení situace poškozeným a jeho neschopnost uvědomit si rozsah a závažnost důsledků vlastního jednání, zejména dopadů poskytnutého plnění nebo slibu plnění. Může být výrazem nedostatečných informací poškozeného o rizicích spojených s jeho určitým rozhodnutím nebo jejich podceněním poškozeným anebo projevem neznalosti všech podstatných souvislostí, a to především pokud jde o vzájemný poměr plnění.

Rozrušení

Jde o stav prudkého hnutí mysli vyvolaný určitou bezprostředně předcházející událostí, která zvlášť intenzivně zasáhla citovou složku duševního života poškozeného do té míry, že v tomto stavu nebyl schopen uvážit, zda hodnota jeho plnění nebo slibu plnění odpovídá hodnotě plnění pachatele vůči něm.

Jak se bránit lichvě

Otázkou tedy zůstává, jak se bránit v případě, že jste uzavřeli smlouvu odpovídající lichvě?

  • Prevence: Nejlepším řešením je vždy prevence. V tomto případě je nejlepší si nepůjčovat vůbec nebo si půjčovat pouze u prověřených společností. Před podpisem smlouvy si vždy důkladně přečtěte všechny smlouvy a podmínky, a pokud něčemu nerozumíte, konzultujte je s právníkem.
  • Konzultujte odborníky: V mnoha situacích však prevence není možná a pokud se nacházíte v situaci, kdy máte máte pochybnosti o legálnosti nebo férovosti uzavřené smlouvy, konzultujte situaci s právníkem. Ten totiž dokáže poznat, zda se opravdu jedná o lichvu a dokáže vás provést celým procesem dokazování lichvy. V případě, že smlouva lichvě neodpovídá vám navíc dokáže ušetřit nemalé poplatky za soudní výdaje.
  • Podejte trestní oznámení: Pokud dojdete k závěru (nejlépe po poradě s právníkem), že vaše smlouva skutečně odpovídá lichvě tak, jak jsme ji výše popsali, můžete na věřitele podat trestní oznámení. Shromážděte všechny dokumenty a smlouvy, které máte s daným poskytovatelem úvěru a zaznamenejte také veškerou komunikaci s lichvářem, včetně e-mailů, SMS zpráv, dopisů a telefonních hovorů. Pokud máte svědky, kteří mohou potvrdit lichvářské praktiky, zajistěte jejich výpovědi. Se samotným podáním trestního oznámení se pak obraťte na advokáta. Jako poškozený totiž disponujete speciálními procesními právy, které je dobré znát.
  • Osobní bankrot: V krajních případech, kdy jste již výrazně zadluženi a neschopni splácet, může být řešením osobní bankrot. To je právní proces, který vám umožní restrukturalizaci dluhů a ochranu před věřiteli.

Shrnutí

Lichva představuje poskytování půjček za vysoké úroky, které značně převyšují běžné sazby, a využívá znevýhodněného postavení lidí. Tento čin je nejen morálně odsouzeníhodný, ale i právně postihovaný. Obrana proti lichvě zahrnuje především prevenci – nepůjčovat si u nedůvěryhodných subjektů a konzultovat smlouvy s právníkem. Pokud se přesto stanete obětí lichvy, měli byste podat trestní oznámení a využít odborné právní pomoci.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024