Mobbing a bossing neboli šikana na pracovišti a jak se jí bránit

Může to začít jako nevinné žertování na váš účet ze strany kolegů nebo jako nejapné poznámky ze strany vašeho šéfa. Pokud se však přestane jednat o výjimečnou situaci a stane se z tohoto chování pravidlo, pravděpodobně se bude jednat o šikanu na pracovišti. V tomto článku se podíváme na to, jaké druhy šikany na pracovišti známe a poradíme vám, jak se proti ní bránit.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Definice šikany

Šikana je forma opakovaného zneužívání, ponižování nebo obtěžování někoho. Obvykle probíhá v prostředí, kde má šikanér moc nad obětí. Šikana může být fyzická, verbální (např. ponižující poznámky, výsměch) nebo emocionální (např. vylučování, ignorování). Často se vyskytuje v školách, pracovních prostředích nebo online.

Je důležité rozlišovat mezi šikanou a jednorázovými konflikty nebo drobnými neshodami, které se v každodenním životě běžně vyskytují. Šikana se vyznačuje trvalým, opakovaným charakterem a mívá vážné negativní důsledky pro oběť, včetně psychických problémů, úzkosti, deprese nebo dokonce fyzických zdravotních problémů.

Specifika šikany na pracovišti

Šikana na pracovišti se nejčastěji projevuje jako dlouhodobé nepřátelské vztahy, které se časem mění na ponižování a zesměšňování. Mezi její specifika patří to, že se odehrává v pracovním prostředí a ovlivňuje tak pracovní výkony i celkovou atmosféru pracovního prostředí.

Specifikou šikany na pracovišti je také to, že obvykle zahrnuje mocenský prvek, kde šikanér využívá své postavení (např. manažerskou pozici) k ponižování nebo ovládání oběti. Tento typ šikany se nazývá bossing. K šikaně však může docházet i mezi kolegy, kteří jsou v práci na stejné mocenské úrovni. V tomto případě se jedná o tzv. mobbing.

Stali jste se obětí šikany?

Rádi byste provedli právní kroky? Dostupný advokát je vám k dispozici. Popište nám svůj problém a do 24 hodin navrhneme řešení a kalkulaci jeho ceny.

Definice bossingu

Jak už jsme avizovali, bossing je formou šikany na pracovišti, která je směřována ze strany nadřízených vůči podřízeným. Jedná se o systematické a opakované chování, které má za cíl ponižovat, zastrašovat, kontrolovat nebo jinak škodit oběti.

Specifické projevy bossingu zahrnují:

  • Neustálé kritizování a ponižování.
  • Nedostatečné delegování práce nebo naopak přetížení nežádoucími úkoly.
  • Izolace od týmu nebo ignorování příspěvků oběti.
  • Hrozby, vydírání nebo šíření fám a pomluv.
  • Omezení kariérních příležitostí nebo přístupu k informacím.

Příkladem bossingu je situace, kdy nadřízený opakovaně poukazuje na chyby zaměstnance bez nabízení konkrétních příkladů nebo možností, jak se zlepšit. Kritiku přitom podává tak, že je pro podřízeného ponižující a zesměšňující. Kdy se však o bossing jednat nebude je v případě, že se jedná o konstruktivní kritiku. Například, když nadřízený pravidelně poskytuje zaměstnanci zpětnou vazbu, která je vyvážená mezi uznáním pozitivního přínosu a konkrétními oblastmi, které by mohly být vylepšeny.

Ukázkový příklad bossingu nalezneme ve filmu Ďábel nosí Pradu, ve kterém hlavní postava šéfredaktorka módního magazínu Miranda Priestley šikanuje svojí asistentku Andy: – má absurdně vysoká očekávání, nedává jasnou a konstruktivní zpětnou vazbu, a často Andy zadává takové úkoly, které mají jediný cíl = způsobit její selhání.

Definice mobbingu

Mobbing je šikana na pracovišti mezi kolegy. Jedná se tedy o systematické a opakované chování, které má za cíl ponižovat, zastrašovat, kontrolovat nebo jinak škodit kolegovi, který není v podřízené pozici.

Mobbing se nejčastěji projevuje verbálně ve formě ponižování a urážek. Častými jsou však také žertíky a naschvály přerůstající únosnou mez. Dalším častým projevem je izolace projevující se vylučováním určitého kolegy ze skupinových aktivit, ignorováním jeho přítomnosti nebo příspěvků.

Příkladem mobbingu může být situace, kdy se v pracovním prostředí vytvoří skupina zaměstnanců, která začne systematicky ignorovat a vylučovat nového kolegu. Ignorují ho při společenských událostech, nezahrnují ho do důležitých jednání, neberou v potaz jeho nápady a vyhýbají se mu při společných pracovních aktivitách.

Poslední a nejvzácnější formou šikany na pracovišti je staffing. Jedná se o šikanu nadřízeného ze strany podřízených zaměstnanců.

Důsledky šikany

Šikana na pracovišti může mít rozsáhlé a vážné důsledky jak pro jednotlivce, tak pro celé pracovní prostředí. Šikanované jednotlivce ovlivňuje psychicky i fyzicky. Způsobuje dlouhodobý stres, úzkosti a depresivní stavy. Stres způsobený šikanou pak může vést k fyzickým příznakům, jako jsou bolesti hlavy, zažívací problémy nebo problémy se spánkem.

Šikana ovlivňuje i samotný pracovní výkon šikanovaného, protože způsobuje pokles pracovního výkonu. Omezuje tak jeho možnosti na kariérní růst a může vést i k ukončení pracovního vztahu.

V pracovním prostředí pak často zhoršuje týmovou spolupráci a vytváří nepříjemné pracovní prostředí. Toto pak vede ke snížení pracovní výkonnosti a větší fluktuaci zaměstnanců, které v důsledku způsobují ekonomický pokles a zvyšují náklady na zaměstnance.

Tip: Dostali jste výpověď z práce? Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Šikana nemusí být diskriminace

Šikana se často zaměňuje s diskriminací na pracovišti, která má svou právní úpravu. A ano, v některých případech se šikana projevuje jako diskriminace, často se ale o diskriminaci nejedná. Diskriminace je totiž postavena na rozdílném chování k zaměstnancům na základě jejich sexuální orientace, národnosti, rasy, původu, pohlaví apod. Jedná se tedy o znevýhodňování jednotlivce nebo skupiny na základě jejich identity.

Diskriminace je tedy založena na specifických kritériích (např. rasa, pohlaví), zatímco šikana může mít různé motivace (např. mocenské nebo osobní).

Příkladem diskriminace je třeba situace, kdy zaměstnavatel odmítne zaměstnat osobu kvůli její rase, přestože má potřebné kvalifikace nebo běžná situace, kdy firma platí muže lépe než ženy, které vykonávají stejnou práci se srovnatelnou efektivitou.

Tip: Obrana proti diskriminaci je podstatně jednodušší než obrana proti šikaně, protože má jasné usazení v legislativě. Jak se bránit diskriminaci na pracovišti se dozvíte v dalším článku.

Jak se bránit šikaně na pracovišti

Bránit se šikaně bohužel není vždy jednoduché. Často je totiž šikanu obtížné dokázat. Přesto ale možnosti existují:

  • Pohovořte si s šikanérem: Pokud se na to cítíte, zkuste si promluvit přímo s osobou, která vás šikanuje. Někdy se může jednat o nevědomé chování, které je možné vyřešit tím, že na něj šikanující osobu upozorníte a sdělíte jí, jak vás negativně ovlivňuje.
  • Pořiďte si důkazy: Důležité je zaznamenávat veškeré incidenty šikany, včetně data, času, účastníků a konkrétního chování, které se stalo. Mít písemnou dokumentaci může být klíčové při řešení problému. Pokud je to možné, pokuste se pořídit např. videozáznam, který šikanu jasně zachycuje.
  • Informujte nadřízeného nebo HR oddělení: Obraťte se na svého nadřízeného nebo personální oddělení. Firmy by měly mít postupy pro řešení případů šikany a ochrany zaměstnanců. Případně můžete svému zaměstnavateli podat formální stížnost, kterou má ze zákona povinnost se zabývat.
  • Pošlete předžalobní výzvu: Pokud vám následkem šikany vznikla újma, můžete se obrátit přímo na soud s žalobou. Před samotným podáním žaloby je však dobré nejdříve poslat předžalobní výzvu. I ta samotná dokáže často dosáhnout požadovaného výsledku.
  • Podejte žalobu: Pokud předžalobní výzva nezabere, nastává čas na samotnou žalobu. Ta ale může být poněkud problematická. Pokud totiž šikana není založena na diskriminaci, je důkazní břemeno na vás. To znamená, že musíte mít pro svoje argumenty důkazy (např. svědky nebo videozáznamy).

Tip: S předžalobní výzvou i žalobou se obraťte na Dostupného advokáta. Provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

  • Obraťte se na inspektorát práce: Pokud zaměstnavatel situaci nevyřeší, máte možnost podat podnět na inspektorát práce. V něm celou situaci popište a přiložte získané důkazy. Inspektorát by měl provést u vašeho zaměstnavatele inspekci práce a v případě pochybení mu uložit pokutu a pokyn k napravení situace.
  • Podejte výpověď: Posledním řešením, které šikanu bezpečně utne, je podat výpověď. Nejedná se o nejideálnější řešení, ale v některých situacích jde bohužel o jedinou možnost.

Tip: Pokud se rozhodnete dát v práci výpověď, nedělejte to sami. S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Šikana na pracovišti a role whistleblowingu

Důležitou roli v problému šikany na pracovišti hraje tzv. whistleblowing a zákon o ochraně oznamovatelů. Ten totiž umožňuje zaměstnancům nebo jiným osobám nahlásit nelegální, neetické nebo škodlivé praktiky v organizaci bez následných postihů.

Tip: V některých případech může být mobbing a bossing trestným činem. Kdy? To se dozvíte v našem článku.

Shrnutí

Bossing a mobbing jsou vážné problémy na pracovišti, které mohou mít dlouhodobé negativní dopady jak na jednotlivce, tak na celkové pracovní prostředí. Je důležité rozlišovat mezi konstruktivní kritikou a šikanou, která je charakterizována systematickým a opakovaným ponižováním či zastrašováním. Proti šikaně existují možnosti obrany, jako je sběr důkazů, komunikace s nadřízenými či HR oddělením, a v extrémních případech i právní kroky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024