Šikana na pracovišti: Jak ji rozpoznat a jak se proti ní bránit

Šikana na pracovišti mívá různé podoby: zesměšňování, ponižující a nesmyslné úkoly nebo sexuální obtěžování. Nastat může mezi samotnými kolegy i ze strany nadřízeného. Závažné dopady přitom může mít nejen na oběť, ale i na celou pracovní skupinu a atmosféru v ní. Přečtěte si, jaké formy šikany na pracovišti existují, jak je poznat a jak se proti nim můžete bránit.

Muž křičící na své podřízené
6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to šikana?

Šikana na pracovišti zahrnuje jakékoliv chování, které má za cíl zastrašit, ponížit nebo poškodit zaměstnance. V každém případě se jedná o nepřístojné jednání s pestrou škálou projevů. Může se jednat o psychickou šikanu, verbální útoky, či dokonce o fyzické obtěžování, to všechno jsou projevy takzvaného bullyingu. Šikana zahrnuje opakované nevhodné a nepřiměřené chování vůči jednotlivci s cílem zastrašit ho, urážet a ponižovat. Před ostatními kolegy, klienty, ale třeba i zákazníky.

Šikana může být páchána nejen mezi kolegy jako mobbing na pracovišti, ale i ze strany nadřízených (bossing). Jak uvádí Výzkumný ústav bezpečnosti práce, orgány inspekce práce v roce 2021 obdržely celkem 257 podnětů, které měly upozorňovat na nerovné zacházení a diskriminaci. Stejný zdroj uvádí, že s šikanou na pracovišti se potýká kolem 16 % všech pracovníků.

Tip: Přečtěte si, jak se bránit diskriminaci na pracovišti.

Jak poznat šikanu na pracovišti?

Šikana na pracovišti se projevuje v různých formách. Nelze ji však zaměňovat s nepříjemným jednáním, které je zkrátka jenom nefér, jako je například disciplinární trest, propuštění nebo změna pracovního zařazení.

Šikana na pracovišti se nejčastěji projevuje tímto způsobem:

  • Opakované posmívání se a zesměšňování zahrnující poznámky a útoky na vzhled, sexuální orientaci, genderovou identitu, rasu, nebo vzdělání.
  • Cíleně šířené pomluvy a nepravdivé informace o vaší osobě s cílem poškodit danou osobu.
  • Sexuální obtěžování, ať už v podobě nevhodných komentářů, návrhů, nebo dokonce fyzických doteků.
  • Izolace od ostatních pracovníků, vyloučení z kolektivu a znemožnění spolupráce a setkávání se s nimi nebo ignorace ze strany vedení.
  • Zadávání nesplnitelných úkolů, ztěžování pracovních podmínek (například zamlčování důležitých informací) tak, aby nebylo možné určitý úkol vykonat, záměrná změna pracovní doby tak, aby vám zasahovala do osobních záležitostí a podobně.
  • Skákání do řeči a přerušování při mluvení s cílem zabránit vám v tom, abyste se k nějaké situaci vyjádřili.
  • Vyhrožování vám i vašim blízkým ve všech formách fyzického i psychického násilí.

Zastoupíme vás i v případě šikany

Stali jste se obětí šikany a nevíte, na koho se obrátit o pomoc? Nejedná váš zaměstnavatel férově a máte pocit, že vaši situaci nevyřešil tak, jak by měl? Pomůžeme vám s prošetřením celé situace a poskytneme vám právní zastoupení vůči zaměstnavateli nebo agresorovi. Nenechte si vzít své právo na spravedlivý proces.

Jak se bránit šikaně na pracovišti

V první řadě si zaznamenávejte veškeré případy šikany, a to včetně dat, časů a popisu jednotlivých událostí. Také si můžete promluvit s některým z kolegů nebo nadřízených, kterému důvěřujete. Jak je známo, víc hlav víc ví a sdílená starost je menší starost. Řada firem má také v rámci HR oddělení zavedenou pozici firemního ombudsmana, na něhož se můžete v případě mezilidských problémů obrátit. Jeho povinností je situaci prošetřit a provést taková opatření, jež budou opakování podobných situací předcházet.

TIP: Pokud si nejste jistí, že jste se stali obětí šikany, zapisujte si jednotlivé situace, v nichž jste se cítili nekomfortně. Vždy si poznamenejte veškeré detaily včetně data a času. Tak získáte jasný přehled konkrétního jednání, z něhož už se dá vyvodit, zda se skutečně jedná o šikanu.

Typy šikany v práci: Jste obětí nebo svědkem?

Šikana na pracovišti se projevuje v různých formách. Dá se proto rozdělit hned do několika podskupin:

Psychická šikana na pracovišti

Urážel vás opakovaně některý z kolegů nebo šéf? Setkali jste se s nepříjemnými urážkami, ponižováním, přehnanou kritikou, nebo izolací od kolektivu? Pak jste se stali obětí psychické šikany na pracovišti. Jejím cílem je narušit psychické zdraví oběti. Neustálá ignorace, urážky nebo ztěžování pracovních podmínek může vést k duševním problémům, jako jsou úzkosti, ztráta sebevědomí a sebedůvěry, nebo dokonce deprese.

Verbální šikana

Samotný pojem verbální šikana napovídá, že tento druh utlačování se projevuje slovními útoky, nadávkami, urážkami nebo záměrným šířením pomluv. Verbální šikana na pracovišti se často záměrně odehrává před ostatními kolegy. Dopady na psychiku mohou být i v tomto případě alarmující. Takže pokud už týdny posloucháte řeči, které vám nejsou příjemné, nezakládají se na pravdě, stresují vás a vytváří dlouhodobý pocit úzkosti, můžete to řešit.

Sexuální obtěžování

Sexuální obtěžování zahrnuje jakékoliv nevhodné narážky, doteky, návrhy nebo nucení k tomu, aby se oběť dotýkala agresora. Oběť je v tomto případě zároveň nucena tyto útoky snášet pod pohrůžkou toho, že přijde o práci nebo bude vyřazena z kolektivu a podobně.

Šikana na pracovišti mezi kolegy neboli mobbing

Nízké sebevědomí, pocit ohrožení a neochota přijmout konkurenci vytváří na pracovišti napětí, které se může zvrhnout v boj mezi zaměstnanci. Vytvoří se nepřátelské prostředí a jeden z kolegů může být například vyloučen z kolektivu, ostatní znevažují jeho práci nebo sabotují jeho pracovní úkoly. Kromě pomluv a sabotáže práce ale může i mezi samotnými zaměstnanci dojít i k fyzickému násilí. Cílem bývá snaha o to, aby daná osoba odešla z firmy.

Mobbing čili šikana na pracovišti mezi kolegy roste dle výzkumů úměrně spolu s agresivitou a neklidem ve společnosti. Také stojí za zmínku, že všichni máme oznamovací povinnost. Pokud tedy nečinně přihlížíte šikaně některého ze svých kolegů, dost možná vás nedostihne pouze špatné svědomí.

Šikana na pracovišti od nadřízeného neboli bossing

Bossing zahrnuje zneužívání moci, jako je neustálá kontrola, záměrné zadávání nesplnitelných úkolů nebo nezasloužené snižování platu. Bossing bývá velice destruktivní, jelikož právě nadřízení jsou těmi, kdo může ovlivnit kariérní posun a pracovní podmínky. Nadřízený ale nikdy nesmí překračovat své kompetence, které mu udává zákoník práce a další relevantní dokumenty

Kdy je šikana na pracovišti trestným činem?

V některých případech může šikana na pracovišti překročit hranice a stát se dokonce trestným činem. Český trestní zákoník postihuje jednání, která jsou způsobilá způsobit újmu na zdraví nebo poškodit důstojnost zaměstnance. Trestné činy spojené se šikanou mohou zahrnovat fyzické násilí, nebezpečné vyhrožování, vydírání, pronásledování (stalking) nebo hrubé verbální útoky, které mají za cíl psychicky poškodit oběť.

K povinnostem zaměstnavatele patří zajistit rovné zacházení a ochranu před diskriminací a šikanou. Antidiskriminační zákon zase zakazuje jakoukoli formu diskriminace včetně šikany na pracovišti. A podle trestního zákoníku může být šikana klasifikována jako nebezpečné pronásledování nebo útisk.

Pokud jste se stali obětí šikany v práci, můžete podat trestní oznámení. Orgány činné v trestním řízení mají následně povinnost vše prošetřit. Policie shromáždí důkazy, které podpoří vaše tvrzení, ať už se jedná o svědecké výpovědi, lékařské zprávy nebo elektronickou komunikaci. Svou situaci taky můžete nejprve konzultovat s právníkem.

TIP: Pamatujte, že zaměstnavatel má povinnost zajistit všem svým zaměstnancům bezpečné pracovní prostředí. Pokud máte pocit, že jste se stali obětí šikany v práci v jakékoliv podobě, obraťte se na svého dostupného advokáta. I méně závažné případy totiž lze řešit v rámci pracovního práva.

Na koho se můžu obrátit?

Pokud se vaše situace nelepší, vyhledejte právní pomoc. Kromě toho můžete také kontaktovat inspektorát práce, který dohlíží na dodržování pracovního práva a může provést kontrolu na pracovišti.

Závěrem lze tedy jen opakovaně konstatovat, že šikana na pracovišti je závažný problém, který by neměl nikdo z nás přehlížet. Každý případ je vždy posuzovaný individuálně. Pokud jste obětí šikany (alespoň 1 situace týdně v průběhu 6 měsíců), neváhejte vyhledat pomoc a konzultovat svou situaci s právníkem. Pokud jste svědkem šikany, jednejte a incident nahlaste, dokud je čas.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Martin Bartoš

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024