Náhradní výživné a vše, co o něm potřebujete vědět

Nový rok s sebou obvykle přináší celou řadu novinek. S příchodem toho letošního se změn dočkala i oblast práva a otázka dlužného výživného. Světlo naděje tak spatřili všichni rodiče samoživitelé, kterým bývalý partner či partnerka neplatí stanovené výživné. Co přesně se mění a kdy se samoživitelé (respektive nezaopatřené děti) dočkají dlouho očekávané změny k lepšímu?

Ruce malého dítěte a otce řešícího náhradní výživné
4 minuty čtení

Náhradní výživné od července 2021

O náhradním (nebo také zálohovaném) výživném se už několikrát hovořilo, nikdy ovšem návrh kompletně neprošel – to se ale se schválením zákona č. 588/2020 o náhradním výživném změnilo.

Zákon vstoupil v účinnost 1. července 2021 a upraví podmínky získání náhradního výživného pro děti, u kterých jeden z rodičů neplní svou vyživovací povinnost. Náhradní výživné se stane jednou ze sociálních dávek hrazených státem.

Pomůžeme vám získat náhradní výživné

Váháte, jestli na náhradní výživné máte nárok? Nebo potřebujete poradit s dalšími kroky vedoucími k jeho zisku? Rádi vám se vším pomůžeme!

Komu vzniká nárok na náhradní výživné?

Příjemcem náhradního výživného se může stát nezaopatřené dítě s trvalým pobytem na území České republiky. Podmínka pobytu se v některých případech nevyžaduje (výjimky určuje přímo příslušný zákon), stěžejní je ovšem status nezaopatřeného dítěte.

Nezaopatřeným dítětem je každé dítě do ukončení povinné školní docházky a dále až do 26. roku věku za splnění některé z následujících podmínek:

  • probíhá soustavná příprava na budoucí povolání,
  • z důvodu úrazu, dlouhodobé nemoci či nepříznivého zdravotního stavu nemůže probíhat soustavná příprava na budoucí povolání ani není možné vykonávat výdělečnou činnost (dítě ovšem nesmí pobírat invalidní důchod třetího stupně),
  • po ukončení povinné školní docházky je dítě vedeno v evidenci krajské pobočky úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, avšak nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci (v takovém případě je dítě považováno za nezaopatřené jen do 18. roku věku).

Tip: Výživné s sebou přináší celou řadu otázek, se kterými se často v právnické praxi setkáváme. Jak vysoké alimenty můžete žádat, co dělat, když druhý rodič svou vyživovací povinnost neplní, a jak je to s výživným ve střídavé péči? Na všechny tyto otázky odpovíme v samostatném článku.

 

Matka s dcerkou, kterým vzniká nárok na náhradní výživné
Matka s dcerkou, kterým vzniká nárok na náhradní výživné

Bez exekučního řízení to nepůjde

Status nezaopatřeného dítěte a trvalý pobyt na území České republiky jsou sice základními požadavky, nejsou ovšem těmi jedinými. Co dalšího je tedy potřeba splnit?

Jednoduše řečeno, neplatícího rodiče musíte o výživné zažalovat a po úspěšném soudu ho i začít formálně vymáhat.

Je totiž nutné, aby proti rodiči, který neplatí výživné, bylo zahájeno exekuční řízení nebo řízení o soudním výkonu rozhodnutí a v době podání žádosti o náhradní výživné už alespoň čtyři měsíce probíhalo.

Z toho vyplývá, že je tedy současně nutné splnit podmínky pro vymáhání dlužných peněz, tedy mít k dispozici platný soudní rozsudek o výživném.

Tip: Dohady o výši výživného jsou noční můrou mnohých rozvádějících se rodičů. Dospět k dohodě o výživném nebo absolvovat soudní jednání, kde se výživné stanoví, ale nemusí být to nejobtížnější. Dramatické situace nastávají spolehlivě v případě, že bývalý partner přestane výživné platit. Jak alimenty účinně vymáhat? Na to se zaměřujeme v našem samostatném článku.

Výše náhradního výživného

Náhradní výživné je vypláceno ve výši měsíční splátky, kterou určil soud rodiči dítěte, maximálně však do výše 3 000 Kč. Pokud druhý rodič výživné částečně platí, bude vypláceno náhradní výživné ve výši rozdílu mezi soudem určenou a rodičem hrazenou částkou.

Například když soud určí výživné ve výši 2 500 Kč a rodič platí 1 000 Kč, bude vypláceno náhradní výživné ve výši 1 500 Kč měsíčně. Určí-li soud výživné ve výši 5 000 Kč a povinný rodič neplatí nic, náhradní výživné bude činit 3 000 Kč měsíčně.

 

Tip: V závěru roku 2022 představilo ministerstvo spravedlnosti novou tabulku výživného pro děti. Neurčí nám sice pochopitelně částku, kterou u soudu s jistotou vymůžete, má ale za cíl pomoci získat rodičům představu o její orientační výši. V souvislosti s jejím zveřejněním se mírně poupravily některé principy výpočtu výživného. Vše jsme představili v našem článku.

Posouzení nároku a doba pobírání náhradního výživného

O nároku na získání náhradního výživného rozhoduje Úřad práce České republiky prostřednictvím krajských poboček nebo pobočky pro hlavní město Prahu. Činí tak na základě žádosti, kterou uveřejní Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky.

Spolu s písemnou žádostí je třeba dodat tyto dokumenty a potvrzení:

  • exekuční titul upravující vyživovací povinnost,
  • doklad o úhradě části výživného (pokud k úhradě v posledních čtyřech měsících došlo), případně prohlášení, že nebyla uhrazena ani část výživného,
  • doklad, kterým lze prokázat, že je dítě skutečně nezaopatřené (potvrzení o studiu apod.).

Náhradní výživné se stanovuje vždy na období následujících čtyř kalendářních měsíců. Po čtyřech měsících je celá situace opět posouzena a pokud stále trvá nárok, je výživné vypláceno po dobu dalších čtyř měsíců.

Nárok na náhradní výživné zaniká po výplatě celkem 24 dávek nebo v případě, že příjemce výživného přestává být nezaopatřeným dítětem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Výživné (alimenty) pro děti

Zajistíme spravedlivé zvýšení nebo úpravu výživného podle aktuální situace a s ohledem na majetkové poměry vás a dalšího rodiče dítěte. Využijeme svých znalostí a zkušeností k přípravě návrhu, který bude mít nejvyšší šanci na úspěch. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024