Ochrana ústavnosti: Jakým způsobem je chráněna naše ústava?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
6. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

V nedávném článku jsme si představili ústavní právo jako základní kámen ochrany našich lidských práv. Tentokrát se zaměříme na ochranu ústavnosti a na to, jak probíhá proces změny ústavy.

Ústava představuje základní právní dokument každého demokratického státu. Její hlavní funkcí je zakotvit základní principy fungování společnosti, ochranu základních lidských práv a svobod, a rozdělení moci mezi jednotlivé složky státu. Aby nedocházelo ke svévolným změnám ústavy, museli jsme postupně vytvořit takové mechanismy, které tomu zabrání. Zároveň bylo potřeba stanovit procesy, pomocí kterých je v případě potřeby možné ústavu adaptovat na měnící se společenské podmínky.

Kdo přispívá k ochraně ústavnosti v ČR?

V České republice hraje klíčovou roli v ochraně ústavnosti několik institucí. Tyto instituce zajišťují, že právní řád státu je v souladu s ústavními zásadami a nedochází k ohrožení demokratických principů.

1. Ústavní soud

Jedním z nejvýznamnějších garantů ústavnosti je Ústavní soud České republiky. Tento soudní orgán má pravomoc přezkoumávat ústavnost zákonů, vládních nařízení a dalších právních předpisů. Pokud zjistí, že určitý zákon odporuje ústavním zásadám, může jej zrušit.

Rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2009 v kauze Melčák (Pl. ÚS 27/09) představuje klíčový moment v historii českého ústavního soudnictví. Ústavní soud tehdy zrušil zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny, který měl umožnit konání předčasných voleb. Soud poněkud zjednodušeně konstatoval, že ani ústavní zákony nesmí zasahovat do základních principů demokratického státu. Toto rozhodnutí jasně ukázalo, že tento soud má pravomoc chránit základní hodnoty ústavy i proti ústavním zákonům.

Tato činnost je však trvalá a zaměřuje se nejčastěji na konkrétní kontrolu ústavnosti v konkrétních lidských příbězích. Nejnověji, teď v polovině roku 2024 se tak ÚS např. zabýval kauzou o prohlášení viny. Šlo o to, že obžalovaný se přiznal ke krádeži, aniž by tušil, že svým přiznáním zbavuje možnosti odvolat se proti rozhodnutí soudu a tedy i trestu. Podal proto ústavní stížnost s tím, že nebyl dostatečně poučený o důsledcích svého prohlášení o vině. Ústavní soud mu dal za pravdu s odvoláním na právo na opravný prostředek coby součást práva na spravedlivý proces.

2. Prezident republiky

Prezident republiky plní při ochraně ústavnosti významnou roli především prostřednictvím svého práva veta. Prezident může vrátit zákon parlamentu k opětovnému projednání, pokud má pochybnosti o jeho ústavnosti nebo o jeho důsledcích. Toto právo se sice nevztahuje na ústavní zákony, přesto je důležitým nástrojem při ochraně ústavních hodnot.

Prezident je rovněž hlavou státu a jeho jednání a rozhodování by mělo být v souladu s ústavou. Příkladem problematického jednání prezidenta v této oblasti je případ, kdy někdejší prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat jednoho z kandidátů na ministra navrženého premiérem. Tento krok vyvolal ústavní debaty o tom, zda prezident může zasahovat do pravomocí vlády v rozporu s ústavními pravidly.

3. Parlament

Poslanci a senátoři jsou při tvorbě zákonů povinni jednat v souladu s ústavními hodnotami. Pokud přijmou zákon, který by byl v rozporu s ústavou, může Ústavní soud zasáhnout a zrušit jej. Například tak rozhodl, že novela volebního zákona, která zvýhodňovala velké politické strany, byla protiústavní, a zrušil příslušné části zákona.

Máme právní radu pro každého

Poradíme vám s kupní smlouvou, pronájmem nemovitosti, trestním oznámením i odvoláním k soudu. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a náš právník se vám ozve do 48 hodin.

Lze ústavu měnit?

Ano, ale jen za určitých podmínek. Přímo Ústava České republiky obsahuje přísný postup pro její změnu. Podle Ústavy ČR mohou být ústavní změny prováděny pouze ústavním zákonem, který musí schválit třípětinová většina všech poslanců a třípětinová většina přítomných senátorů. Tento mechanismus zajišťuje, že změny ústavy nemohou být provedeny bez širšího politického konsensu, čímž se minimalizuje riziko zneužití politické moci k účelovým změnám ústavního pořádku.

Významným příkladem ústavní změny bylo zavedení přímé volby prezidenta v roce 2012, kdy došlo k úpravě Ústavy ČR. Tento krok byl výsledkem dlouhého politického procesu, který vyžadoval dosažení konsenzu mezi různými politickými stranami.

Tip na článek

Tip: Pokud vás zajímají další zákony týkající se státní moci, přečtěte si například o zákonu o státní službě. Zjistíte v něm například to, kdo řídí úředníky na ministerstvech.

Znáte ústavní zákony?

Kromě změn samotné ústavy mohou být přijímány i ústavní zákony, které upravují specifické oblasti. Jedná se například o bezpečnost státu nebo volební systém. Proces schvalování ústavních zákonů je obdobný jako u změn ústavy a vyžaduje třípětinovou většinu v obou komorách parlamentu.

Příkladem ústavního zákona je zákon o bezpečnosti České republiky, který upravuje zásady obrany státu v krizových situacích. Tento zákon umožňuje vyhlášení mimořádných stavů, jako je stav nouze nebo válečný stav, a stanovuje, jakým způsobem má stát reagovat na ohrožení své bezpečnosti.

Některé změny zkrátka nejsou možné

Zatímco změna ústavy je možná prostřednictvím ústavního zákona, existují určité limity, které chrání základní principy demokratického státu před svévolnými zásahy.

Takzvané materiální jádro ústavy zahrnuje základní principy, které tvoří podstatu demokratického právního státu. Tyto principy nelze změnit ani ústavním zákonem. Mezi tyto principy patří ochrana základních práv a svobod, dělba moci, svobodné volby a právní stát. Ústavní soud ve své judikatuře opakovaně potvrdil, že změny ústavy nesmějí zasahovat do materiálního jádra ústavy. Jako příklad lze uvést opět rozhodnutí ve zmíněné kauze Melčák, kde soud konstatoval, že ani ústavní zákon nesmí narušit základní principy demokratického státu.

Kromě materiálních limitů existují také formální omezení. Ta zajišťují, že ústavní změny jsou prováděny v souladu s předepsaným postupem. Tyto formální limity zahrnují například požadavek na schválení ústavní změny třípětinovou většinou v obou komorách parlamentu, což opět zajišťuje, že ústavní změny nemohou být prováděny bez široké politické podpory.

Dalším důležitým formálním limitem je zákaz retroaktivity ústavních změn, tedy pravidlo, že ústavní změny nemohou mít zpětnou účinnost. To znamená, že nové ústavní normy nelze uplatňovat na události, které se staly před jejich přijetím.

Jak to chodí v zahraničí?

Ve Spojených státech amerických je proces změny ústavy velmi náročný. K úspěšné změně je nutné, aby návrh ústavní změny schválily dvě třetiny obou komor Kongresu a následně tři čtvrtiny států. Od roku 1787 byla americká ústava změněna 27krát, což svědčí o její stabilitě a přísném procesu změn.

V Německu je zase ústava chráněna prostřednictvím tzv. „věčnostní klauzule,“ která zakazuje jakékoli změny základních principů demokratického státu. Změny ústavy vyžadují dvoutřetinovou většinu v Bundestagu i Bundesratu, což zajišťuje vysokou míru stability německého ústavního systému.

Velká Británie nemá psanou ústavu v tradičním slova smyslu. Ústavní zásady jsou zakotveny v různých zákonech, soudních rozhodnutích a konvencích. To znamená, že britský právní systém je flexibilnější, ale zároveň zranitelnější vůči zásahům politické moci.

Závěr

Ochrana ústavnosti a procesy změny ústavy jsou klíčovými prvky každého demokratického systému. V České republice je ústavní systém navržen tak, aby chránil základní demokratické principy a zabránil svévolným změnám ústavy. Ústavní soud, prezident a parlament mají klíčové role v zajištění této ochrany. Srovnání s jinými státy ukazuje, že zatímco procesy změny ústavy mohou být v různých zemích odlišné, cílem je vždy ochrana základních hodnot demokratického státu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)