Ústavní soud potvrdil, že obžalovaný nebyl dostatečně poučen o následcích svého prohlášení viny

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
16. září 2024
4 minuty čtení
4 minuty čtení
Ostatní právní témata

Ústavní soud (ÚS) se nedávno zabýval významným případem, který znovu otevřel otázku, jakou roli hrají soudy v ochraně práv obžalovaných. Konkrétně se jednalo o situaci, kdy obžalovaný prohlásil vinu, aniž by plně rozuměl důsledkům tohoto svého kroku. Zejména pak netušil, že při prohlášení viny nemá právo se odvolat. ÚS dal obžalovanému za pravdu.

Nedávno jsme se zabývali kauzou incidenčního sporu, která skončila až u Nejvyššího soudu, a nyní tu máme další, tentokrát od toho Ústavního. Celý případ začal tím, že obžalovaný stanul v dubnu 2022 u soudu kvůli krádeži 295 litrů nafty na staveništi. Ke krádeži se přiznal. Soud prvního stupně mu na základě přiznání viny uložil peněžitý trest, který byl později zpřísněn na 10 měsíců odnětí svobody. Problém však nastal ve chvíli, kdy obžalovaný chtěl využít svého práva podat odvolání. Soud mu totiž sdělil, že jelikož přiznal vinu, nemá již právo se odvolat.

Po této události se obžalovaný obrátil na ÚS s tím, že původní soud ho dostatečně nepoučil o tom, jaký dopad bude mít prohlášení viny na jeho právo podat proti rozhodnutí soudu odvolání. Argumentoval tím, že pokud by mu soud jasné a úplné informace o důsledcích jeho přiznání viny poskytnul, mohl se rozhodnout jinak.

Potřebujete podat odvolání?

Pokud se chcete odvolat, využijte našich služeb. Právo na spravedlivý proces má v České republice každý, kvalitní právní zástupce vám pomůže k tomu, aby toto vaše právo bylo opravdu dodrženo a mohli jste využít všechny dostupné opravné prostředky.

Jaká je právní podstata problému?

V českém právním řádu má každý obžalovaný z nějakého trestného činu právo na spravedlivý proces. To zahrnuje i právo být řádně poučen o svých právech a možnostech. Jednou z těchto možností je právo na opravné prostředky, jako je například odvolání proti rozsudku.

Přiznání viny však může za určitých okolností toto právo odvolat se omezit. To znamená, že pokud obžalovaný přizná svou vinu, zkracuje se tím možnost, aby se později bránil proti rozhodnutí soudu, protože přiznáním viny přiznává i odpovědnost za své jednání a připouští rozhodnutí soudu.

Jak uvádí na svém webu ÚS, stěžovateli výrazně polehčilo prohlášení viny. Naopak mu přitížila jeho trestní minulost. Stěžovatel podle okresního soudu nedoložil, že zaplatil poškozené společnosti částku 50 000 Kč. Uložením peněžitého trestu dal soud stěžovateli šanci vyhnout se výkonu trestu odnětí svobody ze starších odsouzení.

Ústavní soud dal obžalovanému za pravdu

Jak zopakoval ÚS, mají soudy povinnost obžalovaného důkladně informovat o všech právních důsledcích jeho rozhodnutí, zejména o tom, že přiznáním viny se může vzdát práva na odvolání. ÚS ve svém rozhodnutí zdůraznil, že právo na opravný prostředek (odvolání) je součástí spravedlivého procesu. Zároveň prohlásil, že poučení o následcích prohlášení viny nesmí být pouze formální. To znamená, že soud ho musí obžalovanému přednést srozumitelně a konkrétně, aby ho opravdu pochopil.

Dle ÚS tak soud prvního stupně porušil práva obžalovaného, protože ho dostatečně nepoučil o tom, že když se ke krádeži přizná, vzdá se tím práva na odvolání. Tím pádem obžalovaný nemohl dostatečně pochopit, jaké následky bude jeho přiznání mít.

 

Soudci si musí dát pozor, aby obžalovaným vše dostatečně vysvětlili

Rozhodnutí ÚS bude mít dopad i na budoucí trestní řízení, jelikož soudy si musí být vědomy toho, že pouhé formální poučení obžalovaných zkrátka nestačí. Soudci musí dbát na to, aby obžalované poučili jasně, srozumitelně a vysvětlili mu všechny důsledky jednotlivých procesních úkonů. Tímto rozhodnutím chrání ÚS ústavní právo obžalovaných na spravedlivý proces, což zahrnuje i právo na opravné prostředky a právo být řádně informován o důsledcích svého jednání.

Tip na článek

Tip: U Ústavního soudu mnohdy skončí i původně banální záležitosti. Přečtěte si o kauze, kdy ÚS řešil pomlouvání z hlediska trestního činu.

Co to znamená pro vás?

Pokud se někdy ocitnete v situaci, kdy budete čelit obvinění z trestného činu, je důležité, abyste si byli vědomi všech svých práv. Pokud vám soud nebo váš obhájce neposkytne dostatečné informace o důsledcích vašich rozhodnutí, například o tom, že přiznáním viny se vzdáváte práva na odvolání, můžete se obrátit na vyšší soudy, včetně Ústavního soudu.

Tento případ ukazuje, jak je důležité být řádně poučen o všech možnostech obrany a jak soudy mají povinnost zajistit, aby byla práva obžalovaných chráněna. Kvalitní právní zástupce dohlédne na to, aby váš proces byl skutečně spravedlivý a vy jste měli možnost využít všechny dostupné prostředky ke své obraně. Rozhodně proto nepodceňujte ani výběr svého advokáta a v případě jakýchkoliv nejasností nebo dotazů se na nás klidně obraťte.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)