Otcovská dovolená přehledně

V 21. století již péče o děti není zdaleka jen doménou matek. I mnozí novopečení otcové již pronikli do tajů velikostí jednorázových plen a značek dětské výživy. Také stát se snaží jejich roli posílit prostřednictvím nabídky rodičovské a otcovské dovolené. My se nyní zaměřili především na tu druhou z nich. Jaký je mezi nimi rozdíl a kdo má na otcovskou dovolenou nárok?

otec s dítětem na otcovské dovolené
5 minut čtení

Kapitoly článku

Otcovská nemusí být jen pro (biologické) otce

Otcovská dovolená je volno s náhradou mzdy, díky kterému mohou otcové pomoci své ženě či přítelkyni při péči o novorozeně. Otci dítěte při něm náleží nárok na týden volna v rámci šestinedělí od porodu. Současně má nárok i na náhradu mzdy ve výši 70 % vyměřovacího základu. Jedná se o dávku nemocenského pojištění.

Zajímavostí je, že nárok na tuto dovolenou má muž, který je zapsaný v rodném listě jako otec dítěte, například proto, že se jedná o manžela matky. A to i za situace, kdy dotyčný žije již rok s jinou ženou a matka dítěte s jiným mužem a zákonný manžel se k dítěti nijak nehlásí. O biologického otce tedy nemusí nutně jít.

Obdobně má na otcovskou dovolenou nárok také muž, který začal o dítě do sedmi let pečovat v rámci náhradní rodinné (tj. pěstounské či adoptivní) péče.

MPSV zavedlo v roce 2022 prodloužení otcovské dovolené na 10 pracovních dní, tedy celkově dva týdny. Tato změna platí od ledna 2022.

Řešíte právní problém týkající se otcovské dovolené a nevíte si rady?

Naši advokáti vám  do dvou pracovních dnů poskytnout kvalifikovanou radu a pomoc. A nemusíte ani nikam chodit, vše zvládneme online.

Otcovskou dovolenou (a někdy dokonce “mateřskou dovolenou pro otce”) někdy zmiňují pánové, například když zvažují, že by se vyměnili s manželkou po roce její péče o malé dítě. Jde zde ale o nesprávné použití pojmů. Správně jde v takovém případě o rodičovskou dovolenou, kterou může využívat poměrně libovolně otec i matka.

Kdy máte nárok na otcovskou?

Jak jsme výše uvedli, jedná se o dávku nemocenského pojištění. Tak jako u jiných dávek tohoto typu se nárok na ni zakládá účastí na nemocenském pojištění. Netýká se nutně jen zaměstnanců, ale také například osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které si nemocenské dobrovolně hradí alespoň 3 měsíce předcházející dni nástupu na otcovskou.

Další nezbytnou podmínkou je, že jako otec nastoupíte na otcovskou nejpozději do šesti týdnů po narození dítěte (či po převzetí do péče). Nelze si tedy na otcovskou vzpomenout u ročního dítěte. Naopak to, zda si volno vyčerpáte bezprostředně po návratu z porodnice, či až ke konci šestinedělí, záleží zcela na vás. Důležitou roli v rozhodování bude zřejmě hrát fyzický a zdravotní stav partnerky i novorozeného miminka.

Tip: Rodičovská dovolená vám může přinést nejenom radost z péče o vašeho potomka, ale možná paradoxně i příležitosti pro profesní růst. Kdy vzniká váš nárok na rodičovskou dovolenou a jak dlouho trvá? Jak ji lze skloubit se zaměstnáním či živností? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

V tomto kontextu nesmíme opomenout zmínit ještě jednu chystanou změnu. Lhůta šesti neděl pro vyčerpání otcovské dovolené se prodlužuje, pokud musí být novorozené miminko hospitalizované. A prodlužuje se právě o dobu hospitalizace. Tedy, pokud by například čtyři týdny ze šestinedělí muselo dítě strávit v nemocnici, můžete si již nyní svou otcovskou vybrat buď v této době, nebo ve zbylých dvou týdnech šestinedělí po návratu dítěte domů. Od ledna 2022 byste měli k dispozici ještě další čtyři týdny, ve kterých byste mohli otcovskou čerpat. Logicky se tak úprava přiblížila smyslu otcovské dovolené, tedy především pomoci matce s péčí o dítě po návratu z nemocnice.

Otcové mohou žádost podat prostřednictvím svého zaměstnavatele, který ji následně doručí příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Osoby samostatně výdělečně činné ji pak kontaktují napřímo.

Tip: Tápete v tom, jak požádat o otcovskou a jaká suma vám následně přistane na účtu? Není divu, člověk o ni nežádá zpravidla za život tak často. Naštěstí si nemusíte nic pamatovat, protože jsme pro vás sepsali přehledný návod a postup, jak na podání žádosti o otcovskou.

Co vylučuje nárok na otcovskou dovolenou?

Na otcovskou především nemáte nárok, pokud nesplňujete výše uvedené podmínky týkající se nemocenského pojištění. Jistě vás napadnou různé situace, kdy stát muže a potenciální otce nějakým způsobem podporuje a hradí za ně třeba zdravotní pojištění, ať už jde např. o vysokoškolské studenty či muže registrované na úřadu práce. Podmínky pro otcovskou dovolenou ovšem v uvedených případech splněny nebudou a nárok na ni tedy není. Podobně to platí i pro zamestnance s měsíčním příjmem nižším než 10 000 Kč.

Co vám během otcovské náleží?

V rámci této poporodní péče máte jako otcové nárok na 70 % redukovaného vyměřovacího základu. Ten vychází z příjmu za poslední rok před nástupem na otcovské volno. Podobně jako u běžné nemocenské dávky se následně příjem redukuje za pomocí tří redukčních hranic.

Tip: Dovolená, nemoc či svátek. Tyto poměrně dost odlišné situace u zaměstnanců mají jedno společné: mohou přinášet nárok na náhradu mzdy. Za jakých podmínek se tak děje a v jaké výši je mzda nahrazována, vám přiblížíme v našem samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024