Důsledky porušení pracovních povinností

Obvinil vás zaměstnavatel, že jste závažným způsobem porušili své pracovní povinnosti? Dost možná vás čekají nepříjemné důsledky. V těch nejzávažnějších případech dokonce můžete v práci skončit na hodinu.

Skloněný muž šeptá informace do telefonu
5 minut čtení

Kapitoly článku

Co patří do porušování pracovních povinností

Porušovat pracovní povinnosti neboli pracovní kázeň lze mnoha způsoby, které se dělí do dvou kategorií:

1. Hrubé porušení pracovních povinností

V první řadě se může jednat o tzv. závažné porušení pracovních povinností. Tím se rozumí například krádež nebo zneužití prostředků zaměstnavatele, hrubé vulgární jednání ke kolegům či zákazníkům nebo třeba nedodržování základních pokynů v organizaci práce.

Ještě než vás zaměstnavatel potrestá výpovědí, musí vždy zjistit, co se doopravdy stalo a jak jste se na dané věci podíleli. Podle okolností by měl například vyslechnout kolegy, kteří u inkriminované události byli, obhlédnout místo činu, prozkoumat související písemnosti a podobně. Zaměstnavatel se promění v něco jako kriminálního vyšetřovatele, který je na stopě pachatele. Završením vyšetřování by potom měl být pohovor s vámi.

Nutnost vyšetřovací procedury na pracovišti dokládá i nedávný případ, o kterém rozhodovaly soudy v Irsku. Rodiče jednoho z žáků mateřské školy obvinili učitelku, že jejich dítěti dala facku. Vedení školy nechtělo riskovat tahanice s rodiči, a tak rozhodlo o okamžitém propuštění učitelky. Ta si ale nenechala nic líbit a školku zažalovala. Svou obranu postavila právě na tom, že byla propuštěna na základě pouhého tvrzení rodičů údajně poškozeného dítěte, aniž by se její nadřízení pokusili najít svědky incidentu nebo jí umožnili se k věci vyjádřit. Soud jí nakonec dal za pravdu a přiznal jí odškodnění, které v přepočtu činilo téměř 700 tisíc korun.

Lze očekávat, že český soud by rozhodl podobně. Pokud zaměstnanec zpochybní platnost výpovědi, zaměstnavatel musí podle českého práva u soudu prokázat, že důvody pro skončení pracovního poměru byly skutečně dány. Pokud zaměstnavatel žádné důkazy nepředloží, soud prohlásí výpověď za neplatnou a pracovní poměr zaměstnance bude pokračovat. Pokud bude dána posléze výpověď z jiného důvodu zpravidla organizačních důvodů, zaměstnanec má nárok na odstupné a samozřejmě mzda za dobu, za kterou zaměstnavatel měl zaměstnanci přidělovat práci.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

2. Soustavné, méně závažné porušování pracovních povinností

V tomto případě se nejedná o jedno hrubé porušení, ale o dlouhodobější problémy se zaměstnancem, které časem překročí svou mez. Jedná se například o neustálé pozdní příchody o pár minut, opakované kouření na pracovišti nebo třeba drobné prohřešky proti nastaveným pracovním pravidlům. Na toto porušování pracovních povinností je třeba zaměstnance upozornit, a to tzv. výtkou, ve které je třeba přesně popsat, co udělal špatně a upozornit ho na možnost výpovědi.

Tip: Přečtěte si, jak funguje výpověď pro špatné pracovní výsledky.

V případě, že zaměstnanec i nadále porušuje pracovní povinnosti, dochází k sčítání těchto prohřešků a po nasbírání tří “černých” puntíků za prohřešky stejného nebo i jiného charakteru je možné dát zaměstnanci výpověď. Je ale potřeba dodržet subjektivní a objektivní lhůtu. Musí tedy uběhnout minimálně dva měsíce od doby, kdy se zaměstnavatel o důvodu k výpovědi dozvěděl, ale zároveň ne více než 1 rok od doby, kdy důvod reálně vznikl.

Co musí obsahovat výpověď, aby byla platná

V první řadě musí zaměstnavatel ve výpovědní smlouvě vždy uvést důvod výpovědi. To přitom nesmí být jakýkoliv důvod, ale pouze některý z důvodů specifikovaných v zákoně. Tento důvod musí být také specificky popsaný. Jak už jsme avizovali, takovým důvodem je i hrubé porušení pracovních povinností nebo soustavné, méně vážné porušování pracovních povinností. Je ale potřeba konkrétní situaci nebo situace ve výpovědi popsat a doložit výtky, které byly zaměstnanci poslány.

Tip: Vyhněte se problémům s neplatnou výpovědí a tahanicím u soudu – pomůžeme vám propustit zaměstnance. Platně, trvale a nezpochybnitelně. Vše s námi vyřešíte už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

V tomto případě se tedy bude jednat výpověď účinnou okamžitě, tedy tzv. na hodinu. I přesto se ale můžete se ale mnoho zaměstnavatelů rozhodne se zaměstnancem domluvit a uzavřít s ním dohodu o rozvázání pracovního poměru. Díky tomu můžete od zaměstnavatele dostat třeba odstupné, ale zase už nebudete mít možnost jít s výpovědí k soudu v případě, že s ní nesouhlasíte.

Jak se výpovědi bránit

Pokud dostanete výpověď, se kterou nesouhlasíte, je třeba, abyste zaměstnavateli písemně sdělili, že výpověď nepřijímáte a trváte na tom, aby vás dále zaměstnával. Pokud s tímto zaměstnavatel nesouhlasí a na výpovědi trvá, budete se muset obrátit na soud s žalobou na určení neplatnosti výpovědi.

Při rozhodování přihlédne soud k platnosti a oprávněnosti výpovědi a je možné, že vám v mezičase přizná právo na náhradu mzdy za dobu, kdy vám nebylo dovoleno práci vykonávat.

Tip: S právními kroky raději neotálejte, neboť žaloba musí být podána nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl váš pracovní poměr skončit. Rádi vám s tím pomůžeme. Provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Jak funguje výpověď ze strany zaměstnance

Stejně jako české zákony chrání zaměstnance, chrání také zaměstnavatele. V případě, že zaměstnanec podá neplatnou výpověď, může se i zaměstnavatel obrátit na soud s tím, že po zaměstnanci požaduje, aby nadále vykonával svoji práci a zároveň po něm může požadovat také náhradu za škody vzniklé v důsledku jeho nepřítomnosti.

Z tohoto důvodu, pokud plánujete dát u zaměstnavatele výpověď, nespoléjte se na stažené vzory výpovědi z internetu. Jediná chyba vás totiž může stát spoustu času, peněz a hlavně nepříjemností. Obraťte se raději na naše zkušené advokáty. S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Robin MěPřeciZnáte

před 2 roky

Objednal jsem si revizi NDA pro naši službu a musím přiznat, že Dostupný Advokát je spolehlivá, docela levná a příjemná služba. Navíc jsem vše vyřešil z obýváku.

Recenze služby

Ing. Lucie Proroková, Ostrava

před 3 roky

S jednorázovou konzultací jsem byla velice spokojena. Získala jsem zpětnou vazbu ke smlouvě, kterou jsem potřebovala, a navíc jsem z celé konzultace získala zápis. A to vše v poměrně krátkém termínu – do druhého dne od objednání.

Recenze služby

Michal Vrátný, Praha

před 3 roky

Děkuji za rychlou a precizní radu. Musím se přiznat, že jsem byl původně k přínosu advokáta skeptický. Nakonec jsem však rád, že jsem do toho šel. Navíc mám jasno v tom, kam se příště ohledně právního poradenství pohodlně obrátit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024