Žádost o předčasný důchod bez výplaty

Je vám přes šedesát a dalších pět let v práci zní jako něco nemožného? Nezvládáte kvůli špatnému zdraví nebo prostě už jen chcete svůj zasloužený odpočinek? Jednou z možností je žádost o předčasný důchod. V tomto článku se podíváme na to, kdy máte nárok na odchod do důchodu, a jak funguje předčasný důchod a jeho výplata.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Podmínky pro odchod do důchodu

Podmínky pro odchod do důchodu jsou stanoveny odpracovanými roky do důchodu a dosažením stanoveného věku, který se liší podle roku narození.

Odpracované roky pro nárok na důchod

Odpracovanými roky do důchodu máme na mysli minimální dobu platby sociálního pojištění. Sociální pojištění za vás během studií platí stát (do důchodu se však počítá jen doba mezi 18 až 24 rokem), poté jej za vás odvádí zaměstnavatel nebo jej jako podnikatelé platíte vy sami.

Tip: Sociální pojištění je odvodem, který musí platit téměř všichni pracující lidé. Přesto ale spousta lidí neví, proč se vlastně sociální pojištění platí, a kolik se jim reálně strhává ze mzdy nebo z platu. V našem dalším článku vám proto přinášíme odpovědi na to, kdo musí platit sociální pojištění, kam a kolik.

Do minimální doby platby sociálního pojištění se zahrnuje i tzv. náhradní doba pojištění, kterou je např. již zmiňované studium, rodičovská dovolená apod. Minimální doba se přitom s časem zvyšuje. Její délka proto záleží na tom, kdy jste dosáhli důchodového věku. Stanovuje se následovně:

Dosažení důchodového věku Minimální doba platby sociálního pojištění
před rokem 2010 25 let
v roce 2010 26 let
v roce 2011 27 let
v roce 2012 28 let
v roce 2013 29 let
v roce 2014 30 let
v roce 2015 31 let
v roce 2016 32 let
v roce 2017 33 let
v roce 2018 34 let
po roce 2018 35 let
— minimální doby platby sociálního pojištění

Rok narození a důchod

Narození před rokem 1936

V případě muže narozeného před rokem 1936, byl důchodový věk stanoven na 60 let. V případě ženy narozené před rokem 1936, záleželo ještě na tom, kolik vychovala dětí:

  • 53 let, pokud vychovala alespoň 5 dětí
  • 54 let, pokud vychovala alespoň 3 nebo 4 děti
  • 55 let, pokud vychovala alespoň 2 děti
  • 56 let, pokud vychovala alespoň 1 dítě
  • 57 let, pokud nevychovala žádné dítě

Máte dotaz?

Zajímá vás, kdy budete moci odejít do důchodu nebo máte právní otázku týkající se legislativní úpravy důchodů? Neváhejte se nás zeptat! Jsme připraveni zodpovědět libovolný právní dotaz. V našem týmu jsou specialisté na všechny oblasti práva, takže můžeme garantovat opravdu vysokou kvalitu poskytnuté právní rady. Navíc vám ji zvládneme udělit online a do dvou pracovních dnů.

Narození mezi rokem 1936 až 1971

V tomto případě se určuje důchodový věk na základě vašeho roku i měsíce narození. A i v tomto případě se liší důchodový věk mezi muži a ženami a na základě vychovaných dětí. Jak přesně se důchodový věk stanovuje, naleznete v tabulce na stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Narození po roce 1971

Pokud jste se narodili po roce 1971, pak je váš důchodový věk stanoven na 65 let. Nehraje přitom roli, jestli jste muž nebo žena a kolik jste vychovali dětí. Maximální důchodový věk je tedy stanoven na 65 let. To ale neznamená, že se ještě v budoucnosti nezvýší.

Tip: Vyplatí se vám i nadále pracovat poté, když jste odešli do důchodu? A jak to se zaměstnáním důchodců vlastně je? Mění se způsob zaměstnávání či pracovní smlouva ve chvíli, kdy odchází člověk do důchodu? A jak je to s předčasným důchodem? TO se dozvíte v našem článku na téma odchod do důchodu a zaměstnávání seniorů.

Jak funguje předčasný důchod a jeho výplata

Předčasný důchod je situace, kdy osoba odchází do důchodu před dosažením standardního důchodového věku. Ten záleží na všem datu narození, ale momentálně je stanoven na maximálně 65 let (viz výše). Předčasný důchod je umožněn jen těm, kdo splňují podmínky stanovené zákonem o důchodovém pojištění. Tyto podmínky zahrnují:

  1. Dosažení určitého věku: Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením standardního důchodového věku. Pokud tedy máte odcházet do důchodu v 65 letech, můžete do předčasného důchodu odejít nejdříve v 62 letech.
  2. Platba sociálního pojištění: Druhou podmínkou je, že musíte splnit minimální dobu placení sociálního pojištění. Ta je v případě předčasného důchodu stanovena na 35 let nebo 30 let bez náhradní doby pojištění (např. v případě rodičovské dovolené či studia od 18 do 24 let).

Od října tohoto roku dochází k zpřísnění pravidel minimální doby platby sociálního pojištění pro odchod do předčasného důchodu. Ta bude nově bude stanovena na 40 let.

V případě předčasného důchodu je ale třeba počítat s podstatným krácením vypláceného důchodu. Toto krácení přitom platí po celou dobu vašeho důchodové věku, nikoli jen po dobu plynutí předčasného důchodu. Proto je třeba si tento krok náležitě rozmyslet.

Jak moc se vám bude důchod krátit záleží na tom, kdy do předčasného důchodu nastoupíte. Konkrétně je důchod krácen následovně:

Dřívější odchod do důchodu: Důchod se procentuálně krátí o: Měsíčně přijdete o částku:
o 90 dní 1,5 % 144 korun
o 180 dní 3 % 288 korun
o 360 dní 6 % 576 korun
o 720 dní 12 % 1 344 korun
o 1 080 dní 24 % 2 304 korun
— krácení důchodu

Předčasný důchod bez výplaty a podmínky

Pokud byste se rádi vyhnuli krácení důchodu, ale i přesto chcete odejít do předčasného důchodu, existuje řešení ve formě předčasného důchodu bez výplaty. V tomto případě si požádáte o předčasný důchod, ale ne o jeho výplatu. Stanete se tedy důchodcem, ale zároveň můžete nadále bez omezení pracovat. Dojde také k zafixování podmínek výpočtu důchodu, dle kterých se pak následně při přiznání výplaty důchodu určí jeho výše.

Tip: Chcete rozhodnout o tom, kdo po vás bude dědit? Mít jistotu, že bude vaše poslední vůle skutečně respektována? Sepíšeme pro vás závěť přesně dle vašich požadavků a současně dle platných předpisů tak, aby byla nenapadnutelná. To vše do pěti pracovních dnů a za předem stanovenou cenu.

Podmínky jsou přitom stejné jako u předčasného důchodu s výplatou – dosažení určitého věku a minimální doby platby sociálního pojištění. Výhodou je, že se vám doba předčasného důchodu bez výplaty započítává do celkové doby platby sociálního pojištění. K sečtení celkové doby sociálního pojištění totiž dochází až s vaším požadavkem o uvolnění výplaty důchodu.

Jak na žádost o předčasný důchod (bez výplaty)

Zažádat si o předčasný důchod musíte osobně na okresní správě sociálního zabezpečení dle místa vašeho trvalého pobytu. Pouze ve výjimečných případech je možné podat listinou žádost, kterou pošlete poštou nebo elektronicky. I v tomto případě si ale budete muset zažádat do půl roku osobně. Listinná žádost totiž slouží pouze k zachování data uplatnění nároku na důchod.

K žádosti budete potřebovat doklad totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas. Dále budete muset doložit doklady potvrzující vaši dobu pojištění, které nejsou v evidenci ČSSZ (může se jednat např. o potvrzení vychovávaných dětí, důkazy o studiu, důkazy o náhradních dobách apod.) V případě, že si budete chtít nechat posílat výplatu důchodu na účet nebo účet manžela, budete potřebovat také potvrzení od vaší banky.

Tip: Změna výplaty důchody není v budoucnosti problém. Jak na to vám poradí příručka od ČSSZ.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024