Prodej nemovitostí v zahraničí

Sníte o vilce u moře nebo srubu na samotě v alpách? A co takhle bydlet na jihu Itálie za pouhé jedno euro? Splnit si takové sny je reálnější než se na první pohled může zdát. Většina evropských i mimoevropských zemí totiž cizincům nákupy nemovitostí umožňuje a některé země dokonce tyto investice podporují. V tomto článku se dozvíte, jak funguje nákup nemovitosti v zahraničí, přičemž se zaměříme na nejoblíbenější destinace. Nakonec vám také poradíme, jak to v těchto případech funguje s financováním pomoci hypotečního úvěru.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Obecná pravidla koupě nemovitosti v zahraničí

Kupovat nemovitost v zahraničí se prakticky od koupě nemovitosti u nás neliší. U některých zemí, ale existují omezení například ve formě nutnosti schválení koupě státem (například v Maďarsku), jinde je prodej fyzickým osobám až na výjimky zakázaný (např. v Kanadě mají cizinci na následující dva roky zákaz pořídit si nemovitost v městských oblastech). Obecně ale platí, že ve většině zemí to problém není a spousta zemí dokonce zahraniční investory láká a podporuje. V každém případě je ale třeba se připravit na jiné zvyklosti a pravidla. Zejména byste si měli dávat pozor na:

  • Hodnoty nemovitostí: Prozkoumejte místní trh s nemovitostmi, abyste porozuměli aktuálním cenám a trendům. Díky tomu dokážete poznat, zda je nabídka skutečně výhodná.
  • Ekonomickou stabilitu: Zvažte ekonomickou stabilitu země a regionu. Politická stabilita a ekonomické podmínky mají totiž potenciál do budoucna značně ovlivnit hodnotu vámi kupované nemovitosti. V dnešní době globálního oteplování je například také dobré zvážit zásobování vodou, případně dostatečné zásoby podzemní vody.
  • Daně: Seznamte se s daňovými zákony vámi vybrané země. To zahrnuje majetkové daně, daně z nabytí nemovitosti a jakékoli další relevantní daně.
  • Měnová rizika: Pokud plánujete financovat koupi nemovitosti půjčkou v jiné měně, zjistěte si možná rizika. Kolísání směnného kurzu totiž může značně ovlivnit vaše splátky.
  • Služby a infrastrukturu: Zkontrolujte dostupnost a spolehlivost základních veřejných služeb, jako je voda, elektřina a internet. Zjistěte, kde leží nejbližší nemocnice a jaká je kvalita místního zdravotního systému.
  • Pravidla pobytu: Zjistěte si pravidla pobytu v zemi. Některé země totiž mohou cizincům poskytovat speciální víza či formy občanství založené na vlastnictví nemovitosti, což by pro vás mohla být značná výhoda.
  • Místní zvyky a praxe: Seznamte se s místními zvyky a praktikami souvisejícími s koupí nemovitosti. Třeba takový jih Itálie je známý častým výskytem černých staveb, jinde se zase setkáte se složitou a zdlouhavou byrokracií.

Tip: Koupě nemovitosti v zahraničí představuje významný krok a je specifická tím, že se musí vždy řídit právem daného státu. Nenechte nic náhodě a obraťte se na naše zkušené advokáty. Zajistí pro vás kompletní smluvní a právní servis. Zvládnou to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Jak tedy vyplývá, pravidla se v jednotlivých zemích značně liší. Pojďme se tedy alespoň podívat na pravidla koupě nemovitosti v destinacích, které mezi Čechy vedou.

Prodej nemovitostí v Chorvatsku

Chorvatsko se dá jednoznačně označit za nejoblíbenější prázdninovou destinaci. Průzračně čisté moře, bílé hory a nám velmi podobná kultura. To vše může české obyvatele lákat k tomu, aby se v této zemi usadili natrvalo nebo si zde pořídili letní sídlo. Jak to ale celé funguje?

Jako občané Evropské unie máte výhodu v tom, že pro vás při koupi nemovitosti v Chorvatsku platí stejná pravidla jako pro chorvatské občany. Omezení ale platí na určité typy pozemků. Konkrétně si jako cizinec nemůžete pořídit zemědělskou půdu, lesy či kulturní památky.

Další výhodou je absence daně z nemovitostí s výjimkou rekreačního objektu. Na druhou stranu budete ale muset zaplatit daň z nabytí nemovitosti, která činí 3 % z tržní hodnoty nemovitosti. Také je třeba zmínit, že Chorvatsko patří k dražším destinacím, a to včetně ceny nemovitostí. Cena ale značně záleží na lokalitě. Nejdráže pořídíte nemovitost na severu, v okolí Splitu nebo na některých ostrovech. Nejlevněji pak vychází nemovitosti v okolí města Senj.

Prodej nemovitostí v Itálii

Další oblíbenou destinaci představuje Itálie. I zde jako občané EU nakupujete nemovitosti za stejných podmínek jako italští občané. Co se týče daní, budete muset zaplatit daň z nabytí nemovitosti, která představuje 3-7 % z tržní ceny nemovitosti a daň z nemovitosti ve výši 1% z tržní ceny.

Ceny nemovitostí se v Itálii pohybují na opravdu široké škále. Nejdráže pořídíte nemovitost na severu a ve velkých městech. Nejlevněji vyjde nemovitost na jihu Itálie, zejména v Kalábrii, v Molise a na Sicílii. Překvapivě se dá ale velmi levně pořídit i nemovitost v kraji Abruzzo, který leží na východ od Říma a nabízí jak pobřeží Jaderského moře, tak hory a národní parky. Překvapivé může být, že je v těchto oblastech možné pořídit nemovitost za mnohem přívětivější ceny než v ČR. Ještě více překvapující může být fakt, že si můžete v Itálii pořídit dům za pouhé euro.

Tip: Nemovitost si nemusíte jen kupovat, ale také pronajmout. Obraťte se přitom na nás. Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu na základě zákonů dané země.

Dům v Itálii za euro

Dům za euro můžete v Itálii pořídit převážně v malých jižních městech, jako je San Piero Patti na Sicílii. Obvykle se přitom jedná o staré městské domy, které potřebují celkovou rekonstrukci. Takový dům si přitom koupíte za pouhé jedno euro s tím, že do tří let máte povinnost dům rekonstruovat.

Itálie zavedla tento program kvůli tomu, aby nalákala mladé lidi a investory (včetně cizinců) do oblastí se stárnoucí populací a horší ekonomickou situací. Pokud je tedy městský dům na Sicílii něco, po čem toužíte, máte teď nejlepší příležitost.

Prodej nemovitostí ve Španělsku

Zapomenout nesmíme ani na oblíbené Španělsko. I zde si nemovitost pořídíte bez problémů. Ke koupi budete potřebovat tzv. NIE (Número de Identificación de Extranjero), což je speciální identifikační číslo pro cizince díky kterému budete moci provádět finanční operace. O číslo přitom stačí podat žádost na španělském konzulátu.

I ve Španělsku se dá pořídit nemovitost za rozumnou cenu. Zejména v regionech, jako je Alicante nebo Valencia, kde jsou ceny na nemovitostním trhu přívětivější než u nás. Co se týče daní, nevyhnete se dani z nabytí nemovitosti, která představuje 6-10 % z ceny.

Velkou výhodu koupě nemovitosti ve Španělsku představuje možnost získat tzv. zlaté vízum. To získáte v případě, že si pořídíte nemovitost v hodnotě minimálně 500 000 euro. Díky tomuto vízu dostanete povolení k pobytu. Pokud pak v zemi setrváte minimálně deset let, můžete na základě tohoto víza obdržet i španělské občanství.

Máte zájem o koupi nemovitosti?

S koupí nemovitosti v zahraničí vám bohužel nepomůžeme, na co však naše služby využít můžete je koupě či prodej nemovitosti v ČR. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Hypotéka na nemovitost v zahraničí

Rádi byste si pořídili nemovitost v zahraničí, ale nemáte dostatečně našetřeno? Nevadí, i v tomto případě je možné koupi financovat pomocí hypotéky. Pravidla se však od hypotéky na nemovitost v ČR značně liší. Hlavním důvodem je fakt, že nelze ručit nemovitostí nacházející se mimo území ČR, proto nelze ručit kupovanou nemovitostí, jak tomu běžně bývá. Jaké tedy máte možnosti?

Hypotéka od zahraniční banky

První možností je vzít si hypotéku od banky v zemi, kde se chystáte pořídit nemovitost. Díky tomu je pak možné dát do zástavy přímo vámi kupovanou nemovitost. Podmínky pro získání takovéto hypotéky bývají však pro cizince o dost složitější než pro místní obyvatele. Tyto podmínky se přitom liší zemi od země. Často se ale můžete setkat s podmínkou doložitelných příjmů v mezinárodní měně (euro či dolar) nebo měně dané země. Navíc také dosáhnete pouze na nižší částku než je tomu u nás (obvykle pouze 50-80 % z tržní ceny zastavované nemovitosti).

Hypotéka se zástavou jiné nemovitosti

Další možností je vzít si hypotéku v ČR, kterou zajistíte jinou nemovitostí na území ČR. Tato nemovitost může být jakákoliv nemovitost určena k bydlení. Ta může být ve vašem vlastnictví nebo i ve vlastnictví někoho jiného (např. partnera či rodičů), v tomto případě ale budete potřebovat jejich souhlas. Zastavit můžete i rekreační objekt. Ten ale musí být způsobilý k celoročnímu bydlení.

Tip: Nenašli jste odpověď na vaší otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Problémem klasické hypotéky od české banky je ale to, že vám ji na zahraniční nemovitost neposkytne každá banka. Existuje ale ještě jedna možnost ve formě americké hypotéky, u které není třeba dokládat její účel. Zároveň ale nedostanete tak výhodné podmínky, jako u klasického hypotečního úvěru.

Závěrem je třeba konstatovat, že nákup nemovitosti v zahraničí může být celkem výhodnou možností, avšak vyžaduje důkladné porozumění místním podmínkám a specifikům. Každá země má totiž jiná pravidla, která mohou do velké míry ovlivnit celý proces od nákupu a financování.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024