Hypotéka – nejčastější otázky a odpovědi, část 2.

Přinášíme vám druhou část naší série, která se věnuje nejčastějším otázkám ohledně hypotéky. V této části se podíváme na možnosti nebankovní hypotéky a proč se vyplatí nebo naopak nevyplatí. Dále vám přinášíme popis toho, jak funguje hypotéka na nemovitost v exekuci, kterou jste získali v dražbě. Zjistíte také, jestli je možné si vzít hypotéku na komerční nemovitost, a jaké jsou případné alternativy. Nakonec se pak podíváme na to, jak funguje předčasné splacení hypotéky.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Přečtěte si také první a třetí díl této série.

V prvním díle se dozvíte, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou, jak funguje hypotéka na rekonstrukci, a zda a proč potřebujete k získání hypotéky pojištění nemovitosti.

Třetí díl se věnuje možnosti pořídit si dům na splátky bez hypotéky. Dále se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, abyste dostali hypotéku na pozemek. Zodpovíme také otázky týkající se hypotéky na družstevní byt a možnosti hypotéky bez zástavy nemovitosti či se zástavou jiné nemovitosti.

Existuje nebankovní hypotéka na koupi nemovitosti?

Ano, nebankovní hypotéku si skutečně můžete vzít. Nabízí ji nebankovní společnosti a není účelová (takže ji můžete použít na cokoliv a nemusíte dokládat účel použití peněz), ale stejně jako u klasické hypotéky dáváte i u nebankovní hypotéky do zástavy nemovitost.

Výhodou nebankovní hypotéky je fakt, že má mnohem méně přísné podmínky než klasická bankovní hypotéka. Často nemusíte mít dostatečné příjmy, můžete být v exekuci či mít záznam v registru dlužníků. Další výhodou je také rychlost zřízení – nebankovní hypotéku můžete získat již za několik dní od podání žádosti.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jak na koupi bytu financovanou hypotékou.

Existuje zde však velké ALE. Nebankovní hypotéku mohou nabízet podvodné společnosti s netransparentními podmínkami. Často jsou také úroky a sankce při nesplácení podstatně vyšší než u bank. Nebankovní společnosti vám také poskytnou nižší půjčku v poměru k ceně nemovitosti (u klasické hypotéky je to až 90 % odhadované ceny nemovitosti, zatímco u nebankovní hypotéky se hladina pohybuje mezi 50 až 70 %). Nebankovní hypotéka s sebou navíc nese riziko v oblasti refinancování a skrytých poplatků.

Tip: Předtím než podepíšete jakoukoliv smlouvu, vám důrazně doporučujeme poradit se s profesionálem. Tyto smlouvy totiž mohou být napsány velmi chytře a oklikou, takže si ani nevšimnete skrytých poplatků a sankcí. S našimi službami vyřídíte kontrolu smluv rychle a z pohodlí domova.

Jak funguje hypotéka na nemovitost v insolvenci či exekuci?

Nemovitosti, které jsou v exekuci se nabízí formou dražeb často za výhodnější ceny než nemovitosti na klasickém nemovitostním trhu. Tyto dražby musí být zveřejňovány na Portálu dražeb, který provozuje Exekutorská komora ČR.

Cena nemovitosti je určena odhadem soudním znalcem a na základě této ceny se určuje vyvolávací cena v dražbě. Ta odpovídá 2/3 odhadované ceny a pokud se nemovitost neprodá v prvním kole dražby, následuje snižování vyvolávací ceny. O dražené nemovitosti musí být zveřejněny základní informace. Jedná se o čas a místo konání dražby, předmět dražby a příslušenství, vyvolávací cenu, nejnižší možný příhoz a další podmínky účasti v dražbě. Abyste se mohli dražby zúčastnit musíte zaplatit dražební jistotu, která se vám v případě neúspěšné dražby v celé výši vrací. Pokud dražbu vyhrajete, máte stanovenou dobu na uhrazení celé částky.

Tip: Láká vás dražba nemovitostí? Přečtěte si, jak na koupi levné nemovitosti v dražbě.

Na vydraženou nemovitost si můžete vzít klasickou hypotéku, nebude to však úplně jednoduché. O tu si můžete zažádat poté, co vyhrajete dražbu. Na její vyřízení máte přitom zhruba 20-30 dní než musíte zaplatit plnou cenu vydražené nemovitosti. Problém může představovat také nejistota, zda na hypotéku vůbec dosáhnete a pokud ano, zda bude její výše stačit na váš příhoz. Z těchto důvodů pro vás možná bude výhodnější předhypoteční úvěr nebo hypotéka dopředu.

Předhypoteční úvěr a hypotéka dopředu

Předhypoteční úvěr není zajištěný nemovitostí. Jeho platnost je obvykle jeden rok a jakmile vyprší, je potřeba jeho refinancování na klasickou hypotéku zajištěnou nemovitostí. Předhypoteční úvěr má také zpravidla danou maximální hodnotu (obvykle do 5 milionů korun). O předhypoteční úvěr můžete požádat po vydražení nemovitosti. Budete muset předložit pravomocné usnesení o příklepu a dražební vyhlášku.

Tip: Ať už plánujete kupovat nemovitost klasicky nebo v dražbě, neobejdete se bez pomoci advokáta. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Další zmiňovanou možností je hypotéka dopředu neboli hypotéka bez nemovitosti. Ta spočívá v tom, že si s bankou vyřídíte tento typ úvěru ještě předtím, než budete mít ujasněnou představu o tom, jakou nemovitost si za něj pořídíte. Na to máte obvykle až tři roky a jakmile si nemovitost vyberete, stane se z této hypotéky dopředu klasická hypotéka. Pozor ale, v případě, že byste nemovitost do určené doby nesehnali, hrozí vám vysoké pokuty.

Chystáte se vzít si hypotéku?

Pak se vám budou hodit naše služby.  Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Můžu si vzít hypotéku na komerční nemovitost?

Zakládáte firmu nebo se vám rozšířilo podnikání a vy proto potřebujete vlastní prostory, ale chybí vám finance? Případně jste si vyhlédli krásný dům či byt, který je ale v současnosti kolaudován jako nebytový prostor? Existuje tu řešení.

Hypotéka je určena pro potřeby bydlení a ne pro podnikatelské účely. I přesto si ji na komerční prostory můžete za určitých podmínek vzít. První možností je, že pouze část nemovitosti bude určena k podnikatelským účelům (konkrétně se jedná o 49 % a méně) a větší část (51 % a více) bude sloužit jako bytový prostor. Tato možnost se tak hodí např. při koupi domu spojeného s dílnou.

Tip: Potřebujete právní pomoc v podnikání? Nemáte čas hledat pokaždé znovu právníka pro svou firmu? Domlouvat jeho časové možnosti, dobývat se na něj a řešit s ním fakturaci? Nebo dokonce potřebujete mít advokáta neustále k dispozici? Obraťte se na našeho právníka pro podnikání.

Pokud si však chcete pořídit čistě komerční prostory, pak na financování hypotéku nedostanete. Pro tyto účely je tu ale živnostenská hypotéka. Ta se od té klasické zas až tolik neliší. Úrokové sazby se obvykle pohybují v podobné rovině jako u klasických hypoték, stejně tak i váš minimální vklad a doba splatnosti bývá podobná. Neliší se obvykle ani podmínky, za kterých hypotéku získáte.

V případě, že se nacházíte v situaci, kdy jste našli vaši vysněnou nemovitost, která je ale kolaudovaná jako nebytový prostor, bude nejlepším řešením klasická hypotéka. Tu si můžete vzít na koupi nebytového prostoru a současnou přestavbu. Problém ovšem může nastat s ochotou banky. Komerční prostory totiž nemají takovou hodnotu jako bytové prostory, a proto může chtít do zástavy ještě další nemovitost. K přestavbě musíte mít také schválení rekolaudace místním stavebním úřadem.

Jak funguje předčasné splacení hypotéky při prodeji nemovitosti?

Pokud se chystáte prodat nemovitost s hypotékou, možná budete chtít zvolit variantu jejího předčasného splacení. Díky tomuto se vám pak totiž bude nemovitost lépe prodávat, a navíc se celý proces urychlí a zjednoduší. Případně jste získali větší obnos peněz a chcete jím hypotéku zaplatit, abyste se oprostili od poplatků. Jak tedy takové předčasné splacení hypotéky při prodeji nemovitosti funguje?

Jak je to nyní

Pokud jste si sjednali hypotéku až po 1. prosinci 2016, případně po této době došlo u vaší hypotéky k obnově fixace, nebudete muset za předčasné splacení hypotéky platit žádné sankce. Jediné, co budete muset zaplatit jsou účelově vynaložené náklady, což jsou náklady za administrativu, kterou bance s předčasným splacením hypotéky vytvoříte. Sem patří náklady na mzdu zaměstnanců, kteří vyřizují předčasné splacení hypotéky, poplatky katastru nemovitostí, poplatky za notářské úkony, poštovné, poplatky za telefon a kancelářské náklady (tisk apod.).

Tip: Ať už nemovitost prodáváte nebo kupujete, nevyhnete se katastru nemovitostí. Pomůžeme vám se sepsáním návrhu na vklad katastru nemovitostí tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Pokud máte hypotéku se starším datem nebo nedošlo ke změně fixace, pak po vás banka může za předčasné splacení hypotéky požadovat sankci. Tato sankce je však ze zákona stanovena jako maximálně 1 % z nesplacené části úvěru a její výše musí být uvedena ve vaší smlouvě. Pokud netrváte na splacení celé částky hned, můžete využít ze zákona danou možnost splatit každý rok 25 % z celkové částky bez sankcí. Další možností je pak splnění důvodů pro bezplatné předčasné splacení hypotéky. Mezi ty patří například těžká životní situace.

Tip: Potřebujete pomoc s předčasným splacením hypotéky, financováním nemovitosti nebo jakýmkoliv jiným problémem týkajícím se vašich financí? Pak se obraťte na našeho partnera Corona Lecta. Proberou s vámi vaše finanční, majetkové i životní cíle a navrhnou promyšlený strategický plán, jak cílů dosáhnout.

Novela s platností od roku 2024

V letošním roce vláda schválila návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru. Ta má současné podmínky pro předčasné splacené hypotéky změnit. Nově bude v případě předčasného splacení hypotéky nutné zaplatit až 2 % z předčasně splacené části jistiny. Na druhou stranu se ale rozšíří seznam důvodů pro bezplatné předčasné splacení hypotéky. Ty budou nově zahrnovat třeba prodej nemovitosti zatížené hypotékou nebo rozvod manželů pro účely vypořádání společného majetku.

Přečtěte si také první a třetí díl této série.

V prvním díle se dozvíte, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou, jak funguje hypotéka na rekonstrukci, a zda a proč potřebujete k získání hypotéky pojištění nemovitosti.

Třetí díl se věnuje možnosti pořídit si dům na splátky bez hypotéky. Dále se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, abyste dostali hypotéku na pozemek. Zodpovíme také otázky týkající se hypotéky na družstevní byt a možnosti hypotéky bez zástavy nemovitosti či se zástavou jiné nemovitosti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Cyd onie

před 3 roky

Při koupi bytu jsme chtěli mít jistotu, že po právní stránce vše proběhne hladce, proto jsme využili služeb této firmy. Rozhodně je mohu doporučit, rychlé zpracování požadavku, vstřícné jednání a cena rozumná.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Recenze služby

Zdeněk Svachula

před 2 roky

Naprostá spokojenost. Řešil jsem s Dostupným advokátem konzultace ohledně nákupu nemovitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024