Vývoj ceny nemovitostí v roce 2023

Když konečně začaly nemovitosti zlevňovat, zase narostly ceny hypoték a spousta lidí si tak stále nemůže dovolit vlastní domov. Jak to vypadá s vývojem do budoucna, co vlastně určuje ceny nemovitostí a kdy se nákup či prodej nejvíce vyplatí? Na to naleznete odpověď v našem článku.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Co určuje tržní cenu nemovitosti

Hodnotu a cenu nemovitosti ovlivňuje celá řada faktorů, včetně vnitřních i vnějších charakteristik. Zde jsou některé z těch nejdůležitějších:

  • Velikost a uspořádání nemovitosti: Velikost nemovitosti, včetně počtu ložnic a koupelen, stejně jako celkové uspořádání a funkčnost, může značně ovlivnit její hodnotu. Větší a praktičtěji řešené nemovitosti mají obecně vyšší hodnotu.
  • Stav a stáří: Stav nemovitosti a její stáří také výrazně ovlivňují její hodnotu. Dobře udržované nebo nedávno zrekonstruované nemovitosti mají vyšší hodnotu než ty ve špatném stavu nebo vyžadující výrazné opravy.
  • Umístění: Žádoucí umístění, jako je blízkost škol, pracovišť, veřejné dopravy a občanské vybavenosti, zvyšuje hodnotu nemovitosti. I proto jsou například nemovitosti v Praze podstatně dražší než v jiných oblastech.
  • Historický a kulturní význam: Nemovitosti s historickým nebo kulturním významem mohou mít vyšší hodnotu díky svým jedinečným vlastnostem. Zároveň ale mohou představovat značné omezení kvůli památkové péči.
  • Environmentální faktory: Environmentální faktory, jako jsou opakovaně se vyskytující přírodní katastrofy, znečištění a blízkost vodních ploch, ovlivňují nejen samotnou hodnotu nemovitosti, ale také náklady na pojištění.

Jak z tohoto vyplívá, hodnotu nemovitosti určuje velká řada faktorů. Pro laika je proto těžké spolehlivě odhadnout cenu své nemovitosti na nemovitostním trhu. Pokud tedy plánujete svou nemovitost prodat, vyplatí se vám, obrátit se na odborníka. To stejné platí i v případě posouzení tržní ceny nemovitosti pro účely dědického řízení. Se samotnou právní stránkou prodeje nemovitosti se pak můžete obrátit na nás. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis a zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Tip: Máte v plánu prodat starší dům? V našem článku se dozvíte, co byste si měli pohlídat.

Co má vliv na růst či pokles cen nemovitostí

Ceny na realitním trhu jsou ovlivňovány širokým spektrem faktorů a mohou v čase kolísat v důsledku změn dynamiky nabídky a poptávky, ekonomických podmínek, vládní politiky a dalších proměnných. Toto jsou klíčové faktory:

Faktory, které mohou zvýšit ceny nemovitostí

  • Silná poptávka: Vysoká poptávka po bydlení zvyšuje ceny nemovitostí. Ke zvýšené poptávce mohou přispět faktory, jako je populační růst, pracovní příležitosti a změny životního stylu.
  • Nízké úrokové sazby: Když banky nabízejí nízké úrokové sazby, umožňuje tak více lidem financování nákupu nemovitosti hypotékou. To může v konečném důsledku zvýšit poptávku a tlačit ceny nahoru.
  • Omezená nabídka: Nedostatek dostupných nemovitostí může vést k vysoké konkurenci mezi kupujícími, kteří se předhání v tom, kdo nabídne víc. To pak přirozeně zvyšuje ceny.
  • Ekonomický růst: Silná ekonomika související s tvorbou nových pracovních míst a růstem příjmů může vést k vyšším cenám nemovitostí, protože lidé získávají větší kupní sílu.
  • Aktivita investorů: Investoři do nemovitostí, včetně institucionálních investorů a individuálních kupujících, mohou ovlivňovat ceny prostřednictvím svých nákupů a investičních strategií.
  • Vládní politika: Daňové pobídky, dotace a další vládní politiky mohou stimulovat poptávku nebo omezit nabídku a ovlivnit ceny.
  • Rozvoj infrastruktury: Investice do infrastruktury, jako jsou nové dálnice, veřejná doprava nebo velký rozvoj v oblasti, mohou zvýšit přitažlivost dané oblasti a zvýšit tak ceny nemovitostí.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Faktory, které mohou snížit ceny nemovitostí

  • Ekonomický pokles: Během hospodářské recese může ztráta pracovních míst a snížený příjem snížit také poptávku po bydlení a způsobit pokles cen.
  • Vysoké úrokové sazby: Rostoucí úrokové sazby zvyšují náklady na hypotéky a jiné půjčky, které se pak pro kupující stávají méně dostupnými. To následně snižuje poptávku a vede k nižším cenám nemovitostí.
  • Vysoká nabídka: Pokud existuje přebytek dostupných nemovitostí vzhledem k poptávce, ceny mají tendenci klesat kvůli zvýšené konkurenci mezi prodejci.
  • Pokles atraktivity lokality: Negativní změny v oblasti, jako je nárůst kriminality, zhoršující se infrastruktura nebo vymizení pracovních míst, mohou vést ke snížení hodnoty nemovitostí a poklesu jejich cen na nemovitostním trhu.
  • Zpřísněné podmínky pro půjčky: Pokud banky zpřísní své podmínky pro poskytování úvěrů, dojde ke snížení počtu kvalifikovaných kupujících, což tlačí ceny dolů.
  • Regulační změny: Nové územní předpisy nebo daně z nemovitostí, které zvyšují náklady na vlastnictví domů, mohou negativně snížit ceny nemovitostí.
  • Spekulativní aktivita: Pokud realitní trh zažívá nadměrné spekulace a cenové bubliny, následná korekce může vést k nižším cenám.

Tip: V našem starším článku se dozvíte, co si zkontrolovat před koupí nemovitosti.

Kdy se vyplatí koupit nebo prodat nemovitost

Rozhodnutí o koupi nebo prodeji nemovitosti by mělo být z velké míry založené na situaci, v jaké se nachází nemovitostní trh. Zde jsou některé klíčové faktory, které je třeba zvážit při nákupu i prodeji:

Kdy se vyplatí koupit nemovitost

  • Převládající nabídka: Trh je pro vás nejlepší, když nabídka přesahuje poptávku. To obvykle vede k nižším cenám a větší vyjednávací síle pro kupující.
  • Nízké úrokové sazby: Nízké úrokové sazby hypoték mohou značně zvýhodnit nákup nemovitosti díky nižším měsíčním splátkám a celkově nižší ceně, kterou v závěru za nemovitost zaplatíte.
  • Dobrá situace na trhu práce: Silný trh práce může být indikátorem budoucího zhodnocení nemovitostí, a tedy vhodnou dobou pro nákup.
  • Trendy na trhu: Studujte trendy a předpovědi trhu s nemovitostmi. Podívejte se na faktory, jako je růst populace, pracovní příležitosti a rozvoj infrastruktury, které mohou ovlivnit hodnotu nemovitostí.

Tip: Přečtěte si, jak probíhá koupě nemovitosti od developera.

Kdy se vyplatí prodat nemovitost

  • Převládající poptávka: V situaci, kdy je na trhu nedostatek nabídek nemovitostí, jsou kupující ochotni zaplatit za nemovitost více. Proto se vám vyplatí s prodejem počkat na tuto dobu.
  • Zhodnocení nemovitosti: Pokud se vaše nemovitost od doby, kdy jste ji koupili, výrazně zhodnotila, mohl by být vhodný čas na prodej, dříve, než její hodnota opět klesne.
  • Načasování: Zvažte prodej během jara nebo začátku léta, kdy bývá trh s nemovitostmi aktivnější.
  • Ekonomické ukazatele: Věnujte pozornost ekonomickým ukazatelům, jako jsou úrokové sazby, inflace a míra nezaměstnanosti. Silná ekonomika totiž obvykle vede ke zdravějšímu trhu s nemovitostmi.

Změny na trhu nemovitostí zaznamenáváme i my, a to díky naší nabídce právní pomoci v případě koupě nebo prodeje nemovitosti. Vždy když se situace na nemovitostním trhu obrací ve prospěch kupujících, zaznamenáme navýšení poptávky po pomoci s koupí nemovitosti a naopak. A pokud budete potřebovat, pomůžeme i vám.

Vývoj cen nemovitostí v roce 2023

V minulých desetiletích zažila Česká republika prudký růst cen nemovitostí – od roku 2013 do roku 2022 se jednalo o více než 120 %. Konečně ale přišel čas kdy se tento růst začíná zpomalovat. Rok 2022 přinesl nejvýraznější zlevňování, zatímco rok 2023 přináší relativně stabilizovanou cenu nemovitostí, a to zejména kvůli snížené poptávce a vysokým hypotečním sazbám.

Budoucí vývoj se však špatně odhaduje, jelikož nemovitostní trh je velmi proměnlivý a ceny nemovitostí ovlivňuje řada faktorů. Můžeme tak najít naprosto protiřečící si odhady různých realitních expertů a skutečný vývoj ukáže až čas.

Tip: Přehledné grafy ceny nemovitostí můžete nalézt například na stránce kurzy.cz.

Vývoj ceny pozemků

Ceny všech nemovitostí, včetně pozemků, v minulém desetiletí stále narůstaly. To se v letošním roce změnilo. Ceny pozemků se vyvíjí dle lokality, ve které se nachází a stejně tak se změny týkají některých lokalit více, zatímco jiných téměř vůbec. Například v okolí Prahy cena pozemků stále roste, zatímco ve venkovských oblastech spíše klesá.

Nejdražší pozemky můžete najít v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejlevněji pak pořídíte pozemek v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji.

Vývoj ceny bytů a domů

Ceny bytů zažily extrémnější změny než ceny pozemků. V minulém roce klesla cena bytů o 8,4 %. Pokles ceny bytů se opět lišil dle lokality. K největšími poklesu došlo v Libereckém a Moravskoslezském kraji. Rok 2023 pak opět přináší zpomalení tohoto zlevňování a předpovědi o dalším růstu cen.

Vývoj ceny pronájmů

Na rozdíl od kupní ceny nemovitostí, ceny pronájmů stále rostou. V letošním roce sice některé oblasti zaznamenali stagnaci růstu a některých oblastech došlo dokonce poklesu cen, ale situace už se opět vrací do normálu a ceny pomalu rostou. Jedním z důvodů jsou přitom vysoké hypoteční úvěry, které vyjdou výrazně dráže než měsíční nájem.

Také Dostupný advokát zaznamenal tento trend – obrací se na nás stále více lidí kvůli pomoci s nájmem nemovitosti. I toto tedy je tedy jeden z důsledků vysokých cen hypoték, které ženou lidi do pronájmů.

Cena pronájmu bytu za m2 se značně liší dle lokality. Nejdražší nájmy jsou přirozeně v hlavním městě a středočeském kraji. Nejlevněji si pak byt pronajmete v moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Ceny klesají, ale hypotéky rostou

Jak už jsme několikrát zmínili, s cenou nemovitostí i pronájmů úzce souvisí výše úrokových sazeb hypoték. Ty v posledních dvou letech výrazně narostly. Konkrétně jsou nyní nejdražší za posledních 20 let a pohybují se nad 6 %. V posledních měsících však začali ceny hypoték mírně klesat a mnoho odborníků se shoduje, že by se v následujících dvou letech mohly vrátit zpět do normálu. S levnými hypotékami je pak ale zase potřeba počítat se zdražením nemovitostí.

Tip: Je lepší hypotéka, nebo nájem? To se dozvíte v našem článku.

Vývoj cen nemovitostí v roce 2023 je zcela jasným odrazem dynamiky a složitosti realitního trhu. Po letech neustálého růstu jsme konečně viděli první známky zpomalování, a dokonce poklesu cen, což bylo vítanou změnou pro ty z nás, kteří doufali v dostupnější bydlení. Nicméně, nemovitostní trh je závislý na řadě faktorů a vývoj je výzvou i pro zkušené analytiky, proto nám nezbývá než doufat ve světlejší zítřky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024