OSVČ a daně: kdy se zaregistrovat k platbě DPH

Běžnou daňovou povinností pro živnostníky je platba měsíčních (event. čtvrtletních či pololetních) záloh na daně a každoroční podaní daňového přiznání k dani z příjmu a následného vyrovnání nedoplatků či přeplatků. Při určitých příjmech, resp. obratu, se ale daňové povinnosti mohou výrazně rozšířit. Hovoříme o povinné registraci k platbě DPH. Jak se můžete do režimů této daně dostat a jaké výhody či nevýhody obnáší? 

osvč, platba DPH

Kapitoly článku

  1. Registrace k DPH
  2. Výhody a nevýhody platby DPH
  3. Kdy se k platbě DPH přihlásit dobrovolně?
  4. Jak se přihlásit k dani z přidané hodnoty?

Registrace k DPH

Hranice povinné registrace plátce daně z přidané hodnoty (DPH) činí od loňského roku již 2 miliony korun. Navýšení limitu na dva miliony korun odůvodnila vláda vysokou administrativní zátěží, kterou se zavázala snižovat. Plátcem DPH se tak musíte stát, pokud máte obrat vyšší než 2 miliony korun za uplynulých 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Na to je potřeba dávat pozor, protože to opravdu není vázáno na kalendářní roky.

Plátcem DPH se ovšem můžete stát i dobrovolně při výrazně nižším obratu. O takovém kroku je ale vhodné se poradit s právníkem či účetním. Je s ním totiž spojena řada povinností, které musíte následně ohlídat. K DPH se v takovém případě můžete registrovat ihned při zahájení podnikání, nebo kdykoliv v jeho průběhu.

Obrat je pro tyto účely definován jako souhrn úplat bez daně za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku. Nepočítají se do něj ovšem plnění, která mají místo plnění mimo tuzemsko a plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně.

Jakmile uvedeného limitu dosáhnete, pak do 15 dnů od skončení kalendářního měsíce, ve kterém obrat limit překročil, je třeba podat přihlášku k registraci pro platbu.

Čelíte právnímu problému, který je nad vaše síly a nespadá do žádné z našich právních služeb?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Činnost osob samostatně výdělečně činných je spojena s jistou mírou administrativní zátěže ve formě odvodů, plateb a daňových přiznání. Co to vše obnáší a kdy se namísto toho vyplatí paušální daň? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Výhody a nevýhody platby DPH

Povinnost k registraci podnikatelům přináší nesrovnatelně více povinností. To je zásadní důvod, proč dobrovolnou registraci spíše nedoporučujeme. Není-li pro ní tedy speciální důvod například v podobě klientů, kteří plátce daně hledají. Většina podnikatelů ovšem nemá na vybranou a k DPH se registrovat musí. Co jim tento krok přináší za výhody a nevýhody?

Výhody platby DPH pro podnikatele:

  • Registrace pro DPH může zvýšit důvěryhodnost živnostníka, jelikož je zřejmé, že se nejedná jen o drobného podnikatele.
  • Satisfakce může přijít například v podobě zakázek od klientů, kteří výslovně plátce DPH požadují. Pro podnikání na určitých trzích nebo ve větším měřítku může být registrace k DPH v podstatě nutná.
  • Potěší také možnost DPH odečíst a ušetřit tak náklady. Podnikatelé mohou odpočítat DPH, kterou zaplatili na vstupu (např. při nákupu materiálů nebo služeb pro své podnikání) od DPH, kterou si účtují zákazníkům (plátcům DPH). To pomáhá snížit celkové náklady podnikání. V běžném daňovém přiznání k DPH přitom můžete uplatnit nárok na odpočet maximálně do 3 let od uskutečnění plnění.

Nevýhody platby DPH pro podnikatele:

  • Registrace pro DPH s sebou přináší výrazně větší administrativní požadavky, jako je podrobnější podvojné účetnictví i daňové přiznání a obecně správa související s DPH. Zatímco vyplnit daňové přiznání zvládne drtivá většina OSVČ sama, na podvojné účetnictví je zpravidla nutné si najmout člověka v této oblasti zběhlého. Navíc máte povinnost pravidelně podávat daňové přiznání (jednou měsíčně nebo jednou za čtvrtletí) a podávat kontrolní či souhrnné hlášení.
  • Pokud podnikatel nemůže veškerou zaplacenou DPH odpočítat, může to znamenat finanční zátěž. Také musí být pečlivý ve správném výpočtu DPH, kterou si účtuje od zákazníků.
  • S registrací pro DPH se zvyšuje riziko daňových kontrol a možných pokut za nesprávné vedení účetnictví nebo chyby v daňových přiznáních.

Kdy se k platbě DPH přihlásit dobrovolně?

K dobrovolné registraci se většinou rozhodují ti, kteří mají mezi svými dlouhodobými obchodními partnery plátce DPH. Naopak drobní tuzemští podnikatelé, kteří poskytují zboží nebo služby neplátcům DPH, nemívají z dobrovolné registrace takřka žádné benefity. Nevyplatí se to ani v případě, kdy podnikatelé nakupují zboží ve snížené sazbě, ale prodávají zboží v sazbě základní. Je-li ale situace opačná, tedy nákup zboží ve snížené sazbě a prodej v základní, pak vzniká nadměrný odpočet a stát vám peníze vrátí.

Pokud svou registraci stále zvažujete, zohledněte tedy především výhody a nevýhody výše uvedené. Uvážit ve svém rozhodování můžete ale i další skutečnosti, které mohou hrát roli.

Pro podnikatele, kteří plánují obchodovat v rámci EU nebo mimo ni, může být registrace k DPH výhodná. Neplátci DPH totiž mohou vypadat podezřele a netransparentně a obtížněji se jim navazují obchodní vztahy. Plátci jsou naopak zástupci zahraničních firem většinou vnímáni jako rovnocenní a důvěryhodní partneři. Registrace se může vyplatit pro účely mezinárodního zdanění a cla.

Jestliže vaše značka rychle roste a dá se očekávat, že velmi brzy dosáhnete zákonného limitu, lze se na registraci připravit již dříve, najmout či oslovit externí účetní a zaregistrovat se o něco dříve než vznikne zákonná povinnost. Předejde se tak náhlé povinné registraci a související administrativní zátěži, která by nastala po překročení limitu.

Podnikatelé mohou lépe plánovat své cash flow a finanční strategii s předvídáním DPH, místo aby byli překvapeni změnou po dosažení povinného limitu.

Tip: Pustit se do nového businessu je velká výzva. Máte detailně promyšlenou vizi, možná máte připravený obchodní a finanční plán. Jen málo začínajících podnikatelů a startupů však myslí na právní stránku podnikání, která je ale často z hlediska úspěchu klíčová. Poradíme vám s ní v našem samostatném článku.

Jak se přihlásit k dani z přidané hodnoty?

K přihlášení stačí vyplnit v online formě formulář a odeslat ho finanční správě. Je dostupný v aplikaci finanční správy v rámci sekce Elektronické formuláře.

K formuláři je vhodné vložit přílohy, v níž doložíte svůj obrat za posledních dvanáct měsíců. Osvědčení o registraci k DPH byste měli obdržet do 15 dnů. Registraci ovšem musí povolit správce daně. V případě dobrovolné registrace tedy nemáte stoprocentní jistotu, že se plátcem stanete. Pro plnění povinností plátce DPH ovšem na zaslání osvědčení nečekejte, mohly by vás záhy stihnout sankce.

V některých případech si úředníci vyžádají další detailnější informace či dokumenty, k doložení ekonomické činnosti. Připravit byste si měli především smlouvy a faktury s dodavateli či odběrateli, výpis z účtu a další podklady.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Filip Rufer, Praha

před 3 roky

Dostupný advokát aktualizoval smluvní podmínky našeho webového portálu studentino.cz, aby byly plně v souladu GDPR. Všechnu komunikaci jsme zvládli online a za rozumnou cenu.

Recenze služby

Michal Vrátný, Praha

před 3 roky

Děkuji za rychlou a precizní radu. Musím se přiznat, že jsem byl původně k přínosu advokáta skeptický. Nakonec jsem však rád, že jsem do toho šel. Navíc mám jasno v tom, kam se příště ohledně právního poradenství pohodlně obrátit.

Recenze služby

Luboš Kulhánek, Praha

před 3 roky

Fantastická zkušenost. Chtěli jsme jen revidovat smlouvu, ale sami přišli s mnoha důležitými podněty. Nadmíru splnili očekávání. Vše online. Dobrá cena. Takto si představuji služby v 21. století!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024