Co přinese regulace realitních makléřů?

Stále častěji se u převodů nemovitostí setkáváme s naváženými podmínkami, které jsou mnohdy výhodné zejména pro realitního makléře.

Jak vymezit nemovitost v kupní smlouvě
3 minuty čtení

Developer či realitní makléř často člověka postaví před hotovou věc, vůbec s ním nevyjednává a koupi bytu mu nikterak neusnadňuje. Kupující, který jinak hrdě chrání svá práva před obchodem s elekronikou a nevěří ničemu, co si nezměří, najednou stojí s čepicí v ruce a jen kývá na požadavky realitního makléře. Neváhá se na něj plně spolehnout a podepsat všechny dokumenty, které mu předloží. Realitního makléře bere i s nemovitostí jako nutné zlo. Již se vidí, jak griluje na terase svého nového bytu a právní „administrativu“ chce mít rychle bezbolestně za sebou. Vlastně ho to nezajímá a spoléhá se na makléře, v němž vidí „odborníka“ na reality.

Nová úprava

Proto je možné ocenit snahu státu tyto „odborníky“ prověřit novým zákonem a poprvé upravit podmínky realitního zprostředkování. Ostatně, mělo se to udělat již dávno. To, že jsou pravidla nutná, se prokazuje znovu a znovu již mnoho let. Podnikat v realitách totiž dnes může v České republice prakticky každý a pěkná vizitka s nápisem „realitní makléř“ absolutně nic neznamená. Tomu odpovídá i kolísavá kvalita realitního zprostředkování a vysoký počet realitních makléřů. Těch je u nás více než 15 tisíc, v přepočtu na hlavu nejvíce v celé Evropské unii.

Ministerstvo v důvodové zprávě dokonce volí poměrně silná slova:

„Významná část realitních zprostředkovatelů nenaplňuje očekávání spotřebitelů, když aktivity těchto realitních zprostředkovatelů cílí především na rychlé zajištění vlastní zprostředkovatelské provize bez ohledu na to, zda k realizaci realitního obchodu dojde či nikoliv, případně bez ohledu na kvalitu realitního zprostředkování.“

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Proto nový zákon zavádí pro makléře povinné pojištění odpovědnosti či nároky na vzdělání nebo praxi. Realitní zprostředkování již nemá být volnou živností, kterou může provozovat prakticky každý, ale živností vázanou. Realitními makléři tak budou moci být jen absolventi vysokoškolských oborů právo nebo ekonomika nebo absolventi jiných oborů s určitou praxí. Kdo nemá maturitu, nebude nově moci vůbec na realitní zprostředkování pomyslet. Návrh zákona počítá i s vysokými pokutami pro makléře. Např. v případě, že by makléř neuzavřel povinné pojištění, hrozí mu podle návrhu pokuta ve výši jednoho milionu korun.

Regulace nestačí

Nová regulace však neřeší a ani řešit nemůže nerovnováhu v samotném vztahu mezi prodávajícím, makléřem a kupujícím. Pokud totiž člověk bude přistupovat i nadále s větší pečlivostí k výběru zeleniny v supermarketu či piva z mikropivovaru než k pořízení bytu, ve kterém chce strávit zbytek života, tak mu regulace makléřů moc nepřinese. Zákon smlouvu za člověka nepřečte a nezkontroluje. Zejména člověk, kterých chce koupit byt, by si měl uvědomit, že realitní makléř nepracuje pro něj, že má odlišný zájem. A podle toho se i zařídit…

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Kateřina Petrašová

před 3 roky

Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou (zobrazit více) Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou jsem se opravdu dlouho nesetkala, neskutečně jasné a rychlé jednání za přesně stanovených podmínek. Průběh celého řízení proběhl bez jediného zaváhání, ač jsme měli obavy ohledně opakovaného podáním návrhu na vklad do KN s tím, že „něco“ není v pořádku. Opravdu chválím – za 1!!! Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem podnikání!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024