Nabídka rekvalifikace od úřadu práce

Nejste spokojeni s vaším dočasným zaměstnáním? Cítíte se vyhořelí nebo máte problém najít si práci ve vašem oboru? Přesně pro tyto případy existuje rekvalifikace. Ta vám pomůže prohloubit vaše znalosti, případně úplně změnit váš dosavadní obor. Velkou pomocí vám v tomto může být úřad práce. Díky němu je totiž možné ušetřit desetitisíce za rekvalifikační kurzy. Jak to přesně funguje se dozvíte v tomto článku.

6 minut čtení

Kapitoly článku

K čemu slouží rekvalifikace

Rekvalifikace znamená získání nové kvalifikace. Může se jednat o prohloubení vašich již existujících znalostí, rozšíření vašeho záběru nebo studium zcela nové disciplíny. Jejím hlavním cílem je zlepšit vaši pozici na pracovním trhu. Díky rekvalifikaci totiž získáte více znalostí, které zaměstnavatelé oceňují. Nejvíce se pak hodí pro ty, kteří nemají buď kvalifikaci žádnou nebo se svou současnou kvalifikací nejsou schopni najít práci.

Rekvalifikace je možná v široké škále oborů od kosmetiky až po IT. Je nabízena, jak komerčně, tak úřadem práce. U komerčně dostupných rekvalifikačních kurzů je potřeba volit pouze ty, co mají akreditaci od Ministerstva školství (MŠMT).

Potřebujete poradit?

Máte právní dotaz týkající se rekvalifikací, úřadu práce nebo čehokoliv jiného? Napište nám ho a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Podmínky rekvalifikace od úřadu práce

U rekvalifikací nabízených úřadem práce je potřeba splňovat pět základních podmínek:

  1. Musíte být v evidenci pracovního úřadu jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání.

Uchazeč o zaměstnání je člověk, který přišel o zaměstnání a má zájem o pomoc úřadu práce při hledání nového zaměstnání. Zároveň může dostávat podporu v nezaměstnanosti. Na druhé straně, zájemce o zaměstnání má zájem změnit zaměstnání nebo se cítí ohrožený ztrátou současného zaměstnání a má proto zájem o pomoc úřadu práce při hledání nového zaměstnání. Taková osoba podporu v nezaměstnanosti nedostává.

  1. Musíte mít kvalifikační předpoklady pro zvládnutí rekvalifikačního kurzu a pro následný výkon práce, kterou na základě rekvalifikace může získat. Je tedy třeba, abyste měli např. potřebný stupeň vzdělání.
  2. Musíte být pro absolvování kurzu a následnou práci zdravotně způsobilí.
  3. Rekvalifikace musí být potřebná. Potřebnost se určuje na základě toho, jakou má osoba současnou kvalifikaci a zda ji tato současná kvalifikace nepostačuje k získání vhodné práce.
  4. Rekvalifikace musí být účelná. Účelnost se posuzuje na základě toho, zda nová kvalifikace pomůže dané osobě se získáním vhodné práce.

Rekvalifikační kurzy dělí úřad práce do třech skupin, u kterých se liší podmínky a způsob a míra hrazení ceny kurzu:

Zabezpečovací rekvalifikace

Zabezpečovací rekvalifikace představují ty nejvíce potřebné rekvalifikace určené zejména pro uchazeče o zaměstnání, kteří mají se svou současnou kvalifikací problém najít práci. Tyto rekvalifikace hradí pracovní úřad v plné výši a k tomu navíc poskytuje ještě finanční podporu při rekvalifikaci a náhradu cestovních nákladů z místa bydliště do místa konání rekvalifikačního kurzu.

Tip: Dostali jste výpověď v práci? Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Kolik činí podpora při rekvalifikaci

Podpora při rekvalifikaci se určuje jako 60 % průměrného výdělku ve vašem posledním zaměstnání. V případě, že jste podnikali, se částka vypočítává z posledního vyměřovacího základu v rozhodném období přepočteném na 1 kalendářní měsíc. V ostatních případech se bude jednat o 0,14 násobek celorepublikové průměrné mzdy za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku. Částka má ale nastavené ještě maximum na 0,65 násobek celorepublikové průměrné mzdy za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku.

Co když kurz nedokončíte

V případě, že rekvalifikační kurz nedokončíte, máte povinnost za něj zaplatit. Stejně tak se postupuje v situaci, kdy byste kurz sice dokončili, ale následně nenastoupili na pracovní pozici, kterou vám v souvislosti s rekvalifikací úřad práce našel. Kromě toho budete také vyřazení z evidence úřadu práce a bude vám odebrána podpora. Výjimku v těchto případech představují pouze vážné důvody.

Zvolená rekvalifikace

Zvolená rekvalifikace je určena i pro zájemce o práci. Vy si v tomto případě můžete sami najít a zvolit rekvalifikaci a následně podat na pracovní úřad žádost o zvolenou rekvalifikaci. To musíte učinit minimálně 30 dní před začátkem rekvalifikačního kurzu. Společně s tím je třeba doložit také potvrzení o ceně rekvalifikačního kurzu včetně nákladů na závěrečnou zkoušku. Pokud úřad rekvalifikační kuŕz schválí, proplácí na něj až 50 tisíc korun za tři roky. I v zde platí, že pokud zájemce odmítne nastoupit do nové práce na základě nové kvalifikace, musí rekvalifikační kurz zpětně zaplatit. Stejně tak v případě, že kurz nedokončí.

V tomto případě už máte ale podstatně menší šanci, že bude vámi vybraná rekvalifikace schválena. To, zda ji úřad práce schválí závisí zejména na tom, jakou mírou podle něj přispěje k tomu, abyste se uplatnili na trhu práce. Také se vám v této situaci nevyplácí podpora při rekvalifikaci, ani příspěvek na dopravu.

Tip: Chcete dát výpověď v práci? Ochráníme vaše práva. S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Kurzy digitálního vzdělávání

Poslední skupinu tvoří kurzy digitálního vzdělávání. Ty jsou přístupné všem a jejich cílem je zlepšení celkové digitální gramotnosti. Zároveň poskytují kvalitní a přístupné vzdělávání lidem, kteří mají zájem posunout své dovednosti na vyšší úroveň. Najdete zde například kurzy zaměřené na různé programovací jazyky, modelování, digitální marketing či využívání umělé inteligence.

Tyto kurzy jsou schvalovány v naprosté většině případů a lze je zařídit zcela online. Jejich výběr funguje podobně jako klasický e-shop. Úřad práce na tyto kurzy přispívá až 50 tisíc korun na tři roky s tím, že je vždy povinná vaše spoluúčast minimálně 18 %.

Další projekty pracovního úřadu

Kromě rekvalifikačních kurzů nabízí pracovní úřad další řadu projektů. Jedná se například o projekty Evropského sociálního fondu (ESF), které úřad práce nabízí v součinnosti s Evropskou unií. Jejich cílem je pomoci lidem najít lepší zaměstnání a zajistit rovnoměrnější příležitosti pro všechny. Za zmínku stojí zejména některé z nich:

POVEZ II

Program POVEZ II neboli podpora odborného vzdělávání zaměstnanců má za cíl pomoci zaměstnavatelům se vzděláváním jejich zaměstnanců. To má v důsledku zlepšit jejich konkurenceschopnost a zároveň řešit problém nedostatečné flexibility pracovních sil a neochotu zaměstnavatelů investovat do vzdělání svých zaměstnanců. Nejedná se přitom jen o příspěvek na hrazení vzdělávacího kurzu, ale i náhradu jejich mezd po dobu školení. Tohoto programu úřadu práce mohou využít ale i lidé pracující na IČO a sami se vzdělávat.

Věk není překážkou (VNP)

Program VNP je zaměřený na osoby starší 55 let. Cílem je jejich přizpůsobení se měnícím trendům na trhu práce. To spočívá v individuálním i skupinovém poradenství, nabídce rekvalifikačních kurzů, zprostředkování zaměstnání a dalších opatřeních např. ve formě proplacení cestovních nákladů.

Záruky pro mladé (ZPM)

Jedná se o podobný projekt jako VNP, který je ale zaměřený na opačnou skupinu lidí – na mladé lidi do 29 let. Tato skupina totiž může být na pracovním trhu znevýhodněna kvůli chybějícím zkušenostem. Součástí je opět individuální i skupinové poradenství, rekvalifikace a zprostředkování zaměstnání. Kromě toho je důležitou součástí také motivace k návratu do vzdělání.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024