Koncesovaná živnost – podmínky a obory

S koncesovanou živností se pojí celá řada podmínek, které musí žadatel splnit. Jedná se totiž o činnosti, které mohou mít významný dopad na zdraví lidí i celkovou bezpečnost společnosti. Patří sem např. zacházení s výbušninami či výroba alkoholických nápojů, které by v nesprávných rukou mohly vykonat řádnou paseku. V tomto článku se podíváme na to, jak koncesovanou živnost vyřídit, kolik za ni zaplatíte a jak dlouho si na vyřízení počkáte. Na konec vám také přinášíme seznam koncesovaných živností a základních podmínek pro jejich výkon.

10 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to živnost

Živnostenský zákon definuje živnost jako pravidelnou aktivitu prováděnou nezávisle, ve vlastní režii, na osobní zodpovědnost s cílem zisku, přičemž podmínky jsou stanoveny právě tímto zákonem. Živnost představuje formu podnikání, která vám umožňuje pracovat na vlastní pěst, což znamená bez zaměstnavatele, ale také bez určitých ochranných prvků typických pro zaměstnance, jako je například pevně určená pracovní doba či nárok na dovolenou.

Živnostníci si také musí sami hradit sociální a zdravotní pojištění a zodpovídají za placení daní, což zahrnuje i povinnost podávat daňové přiznání. Tyto osoby se označují jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

V rámci živností rozlišujeme dvě hlavní kategorie: ohlašovací živnosti a koncesované živnosti. Ohlašovací živnosti se dále dělí na volné, řemeslné a vázané živnosti. V tomto článku se budeme zabývat specificky koncesovanými živnostmi.

Tip: Volné, řemeslné a vázané živnosti jsme se podrobně věnovali v našich dalších článcích.

Co je koncesovaná živnost

Koncesovaná živnost je specifický typ podnikání, který vyžaduje získání koncese od příslušného státního orgánu nebo instituce (např. některého z ministerstev) . Tento druh živnosti se od ostatních typů živností liší hlavně tím, že podnikání v těchto oborech může mít významný dopad na zdraví, bezpečnosti, veřejný zájem nebo životní prostředí. Provozování koncesované živnosti je proto podmíněno nejen získáním koncese, ale také dodržováním přísnějších pravidel a častěji podléhá státnímu dohledu.

Máte problém se získáním koncese nebo potřebujete právní pomoc v oblasti podnikání?

Náš tým zkušených advokátů je tu pro vás. Nabízíme konzultace jak osobně, tak také z pohodlí vaší kanceláře, přes telefon, e-mail nebo třeba Google Meets. Pomůžeme vám ve všech oblastech podnikání, ať už jde licence, ochranné známky, pracovně-právní agendu, či u dojednávání smluv či jiných dokumentů obchodního práva.

Jak si zařídit koncesovanou živnost

Abyste získali oprávnění k výkonu koncesované živnosti, budete buď muset zajít osobně na živnostenský úřad nebo si ji vyřídit online. V obou případech musíte doložit několik základních dokumentů:

  • Občanský průkaz pro ověření vaší identity.
  • Vyplněný jednotný registrační formulář, který je základem pro žádost o živnost.
  • Důkaz vaší odborné způsobilosti nebo způsobilosti vašeho odborného zástupce (například maturitní vysvědčení, potvrzení o složení kvalifikační zkoušky apod.)
  • V případě odborného zástupce je třeba mít jeho prohlášení o tom, že s touto funkcí souhlasí a jeho úředně ověřený podpis.
  • Pokud chcete mít místo podnikání jinde než v místě vašeho trvalého pobytu, pak budete potřebovat výpis z katastru nemovitostí dokazující vlastnictví nemovitosti nebo nájemní smlouvu k dané nemovitosti.

Koncesovaná živnost a poplatky

Za podání žádosti o koncesi se platí 1000 korun. Za každou další žádost o koncesi nebo ohlášení další živnosti se pak platí 500 korun. Poplatek je přitom možné uhradit přímo na živnostenském úřadu, poštovní poukázkou nebo bankovním převodem.

Tip: Jak si vyřídit živnostenské oprávnění včetně koncesované živnosti jsme vysvětlili v pěti krocích pro snadné založení živnosti.

Lhůta pro vyřízení

Na rozhodnutí o schválení koncese má živnostenský úřad 30 dnů ode dne doručení vaší žádosti. Zápis do živnostenského rejstříku pak musí provést do pěti pracovních dnů.

Podmínky a seznam oborů koncesované živnosti

Jak už zaznělo výše, koncese je udělována na základě individuálního posouzení každého případu, přičemž úřad zohledňuje odborné kvalifikace žadatele, bezúhonnost a další specifické požadavky dané pro konkrétní typ podnikání. Konkrétní požadavky naleznete v příloze č. 3. živnostenského zákona. Pojďme se na ně podívat stručněji i zde:

Výroba, úprava a prodej kvasného či konzumního lihu a lihovin

K výkonu této činnosti musíte mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou zaměřené na potravinářskou technologii, chemii, zemědělství, farmacii, lékařství, veterinární lékařství, nebo v oboru laborant pro farmaceutickou výrobu a délku praxe, která závisí na stupni nejvyššího dosaženého vzdělání. Tedy např. v případě vysokoškolského vzdělání praxi nepotřebuje, zatímco v případě středního vzdělání s maturitou musíte mít 3 roky praxe v oboru.

O koncesi v tomto případě rozhoduje Ministerstvo zemědělství.

Výroba a úprava sulfitového nebo syntetického lihu

K výkonu této činnosti musíte mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou v oboru chemie a délku praxi, která závisí na stupni nejvyššího dosaženého vzdělání.

O koncesi rozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zacházení s výbušninami a municí a provádění trhacích prací

Podmínky se liší dle způsobu zacházení s municí a výbušninami. V některých případech je třeba mít vysokoškolské vzdělání v oboru zaměřeném na technické vědy nebo technologie. U jiných je třeba mít určité oprávnění (např. pyrotechnika nebo střelmistra).

Pokud chcete podnikat v tomto oboru, musíte doložit také vaši spolehlivost. Ta se prokazuje tzv. lustračním osvědčením, které vám vydá Ministerstvo vnitra. Toto ověření zjišťuje, zda jste nespolupracovali s komunistickým režimem v Československu. Další důležitou podmínkou je, že lze tuto činnosti vykonávat pouze v provozovně uvedené v muniční licenci.

O koncesi rozhoduje Český báňský úřad nebo Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva.

Zacházení se zbraněmi a střelivem

I zde se podmínky liší na základě způsobu zacházení se zbraněmi a střelivem. Můžete se tak setkat s nutností mít vysokoškolské vzdělání, praxi v oboru, odbornou způsobilost nebo oprávnění pyrotechnika. I zde je třeba doložit vaši spolehlivost.

O koncesi rozhoduje Český báňský úřad nebo Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva.

Zacházení s bezpečnostním materiálem

Mezi bezpečnostní materiál se řadí věci využitelné k obranným a bezpečnostním účelům. K výkonu této živnosti potřebujete minimálně střední vzdělání s výučním listem s technickým, ekonomickým, vojenským nebo policejním zaměřením a věk nejméně 21 let. Případně rekvalifikaci a jeden rok praxe. Podmínkou je také to, že všichni vaši zaměstnanci musí být bezúhonní.

O koncesi rozhoduje krajské ředitelství Policie ČR.

Tip: Nejste spokojeni s vaším dočasným zaměstnáním? Cítíte se vyhořelí nebo máte problém najít si práci ve vašem oboru? Přesně pro tyto případy existuje rekvalifikace. Ta vám pomůže prohloubit vaše znalosti, případně úplně změnit váš dosavadní obor. Velkou pomocí vám v tomto může být úřad práce. Díky němu je totiž možné ušetřit desetitisíce za rekvalifikační kurzy. Jak to přesně funguje se dozvíte v našem článku na téma: Nabídka rekvalifikace od úřadu práce.

Výroba a zpracování paliv a maziv a distribuce pohonných hmot

Pro výrobu a zpracování paliv a maziv musíte mít minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zaměřeném na chemii nebo profesní kvalifikaci pro činnost chemika pro obsluhu zařízení a odpovídající délku praxe. Pro distribuci pohonných hmot pak potřebujete minimálně středoškolské vzdělání v jakémkoliv oboru nebo profesní kvalifikaci pro činnost chemika pro obsluhu zařízení a odpovídající praxi.

O koncesi pro distribuci pohonných hmot rozhoduje Celní úřad.

Výroba a rozvod tepelné energie, nepodléhající licenci

K provozování této živnosti je třeba minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou s technickým zaměřením a odpovídající praxe. U méně výkonných zdrojů tepelné energie pak stačí střední vzdělání s výučním listem s technickým zaměřením a 3 roky praxe nebo osvědčení o rekvalifikaci pro provozování malých energetických zdrojů.

Pokud nejste držiteli licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie, pak musíte prokázat, že máte technické předpoklady k zajištění výkonu koncesované činnosti. Dále je nutné mít pojištění odpovědnosti.

O koncesi rozhoduje Státní energetická inspekce.

Tip: Pojištění odpovědnosti aneb pojistka na blbost se vám vyplatí v mnoha případech. Kdy a jak správně vybrat se dozvíte v našem článku.

Autodoprava

Patří sem malá a velká nákladní doprava a osobní doprava. Velká se bere nad náklad o hmotnosti více než 3,5 tuny nebo více než 9 osob včetně řidiče. K výkonu velké dopravy musíte splnit čtyři základní podmínky:

  1. Usazení: Musíte mít sídlo, kde můžete uchovávat firemní dokumentaci a mít k dispozici minimálně jedno nákladní vozidlo.
  2. Dobrá pověst: Musíte být bezúhonní dle pravidel živnostenského zákona (tzn. Nesmíte mít zápis v trestním rejstříku související s předmětem podnikání, případně i další související zápisy jako např. řízení v opilosti).
  3. Finanční způsobilost: Je třeba doložit pomocí bankovní záruky, pojištěním nebo zahajovací rozvahou.
  4. Odborná způsobilost: Je třeba mít odpovědného zástupce, který složí písemnou zkoušku, kterou provádí dopravní úřad.

O koncesi rozhoduje dopravní úřad.

Vnitrozemská vodní doprava

Musíte doložit vaši spolehlivost a odbornou způsobilost. K tomu je třeba vykonat zkoušku z vnitrozemské vodní dopravy, složené před plavebním úřadem a mít minimálně tři roky trvající praxi. Případně je možné doložit také maturitu z odpovídajících předmětů.

O koncesi rozhoduje Ministerstvo dopravy.

Kontrolní testování profesionálních zařízení pro aplikaci přípravků

Je třeba mít minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou zaměřené na rostlinolékařství, ochranu rostlin, pěstitelství, zahradnictví, chmelařství, vinohradnictví, lesnictví, zemědělskou nebo lesnickou techniku, nebo obecné zemědělství a 3 roky praxe v obsluze a seřizování zařízení pro aplikaci přípravků, nebo minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou a 4 roky praxe v obsluze a seřizování zařízení pro aplikaci přípravků. Dále musíte mít také schválenou provozovnu.

O koncesi rozhoduje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Provádění pyrotechnického průzkumu

Musíte mít oprávnění pyrotechnika nebo osvědčení o odborné způsobilosti pro provádění pyrotechnického průzkumu. Díle musíte doložit také vaší spolehlivost.

O koncesi rozhoduje Báňský úřad.

Provádění veřejných dražeb

Musíte mít vzdělání v oboru dražební nebo realitní činnosti a odpovídající praxi.

O koncesi rozhoduje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Provozování cestovní kanceláře

Je potřeba minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru zaměřeném na cestovní ruch nebo vzdělání mimo obor a praxi. Případně doklad o profesní kvalifikaci pro provozování cestovní kanceláře a a 2 roky praxe.

O koncesi rozhoduje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ostraha majetku a osob a služby soukromých detektivů

Je potřeba minimálně střední vzdělání s maturitou v oboru právnického, bezpečnostního nebo obdobného zaměření, odpovídající délku praxe nebo případně také profesní kvalifikaci pro činnost strážný nebo pro činnost detektiv koncipient. Kromě toho je třeba doložit také vaší spolehlivost.

Poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob

Je potřeba minimálně střední vzdělání s výučním listem zaměřené na strojírenství, elektrotechniku, telekomunikace nebo výpočetní techniku a odpovídající délka praxe. Dále je třeba také bezúhonnost všech zaměstnanců.

Vedení spisovny

Je potřeba minimálně střední vzdělání s maturitou jakékoliv oboru a odpovídající praxe v administrativě. Nutné je také schválení provozovny a bezúhonnost všech zaměstnanců.

O koncesi rozhoduje Státní oblastní archiv příslušný podle místa provozovny.

Provozování střelnic a výuka a výcvik ve střelbě se zbraní

Je potřeba minimálně střední vzdělání s maturitou zaměřené na vojenství, policii nebo tělesnou kulturu, tělovýchovu a sport a odpovídající praxe nebo průkaz rozhodčího nebo trenéra střeleb a 3 roky praxe v řízení střeleb nebo provozování střelnic. Je potřeba doložit také spolehlivost.

Provozování pohřební služby

Musíte mít desetiletou praxi v oblasti pohřebnictví nebo střední vzdělání s maturitou a tříletou praxi a k tomu také profesní kvalifikaci pro pohřebního sjednavatele a pracovníka pro úpravu a přepravu lidských pozůstatků. Dále musíte splnit nároky kladené na provozovnu.

O koncesi rozhoduje krajská hygienická stanice.

Provádění balzamace a konzervace

Musíte mít minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou a pětiletou praxi v provádění balzamace a konzervace nebo střední a vyšší vzdělání zdravotnického zaměření a k tomu také profesní kvalifikaci pracovníka pro úpravu a přepravu lidských pozůstatků a vyšší hygienické zaopatření těl zemřelých. Dále musíte absolvovat speciální odbornou přípravu v oboru. Je také potřeba mít vhodnou místnost a vybavení k provádění balzamace a konzervace.

O koncesi rozhoduje krajská hygienická stanice.

Provozování krematoria

Musíte mít desetiletou praxi v oblasti pohřebnictví, střední vzdělání s maturitou a tříletou praxi a k tomu také profesní kvalifikaci pro obsluhu kremačního zařízení a administrátora krematoria. Dále musíte splnit nároky kladené na provozovnu.

O koncesi rozhoduje krajská hygienická stanice.

Shrnutí

Koncesovaná živnost je forma podnikání, která vyžaduje speciální povolení od státních orgánů pro provozování činností s potenciálním dopadem na zdraví, bezpečnost, veřejný zájem nebo životní prostředí. Živnostník musí prokázat nejen odbornou způsobilost, ale také splnit specifické požadavky daného oboru. Poplatek za žádost je stanoven na 1000 korun, a proces schvalování může trvat až 30 dnů. Rozsah koncesovaných živností zahrnuje široké spektrum činností od výroby lihu až po provozování střelnic, přičemž každý obor má své specifické nároky na vzdělání a praxi žadatelů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Filip Rufer, Praha

před 3 roky

Dostupný advokát aktualizoval smluvní podmínky našeho webového portálu studentino.cz, aby byly plně v souladu GDPR. Všechnu komunikaci jsme zvládli online a za rozumnou cenu.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024