Jak na rozvod ze zahraničí

Svět je dnes propojenější, než kdy dřív, lidé více cestují a tak není divu, že vzniká i více mezinárodních manželství. Bohužel ani těmto manželstvím se nevyhýbají rozvody. Tyto rozvody mají přitom svá specifika a často je nejasné, ve které zemi má rozvod probíhat.

Muž a žena se drží za hlavu a jsou nešťastní
5 minut čtení

Kapitoly článku

Jak tedy zjistit, kde se vlastně máte nechat rozvést? Představte si, že jste se brali na Staroměstském náměstí v Praze, ona Češka, on Němec a společně jste po svatbě žili v Bruselu v Belgii. Můžete se nyní dát rozvést v Čechách? Na tuto i další otázky spojené s mezinárodními rozvody manželství naleznete odpověď v tomto článku.

V rámci EU rozhoduje hlavně místo, kde jste spolu žili

V Evropské unii platí nařízení z roku 2003, které říká, které soudy jsou příslušné v rodinných a manželských věcech, tedy i ve věcech rozvodů, nebo třeba ve věcech řízení o neplatnost manželství. Trochu zjednodušeně můžeme říci, že toto nařízení říká, že rozvést vás může soud v zemi, na jejímž území:

  • mají manželé obvyklé bydliště, nebo měli manželé poslední společné obvyklé bydliště, pokud zde jeden z nich ještě bydlí, nebo
  • má odpůrce bydliště, nebo
  • v případě společného návrhu na zahájení řízení má alespoň jeden z manželů obvyklé bydliště, nebo
  • má navrhovatel obvyklé bydliště, v němž bydlel nejméně jeden rok bezprostředně před podáním návrhu o rozvod (pokud je zároveň občanem tohoto státu, pak stačí 6 měsíců).

Dále je pro rozvod vždy příslušný soud ve státě, jehož státními příslušníky jsou oba manželé.

Pokud si tedy vezmeme náš modelový příklad – manželka Češka, manžel Němec, kteří spolu žili v Belgii – tak odpověď na otázku z úvodu článku zní ne, takové manželství není možné rozvést v Čechách. Tito manželé by se mohli nechat rozvést v Belgii, protože tam mají své obvyklé bydliště. Pokud by se manželka chtěla nechat rozvést v Čechách, musela by se sem nejprve přestěhovat a alespoň půl roku tady žít. Naopak pokud máte oba s manželem české občanství, ale žijete v zahraničí, můžete se vždy nechat rozvést i u českého soudu.

Tip: Máte děti s cizincem a po rozvodu je chcete převést do České republiky? Dávejte pozor, aby vás neobvinili z únosu.

Rozvod z cizincem, který nežije v EU

Pokud je jeden z manželů (nebo oba) občanem země, která není členem EU a zároveň manželé ani nežijí v EU, pak se výše uvedené nařízení neuplatní. I v tuto chvíli bude záležet na tom, kde manželé žijí. Každá země má svoji vnitrostátní právní úpravu, která říká, kdy její soudy mohou o rozvodech rozhodovat a kdy nikoliv. V České republice najdeme tuto úpravu v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Pokud neexistuje mezinárodní smlouva, která by danou situaci upravovala, nebo předpis EU, pak platí pravidlo, že české soudy vás mohou rozvést, pokud:

  • alespoň jeden z manželů je státním občanem ČR, nebo
  • odpůrce (tedy ten, který nepodal návrh na rozvod) má v České republice obvyklý pobyt.

Český soud tedy klidně může rozvést manželství dvou cizinců, pokud tady oba mají obvyklý pobyt. V některých případech dokonce český soud může rozvést i manželství dvou cizinců i v případě, že tady odpůrce nemá bydliště – a to například tehdy, pokud oba manželé v ČR žili a navrhovatel tu stále žije, nebo tu navrhovatel má obvyklý pobyt a druhý manžel se připojil k návrhu.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Mohu si vybrat z více zemí, kde podat žádost o rozvod?

Mnohdy se stává, že zákony různých zemí se překrývají a tak je možné, že si budete moci vybrat, kde se nechat rozvést, protože příslušné budou soudy ve více zemích. Bude záležet na tom z manželů, kde svůj návrh na rozvod podá. Jak je vidět, pravidla pro mezinárodní rozvody jsou velmi komplikovaná a i my zde popisujeme jen pár typických situací, z nichž ale existuje řada výjimek. Vždy proto doporučujeme, nechat si poradit od specialisty, který vám doporučí i to, kde rozvodové řízení probíhá rychleji, kde je levnější a kde se vám to spíše vyplatí.

Podle jakého práva se bude rozhodovat?

To, že rozvodové řízení probíhá u českého soudu, nemusí ještě znamenat, že soud bude rozhodovat podle českého práva ohledně rozvodu, dětí či majetku. Je dobré vědět, že toto jsou dvě zcela odlišné věci. V případě rozvodu mezinárodního manželství soud bude nejprve vždy zkoumat tzv. rozhodné právo – tedy právo, podle kterého bude případ rozhodovat. Například pokud by český soud rozváděl manžele Ukrajinku a Čecha, kteří spolu celou dobu žili v Německu – měl by rozhodovat podle německého práva.

Uznání rozhodnutí

Pokud se rozvádíte v zahraničí a pak se vracíte do Čech, je zapotřebí mít doklady pro české úřady. Když máte rozvodový rozsudek z EU, stačí, když si ho necháte úředně přeložit do češtiny. Rozvodový rozsudek z jiné země, než z EU musíte nechat formálně uznat u českého soudu.

Tip: V případě, že plánujete rozvod a máte v manželství děti, nepodceňujte jednání o alimenty a nechte si raději pomoci od našich advokátů.

Žádost o uznání rozhodnutí o rozvodu se podává u Nejvyššího soudu ČR. K tomu je nutné doložit také potvrzení o státním občanství, oddací list, opis návrhu žaloby nebo žaloby či opis protokolu o jednání cizího soudu. Všechny dokumenty přitom musí být přeloženy do češtiny a tento překlad musí být ověřený pověřeným tlumočníkem, kterého si můžete vybrat na stránkách Ministerstva spravedlnosti.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024