Jak je to s dětmi u rozvodu

Jedna z nejtěžších věcí na rozvodu je dopad celé situace na děti a otázky ohledně toho, kde a s kým budou děti dále žít, jak se budou vídat s druhým rodičem a kdo a kolik bude platit na výživném.

Dítě stojící u okna během rozvodu rodičů
7 minut čtení

Kapitoly článku

Jak často jsou děti přítomny rozvodu manželství?

Český statistický úřad uvádí na základě dostupných dat ohledně pohybu obyvatelstva v roce 2022 následující:

Do manželství v roce 2022  vstoupilo 54,5 tisíce párů snoubenců, což bylo o 17 % více než o rok dříve a jen o necelých 400 méně než v roce 2019, kdy vrcholil šestiletý růst sňatečnosti. Rozvedeno bylo 19,3 tisíce manželství, meziročně o 1,8 tisíce méně.

Soudy v ČR pracují zásadně dle principu, že rozvodem musí být děti postiženy co nejméně. Na základě takových principů by měli fungovat i rodiče, a najít tak smírné řešení v podobě dohody a tím i nesporného rozvodu.

Tip: Přečtěte si, jak probíhá rozvodové řízení u soudu, pokud jde o manželství s nezletilými dětmi.

Nejdřív soud o děti, pak rozvod manželství

Pokud se nacházíte v nelehké situaci a řešíte rozvod manželství s nezletilými dětmi, musíte počítat s tím, že dřív než se dostanete k rozvodovému stání, proběhne soud o děti. Jeden z manželů tedy musí podat k soudu návrh na určení poměrů nezletilých dětí. Samozřejmě ideální je, pokud se manželé předem dohodnou a soud potom už jen jejich dohodu schválí. Dohodu je také možné uzavřít kdykoliv během soudního procesu. Když se ale dohoda nepodaří, soudce rozhodne sám rozsudkem. Pamatujte na to, že veškeré rozhodování soudu se řídí zájmy dítěte. Pokud by tomu vaše dohoda nebo podmínky neodpovídaly, může soud rozhodnout odlišně.

Tip: Vše, co potřebujete vědět o návrhu na úpravu poměrů nezletilých dětí, jsme sepsali do článku o dokumentech potřebných k rozvodu.

„Dohodou ulehčíte start do života jak svým dětem, tak i sobě. Ušetříte si též dlouhé roky soudních sporů, stresů, plateb znaleckých posudků apod. Pokud by bylo naprosto nemožné se dohodnout, nevyužívejte pro návrhy na úpravu výchovy a výživy k nezletilým dětem obecné vzory kolující po internetu. Stačí něco opomenout nebo nedodat veškeré informace a dokumenty, a celý proces se rázem může výrazně protáhnout.“

Lucie Petránková, rozvodový advokát

Péče o děti po rozvodu – výlučná, střídavá, nebo společná?

Soud, který rozhoduje o dětech, má v zásadě tyto tři možnosti jak rozhodnout v péči o nezletilé děti:

  1. Dítě po rozvodu může být buď svěřeno do péče jednoho z rodičů, nebo i jiné osoby (např. pokud rodiče nežijí nebo nejsou schopni se o dítě starat). V tom případě má druhý z rodičů povinnost platit výživné.
  2. Při střídavé výchově pobývá dítě střídavě stejné množství času u jednoho či druhého z rodičů, zpravidla po týdnu či 14 dnech. Výživné se obvykle stanoví oběma rodičům. Bude záležet hlavně na tom, kolik budou rodiče vydělávat – pokud v tom není zásadní rozdíl, bude výživné stejně vysoké, takže v reálu platit ani jeden nebude. Každý z nich tedy bude dítě vyživovat v době, kdy ho bude mít u sebe.
  3. Nepříliš známou možností je společná péče. Občanský zákoník vyžaduje, aby se společnou péčí souhlasili oba rodiče. Počítá se proto s tím, že rodiče spolu dobře komunikují a nepotřebují mít detailně upraveno, kdo a kdy o dítě bude pečovat ani kdo ho bude živit. Tato varianta se volí ve chvíli, kdy spolu rodiče zůstávají žít v jedné domácnosti, nebo alespoň poblíž.

Mějte oporu a jistotu v advokátovi

V praxi vidíme, že manželé ve víru zraněných citů mnohdy opomínají to nejdůležitější. Rozvodový právník za vás vyřeší jak vyjednávání s partnerem, tak sepsání všech potřebných dokumentů a podání žádosti. Jeho cílem bude rozvést vás co nejrychleji s dosažením maxima možného.

Musí soud řešit styk dítěte s druhým rodičem?

Ne, toto soud řešit nemusí. Záležet bude na tom, zda jsou rodiče schopni se domluvit. Když je dítě svěřeno do péče jen jednoho z nich, ten druhý má nárok na to se s dítětem pravidelně vídat, telefonovat, mít o něm informace. Soud však upravuje styk jen ve chvíli, kdy to mezi rodiči nefunguje, a oni o to soud požádají.

Tam, kde to nejde jinak, pak soud vydá podrobný rozsudek, kde se například uvádí, že matka dceru Aničku připraví se sbalenými věcmi každý lichý pátek v 15 hodin odpoledne na své adrese, kde ji vyzvedne tatínek a opět vrátí v neděli v 18 hodin večer. Zvlášť se pak upravuje styk o prázdninách a svátcích.

Co všechno se u soudu zohledňuje?

Hlavní je vždycky zájem dítěte. Proto je i u soudu sociální pracovnice, která zjistí situaci v rodině a má zájmy dítěte hájit. Pro soudce je důležitá hlavně osobnost dítěte, zejména jeho vlohy a schopnosti ve vztahu k vývojovým možnostem a životním poměrům rodičů, jakož i citová orientace a zázemí dítěte, výchovné schopnosti každého z rodičů, stávající a očekávaná stálost výchovného prostředí. Soud samozřejmě zohledňuje i citové vazby dítěte k jeho sourozencům, prarodičům a dalším příbuzným a měl by rozhodnout tak, aby dítě o tyto kontakty v rodině nepřišlo.

Soudce se bude zajímat také o to, kdo se dosud o dítě převážně staral a bude zkoumat, kde má dítě lepší předpoklady zdravého a úspěšného vývoje. Velmi důležitou otázkou je i to, jak spolu rodiče ohledně dětí vycházejí, zda jsou schopni se domluvit. Ten rodič, který předávání dítěte bojkotuje a dělá různé naschvály, pak může být potrestán tak, že mu dítě svěřeno nebude, i když o to žádal.

Tip: Jak je to s právy prarodičů, co se vídání vnoučete týče, jsme rozebrali v samostatném článku.

Co je to cochemská praxe?

Pojem, který se začal využívat v Německu a postupně se rozšířil dále do Evropy, se postupně prosazuje i v České republice a dostává se do repertoáru některých soudců. Jde o způsob řešení rozvodu rodičů s nezletilými dětmi takovým způsobem, kdy se v maximální možné míře soudce či mediátor snaží o dohodu rodičů. Ta má velkou hodnotu a může mít přednost i před názorem soudu. Principy jsou:

  • co nejrychlejší vyřešení situace, aby byla pro všechny zúčastněné, ale především pro děti co nejdříve přehledná,
  • zachování rodičovské odpovědnosti ideálně u obou rodičů a následné nastavení míry, v jaké o dítě pečují,
  • snaha o dohodu rodičů, často zprvu proti jejich vůli a za pomoci odborníků,
  • důraz se klade na práva dítěte. Nejde tedy primárně o rodičovské “právo na dítě”, což bývá u soudů jádrem sporu,
  • vyžaduje interdisciplinární řešení a kooperaci zúčastněných.

Jak je to s výživným pro děti u rozvodu?

Výživné neboli alimenty zákon přímo nedefinuje, ale běžně se tím rozumí pravidelné platby, které platí rodiče svým dětem, pokud se o ně přímo fyzicky nestarají – například pokud je po rozvodu nemají svěřené do péče.

Každý rodič je ze zákona povinen své dítě vyživovat, tedy poskytnout mu bydlení, jídlo, oblečení, léky, školné, zkrátka všechny základní potřeby. Podle schopností, majetkových poměrů rodiče a jeho životní úrovně do výživného patří i platba různých kroužků, výletů, kultury, sportu, dovolených, případně i tvorba úspor.

Jak už jsme si ukázali výše, výživné závisí na mnoha faktorech, primárně na tom, jaká bude zvolena péče o dítě (tedy, zda pečuje převážně jeden rodič, či je péče rovnoměrná). Konkrétní výše pak záleží také na majetkových poměrech obou rodičů, zájmech, zdravotním stavu dítěte a řadě dalších faktorů. V závěru roku 2022 představilo ministerstvo spravedlnosti novou tabulku výživného pro děti. Neurčí nám sice pochopitelně částku, kterou u soudu s jistotou vymůžete, má ale za cíl pomoci získat rodičům představu o její orientační výši. V souvislosti s jejím zveřejněním se mírně poupravily některé principy výpočtu výživného.Detailně jsme je rozebrali v našem samostatném článku.

Tabulky však nejsou závazné a soud podle nich nemusí rozhodnout. Naopak musí vždy zohlednit konkrétní situaci, jaké jsou potřeby dítěte, jaké jsou možnosti rodiče a samozřejmě i kolik času rodič s dítětem osobně tráví. Dítě se podílí na životní úrovni rodičů, a proto se výživné liší.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.8
hodnoceno: 5 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 7 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024