Schvalování trestného činu aneb pozor na to, co píšete na internetu

Válka na Ukrajině i střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy s sebou přinesly řadu hlasů, které tyto činy schvalovaly. Spousta se jich přitom vyrojila v online prostředí, kde se často cítíme neohroženi a v anonymitě. Reálně tomu tak ale není, protože autory podobných komentářů lze mnohdy snadno vysledovat. V tomto článku se podíváme na to, jak legislativa upravuje schvalování trestného činu a jak to funguje v případě internetu.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Svoboda slova a její limity

Svoboda slova neboli svoboda projevu je jedním za základních práv. Jedná se právo člověka vyjadřovat názory, myšlenky a přesvědčení bez obav z cenzury nebo trestu ze strany státu. Toto právo je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rovněž i v řadě mezinárodních dohod o lidských právech, jako je například Všeobecná deklarace lidských práv (OSN) nebo Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (Rada Evropy).

Přestože je svoboda slova základním právem, není absolutní a existují určité omezení, která mají za cíl chránit jiné důležité zájmy. A jedním z těchto omezení je i schvalování trestného činu.

Tip: Jaká máme základní lidská práva a jak je ochránit? To se dozvíte v našem článku.

Co je to schvalování trestného činu

Schvalování trestného činu je situace, kdy někdo veřejně vyjadřuje souhlas se spáchaným trestným činem. Tento akt může mít různé formy, včetně verbálního vyjádření, psaného projevu, sdílení obsahu na sociálních médiích nebo jiného veřejného projevu.

Příklady schvalování trestného činu

  • Psaný projev – Publikování článků, blogů nebo příspěvků na sociálních médiích, které oslavují nebo schvalují spáchání trestného činu.
  • Sdílení obsahu – Šíření videí, obrázků nebo jiného obsahu, který schvaluje nebo glorifikuje trestný čin nebo jeho pachatele.
  • Veřejné projevy – Projevy na veřejných akcích, shromážděních nebo demonstracích, které vyjadřují podporu trestným činům.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

Jste-li obviněný z trestného činu, pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Co o schvalování trestného činu říká trestní zákoník

Schvalování trestného činu patří mezi formy trestné součinnosti. Jedná se o trestný čin, který upravuje trestní zákoník. Ten říká, že ten, kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Stejně tak může být potrestán i ten, kdo chce projevit souhlas s trestným činem tím, že pachatele nebo někoho z jeho blízkých odmění nebo odškodní za trest, nebo organizuje sbírku na takovou odměnu či odškodnění.

Se schvalováním trestného činu pak blízce souvisí také další formy trestné součinnosti. Nejbližší z nich je podněcování trestného činu, za kterou hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Dále sem patří také nadržování, tedy pomáhání pachateli v úniku před trestním stíháním, trestem nebo ochranným opatřením; nepřekažení a neoznámení trestného činu.

Proč je to problém?

Schvalování trestného činu je špatné a trestné z několika důvodů:

  • Podněcování k dalším trestným činům: Schvalování trestného činu může vést k tomu, že další lidé budou inspirováni k páchání podobných činů. Pokud lidé vidí, že někdo schvaluje nebo dokonce oslavuje trestný čin, mohou získat dojem, že takové chování je přijatelné nebo dokonce správné.
  • Ochrana veřejného pořádku a bezpečnosti: Veřejné schvalování trestných činů může narušit veřejný pořádek a bezpečnost. Může vést k nepokojům, násilí nebo k šíření strachu mezi obyvatelstvem.
  • Psychická újma obětem: Pro oběti trestných činů a jejich blízké může být velmi traumatizující vidět, že někdo schvaluje nebo oslavuje jejich utrpení. Trestání těchto projevů pomáhá chránit oběti před další psychickou újmou a ukazuje, že společnost stojí na jejich straně.
  • Udržování morálních a etických standardů: Tím, že společnost trestá schvalování trestných činů, dává najevo, že určité chování je nepřijatelné a neslučitelné s morálními a etickými standardy.
  • Prevence normalizace kriminality: Pokud by bylo schvalování trestných činů tolerováno, mohlo by to vést k normalizaci kriminality. Trestání těchto projevů tak pomáhá předcházet tomu, aby se trestné činy staly běžně akceptovanou součástí života.

Tip: Co je trestný čin a jak trestné činy dělíme? To si přečtěte v našem dalším článku.

Internet – svět, kde je vše dovoleno?

Se schvalováním trestného činu se v současnosti setkáme nejvíce na internetu. Nejčastěji pak v různých diskuzích u článků nebo na sociálních sítích. Lidé zde totiž často ztrácejí zábrany a za monitorem se cítí v bezpečí. K tomu navíc přispívá fakt, že se na internetu vytváří tzv. sociální bubliny. Jedná se o prostředí, ve kterém jsou lidé vystaveni pouze informacím, názorům a obsahům, které potvrzují jejich vlastní názory a představy.

Tyto bubliny se nejčastěji vytvářejí jako následek algoritmů sociálních sítí. Ty fungují tak, že svým uživatelům zobrazují obsah na základě jejich předchozích interakcí a zájmů. Tito uživatelé jsou pak stále více a více vystaveni názorům a obsahům, které odpovídají jejich názorům a představám o světě.

Zároveň k tomu ale přispívá i vlastní aktivita uživatelů. Lidé totiž obecně mají tendenci vyhledávat a sledovat zdroje informací, které potvrzují jejich vlastní názory. Například mohou sledovat konkrétní skupiny nebo osobnosti, kteří sdílejí jejich pohled na svět.

V sociálních bublinách pak může jednoduše dojít k radikalizaci názorů, protože lidé neustále slyší a vidí pouze potvrzení svých vlastních myšlenek. A pokud taková skupina jednotně schvaluje určitý trestný čin, další lidé s k ní budou bez obav přidávat.

Konkrétním současným příkladem může být schvalování ruské invaze na Ukrajinu. Kolem války se totiž vytvořily vyostřené diskuze a velká skupina, která ruskou agresi schvaluje. Spousta schvalování přitom probíhala právě na internetu.

Internet není tak anonymní, jak se zdá

Internet však není tak anonymní, jak se může na první pohled zdát a tak byla řada lidí obviněna ze schvalování trestného činu. Lidé v online prostředí jsou totiž často dobře vysledovatelní.

V případě, že jednají pod vlastním jménem, je proces vysledování jasný. Pokud jednají anonymně, pak obvykle stačí zjistit IP adresu, kterou nechává většina lidí viditelnou. Jedinečnou IP adresu má každé zařízení připojené k internetu. Tu lze použít k identifikaci a sledování uživatele. Také webové servery uchovávají záznamy o návštěvnících, včetně jejich IP adres, času přístupu, navštívených stránek a dalších informací. Už jen kvůli těmto důvodům byste si proto měli potenciálně trestnou aktivitu na internetu rozmyslet a nespoléhat se na neexistující bezpečnost a anonymitu.

Tip: Zajímá vás, jak přesně funguje naše legislativa ve virtuálním prostředí internetu? Napište nám vaši otázku a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Shrnutí

Schvalování trestného činu je závažný problém, který se může projevit různými formami – od veřejných projevů až po psané příspěvky na internetu. Trestní zákoník jasně stanoví postihy za schvalování trestných činů, čímž se snaží předcházet podněcování dalších zločinů a chránit oběti před psychickou újmou. Internetové prostředí, kde se často ztrácí zábrany a vytvářejí se radikalizující sociální bubliny, představuje zvláštní výzvu. Přestože se může zdát, že internet poskytuje anonymitu, není tomu tak. Díky technickým prostředkům je totiž možné sledovat a identifikovat konkrétní uživatele.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024