Služební cesta: na co máte nárok?

Šéf vás chce vyslat na pracovní schůzku v zahraničí, spojenou s dvoudenní pracovní cestou a vy přemýšlíte, jak to bude s odměnou či bonusy za práci přesčas? Asi vás zklameme, ale o práci přesčas se v tomto případě patrně jednat nebude. Máte přesto nárok na nějaké výhody, nebo je služební cesta jedna velká nevýhoda? Vše detailně shrnujeme v našem článku.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Služební cesta vs. pracovní doba

Pokud strávíte na služební cestě dva dny, nebude to nejspíš posuzováno jako mnohahodinová práce přesčas. Je to dáno tím, že zpravidla nepracujete nepřetržitě. Určitou část dne na pracovní cestě strávíte jízdou v dopravním prostředku či cestováním obecně a jen menší část dne představuje samotný výkon práce, např. pracovní schůzka v jiném městě. Zbylou část vyplňuje například odpočinek, spánek na hotelu a podobně.

Řešíte právní problém v souvislosti s pracovní cestou?

Popište nám svůj problém a my vám pomůžeme. Do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Jaké odměny tedy získáte díky služební cestě?

Vaše pracovní cesta a běžná pracovní doba se nemusí ani zdaleka krýt. Často se na služební cestu z domu vypravíte mnohem dříve než při běžné cestě do práce, případně zůstáváte na cestě přes noc a strávíte tak mimo domov mnohem více času než obvykle. Jak je to v takovém případě s odměnou za práci?

Pozitivní informací je, že i když reálnou prací (tedy například pracovní schůzkou) strávíte byť jen jednu hodinu z celé pracovní cesty, mzda či plat se vám nijak nekrátí. Není to samozřejmě vaše vina a podle zákona se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele. Vy tedy nemusíte konat nic navíc a náleží vám náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Navíc vám musí zaměstnavatel samozřejmě proplatit cestovní náhrady, kterými jsou především jízdné a stravné. Pokud ale plánujete zajít si do nejdražší restaurace ve městě a předložit poté šéfovi účtenku, musíme vás zklamat. Výši stravného si zpravidla stanovují jednotliví zaměstnavatelé sami, zákoník práce stanovuje pro podnikatelskou sféru pouze spodní hranici.

Od roku 2023 se sazby stravného zvyšují:

Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel zaměstnanci v podnikatelské sféře stravné nejméně ve výši:

  • 129 , trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin
  • 196 , trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin
  • 307 , trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin

Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel zaměstnanci v nepodnikatelské sféře stravné ve výši:

  • 129 až 153 , trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin
  • 196 až 236 , trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin
  • 307 až 367 , trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin

Za co odměnu nezískáte?

Jak jsme výše naznačili, ačkoliv strávíte na pracovní cestě třeba 48 hodin, zpravidla dostanete jen běžnou mzdu či její náhradu, případně výše zmíněné cestovní náhrady. Zpravidla se totiž nejedná o práci přesčas, za níž byste měli nárok na příplatek. O práci přesčas by se jednalo pouze v případě, když byste skutečně pracovali (například vedli obchodní jednání) v době, která nespadá do doby pracovní směny.

Pokud ale například v den pracovního klidu či ve večerních hodinách cestujete ze služební cesty domů, pak tato doba nespadá do rozvržené směny a zaměstnanci za tuto dobu přísluší pouze náhrady cestovních výdajů. Zákoník práce vám nezakládá právo na mzdu, ani náhradní volno.

Tip: Bližší informace k náhradám mzdy a výpočtu průměrného výdělku jsme sepsali v našem článku.

Jak netratit na služební cestě?

Samotné náhrady vám zpravidla nevykompenzují skutečnost, že strávíte například dva dny mimo domov a nemůžete se svým volným časem nakládat tak, jak by se vám zlíbilo. Někdy to zahrnuje i jisté logistické a organizační úpravy týkající se například dětí či domácích mazlíčků. Pokud víte, že budou pracovní cesty součástí vaší pracovní náplně často, myslete zavčas na nějaké bonusy či prémie. Ideální je domluvit si vše předem již při sepisování pracovní smlouvy.

Pracovní cesta řidiče z povolání

Jízda vozidlem se ovšem považuje za výkon práce v případě zaměstnance, který řídí toto vozidlo a který má v pracovní smlouvě jako druh práce sjednáno řízení vozidla.

Jiný postup se ale uplatní v případě, kdy budete řídit tzv. referentské vozidlo. To tedy znamená, že u zaměstnance, který řídí tzv. referentské vozidlo, tedy zpravidla vozidlo zaměstnavatele, které smí zaměstnanec užívat pro přepravu v rámci pracovních povinností (případně i v soukromí). V takovém případě není samotné řízení výkonem pracovních povinností.

Doba strávená v dopravním prostředku může být výkonem práce jen pro řidiče z povolání. Někteří zaměstnavatelé ovšem mohou se zaměstnanci, kteří často jezdí služebním či vlastním osobním automobilem na pracovní cesty, sjednat dohodu o pracovní činnosti na výkon práce řidiče referentského vozidla. V takovém případě mohou také řízení vozidla zaměstnanci proplatit.

Pro řidiče z povolání platí během cest i další specifika. Vzhledem k tomu, že mají odpovědnost za životy nejen za životy své, ale i ostatních. Proto zákon hlídá, aby neřídili příliš unaveni a jízdu si prokládali pauzami. Doba nepřetržitého řízení vozidla ( řidiče vozidel do 3,5 tun) při pracovní cestě nesmí překročit 4,5 hodiny a po nich musí následovat minimálně půlhodinová přestávka. Lze ji ovšem rozdělit i do dvou nejméně 15minutových částí.

Tip: Přestávkám v práci jsme se detailně věnovali v našem článku.

Uveďme si výše uvedené na příkladu z praxe:

Pan Konáš má pracovní dobu vymezenou od 8 hod. do 16:30 hod. a vyjede vlakem z Olomouce v 6 hod. na služební cestu do Prahy.
V období od 6 do 8 hodin ráno jde o dobu strávenou na pracovní cestě, nicméně mimo pracovní dobu. Po tuto dobu náleží pracovníkovi stravné dle vyhlášky.

Od 8 hodin ráno začíná panu Konášovi oficiálně pracovní doba. Pokud v tu dobu bude ještě ve vlaku, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele, po kterou mu náleží náhrada průměrné mzdy. Stejný režim se bude týkat i pobytu v Praze, kdy dosud neprobíhá pracovní jednání.

V 10 hodin dopoledne začíná pracovní schůzka a také samotný výkon práce, ve 14 hodin následuje schůzka další, která trvá až do 16 hodin.

Poté se ještě půl hodiny uplatní režim překážky v práci na straně zaměstnavatele a od 16:30 náleží panu Konášovi již opět pouze náhrada stravného a samozřejmě i jízdného.

Pokud by ale následovala další pracovní schůzka, a to od 17 do 19 hodin, bude se jednat o práci přesčas, za kterou náleží příplatek. Následně by cesta zpět do Olomouce znamenala pro pana Konáše opět jen náhradu stravného.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 4 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024