Smlouva o obchodním zastoupení: Jak funguje a proč ji využít?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
2. září 2024
5 minut čtení

Smlouva o obchodním zastoupení je důležitým nástrojem, který umožňuje firmám efektivně rozšiřovat své obchodní aktivity a zvyšovat tržby bez nutnosti vytvářet vlastní prodejní síť. Co smlouva o obchodním zastoupení obnáší, jaké jsou její výhody a jaké existují alternativy k tomuto typu smlouvy?

domlouvání obchodu, obchodní zástupce

Co je smlouva o obchodním zastoupení a jak funguje?

Smlouva o obchodním zastoupení je právní nástroj, který upravuje vztah mezi zastoupeným, tedy podnikatelem, a obchodním zástupcem, který pro něj vykonává obchodní činnost. Za tu pak získává určitou úplatu ve formě provize. Tato smlouva umožňuje podnikateli rozšiřovat své obchodní aktivity bez nutnosti budovat vlastní zaměstnanecký prodejní tým. Obchodní zástupce, který pracuje na základě této smlouvy, je pověřen získávat nové zákazníky, uzavírat obchody nebo vyjednávat podmínky jménem podnikatele, a to za dohodnutou provizi.

Podstatou smlouvy je, že obchodní zástupce vystupuje sice do určité míry nezávisle, ale jedná v zájmu podnikatele a podle jeho pokynů. Právní úprava smlouvy o obchodním zastoupení je zakotvena v ustanovení § 2483 a následujících občanského zákoníku a stanovuje základní práva a povinnosti obou stran, například povinnost obchodního zástupce chránit zájmy zastoupeného a jednat s odbornou péčí.

Zvažujete obchodní spolupráci?

Pojistěte si, že vaše spolupráce bude po právní stránce bez nejasností, zbytečných rizik a skrytých kliček. Pomůžeme vám, ať už jste v pozici OSVČ, klienta, nebo obchodního partnera. Neprůstřelnou smlouvu vám po objednání online zvládneme připravit (či zkontrolovat) už do 3 dnů.

Typickým příkladem využití smlouvy o obchodním zastoupení je například situace, kdy výrobce automobilů pověří zástupce k vyjednávání s dealery, případně když výrobce kosmetiky uzavře smlouvu se zástupcem, který bude jeho produkty nabízet obchodům.

Výhody smlouvy o obchodním zastoupení pro firmy i zástupce

Smlouva o obchodním zastoupení přináší řadu výhod jak pro podnikatele, tak pro obchodní zástupce. Pro firmy je hlavním přínosem možnost rychlého a efektivního rozšíření obchodních aktivit bez nutnosti investovat do budování vlastní prodejní sítě nebo zaměstnávání nových pracovníků. Obchodní zástupce pracuje na základě provizního systému, což znamená, že firma platí pouze za reálný výkon a dosažené výsledky, což výrazně snižuje riziko spojené s rozvojem obchodu.

Obchodní zástupce má díky této smlouvě flexibilitu a nezávislost při výkonu své činnosti. Může pracovat pro více klientů, což zvyšuje jeho příležitosti k výdělku. Systém provizí navíc zástupce motivuje k maximálnímu nasazení, protože jeho odměna závisí přímo na úspěšnosti jeho práce. Zároveň má zástupce přístup k produktům a službám, které může nabízet pod silnou značkou zastoupeného, což mu umožňuje soustředit se na samotný prodej bez starostí o výrobu či skladování.

Další výhodou pro obě strany je flexibilita smlouvy, kterou lze nastavit přesně podle potřeb a podmínek spolupráce. Smlouva o obchodním zastoupení tak vytváří oboustranně výhodný vztah, který umožňuje efektivní a dynamické obchodování na různých trzích.

Tip na článek

Tip: Nevíte si rady s licenční smlouvou? Nechte si pomoci od profesionála. Smlouvu s vámi sepíše nebo zkontroluje váš stávající dokument.

Kdy se vyplatí uzavřít smlouvu o obchodním zastoupení?

Tento typ smlouvy se vyplatí zejména menším a středním podnikům, které si nemohou dovolit velké investice do marketingu a prodeje, ale chtějí využít zkušenosti a kontakty obchodního zástupce. Současně ale nechtějí stagnovat a plánují navýšení prodeje, rozšíření zákaznického portfolia či expanzi na nové trhy.

Jaké náležitosti by měla smlouva obsahovat a na co si dát pozor?

Smlouva o obchodním zastoupení je klíčovým dokumentem, který by měl být pečlivě sepsán a obsahovat všechny důležité náležitosti, aby chránil zájmy obou stran. Základními prvky smlouvy jsou jasně definovaná práva a povinnosti zastoupeného (podnikatele) a obchodního zástupce, které vymezují rámec jejich spolupráce. Mezi nejdůležitější patří specifikace zboží či služeb, které bude zástupce prodávat, a území, kde bude svou činnost vykonávat.

Dalším klíčovým prvkem je určení výše a způsobu vyplácení provize, která motivuje obchodního zástupce k aktivnímu získávání zákazníků. Smlouva by také měla obsahovat ustanovení o výpovědní lhůtě a možnostech ukončení spolupráce, což je důležité pro obě strany.

Pozornost je třeba věnovat i konkurenční doložce, která může zástupci omezit možnost zastupovat jiné firmy ve stejném oboru. Je důležité tuto část formulovat pečlivě, aby nebyla příliš restriktivní a zároveň chránila zájmy zastoupeného.

Dále je vhodné ošetřit odpovědnost zástupce za případné škody nebo nesprávné jednání. Kvalitní smlouva o obchodním zastoupení pomáhá předejít nedorozuměním a zajišťuje hladkou spolupráci, která je pro úspěšný obchodní vztah klíčová.

Praktické příklady využití

V kanceláři Dostupného advokáta se se smlouvami o obchodním zastoupení setkáváme relativně často. Takto jsme pomáhali s nastavením smlouvy například lokálnímu výrobci kosmetiky, který plánoval další rozšíření distribuce, včetně prodeje svých produktů. Dalším klientem byla také softwarová firma, která se chystala získávat nové klienty v korporátním sektoru.

Smlouva o obchodním zastoupení se hodí také pro sezónní produkty, kde je nutné rychle reagovat na tržní poptávku. Díky této spolupráci může firma flexibilně přizpůsobit prodejní strategii aktuálním podmínkám na trhu, aniž by musela nést dlouhodobé náklady spojené s udržováním zaměstnanců. Tento model spolupráce je tak výhodný pro firmy, které chtějí rychle a efektivně reagovat na příležitosti na trhu.

Alternativy ke smlouvě o obchodním zastoupení: Jaké máte možnosti?

Smlouva o obchodním zastoupení není samozřejmě jedinou možností, jak řešit obchodní spolupráci a rozšiřování prodejních aktivit. Existují i další alternativy, které mohou být vhodné v závislosti na konkrétních potřebách spoolečnosti a povaze jejího podnikání. Jednou z nejčastějších alternativ je smlouva o zprostředkování. Zatímco obchodní zástupce jedná jménem zastoupeného, zprostředkovatel pouze sjednává příležitost k uzavření smlouvy, aniž by sám zastupoval podnikatele. To může být výhodné v situacích, kdy firma nechce svému partnerovi svěřit příliš velké pravomoci.

Další možností je franšízová smlouva, která umožňuje rozšířit podnikání prostřednictvím nezávislých partnerů, kteří provozují svou činnost pod značkou franšízora. Tato forma spolupráce je často využívána v gastronomii, retailu nebo službách, kde je důležitá jednotná image a standardy.

Klasickou alternativou je také zaměstnanecký poměr, kdy firma najímá obchodníky jako své zaměstnance. Tento model nabízí vyšší kontrolu nad obchodní činností, ale také znamená vyšší náklady na mzdy a sociální pojištění.

Volba vhodné formy spolupráce závisí na mnoha faktorech, jako je míra kontroly, kterou chce podnikatel nad obchodními aktivitami udržet, náklady a očekávané přínosy. Každá z těchto alternativ má své výhody a nevýhody, které je třeba důkladně zvážit.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Smlouva o spolupráci

Ať už potřebujete sepsat novou smlouvu o spolupráci, nebo zkontrolovat tu současnou, jsme tu pro vás. Zajistíme, aby vaše obchodní spolupráce proběhla bez právních problémů. Vše vyřídíme za vás, rychle a bezchybně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jiří Dušil

Potřeboval jsem poradit s odstoupením od již podepsané smlouvy. Zadal jsem poptávku, druhý den se mi ozval advokát, který se mnou vše probral a doporučil postup. Na základě doporučeného postupu firma odstoupila od smlouvy a já dostal svoje peníze zpět. Mockrát děkuji a přeji firmě Dostupný advokát ať se Vám daří.

Recenze služby

Daniel Nový

Již podruhé jsem se obrátil na Dostupného advokáta a podruhé jsem byl s touto službou spokojený. Tentokrát se mi věnovala paní advokátka a pocitově je to hvězdiček šest. Při hodnocení jsou pro mě vždy tři důležité body – kvalita služby nebo produktu, prostředí a rychlost. Provozuji restauraci a tři Michelinské hvězdy znamenají hvězdičku za obsluhu, za prostředí a za kuchyni. A můj osobní názor je ten, že odchází pouze ten nespokojený zákazník, který nespokojeným chce být anebo spokojený být neumí. Tvoříme si svůj život a je jen na nás, zda jsme schopni a ochotni si svoji spokojenost vykomunikovat předtím, než napíšeme čtyř nebo méně hvězdičkové hodnocení. Kvalitu služby poznáte také tehdy, když se stane chyba, podle schopnosti jak se kdo s chybou vyrovná a jak se k ní postaví. Chyba je jen svobodná volba v minulosti, kterou v přítomnosti hodnotíme jako chybu na základě nových informací. V minulosti ta chyba neexistuje. Vždy děláme to nejlepší, co můžeme, podle svých možností a informací. Ještě jednou děkuji a rád se na vás opět obrátím.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)