Soudní přísedící aneb soudce z lidu: Vše, co vás zajímá

Soudní přísedící bývají často označovaní také jako soudci z lidu. Jedná se o laiky bez právního vzdělání, kteří se podílejí na rozhodování soudů v České republice. Institut soudce z lidu má dlouhou tradici a hraje významnou roli v českém soudním systému. Zjistěte v našem článku, jaké jsou rozdíly mezi soudním přísedícím a profesionálním soudcem, jaký je právní rámec této funkce nebo jaká je úloha soudce z lidu v soudním procesu.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Soudci z lidu mají velký význam a přínos pro soudní systém. V rámci své funkce se však také často setkávají s nejrůznějšími výzvami a kritikou. Jedná se o jakési strážce spravedlnosti. I když nemají právní vzdělání, mohou rozhodovat o soudních sporech v České republice. Zatímco někdo má neuvěřitelný smysl pro spravedlnost, jiný zase dovede rozpoznat lež na míle daleko. Jejich kombinace zajišťuje, že žádný zločin nezůstane bez povšimnutí a žádný viník neunikne spravedlnosti.

Kdo je soudce z lidu aneb soudní přísedící?

Soudní přísedící jsou laici v talárech, kteří se účastní soudních jednání jako členové soudních senátů. Senát se skládá z jednoho profesionálního soudce (předseda senátu) a dvou přísedících, kteří mají stejné hlasovací právo jako soudce a mohou ho i přehlasovat. Přísedící se účastní jednání trestních řízení u okresních a krajských soudů, a to v prvním stupni posuzování. Dosud řešili zločiny s trestní sazbou pět let a více, avšak podle novely zákona projednávané během roku 2024 by měli zasedat jen u trestných činů s desetiletou a vyšší trestní sazbou. V občanském řízení rozhodují senáty s přísedícími jen u pracovních věcí u okresních soudů. V současnosti se však plánuje omezit účast přísedících pouze na nejtěžší trestné činy u krajských soudů, což vyvolává kontroverzní diskuze.

Jaká je úloha soudce z lidu v soudním procesu

Soudci z lidu se podílejí na rozhodování v trestních řízeních a pracovních sporech. Mají rovnocenný hlas a mohou přehlasovat profesionálního soudce. Přinášejí laický pohled, který může být užitečný zejména při posuzování hodnotových otázek a sociálních aspektů některých případů. Soudci z lidu mohou klást otázky svědkům i nahlížet do soudních spisů. Díky tomu se mohou aktivně se zapojit do procesu a získat ucelený pohled.

Nabízíme právní řešení na míru

Půjčili jste někomu peníze a nemůžete se jich domoci zpět. Rozjeli jste vlastní podnikání, na něco jste zapomněli a hned je tu problém. Nebo doplácíte na chyby v darovací či kupní smlouvě? Tyhle a mnohé další situace vyžadují zásah právní síly, a proto je denně v Dostupném advokátovi řešíme. Pošlete nám tu svou a do 24 hodin budete mít jasno.

Kritika a diskutované změny u soudců z lidu

V letošním roce (2024) projednává vláda novelu zákona o soudech a soudcích. V České republice je evidováno pouze necelých 5500 přísedících. Část stávajících přísedících se díky ní zruší. Podle nových pravidel se soudci z lidu nebudou nově účastnit pracovněprávních a civilních sporů a jednání okresních soudů.

Role dvou laických přísedících bude omezena na krajské soudy a závažné trestné činy s minimálně desetiletou horní hranicí. To znamená, že soudci z lidu budou spolurozhodovat o vraždách, závažnějších loupeží, znásilnění nebo zabití. Výjimku tvoří vražda novorozeného dítěte matkou, která nespadá do zvlášť závažných zločinů, ale přesto se ji budou soudci z lidu též účastnit. Z jejich dosavadních kompetencí naopak vypadne majetková a hospodářská trestná činnost.

Soudci z lidu čelí kritice, že jejich účast právě může zpomalovat soudní řízení. Pokud se byť jediný přísedící nedostaví, soudní řízení se nemůže konat. Kritici zároveň často argumentují tím, že soudci z lidu neodrážejí názor veřejnosti, že jejich přítomnost nemá valný přínos nebo že nejsou dostatečně aktivní a motivovaní. Libor Vávra ze Soudcovské unie omezení přísedících kvituje: „Čím dál častěji jsou přísedícími starobní důchodci, takže nezastupují průměr veřejnosti. Navíc často nemají čas, kvůli tomu se jednání musí opakovat, nebo se prodlužují,“ uvedl pro irozhlas.

Novela zákona vychází z antibyrokratického balíčku a kromě zrychlení soudních řízení má snížit také administrativní zátěž soudů a finanční náklady. Jaký je rozdíl mezi profesionálním soudcem a soudcem z lidu?

Profesionální soudce a soudce z lidu se liší hned v několika klíčových aspektech:

Profesionální Soudce

  • Vzdělání: Musí mít právnické vzdělání a absolvovat odbornou zkoušku.
  • Funkce: Profesionální soudci jsou jmenováni na základě výběrového řízení a mají trvalý mandát.
  • Odpovědnost: Profesionální soudci jsou odpovědní za svá rozhodnutí a mohou být kárně stíháni za porušení povinností nebo neetické chování.
  • Rozhodování: Řídí se právními normami a principy spravedlnosti, rozhodují nestranně a v přiměřených lhůtách.

Soudce z lidu (soudní přísedící)

  • Vzdělání: Soudce z lidu nemusí mít právnické vzdělání. Jsou vybíráni z laické veřejnosti.
  • Funkce: Účastní se jednání jako členové senátu s rovnocenným hlasem. Jejich funkční období trvá čtyři roky.
  • Odpovědnost: Nemají stejnou úroveň odpovědnosti jako profesionální soudci a jejich rozhodování může být ovlivněno osobními názory.
  • Rozhodování: Podílejí se na rozhodování o vině a trestu, ptají se svědků a nahlížejí do spisů. Přinášejí laický pohled do soudního procesu.

Kombinace profesionálního soudce a laického přísedícího má za cíl zajistit, aby rozhodování bylo nejen právně správné, ale také spravedlivé a reflektovalo hodnoty společnosti.

Kdo může vykonávat funkci soudce z lidu?

Funkce soudce z lidu je zakotvena v českém právním rámci a legislativě, zejména v zákoně č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů. Zákon o soudech a soudcích stanovuje, že soudní přísedící se účastní jednání soudů a mají rovnocenný hlas s profesionálními soudci. Úlohou soudních přísedících je přinášet laický pohled a rozhodovat na základě citu a smyslu pro spravedlnost.

Uchazeč musí být občanem ČR, starší 30 let, svéprávný a s čistým trestným rejstříkem. Role přísedícího se považuje za čestnou funkci. Občanům dává právo podílet se přímo na správě věcí veřejných. Přísedící jsou voleni zastupitelstvy obcí na funkční období čtyř let. Kandidát musí být přihlášený k trvalému pobytu v obvodu obce, jejíž zastupitelé ho volí nebo v tomto obvodu pracuje. Přísedící by neměli zasedat více než 20 dnů v roce. Funkce soudního přísedícího je neslučitelná s funkcí senátora, poslance nebo prezidenta.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)