Správní poplatky: nejčastější druhy a jejich výše

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
25. května 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Ostatní právní témata

Se správními poplatky se setkáváme běžně, třeba když si potřebujeme nechat ověřit podpis nebo chceme podat návrh na vklad do katastru nemovitostí. Některé částky jsou zanedbatelné, ale v jiných případech se jedná i o několik tisíc korun. V tomto článku se proto na téma správních poplatků podíváme blíž a prozradíme vám ceny těch nejběžnějších z nich.

Správní poplatky jsou poplatky vybírané za určité úkony prováděné správními orgány nebo jinými orgány veřejné moci. Tyto poplatky jsou stanoveny zákonem o správních poplatcích a platí se za různé druhy služeb a úkonů. Patří sem například vydávání různých povolení, výpisů z registrů, činnosti související s řízením v oblasti stavebnictví, dopravy, vydávání dokumentů (např. občanských průkazů, pasů) a podobně.

Zákon o správních poplatcích

Jak už jsme zmínili, správní poplatky upravuje zákon o správních poplatcích. Ten v první řadě určuje, co přesně je předmětem poplatků, kdo je povinen tyto poplatky platit a jak jsou stanoveny jejich sazby včetně pravidel zaokrouhlování. Dále se zákon věnuje procesu vyměření a vybírání poplatků, stanovuje termíny pro jejich splatnost a popisuje důsledky nezaplacení. Zahrnuje také ustanovení o metodách platby, možnostech vrácení poplatků a osvobození od poplatků. Další části zákona se zaměřují na dohled nad správným předáváním poplatků do státního rozpočtu, definují přechodná ustanovení při změnách pravidel a definují zmocnění k dalším regulacím.

Setkali jste se s neférovými poplatky, ale nevíte, jak celou situaci řešit?

Rádi vám pomůžeme. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Platby správních poplatků

Správní poplatky bývají stanoveny buď jako přesně daná částka v korunách nebo procentuálně. V případě procent se zaokrouhluje na celé desítky korun nahoru. Poplatky stanovuje přímo příslušný správní úřad a jsou splatné hned při přijetí podání nebo později, ale vždy před provedením úkonu. Pokud byste poplatek ve stanovené lhůtě nezaplatili, obdržíte od úřadu výzvu k zaplacení správního poplatku. Po doručení této výzvy vám začne běžet 15denní lhůta pro zaplacení. V případě poplatků určených procentuálně je třeba jejich zaplacení do 15 dnů od obdržení platebního výměru.

Pokud byste v obou případech do 15 dnů nezaplatili, dojde k zastavení řízení. Dobrou zprávou tedy je, že vám nehrozí vznik dluhu ani penále.

Tip na článek

Tip: Kromě správních poplatků existují také místní poplatky. Ty jsme podrobně rozebírali v našem dalším článku.

Sazebník správních poplatků

Ceny správních poplatků se určují na základě několika faktorů. Mezi hlavní faktory patří časová náročnost a složitost úkonu, ekonomický význam úkonu pro žadatele, materiální náklady na provedení úkonu, a také veřejný zájem a podpora určitého chování, které se projevují jako osvobození od poplatků pro určité skupiny lidí nebo situace.

Konkrétní sazby poplatků jsou pevně stanoveny v sazebnících uvedených v zákoně o správních poplatcích. Pojďme se nyní podívat na ty nejtypičtější správní poplatky a jejich ceny:

Tip na článek

Tip: Cenu za vystavení občanského průkazu jsme podrobně rozebírali v našem článku.

  • Vydání průkazu osoby se zdravotním postižením: 30 korun nebo 200 korun, pokud se jedná o náhradu za poškozený, zničený, ztracený nebo odcizený průkaz.
  • Výpis z trestního rejstříku: 100 korun.
  • Změna příjmení či jména: 3000 korun nebo 200 korun v případě hanlivého či směšného příjmení nebo 300 korun v případě cizojazyčného příjmení nebo změny na dřívější příjmení (pokud se jedná o změnu příjmení po rozvodu zpět na příjmení používané za svobodna, poplatek se neplatí).
  • Svatba ve správním obvodu, kde nemá ani jeden ze snoubenců místo trvalého pobytu: 1000 korun.
  • Svatba mimo určené místo a dobu: 3000 korun.
  • Vydání osvědčení o splnění podmínek pro uzavření církevního sňatku: 500 korun.
  • Vydání povolení změny využití území: 3000 korun.
  • Vydání povolení scelení nebo dělení pozemků: 1000 korun.
  • Správní poplatek za stavební povolení: 5000 – 10 000 korun dle charakteru plánované stavby.
  • Vydání kolaudačního rozhodnutí: 1000 – 5000 korun dle druhu stavby.
  • Povolení změny v užívání stavby: 1000 – 5000 korun dle druhu stavby.
  • Vydání povolení k odstranění stavby: 1000 – 5000 korun dle druhu stavby.
  • Ohlášení živnosti: 1000 korun.
Tip na článek

Tip: Chcete se osamostatnit v práci a přizpůsobit si pracovní tempo svým potřebám? Plánujete práci v oboru, v níž zaměstnanecký poměr takřka není možný? Poohlížíte se po nějakém přivýdělku? Ve všech těchto případech se vám může hodit živnostenské oprávnění. Přečtěte si náš článek na téma: Pět kroků pro snadné založení živnosti.

  • Přijetí žádosti o koncesi: 1000 korun.
  • Zápis do registru silničních vozidel: 300 – 700 korun dle druhu vozidla.
  • Vydání tabulky registrační značky: 200 korun, případně 5 000 korun pokud chcete značku na přání (s vlastním textem)
  • vydání řidičského průkazu: 200 korun ve standardní lhůtě nebo 700 korun v kratší lhůtě.
  • Vydání cestovního pasu: 600 korun nebo 100 korun pro osoby mladší 15 let.
  • Výpis z katastru nemovitostí : 100 korun.
  • Návrh na vklad do katastru nemovitostí: 2000 korun.
Tip na článek

Tip: Správní poplatek za návrh na vklad do katastru nemovitostí nepatří mezi ty nejnižší. Nechte si proto raději poradit, ať jej nemusíte platit vícekrát. My vám rádi pomůžeme se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

K čemu správní poplatky slouží?

Správní poplatky tu nejsou od toho, aby stát od obyčejných lidí zbytečně tahal peníze. Jejich existence má celkem široké opodstatnění:

  1. Pokrytí nákladů: Jedním z hlavních důvodů pro vybírání správních poplatků je pokrytí nákladů spojených s poskytováním určitých služeb, zpracováním žádostí nebo vydáváním oficiálních dokumentů. Tímto způsobem tak získává stát a lokální samosprávy finanční prostředky na pokrytí části nákladů spojených s provozem.
  2. Prevence zneužívání služeb: Stanovením poplatku za určité správní úkony se také zabrání zneužívání systému. Poplatek funguje jako bariéra proti podávání zbytečných žádostí. Kdyby totiž byly tyto služby poskytovány zcela zdarma, mohlo by dojít k jejich přetěžování nebo zneužívání, což by následně vedlo k neefektivitě a zvýšeným nákladům ve veřejném sektoru.
  3. Zajištění kvality služeb: Omezení počtu neopodstatněných žádostí umožňuje státním orgánům a veřejné správě soustředit se na poskytování kvalitnějších služeb těm, kteří je skutečně potřebují. Díky tomu je možné rychlejší zpracování, lepší přístup k informacím a větší důraz na individuální přístup.
  4. Regulace chování: V některých případech mohou být správní poplatky využity také k regulaci chování občanů nebo podniků. Například vysoké poplatky za určité typy žádostí mohou odradit od jejich nadměrného podávání nebo mohou být využity k regulaci trhu (např. licenční poplatky).

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)