Pět kroků pro snadné založení živnosti

Chcete se osamostatnit v práci a přizpůsobit si pracovní tempo svým potřebám? Plánujete práci v oboru, v níž zaměstnanecký poměr takřka není možný? Poohlížíte se po nějakém přivýdělku? Ve všech těchto případech se vám může hodit živnostenské oprávnění. A v našem manuálu zjistíte postup, jak si založit živnost snadno a v pěti krocích.

živnostník provozující živnost brašnářství

Kapitoly článku

Krok první: Ujasněte si, do jaké skupiny vaše živnost spadá

Jako budoucího živnostníka se vás bude týkat především živnostenský zákon. Ten stanovuje pravidla pro živnostenské podnikání, současně ale též vymezuje, co živností není (živnostníky tak nejsou třeba lékaři, veterinář či notáři, živností není ani činnost obchodníků s cennými papíry či pronájem nemovitostí). Tyto činnosti upravují zpravidla speciální zákony. Naopak pro založení a provozování restaurace, kavárny či cukrárny, autoškoly či soukromé školy se vám živnostenské oprávnění bude hodit.

Obecně živnosti rozdělujeme do dvou skupin – koncesované (pro něž je nezbytné nejprve získat koncesi – např. taxislužba) a ohlašovací. Mezi živnosti ohlašovací pak patří živnosti řemeslné, vázané a volné. Pro prvé dvě, tedy živnost řemeslnou a vázanou, je kromě všeobecných podmínek ještě stanovena podmínka odborné způsobilosti, u živnosti volné odborná způsobilost vyžadována není.

Tip: Zvažujete, jestli zvolit živnost nebo podnikání? Zkuste obojí! Jaké jsou výhody takové kombinace, a co vám může stát při podnikání v cestě, vám prozradíme v našem článku.

Co to znamená OSVČ?

V souvislosti se získáním živnosti se často zmiňuje pojem Osoba samostatně výdělečně činná, tedy člověk, která získává příjmy z podnikání nebo jiné samostatné činnosti. Někdy se nyní také používá termín freelancer. Nejedná se ale o zcela totožný pojem jako jako živnostník, i když se často kryjí. OSVČ je širší pojem, který zahrnuje právě i ty podnikající osoby, jež k výkonu svého povolání nepotřebují živnostenské oprávnění.

Nevíte jak nastavit smlouvu o spolupráci s obchodním partnerem?

Zaručíme vám, že že vaše spolupráce bude po právní stránce bez nejasností, zbytečných rizik a skrytých kliček. Sepíšeme pro vás neprůstřelnou smlouvu na míru vašemu podnikání.

Krok druhý: zajistěte si případné spolupracovníky

Jak jsme výše zmínili, zákon rozlišuje tři typy ohlašovacích živností a pro každou z nich stanovuje odlišné podmínky pro založení, jež je třeba splnit. Nejsnadnější cesta je k provozování volné živnosti. Příkladem je třeba chovatelství zvířat. Chcete-li se mu věnovat, nepotřebujete mít podle zákona speciální vzdělání či certifikát. Stačí vám k tomu jen svéprávnost a bezúhonnost.

Existují však též řemeslné a vázané živnosti, pro jejichž provozování je třeba splnit podmínky další, zejména tzv. odbornou způsobilost. Její podoba se u jednotlivých živností liší, zákon po vás může požadovat například výuční list v oboru, středoškolské či vysokoškolské vzdělání s určitým zaměřením či uznání odborné kvalifikace vydané oprávněným subjektem.

Pokud vám potřebné vzdělání či praxe chybí, nepropadejte panice. Živnost můžete vykonávat i jako právnická osoba a odbornou způsobilost pak zaštítí tzv. odpovědná osoba. Pro některé činnosti je opravdu klíčové, aby se do nich nepouštěly osoby, které patřičné vzdělání či praxi nemají. Asi byste také nebyli rádi, kdyby vám ischias masážním salónu napravoval třeba vyučený řezník, který by se oháněl léty poznávání anatomie zvířat. Obdobně třeba v tetovacím či kadeřnickém salónu, soukromé školce či obchodu se zvířaty určenými pro zájmové chovy je třeba zaměstnat pouze osoby, které k tomu mají patřičnou kvalifikaci.

Krok třetí: Shromážděte potřebné dokumenty a stanovte provozovnu

Na cestu na úřad si připravte platný občanský průkaz a 1000 korun. Můžete si také již předem doma vyplnit formulář, který bude na úřadě třeba. Podrobné informace naleznete na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu (jednotný registrační formulář | MPO).

Živnost budete provozovat ve své provozovně. Může to být místo vašeho trvalého bydliště, pokud je to místo jiné, bude živnostenský úřad vyžadovat také doložení právního důvodu k užívání takových prostor – vezměte tedy s sebou i nájemní smlouvu či výpis z katastru nemovitostí.

Jaké jsou základní požadavky pro živnostenské oprávnění?

Chcete-li zažádat o živnostenské oprávnění, je potřeba být plně svéprávný (plná svéprávnost se nabývá dosažením 18 let věku, ale i nezletilý může v některých případech podnikat – potřebuje k tomu však souhlas svých zákonných zástupců a přivolení opatrovnického soudu) a bezúhonný (tj. nebýt v minulosti pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný úmyslně, spácháný v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádáte nebo který ohlašujete), což lze prokázat výpisem z evidence Rejstříku trestů (ten si opatří živnostenský úřad sám).

Jak již bylo uvedeno výše, pro určité činnosti je třeba doložit i odbornou způsobilost k provozování takové živnosti, dokládat pak budete např. potvrzení o vzdělání, praxi, či autorizaci k výkonu činnosti, v některých případech i souhlas dalšího orgánu státní správy.

Tip: Máte-li více želízek v ohni a zvažujete také založení s.r.o., nastudujte si k tomu vše potřebné.

Krok čtvrtý: Vypravte se na úřad a uhraďte vše potřebné

Jak jsme již uvedli, cena založení živnosti či žádosti o koncesi je v současné době 1 000 korun. Můžete je uhradit osobně při ohlášení živnosti na živnostenském úřadě případně i na Czech POINTu nebo také poštovní poukázkou či převodem.

Při vyplňování formuláře se zamyslete, jakým oborům činnosti se budete věnovat nejen v blízké době, ale také v budoucnu. Všechny pak uveďte ideálně již nyní. Předejdete tak placení poplatků v budoucnu při rozšíření svého živnostenského oprávnění.

K vyřízení žádosti o živnostenské oprávnění stačí zajít na jakýkoliv obecní živnostenský úřad. Adresář živnostenských úřadů naleznete také na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud se vám nechce stát fronty na úřadě, můžete se pustit do založení živnosti online. Stačí vyplnit Jednotný registrační formulář a zaslat jej na elektronickou podatelnu živnostenského úřadu. Počítejte ovšem s tím, že takový formulář je třeba podepsat uznávaným elektronickým podpisem, případně ze své datové schránky zaslat do datové schránky živnostenského úřadu.

Tip: Stal se z vás živnostník a přemýšlíte, jaké informace o vás budou veřejně dostupné v rámci živnostenského rejstříku? Je třeba o zápis do něj žádat a jak lze některé nesprávné či neaktuální údaje změnit? Na to vše jsme se zaměřili v našem článku na téma co je a k čemu slouží živnostenský rejstřík.

Krok pátý: ohlídejte si navazující povinnosti a začněte podnikat

Pozor na to, že vám po “založení OSVČ” plynou různé povinnosti vůči státu, zejména povinnost platit zdravotní a sociální pojištění, případně i pojištění nemocenské a samozřejmě také platit daně a podávat daňová přiznání. U příslušných úřadů (Česká správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna, finanční úřad) se musíte po získání živnostenského oprávnění registrovat. Lhůta k této registraci je poměrně krátká (8-15 dní), ale oznamovací povinnost lze splnit i podáním na tiskopisech vydaných Ministerstvem průmyslu a obchodu společně s ohlášením živnosti nebo žádostí o koncesi.

Od kdy mohu provozovat živnost?

Po založení živnosti získáváte IČO, tedy Identifikační číslo osoby, pod nímž jste registrováni. Živnostenský zákon zná živnosti, které se jen ohlašují a pak oprávnění provozovat živnost vznikne již dnem ohlášení. Budete-li však vykonávat živnost, k níž potřebujete tzv. koncesi, pak musíte vyčkat do právní moci rozhodnutí o udělení koncese. Své živnostenské oprávnění můžete následně prokazovat výpisem z živnostenského rejstříku.

Tip: Bohužel ne každé podnikání je úspěšné nebo perspektivní. Pokud vám to vaše nepřináší radost, peníze či cokoliv jiného, co jste původně očekávali, možná zvažujete, že je ukončíte. Co obnáší zrušení živnostenského oprávnění po právní, časové a finanční stránce?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Smlouva o spolupráci

Ať už potřebujete sepsat novou smlouvu o spolupráci, nebo zkontrolovat tu současnou, jsme tu pro vás. Zajistíme, aby vaše obchodní spolupráce proběhla bez právních problémů. Vše vyřídíme za vás, rychle a bezchybně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024