Podoby stalkingu a jak se proti němu bránit

Nedávný hit Netflixu, seriál Sobík, znovu rozpoutal diskuse týkající se stalkingu. Mnozí tuší, že pronásledování může být i trestným činem. Málokdo ale dokáže odhadnout, kam až může zajít a jak se proti němu vymezit. V dnešním článku vám poradíme, jak si se situací, kterou lze vyhodnotit jako stalking, poradit.

sledování dívky na ulici, stalking
7 minut čtení

Kapitoly článku

Stalking jako trestný čin

Přečinu nebezpečného pronásledování se dle ustanovení § 354 trestního zákoníku dopustí ten, kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že

  • a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,
  • b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,
  • c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,
  • d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo
  • e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,

a tímto jednáním v něm vzbudí důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých.

Stalking, resp. nebezpečné pronásledování se řadí do trestných činů narušujících soužití lidí společně například s trestným činem nebezpečné vyhrožování, k němuž má často velmi blízko. Současně jde o trestný čin, který lze stíhat pouze se souhlasem poškozeného, je-li mezi poškozeným a stalkerem zjednodušeně řečeno vztah osoby blízké.

Nebezpečné pronásledování musí splňovat pojmové znaky, jež musí být jednáním společně naplněny. Jde o:

Dlouhodobé pronásledování

Judikatura obecně hovoří o jednání, které trvá nejméně měsíc. Je ale nutno dodat, že záleží rovněž na intenzitě jednání. Jinými slovy: pokud spočívá nebezpečné pronásledování “jen” v podobě posílání nevyžádaných textových zpráv, je lepší se nejprve vůči pachateli vymezit a policii kontaktovat až v případě mnohatýdenního opakovaného jednání tohoto typu. Pokud vám během týdne přišla třikrát do schránky nábojnice a tři večery vás někdo pronásledoval a klepal na okno v přízemí, pak určitě nečekejte, až uplyne měsíc a policii kontaktujte. Jestliže dochází pouze k ojedinělým nebo náhodným projevům, byť jinak nežádoucího chování pak nejde o stalking, ale teoreticky také může jít o jiný trestný čin, například nebezpečné vyhrožování.

Formy jednání popsané v zákoně

Těmito formami jsou již výše zmíněné výhružky, sledování, vytrvalé kontaktování, omezování v běžném životě či zneužití osobních údajů.

  • V případě výhrůžek se jedná třeba o vyhrožování újmou na zdraví oběti či jejích blízkých, poškozením majetku, poškození pověsti, zveřejnění fotografií ze soukromí.
  • Sledování pak může spočívat v různých formách doprovázení, čekání před domem, pozorování dalekohledem apod.
  • Vytrvalým kontaktováním se myslí opakované zasílání (např. desítek až stovek zpráv denně), zahlcování e-mailu či poštovní schránky, často spojené i s výhružkami.
  • S omezením běžného způsobu života oběti se často setkáváme jako s následkem některé z dalších forem stalkingu. Oběti si mění telefonní čísla, práci, někdy dokonce i bydliště, omezují své zájmy a aktivity.

Velice často pachatel volí kombinaci výše uvedených jednání.

Způsobilost jednání vzbudit důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých

Tato třetí podmínka musí být vždy přítomna. To, že na nás soused čeká vždy před domem a doprovodí nás ráno na autobus, kterým ve stejnou dobu také odjíždí do práce, ještě zdaleka neznamená, že se jedná o stalking. Jedná-li se o oboustranný přátelský kontakt, proti kterému se nijak nevymezujeme a nemáme z něj žádné obavy, pak je bezpochyby vše v pořádku.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Stal či stala jste se obětí trestného činu? Ať už jde o krádež peněženky v tramvaji, násilné přepadení v parku, či domácí násilí, mají oběti trestných činů zákonem zaktovena svá práva. Pojďme se podívat, jak v takovém případě postupovat a na co máte nárok.

Co je to stalking v praxi?

Právní definici jsme si již přiblížili. V obecném pojetí, případně v psychologické literatuře se setkáváme s charakteristikou stalkingu coby abnormální fixace na určitou osobu, která je pak pachatelem nechtěně pronásledována, obtěžována a kontaktována.

V praxi je každý případ stalkingu trochu jiný. Na kancelář Dostupného advokáta se obrátila paní Markéta, která měla obavy ze stalkingu. Se svým partnerem Honzou se rozešla před dvěma měsíci a on jí od té doby bombardoval zprávami a prosil o návrat. Nejprve se mu snažila na vše odpovídat a vysvětlovat. Později přestala reagovat a expartner přešel k osobním kontaktům. Docházel za paní Markétou do práce, čekal na ní před domem a dokonce se objevil na víkendovém pobytu, kam odjela paní Markéta s novým přítelem. Ačkoliv doposud by se zprávy jevily jako spíše prosebné a zamilované, v tuto chvíli se proměnily v agresivní nadávky a výhružky. Paní Markéta nejprve zašla na místní oddělení policie, aby si o problému popovídala. Sama si ale nebyla jistá, zda se jedná či nejedná o trestný čin a situaci spíše zlehčovala s tím, že to expartner vlastně asi myslí dobře a má ji stále rád. Policie jí proto doporučila, ať na to nemyslí a že to expartnera časem přejde. Ve skutečnosti z něj ale měla paní Markéta strach, zhoršil se jí dle jejich slov spánek a začala hubnout. V takové situaci je ale na místě jednání pachatele rázně ukončit.

Tip: Až dvě třetiny trestních oznámení jsou odloženy. Jak tedy správně postupovat při podání trestního oznámení, kdo ho může podat a které tři věci si pohlídat, než tak učiníte? Na to se zaměříme v našem samostatném článku.

Stalkeři mohou mít různou podobu. Nejčastěji se setkáváme s partnerským stalkingem, kdy stalker byl původně partnerem či partnerkou sledované osoby a nedovedl se smířit s rozchodem a ukončením vztahu. Ti tvoří až 50 % všech pronásledujících osob. Ze začátku chtějí často jen vyjádřit svůj přetrvávající cit a sami si neuvědomují, že již překračují hranice. Problém je, pokud nerespektují ani jasné “ne” ze strany jejich oběti. Mnohdy až kontakt s policií pomůže k uvědomění si, že takové chování není v pořádku.

Stalking bývá zlehčován ze strany společnosti. Často totiž nezachází až k fyzickému kontaktu či násilí. Alespoň tedy zpočátku. Proto si mnozí lidé myslí, že se nejedná o nic hrozného. Málokdo si ale dovede představit, co takové chování pro oběť představuje. Mnoho obětí má psychické potíže a končí v péči odborníků.

Co pomáhá proti stalkingu?

Obrana může probíhat na několika rovinách. Pokud se stalker rekrutuje z našeho okolí a my jej důvěrně známe, měli bychom k němu vyslat jasný signál, že si takové chování nepřejeme a nechceme se s ním stýkat. Pokud třeba nebyl náš vztah jasně ukončen a expartner si myslí, že jsme si “dali pauzu”, může si myslet, že jeho forma vyjadřování citů nás přiměje se k němu opět vrátit. Nepřistupujte v takovou chvíli na návrhy a podmínky stalkera, protože situace se může ještě zhoršit. Měl by slyšet jasný nesouhlas s tím, jak se chová. Přesto, že máte s expartnerem (či expartnerkou) soucit, prožili jste mnoho hezkého a nechcete být na něj zlí, snažte se být rázní a čitelní. Budete-li mu vysvětlovat, že “těch tvých zpráv je trochu moc a mě těší, že máš o mě zájem, ale přeháníš to”, vyloží si to nejspíš tak, že namísto deseti zpráv vám pošle pouze pět a stále bude očekávat pokračování vztahu.

Jestliže se jedná o cizí osobu, měli bychom se především chovat tak, abychom byli v bezpečí. Násilí a nevhodnému chování se sice nemá ustupovat, ale současně je třeba vyhodnotit, zda jsme mu skutečně schopni čelit, když například půjdeme sami v noci domů. Je tedy třeba realisticky vyhodnotit, co nám může hrozit a nebezpečí minimalizovat. Využívat taxi, doprovod jiné osoby apod.

Příklad z praxe

Paní Markétě jsme pomohli zpracovat trestní oznámení tak, aby bylo kvalitní a policie se jím skutečně zabývala. Shromáždili jsme všechny důkazy, které čítaly hlasové a textové zprávy, e-maily, svědecké výpovědi kolegů i fotografie nevyžádaných darů i zastrašujících předmětů (žiletka s červeným barvivem). Popsali jsme jasně četnost i intenzitu jednání a poukázali na to, že se jedná o dlouhodobou, intenzivní aktivitu, čítající výhružky, sledování a nevyžádaný kontakt. Nadto je oběť omezena ve svém osobním životě a jednání pachatele v ní vyvolává značné obavy. Případ paní Markéty byl tedy takřka učebnicovým příkladem nebezpečného pronásledování, které zahrnovalo kombinaci několika jeho možných forem.

Policie se situací začala intenzivně zabývat a případ skončil u soudu, který udělil pachateli podmíněný trest odnětí svobody a zákaz paní Markétu nadále jakkoliv kontaktovat.

Právě kontaktování policie a trvání na prošetření trestného činu je často jediným jednáním, které může pachatele zastavit. Je ale vhodné spolupracovat s advokátem, který zajistí, že trestní oznámení nespadne pod stůl.

Jaký hrozí trest za stalking?

Obecnou trestní sazbou je odnětí svobody až na jeden rok, případě zákaz činnosti. Zvýšená sazba, tedy odnětí svobody na šest měsíců až tři roky hrozí, pokud je spáchán trestný čin

  • a) vůči dítěti nebo těhotné ženě,
  • b) se zbraní, nebo
  • c) nejméně se dvěma osobami.

Shrnutí

Stalking, neboli nebezpečné pronásledování, je trestný čin, kdy pachatel dlouhodobě pronásleduje oběť a vzbuzuje v ní obavy o zdraví či život. Zahrnuje vyhrožování, sledování, nevyžádané kontakty a zneužívání osobních údajů. Pro obranu je klíčové jasně se vymezit proti nežádoucímu chování a kontaktovat policii. Spolupráce s advokátem může výrazně pomoci při podávání trestního oznámení a řešení případu​.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024