Stánkový prodej: Jak a kde můžete prodávat své výrobky?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
17. dubna 2025
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Chcete si postavit stánek, prodávat v něm svoje vlastní výroby nebo občerstvení a vydělat si tím na živobytí nebo si přilepšit při škole či mateřské? Pak je tento článek právě pro vás. Provedeme vás stánkovým prodejem, poradíme vám, co všechno si musíte zařídit, na co si dát pozor a jak se vyhnout zbytečným pokutám. Protože prodávat zboží pod širým nebem nebo třeba z food trucku zní sice romanticky, ale i ten nejvoňavější stánek s trdelníky může narazit na tvrdou realitu paragrafů.

Co je stánkový prodej?

Pokud bychom se chtěli podívat na to, co vlastně všechno lze považovat za stánkový prodej, pak bychom řekli, že jde o způsob podnikání, kdy prodáváte zboží nebo služby z mobilního či přenosného zařízení. Typicky se jedná o dřevěný stánek, skládací stoleček, přívěs, auto, food truck nebo i o deku na zemi. I když právě deka na zemi je spíše výstavní skříní nelegálního prodeje.

V zóně zvané stánkový prodej se nachází všechno, kde nabízíte něco na veřejnosti, za úplatu a mimo kamennou prodejnu. Jedná se o prodej potravin, řemeslných výrobků, sezónní prodej, prodej na trzích a jarmarcích nebo pravidelný prodej z vozidla.

Kdo může provozovat stánkový prodej?

Stánkový prodej rozhodně nespadá pod výjimky typu „jednorázové domácí pečení pro kamarády“, nejedná se o příležitostný přivýdělek, ale o podnikání. Takže ano, pokud chcete stánkový prodej realizovat, musíte být podnikatelem čili musíte mít živnostenský list.

Můžete si založit firmu a podnikat jako právnická osoba, anebo můžete jít jednodušší cestou coby OSVČ. Pro stánkový prodej bývá nejběžnější právě forma podnikání coby OSVČ. Typicky mají stánkoví prodejci zaregistrovanou volnou živnost „výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“. Pod tu totiž spadá například prodej občerstvení, ručně vyrobených předmětů nebo oblečení.

Takže ať už jste maminka na rodičovské dovolené, zručný důchodce s uměleckými vlohami, nebo pokud prodáváte opakovaně a se ziskem, musíte mít živnostenské oprávnění. Do 15 dnů od zahájení podnikání se musíte zaregistrovat u finančního úřadu jako poplatník daně z příjmů a vést si základní evidenci o tržbách a nákladech. A pokud překročíte obrat 2 miliony korun za 12 po sobě jdoucích měsíců, tak se zaregistrovat i k DPH.

Související služba

Řešíte problém kvůli stánkovému prodeji?

Ať už čelíte pokutě, nebo obvinění, můžete se na nás obrátit. Pomůžeme vám. Stejně tak pokud se prodávat v mobilní provozovně teprve chystáte, ale potřebujete zodpovědět nějaký dotaz.

Více informací

  • Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
  • Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 6 kanceláří.
  • 8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
  • Pro každý právní obor máme specialistu.

Pozor na ohlášení provozovny

Každý podnikatel musí uvést, kde svou činnost vykonává. Ačkoliv coby stánkový prodejce s největší pravděpodobností nebudete mít klasickou provozovnu jako obchod nebo kancelář, nicméně musíte uvést mobilní provozovnu, pokud prodáváte ze stánku.

Mobilní provozovna je podle živnostenského zákona takové místo podnikání, které není stálé a nemá pevné umístění, typicky jde tedy o stánek na trhu, pojízdný vůz a podobně.

Při ohlašování mobilní provozovny živnostenskému úřadu musíte uvést typ provozovny (mobilní), předpokládaná místa a časy prodeje (například „městské trhy Brno – Zelný trh, každé pondělí“), označení provozovny (název, IČO) a odpovědnou osobu.

Můžete klidně provozovat více mobilních provozoven naráz, ale každou z nich musíte ohlásit zvlášť.

Můžu si stoupnout, kam chci?

Pokud chcete prodávat na ulici nebo náměstí bez svolení, je to zhruba stejné, jako kdybyste si postavili stan v cizí zahradě. Jestliže si chcete postavit na veřejném místě stánek, pak musíte mít povolení k záboru veřejného prostranství. Veřejným prostranstvím se rozumí náměstí, chodník, park, tržiště i cesta, zkrátka všechno, co patří obci nebo státu a je to přístupné veřejnosti.

Pro získání záboru musíte podat žádost na příslušném obecním nebo městském úřadě. Uvedete přesné místo, datum, rozměr stánku a účel záboru. Na základě takové žádosti úřad rozhodne, zda vám zábor povolí. Zároveň počítejte s tím, že za zabrání veřejného prostranství budete platit (obvykle podle rozlohy stánku určitou částku za každý den záboru).

Některé obce poskytují možnost vyplnit formulář online, jiné chtějí papírovou žádost. Některé taky povolují stánky jenom na vyhrazených místech, takže se vždy nejprve o všem informujte a domluvte se předem.

Někdy ale nejde jen o obec. Pokud chcete prodávat například v obchodním centru, pak musíte získat souhlas majitele objektu. Pro prodej na vlakovém nádraží zase musíte kontaktovat Správu železnic. A kulturní akce mají pod palcem pořadatelé, s nimiž musíte vyřídit veškeré papírování. V těchto případech většinou uzavíráte nájemní smlouvu na stání, která stanoví výši poplatku (nájemné), pravidla prodeje, otevírací dobu a hygienické a bezpečnostní podmínky.

Tip na článek

Tip: Máte dům nebo byt a chystáte se ho prodat? Pak vám jistě přijde vhod náš článek, kde najdete všechny informace o prodeji nemovitosti bez realitky.

Co musí schválit hygiena?

Zlaté pravidlo zní, že co nejde zavařit, to musí být schválené hygienou. To znamená, že trvanlivé výrobky, které jsou zavařené nebo jinak stabilizované (sušené, fermentované apod.), nemusí mít tak přísný hygienický dohled, protože u nich nehrozí akutní zdravotní riziko. Ovšem pokud chcete prodávat sendviče, polévky, maso, mléčné výrobky, saláty, dorty a cokoliv dalšího čerstvého, chlazeného a teplého, pak vám to předem musí schválit hygiena.

Na Krajskou hygienickou stanici musíte předem nahlásit místo, kde budete potraviny připravovat a prodávat – pokud připravujete potraviny jinde, než prodáváte, musíte mít schválenou i výrobnu. To musíte udělat alespoň 30 dní předem. Hygiena může provést kontrolu prostor a rozhodne, zda provoz splňuje hygienické standardy.

Budete muset prokázat, že používáte pitnou vodu, řešíte likvidaci odpadů hygienicky (tuky, zbytky jídla, odpadní voda apod.), kontrolujete teploty (máte teploměry v lednicích, na výdejních místech) a udržujete čistotu povrchů, rukou i oděvu.

Pokud prodáváte maso, mléko, vejce, ryby, sýry, jogurty a jiné živočišné produkty, pak to musíte nahlásit také Státní veterinární správě. Ta kontroluje původ surovin (musíte mít doklady, odkud maso či mléko pochází), jejich skladování a označování jednotlivých výrobků.

Nezapomeňte na označení stánku

Hlavně dostatečně viditelně, aby to nikdo nemohl napadnout. Podle zákona o ochraně spotřebitele musí být každý stánek viditelně označený vaším obchodním jménem, IČO, sídlem (u právnické osoby) nebo místem podnikání (u fyzické osoby) a kontaktem. Zákazník má totiž právo vědět, kdo mu daný produkt prodává. Za neoznačený stánek můžete vyfasovat tučnou pokutu.

Jaké povinnosti mám vůči zákazníkům?

Pokud nejste zrovna pouliční mág, který mizí s peněženkou v kapse, pak musíte při stánkovém prodeji dodržet také základní pravidla ochrany spotřebitele. Máte povinnost:

  • Uvádět správnou cenu (včetně DPH, pokud jste plátci).
  • Poskytnout zákazníkovi doklad o koupi.
  • Umožnit reklamaci (I na trzích!).
  • Vést jednoduchý ceník.

Stánkový prodej je krásný způsob, jak se dostat mezi lidi, ukázat, co umíte, a třeba si i splnit sen o vlastním podnikání. S trochou administrativy a plánování se vyhnete problémům a můžete se plně soustředit na to, co umíte nejlépe – vyrábět, prodávat a dělat lidem radost. Pokud si nejste jistí, jestli máte vše správně nastavené, neváhejte se nás obrátit. Někdy stačí krátká konzultace a vy máte klid na duši i na to věnovat se zákazníkům.

Tip na článek

Tip: Hledáte showroom pro svoji novou značku? Nebo si chcete otevřít a začít provozovat kadeřnictví? Zjistěte, jak to chodí s pronájmem komerčních prostor.

Shrnutí

Stánkový prodej znamená podnikání mimo kamennou provozovnu – třeba ze stánku, food trucku nebo auta – a vyžaduje živnostenské oprávnění, registraci na finančním úřadě a případně registraci k DPH. Každý stánek (mobilní provozovna) musí být nahlášen živnostenskému úřadu s uvedením místa, času a dalších údajů. Pro prodej na veřejném prostranství je nutné mít povolení k záboru a zaplatit poplatek. Hygienické požadavky se liší podle typu prodávaného zboží – trvanlivé potraviny mají mírnější režim, čerstvé a živočišné produkty musí být schváleny hygienou a případně i veterinární správou. Stánek musí být viditelně označen obchodními údaji a prodejce má povinnost dodržovat pravidla ochrany spotřebitele, včetně vydávání dokladů, správného označení cen a možnosti reklamace.

Sdílejte článek


Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence

Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás v 6 městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8—18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2025
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)