Štěnice v bytě

Výskyt štěnic v bytě dokáže pěkně potrápit. Jejich odstranění je velmi časově i finančně náročné a stresující. V případě pronajatého bytu může navíc dojít ke sporům o úhradu dezinsekce mezi nájemníkem a pronajímatelem. A jak teprve řešit situaci, kdy se štěnice vyskytnou v sousedním bytě nebo na vašem hotelovém pokoji? To se dozvíte v našem článku.

8 minut čtení

Kapitoly článku

Jak štěnice škodí vám i vašemu bytu

Zahlédli jste ve vašem bytě malého hnědého až černého broučka? Objevily se vám na kůži kousance? Možná máte v bytě štěnice. Štěnice jsou drobný parazitický hmyz, který se živí krví lidí a zvířat. Nejedná se o nic neobvyklého, například ve Francii v současné době řádí „epidemie“ štěnic, které se šíří prostředky hromadné dopravy. Není známo, že by štěnice přenášely nemoci, přesto ale způsobují řadu problémů:

  • Kousance: Kousanec od štěnice obvykle svědí a je celkově nepříjemný. U citlivých jedinců lidí se navíc může dostavit alergická reakce. Kromě toho může vést škrábání kousanců také k sekundární infekci a vzniku jizev.
  • Narušení spánku: Štěnice jsou noční tvorové. To znamená, že se krví živí převážně v noci. Jejich noční krmení vám proto může značně narušit spánek.
  • Psychologický dopad: Strach z následků zamoření a stigma, které ve společnosti panuje ve spojitosti s výskytem štěnic, si mohou vybrat daň na vaší duševní pohodě.
  • Ekonomický dopad: Proces zbavování se štěnic může být nejen zdlouhavý, ale také finančně nákladný. V nákladech je třeba počítat nejen s cenou dezinsekce, ale také s cenou za likvidaci. Štěnice totiž mohou napadnout a poškodit nábytek, matrace a další osobní věci. Zamořené předměty je pak často nutné zlikvidovat, což vede k dalším výdajům.
  • Rozšíření do sousedních bytů: Štěnice mohou snadno migrovat z jednoho bytu do druhého, takže je nezbytné problém rychle řešit, aby se zabránilo zamoření vašich sousedů.

Jak poznáte, že máte v bytě štěnice?

Abyste se skutečně přesvědčili, přinášíme vám seznam nejčastějších znamení toho, že se tento brouk brouk skutečně usadil u vás doma:

  • Drobní brouci velikosti jablečných semínek: Hlavním ukazatelem je přítomnost samotných brouků. Dospělé štěnice jsou velké asi jako semeno jablka, mají černohnědou barvu a plochý a oválný tvar. Nymfy (mladé štěnice) jsou menší a světlejší barvy. Aktivní jsou především v noci, proto je nejlepší hledat jejich přítomnost v tuto dobu.
  • Kousance: Kousance od štěnice obvykle svědí a objevují se na kůži ve shlucích nebo rovné čáře. Často připomínají malé červené šrámy a lze je nalézt na exponovaných místech, jako jsou ruce, nohy, krk a obličej.
  • Načervenalé nebo nahnědlé skvrny na lůžkovinách: Štěnice mohou zanechat malé krvavé nebo fekální skvrny na vašem ložním prádle.
  • Exoskelety štěnic: Jak štěnice rostou, zbavují se svých exoskeletů, které můžete najít zejména ve švech vaší matrace či záhybech gauče.
  • Zatuchlý zápach: Štěnice vydávají zřetelný, sladký a zatuchlý zápach.
  • Malá bílá vajíčka a vaječné skořápky: Vajíčka štěnice jsou malinká a bílá, zatímco prázdné vaječné skořápky jsou průsvitné. Lze je nalézt ve štěrbinách poblíž jejich úkrytů (nejčastěji v záhybech gauče a postele).

Máte problém se štěnicemi?

Odmítá vaše bytové družstvo provést dezinsekci nebo máte zkaženou dovolenou kvůli stěnicemi zamořenému pokoji? Obraťte se na naše advokáty. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení.

První pomoc proti štěnicím v bytě

Pokud jste zjistili, že je váš byt skutečně napaden štěnicemi, pak je třeba jednat opravdu rychle. Nespoléhejte se přitom na “zaručené“ babské rady na to, jak se zbavit štěnic ve vašem bytě, ale zvolte raději osvědčené postupy. V první řadě je třeba co nejrychleji objednat služby profesionála. V mezičase se pak do základní dezinsekce můžete pustit sami:

  1. Izolujte zamořené předměty: Omezte šíření štěnic izolací zamořených předmětů. Uzavřete oblečení, lůžkoviny a další věci do plastových pytlů, abyste zabránili jejich šíření do jiných částí vašeho domova.
  2. Vyvařte a vysušte napadené látky: Vyvařte napadené oblečení, ložní prádlo a záclony a pokud máte sušičku, tak je ještě vysušte na vysokou teplotu.
  3. Důkladně vysajte: Vysajte celý obytný prostor, včetně matrací, koberců a všech prasklin a štěrbin ve vašem bytě. Pytel z vysavače poté okamžitě zlikvidujte.
  4. Parní čištění: Použijte parní čistič na matrace, čalounění a další látkové vybavení. Parní čistič přitom nemusíte kupovat, ale lze jej i pronajmout.
  5. Utěsněte trhliny a štěrbiny: Utěsněte všechny trhliny a štěrbiny ve stěnách, podlahách a nábytku.
  6. Použijte kryty proti štěnicím: Na matraci nasaďte kryty odolné proti štěnicím, abyste zachytili zbývající štěnice.
  7. Vsaďte na insekticidy: Použijte insekticidy určené na štěnice. Při používání ale dbejte opatrnosti a pečlivě dodržujte pokyny.
  8. Zabraňte opětovnému zamoření: Po profesionální dezinsekci je důležité začít dbát na prevenci, abyste zabránili návratu štěnic. Pravidelně kontrolujte místa výskytu štěnic, používejte obaly a potahy odolné proti štěnicím a zejména dbejte opatrnosti při vnášení použitého nábytku nebo oblečení do vašeho domova.

Štěnice v pronajatém bytě

Kdo zodpovídá za stav pronajatého bytu?

Za stav bytu zodpovídá jak nájemník, tak pronajímatel. Každý ale v trochu jiné oblasti. Na nájemníkovi leží povinnost zajišťovat a hradit běžnou údržbu bytu (jako je pravidelný úklid a údržba svěřených spotřebičů, sanitárního vybavení, dveří, oken apod.). Kromě toho má na starost také drobné opravy s cenou nepřekračující 1000 korun.

Pronajímatel má pak na starosti údržbu bytu tak, aby byl způsobilý k užívání (to znamená, že má povinnost zajistit základní potřeby ve formě tekoucí vody, tepla, elektřiny atd.). Pokud je součástí vybavení bytu sanitární vybavení, spotřebiče apod., pak má pronajímatel povinnost zajistit v případě rozbití náhradu. Kromě toho má na starosti také větší opravy v bytě v ceně 1000 a více korun.

Tip: Chystáte se pronajmout si byt nebo pronajímat váš byt? Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Kdo tedy zodpovídá za škůdce v bytě?

Jak z výše uvedených informací vyplývá, dezinsekci bytu hradí pronajímatel, jelikož se byt kvůli přítomnosti štěnic stává nezpůsobilým k užívání. Výjimkou je situace, kdy by bylo prokázáno, že štěnice do bytu zanesl nájemce. Pak by povinnost uhradit dezinsekci přešla na něj.

Také je třeba zmínit, že nájemník musí celou dobu s pronajímatelem a snahami o dezinsekci plně spolupracovat. Musí tedy problém včas nahlásit, co nejdříve ho začít řešit, zpřístupnit byt k provedení dezinsekce apod.

Tip: Problém zamoření pronajatého bytu škůdci může často vést až k soudu. Obraťte se v tomto případě na nás. Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Štěnice v sousedním bytě

Možná se na první pohled může zdát, že jsou štěnice u vašeho souseda pouze jeho problémem. Bohužel tomu tak ale není, jelikož se tito škůdci rychle a snadno množí a šíří. Není proto neobvyklé, že se z jednoho bytu během pár týdnů rozšíří do celého bytového domu. Jak tedy v tomto případě postupovat?

Tip: Máte problém se členy vašeho bytového družstva nebo SVJ? Obraťte se na naše advokáty. Nabízíme dlouhodobou spolupráci a jistotu řešení každého právního problému.

Situaci je nutné co nejdříve oznámit správci bytového domu, tedy například bytovému družstvu nebo společenství vlastníků jednotek. Pokud není jasné, kde se štěnice v bytovém domě vzaly, pak náklady za dezinsekci nese právě družstvo nebo SVJ. Pokud je však viník znám, pak náklady také obvykle zaplatí družstvo či SVJ, ale může po viníkovi následně vymáhat náhradu škody.

Štěnice na hotelu a nárok na odškodnění

Štěnice se nedrží jen bytů, ale jsou také častým problémem hotelů, kde se mohou velmi rychle šířit a zbavit se jich je složité. Hosté pak mají nejen zničený pobyt, ale také se může stát, že si štěnice dovezou jako nechtěný suvenýr k sobě domů. Jak to tedy v tomto případě funguje s ochranou spotřebitele a případnou náhradou škody? Máte nárok na vrácení peněz za pobyt? K tomuto dilematu se obsáhle vyjadřuje Česká obchodní inspekce, my tu pro vás máme souhrn základních informací.

V první řadě velmi záleží, zda jste ubytování na hotelu samostatně nebo v rámci zájezdu. Pokud jste totiž pouze ubytování na hotelu, pak je reklamace složitá a obvykle závisí na hotelových obchodních podmínkách. Pokud jste ale na hotelu v rámci zájezdu, pak máte šanci na kompenzaci.

Zájezd znamená, že máte v rámci jedné společnosti nejen ubytování, ale i cestu, služby delegáta, program apod. Zájezdy také obvykle nabízí cestovní kanceláře a vztahují se na ně přísnější podmínky ze strany zákona. U zájezdu máte možnost službu v případě vad reklamovat a štěnicemi zamořený pokoj určitě vada je.

Tip: Doufali jste v příjemnou dovolenou a místo toho jste zůstali akorát tak zklamáni kvůli nízké kvalitě zájezdu, a to vinou cestovní kanceláře? Obraťte se na nás. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení.

Při reklamaci je ale třeba dodržet určitý postup. V první řadě je třeba přítomnost štěnic nahlásit co nejdříve delegátovi a pořídit si důkazy (např. ve formě fotografií). Reklamaci byste si měli nechat od delegáta písemně potvrdit. Neměli byste přitom zapomenout uvést kdo reklamaci podává, komu a proč. Uveďte také veškeré identifikační údaje zájezdu (jako je např. číslo smlouvy). Delegát má na základě reklamace povinnost vám zajistit nový pokoj. Po příjezdu můžete požadovat o slevu, vrácení peněz nebo dokonce odškodnění.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 7 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024