Co obnáší střídavá péče?

Pokud se rozcházíte či rozvádíte a máte malé děti, nutně řešíte také otázky ohledně toho, kdo se bude o děti dále starat, s kým a kde budou děti dále žít. Jednou z variant rodinného uspořádání je právě střídavá péče.

Otec se od auta dívá jak se syn vítá před domem se svoji matkou
4 minuty čtení

Musíme kvůli dětem k soudu?

Když se rozcházíte v klidu, je pravděpodobné, že jste schopni se na další péči o děti domluvit. Dohoda je samozřejmě vždy to nejlepší řešení. Musíte však i v případě dohody k soudu? Tam bude záležet na tom, zda vás čeká rozvod. Pokud jste byli svoji a nyní se chcete rozvést, soud vás nerozvede dřív, než jiný soud rozhodne o nezletilých dětech. Rozvod s dětmi tedy začíná u opatrovnického soudu, kde musíte získat rozsudek ohledně dětí. Tento soud buď schválí vaši dohodu, anebo rozhodne sám, pokud se nedomluvíte.

Pokud se rozcházíte, ale manželé jste nebyli, pak o vašich dětech soud nutně rozhodovat nebude. Když se dohodnete, k soudu nemusíte. Teprve ve chvíli, kdy by dohoda vázla, nebo by ji některé strana porušovala, můžete se na soud obrátit, aby o dětech rozhodl.

Možnosti v péči o děti

Dítě může být buď svěřeno do výlučné péče jednoho z rodičů (nebo případně i jiné osoby), nebo do střídavé péče, nebo do péče společné. Ani jeden z těchto modelů nemá automaticky přednost. Soud vždy posuzuje konkrétní situaci a snaží se nalézt nejlepší řešení v zájmu dítěte. Při výlučné péči jednoho pak dítě většinu času tráví s tímto rodičem a podle dohody, nebo určení soudu se pak o něj stará druhý rodič. Ten také obvykle platí alimenty druhému rodiči. Společná péče u nás není příliš známá, ani rozšířená varianta. Oba rodiče s touto formou péče musí souhlasit. Soud pak neupravuje přesně to, kdo se o dítě stará a počítá s tím, že detailní rozvrh péče i finanční stránku věci si rodiče mezi sebou domluví, případně se budou skutečně starat společně. Tato varianta se volí ve chvíli, kdy spolu rodiče zůstávají žít v jedné domácnosti, nebo alespoň poblíž.

Ať už je model péče jakýkoliv, nikdy není neměnný. V případě, že se změní poměry (dítě nastupuje do školy, komunikace mezi rodiči se změní, jeden rodič se přestěhuje apod.), může soud původní rozsudek změnit.

Co obnáší střídavá péče

Při střídavé výchově by mělo dítě trávit shodné množství času s oběma rodiči. Ti by se tedy měli rovnoměrně střídat v péči o něj. V praxi si obvykle dítě předávají po týdnu či 14ti dnech.

Výživné se obvykle stanoví oběma rodičům. Bude záležet hlavně na tom, kolik budou rodiče vydělávat a pokud v tom není zásadní rozdíl, bude výživné stejně vysoké, takže v reálu platit ani jeden nebude a každý bude dítě vyživovat v době, kdy ho bude mít u sebe. O větší náklady jako třeba školné, platby za kroužky a různé dražší vybavení by se pak měli rodiče podělit.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Pro koho je střídavá péče vhodná?

Bez ohledu na to, zda jste se na střídavé péči se s druhým rodičem domluvili, nebo ne, soud bude vždy zkoumat, co je nejlepší pro dítě. V první řadě se soud bude zaměřovat na to, jaké má dítě vztahy k oběma rodičům, ale i k sourozencům, popřípadě i k prarodičům. O žádné z těchto vztahů by nemělo přijít. Podle věku dítěte taky soud bude zjišťovat, jaké je jeho přání.

Oba rodiče samozřejmě musí být schopni a ochotni se stejnou měrou pečovat o zdraví dětí a o jejich tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, jestliže tyto děti mají k oběma rodičům stejně hluboký citový vztah, a je proto v nejlepším zájmu dítěte. Další podmínkou také je to, že rodiče by měli být schopni spolu aspoň trochu komunikovat, aby střídavá péče mohla fungovat.

Tip: V závěru roku 2022 představilo ministerstvo spravedlnosti novou tabulku výživného pro děti. V souvislosti s jejím zveřejněním se mírně poupravily některé principy výpočtu výživného. Přečtete si proto, jak na výpočet výživného v roce 2024.

Když rodiče bydlí od sebe daleko, je to obvykle překážka

Střídavá péče se může na první pohled jevit jako ideální spravedlivé řešení, kdy si dítě „stejnou měrou“ užívá obou rodičů. Ne v každém případě je však takové řešení nejvhodnější. Soudy často řeší otázku vzdálenosti bydlišť obou rodičů. Existují i takové případy, kdy soudy rozhodly o střídavé péči na velkou vzdálenost, kdy děti cestovaly co 14 dní přes celou republiku a střídaly třeba i dvě mateřské či základní školy. Nedávno však takový případ posuzoval Ústavní soud a jasně řekl, že velká vzdálenost bydlišť rodičů obvykle bude problém a že většinu dětí by střídání škol příliš zatěžovalo, takže tam střídavá péče není možná.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.8
hodnoceno: 8 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024