Vražda a pokus o ni: Co hrozí za nejzávažnější zločiny?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
2. října 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Trestní právo

Vražda patří k nejzávažnějším trestným činům a trestní zákoník k ní přistupuje s mimořádnou přísností. Pokud někdo úmyslně usmrtí jiného člověka, hrozí mu dlouholetý trest odnětí svobody, včetně výjimečných trestů. Stejně přísně je ale trestán i „pouhý“ pokus o vraždu. Proč tomu tak je a jaké trestní sazby zákon za obě varianty činu stanoví?

místo činu vraždy, vražda

Co je vražda podle českého práva?

Vražda je podle českého trestního zákoníku definována jako úmyslné usmrcení jiného člověka. Klíčovým prvkem, který odlišuje vraždu od jiných trestných činů souvisejících s usmrcením, je úmysl pachatele. K vraždě dojde tehdy, pokud osoba jedná s přímým úmyslem zabít nebo pokud si je vědoma, že její jednání povede k usmrcení oběti, a přesto v tomto jednání pokračuje.

Vražda je tedy považována za úmyslný zločin, což ji odlišuje například od zabití, které může být důsledkem afektu nebo méně intenzivního záměru pachatele. Úmysl je důležitý prvek, který soudy pečlivě zkoumají při posuzování každého případu, protože od něj se odvíjí i trestní kvalifikace činu.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Jste-li obviněný z trestného činu, pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Rozdíl mezi vraždou a zabitím

Vražda a zabití jsou dva odlišné trestné činy, přestože následkem obou je usmrcení člověka. Zásadním rozdílem mezi nimi je právě míra úmyslu pachatele a okolnosti, za kterých ke smrti došlo. Zatímco vražda je úmyslný čin s cílem usmrtit jiného člověka, zabití bývá neúmyslné nebo spáchané za zvláštních okolností, které oslabují vůli pachatele.

Zabití se často vztahuje k situacím, kdy pachatel jedná v silném rozrušení nebo afektu, například pod vlivem strachu, úzkosti nebo zlosti. Tento afekt přitom musí být vyvolán nějakým intenzivním podnětem, který je obvykle spojen s obětí (například v případě útoku na blízkou osobu nebo při dlouhodobém týrání). V těchto případech může soud posoudit, že pachatel neměl plně uvědomělý úmysl zabít, což vede ke zmírnění trestu oproti vraždě.

Ještě zcela jinou situací je ovšem takzvaná nutná obrana, která se považuje za okolnost vylučující protiprávnost. Daný čin tedy v určitém okamžiku není považován za trestný čin, ačkoliv i jeho následkem může být např. smrt člověka, újma na zdraví či škoda na majetku.

Tip na článek

Tip: Ne vždy, když jednáte protiprávně, pácháte trestnou činnost. Když jen tak někomu dáte pěstí, jednáte trestně. Když však někomu dáte pěstí třeba proto, že vám vyhrožuje s nožem v ruce, pravděpodobně se bude jednat o nutnou obranu. V našem článku si pojem nutná obrana vysvětlíme podrobně, uvedeme její podmínky a konkrétní příklady ze života.

Trestní sazba za zabití je mírnější než za vraždu a pohybuje se v rozmezí od 3 do 10 let odnětí svobody. Pokud dojde ke zabití za mimořádně polehčujících okolností, může být trest dokonce ještě nižší. Rozdíl mezi vraždou a zabitím tedy spočívá především v úmyslu pachatele a v situacích, které vedly k činu.

Trestní zákoník zná hned několik trestných činů, jejichž následkem dojde ke smrti člověka. Kromě „vraždy“ a „zabití“ jsou jimi také „usmrcení z nedbalosti“ a „těžké ublížení na zdraví s následkem smrti“. Někdy je přitom hranice mezi jednotlivými trestnými činy poměrně tenká. Jistě, umíme si představit téměř učebnicový případ vraždy, kdy např. manželka schovává léky, aby je pak nasypala svému nevěrnému manželovi do pití a tak se jej zbavila. Setkali jsme se ale v praxi i se situací, která zdaleka takto jasná nebyla. Například když podnapilý řidič najel poněkud agresivně na přechod pro chodce, na němž se v tu chvíli nacházel rovněž podnapilý chodec, pan Robert. Řidič zastavil, nastala prudká hádka obou zúčastněných, která vyústila až ve fyzickou potyčku. Naneštěstí ovšem pan Robert v jednu chvíli vytáhnul nůž a řidiče jím bodnul. Ten pak následkům zranění podlehl. Mnozí by zde klasický úmysl ke vraždě neshledali, neboť dotyční se ani neznali a celá situace proběhla velmi rychle, pod vlivem silných emocí a alkoholu. Soud přesto vyhodnotil skutek jako trestný čin vraždy a pachatele za něj odsoudil k deseti letům odnětí svobody.

Jaký je trest za vraždu?

Trest za vraždu se v České republice odvíjí od závažnosti okolností a úmyslu pachatele. Základní trestní sazba za vraždu je od 10 do 18 let odnětí svobody. Tato základní sazba se uplatňuje, pokud se jedná o vraždu bez přitěžujících okolností a jde o „běžné“ úmyslné usmrcení.

Pokud však byly vražda spáchána za zvlášť závažných okolností, může se trest zvýšit. V těchto případech se trestní sazba pohybuje mezi 15 a 20 lety, a může být dokonce uložen výjimečný trest, včetně doživotí.

Výjimečný trest, zejména doživotní odnětí svobody, je uložen v případech, kdy je zřejmé, že pachatel představuje extrémní nebezpečí pro společnost, nebo když je nutné zajistit maximální ochranu společnosti. Výše trestu tedy závisí na povaze činu a jeho okolnostech, přičemž soudy vždy přihlížejí k tomu, jak byl čin spáchán a jaký byl motiv pachatele.

Polehčující a přitěžující okolnosti u vraždy a pokusu o vraždu

Při posuzování trestu za vraždu nebo pokus o vraždu hrají klíčovou roli polehčující a přitěžující okolnosti, které mohou výrazně ovlivnit výši uloženého trestu. Polehčující okolnosti jsou takové, které mohou vést ke snížení trestu, zatímco přitěžující naopak mohou trest zpřísnit.

Mezi polehčující okolnosti patří například doznání pachatele, jeho spolupráce s vyšetřovateli nebo to, že čin spáchal pod vlivem silného rozrušení, které nebylo jeho vlastním zaviněním. Dále může být zohledněn dosavadní bezúhonný život pachatele, jeho mladý věk nebo snaha o nápravu škod způsobených trestným činem. Polehčující okolnosti mohou trest snížit v rámci stanovené sazby, ale mohou vést i k mimořádnému snížení trestu pod dolní hranici trestní sazby.

Na druhou stranu přitěžující okolnosti, jako je mimořádná brutalita činu, předchozí trestní minulost pachatele, vražda spáchaná na zvlášť zranitelných osobách (například dětech nebo starých lidech) nebo vražda z rasových či náboženských důvodů, mohou vést k vyšším trestům. Přitěžující okolnosti mohou v některých případech vést k udělení výjimečného trestu, včetně doživotí. Soud tedy vždy zkoumá konkrétní okolnosti případu, aby trest odpovídal závažnosti činu.

Tip na článek

Tip: Kvalitní obhajoba a zaměření se na polehčující okolnosti činu může sehrát klíčovou roli v trestním řízení. V našem dalším článku jsme se na polehčující okolnosti podívali detailně.

Výjimečné tresty za vraždu v ČR

Takzvaný výjimečný trest představuje nejpřísnější možnou sankci v rámci trestního práva. Výjimečné tresty zahrnují trest odnětí svobody nad 20 let, až po doživotí. Tento druh trestu je však vyhrazen pouze pro nejzávažnější případy, kdy jsou splněny určité podmínky, například zvlášť kruté nebo brutální provedení vraždy, nebo pokud byla vražda spáchána za přitěžujících okolností, které značně zvyšují společenskou nebezpečnost činu.

Doživotní trest může být uložen v případech, kdy soud vyhodnotí, že pachatel představuje trvalé ohrožení pro společnost a že resocializace není reálná. Jde zejména o situace, kdy pachatel jednal mimořádně brutálně, vražda byla motivována například rasovou nenávistí, nebo když vražda zasáhla více obětí.

Při rozhodování o výjimečném trestu soud zkoumá nejen závažnost činu, ale i osobnost pachatele, jeho dosavadní život a další okolnosti, které mohou ovlivnit konečný verdikt. Výjimečné tresty jsou v ČR udělovány jen zřídka, protože je nutné, aby byly splněny velmi přísné podmínky. Tím se zajistí, že tento druh trestu je skutečně použit pouze v extrémních případech.

Pokus o vraždu: trest a právní důsledky

Pokus o vraždu je považován za téměř stejně závažný jako samotná vražda, protože pachatel jednal s úmyslem usmrtit oběť, ale jeho čin nebyl dokonán – například díky zásahu třetí osoby, úspěšné lékařské pomoci nebo jiným okolnostem mimo kontrolu pachatele. Český trestní zákoník proto hodnotí pokus o vraždu velmi přísně, přičemž trestní sazby jsou v podstatě totožné jako u dokonané vraždy.

Sazby za pokus o vraždu jsou tedy od 10 do 18 let odnětí svobody, pokud nedošlo k přitěžujícím okolnostem. Pokud jsou přítomny okolnosti, které by u dokonané vraždy vedly ke zpřísnění trestu (například mimořádná brutalita nebo vražda více osob), může být trestní sazba opět zvýšena až na 20 let či výjimečný trest.

Shrnutí:

Pokus o vraždu není nutné dokončit, aby byl trestně stíhán – klíčový je úmysl pachatele a jeho jednání směřující k usmrcení oběti. Soudy přihlížejí k tomu, jakým způsobem byla oběť ohrožena a jaké byly okolnosti nezdaru, což má vliv na konkrétní výši uloženého trestu. Tento princip pomáhá chránit společnost před těmi, kteří plánují závažné násilné činy, i když k jejich dokonání nedošlo.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)