Trestný čin ublížení na zdraví: jaký trest hrozí?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
14. července 2024
11 minut čtení
11 minut čtení
Trestní právo

Došlo vaší vinou k dopravní nehodě? Vy jste sice vyvázli v pohodě, ale druhý řidič má zlomenou klíční kost? Případně jste v práci nedodržovali pracovní pokyny a následkem toho došlo u vašeho kolegy k otřesu mozku? Pravděpodobně jste se dopustili trestného činu ublížení na zdraví. Jaké tresty vám hrozí a kolik zaplatíte na odškodném? To se dozvíte v tomto článku.

Trestné činy proti zdraví

Trestné činy proti zdraví jsou kategorií, pod kterou spadají veškeré druhy ublížení na zdraví. Konkrétně sem patří:

Těžké ublížení na zdraví

Těžkého ublížení na zdraví se dopustí ten, kdo jinému úmyslně způsobí těžkou újmu na zdraví. Jedná se o závažnější formu újmy na zdraví, kdy pachatel způsobí oběti vážnou poruchu zdraví nebo vážné onemocnění. Ta musí poškozenému způsobovat omezení běžného způsobu života a trvat dlouhodobě (minimálně 6 týdnů). Patří sem:

  • zmrzačení,
  • ochromení končetiny,
  • snížení nebo úplná ztráta pracovní způsobilosti,
  • poškození důležitých orgánů,
  • zohavení,
  • způsobení potratu nebo usmrcení plodu,
  • mučivé útrapy (tedy bolesti na hranici snesitelnosti nebo déletrvající mírnější bolesti),
  • a dlouhodobější poruchy zdraví.

Příkladem těžkého ublížení na zdraví mohou být popáleniny kyselinou vedoucí k trvalému znetvoření obličeje a ztrátě zraku. Případně vážné poranění jater nebo ledvin následkem bodnutím nožem do břicha.

Čelíte obvinění?

Byli jste obviněni z ublížení na zdraví a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Dostupný advokát provede pečlivou analýzu případu a navrhne postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž bude tvrdě vymáhat vaše práva.

Ublížení na zdraví

Ublížení na zdraví, často špatně nazývané jako lehké ublížení na zdraví, je mírnější formou. Není zákonem přímo definováno, ale v praxi se nahlíží zejména na to, zda dochází následkem ublížení na zdraví ke ztížení běžného života a výkonu práce. Zároveň by mělo platit, že tento stav trvá dlouhodoběji (obvykle minimálně 7 dní).

Příkladem ublížení na zdraví je třeba zlomenina ruky, která vyžaduje sádrování a znemožňuje proto poškozenému vykonávat běžné činnosti, například psaní nebo zvedání předmětů, po dobu několika týdnů. Případně mírný otřes mozku způsobující bolesti hlavy a krátkodobé problémy s pamětí.

Tip na článek

Tip: Bylo vám ublíženo na zdraví a zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky

Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky se dopustí ten, kdo jinému úmyslně způsobí ublížení na zdraví v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli anebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného.

Může se jednat třeba o situaci, kdy si jeden kamarád rozhodne vystřelit z druhého a vyděsí ho tím, že na něj v masce vyskočí v noci ze křoví. Pokud se ten druhý lekne a dá mu pěstí čímž mu zlomí nos, bude se jednat o omluvitelnou pohnutku. Dalším příkladem může být situace, kdy je osoba dlouhodobě vystavována intenzivnímu psychickému nátlaku, šikaně nebo urážkám. Jednoho dne už nevydrží a v afektu fyzicky napadne provokatéra.

Ublížení na zdraví a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

Ublížení na zdraví z nedbalosti se dopustí ten, kdo jinému z nedbalosti ublíží na zdraví tím, že poruší důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona. Těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti se pak dopustí ten, kdo jinému z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví.

Nedbalost definuje trestní zákoník jako situaci, kdy:

  • pachatel věděl, že svým jednáním může způsobit ublížení na zdraví, ale bez přiměřených důvodů spoléhal, že jej nezpůsobí nebo
  • nevěděl, že svým jednáním může způsobit ublížení na zdraví, ač o tom vzhledem k okolnostem a k svým osobním poměrům vědět měl a mohl.

Typickým příkladem je těžké ublížení na zdraví následkem dopravní nehody. Například když řidič, jedoucí nad povolenou rychlost, způsobí dopravní nehodu, která u jiného účastníka autonehody vede k rozdrcení nohy s nutností amputace. Další příklad si můžeme uvést v rámci pracovního prostředí, kdy třeba pracovník ve výrobní hale nedodržuje bezpečnostní předpisy při manipulaci s těžkým nářadím. Nářadí se uvolní a zasáhne kolegu, který utrpí zranění kolene.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, kdy je čin spáchaný z nedbalosti trestný.

Trestný čin nebo přestupek?

Ne každé jednání s následným zraněním je považováno za trestný čin ublížení na zdraví. V případě méně vážných zranění, tedy zranění, které jsou krátkodobá a neztěžují běžné fungování či výkon práce, se bude jednat pouze o přestupek.

Rozhoduje se zejména podle charakteru a vážnosti zranění s tím, že velkou roli hraje délka dočasné pracovní neschopnosti. Přihlíží se však i k samotné formě útoku.

Tip na článek

Tip: Přišla vám pokuta nebo předvolání k přestupkovému řízení? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Dostupný advokát vám pomůže se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů.

Rozdíl mezi ublížením na zdraví a rvačkou

Ke vzniku zranění může dojít i během rvačky. Nejedná se však o trestný čin ublížení na zdraví, i přesto, že by se tak mohlo na první pohled zdát. Rvačka má totiž v rámci trestního zákoníku vlastní definici a od ublížení na zdraví se podstatně liší.

V případě ublížení na zdraví totiž stojí na jedné straně útočník a na druhé straně poškozený, který se může ale nemusí útoku bránit. V případě rvačky jsou útočníky všichni zúčastnění a všichni tedy mají úmysl ublížit tomu druhému. Jsou tedy v rovnocennějším postavení. S tím souvisí také to, že pokud jeden účastník zraní druhého, nejedná se o trestný čin ublížení na zdraví, nýbrž trestný čin rvačky.

Za samotnou účast ve rvačce hrozí útočníkovi trest odnětí svobody až na jeden rok. Pokud při rvačce způsobí jinému těžkou újmu na zdraví, znamená to pro něj odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let nebo peněžitý trest. Nejpřísnější trest pak hrozí v případě, že útočník způsobí při rvačce smrt. V tomto případě dostane trest odnětí svobody na dva roky až 8 let.

Tip na článek

Tip: Jak funguje alternativní trestání formou peněžitého trestu? To se dozvíte v dalším článku.

Příprava a pokus ublížení na zdraví

Příprava trestného činu znamená, že někdo záměrně vytváří podmínky pro spáchání zvlášť závažného zločinu, tedy úmyslného zločinu. Příprava není trestná u ublížení na zdraví a u těžkého i běžného ublížení na zdraví z nedbalosti. Kdy však trestná je, je v případě těžkého ublížení na zdraví. Příprava je zde vnímána stejně jako samotné spáchání trestného činu.

Pokus o trestný čin pak představuje jednání, které bezprostředně směřuje k dokonání trestného činu a které pachatel provedl s úmyslem tento čin spáchat. Pokus o ublížení na zdraví, těžké ublížení na zdraví i z nedbalosti je trestný. I zde se na pokus nahlíží stejně jako na samotné spáchání tohoto trestného činu.

Tip na článek

Tip: Přípravu a pokus trestného činu jsme dopodrobna rozebrali v dalším článku.

Když jste v roli obviněného

V případě, že jste se dopustili trestného činu, určitě vás budou zajímat především trestní sazby. Kromě toho po vás ale může sám poškozený požadovat také náhradu škody.

Tresty za ublížení na zdraví

Tresty se liší podle toho, zda se jedná pouze o ublížení na zdraví, těžké ublížení na zdraví nebo omluvitelnou pohnutku a podle toho, zda se jednalo o trestný čin z nedbalosti.

Těžké ublížení na zdraví

Za těžké ublížení na zdraví můžete dostat trest odnětí svobody na tři až 10 let. Přísnější trest (odnětí svobody na 5 až 12 let) pak dostanete v případě, že:

  • jsou poškozenými dvě a více osob,
  • je poškozenou těhotná žena,
  • je poškozeným dítě dítě mladší 15 let,
  • je poškozeným svědek, znalec nebo tlumočník v souvislosti s výkonem jejich povinností,
  • je poškozeným zdravotnický pracovník nebo jiná osoba plnící svoji povinnost při ochraně života, zdraví nebo majetku vyplývající z jejího zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce,
  • je poškozenou osoba na základě její rasové, etnické či národností příslušnosti nebo kvůli jejímu politickému přesvědčení či vyznání,
  • jste spáchali těžké ublížení na zdraví opětovně,
  • jste spáchali těžké ublížení na zdraví poté, co jste spáchali jiný zvlášť závažný zločin spojený s úmyslným způsobením těžké újmy na zdraví nebo smrti nebo jeho pokus,
  • jste spáchali těžké ublížení na zdraví ze zavrženíhodné pohnutky (jednání, které je nemorální, zvrhlé, bezcitné apod.).

Trest odnětí svobody na 8 až 16 let dostanete v případě, že jste následkem těžkého ublížení na zdraví způsobili smrt poškozeného.

Tip na článek

Tip: Jaké druhy trestů rozlišuje zákon a za jaké trestné činy se ukládají, jsme detailně rozebrali v našem článku.

Ublížení na zdraví

U ublížení na zdraví jsou tresty mírnější. V základní formě se jedná o trest odnětí svobody na 6 měsíců až tři roky. 1 rok až pět let hrozí v případě, že:

  • je poškozenou těhotná žena,
  • je poškozeným dítě dítě mladší 15 let,
  • je poškozeným svědek, znalec nebo tlumočník v souvislosti s výkonem jejich povinností,
  • je poškozeným zdravotnický pracovník nebo jiná osoba plnící svoji povinnost při ochraně života, zdraví nebo majetku vyplývající z jejího zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce,
  • je poškozenou osoba na základě její rasové, etnické či národností příslušnosti nebo kvůli jejímu politickému přesvědčení či vyznání.

V případě, že byste ublížením na zdraví způsobili poškozenému těžkou újmu, můžete dostat 2 roky až 8 let v chládku. Nejvyšší trest je pak stanoven opět pro případ smrti poškozeného, konkrétně na 5 až 10 let.

Tip na článek

Tip: Vše o trestu odnětí svobody jsme rozebrali v našem článku.

Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky

Výchozí trest činí maximálně 1 rok odnětí svobody a čtyři roky v případě těžké újmy na zdraví. Trest odnětí svobody na rok až 6 let můžete dostat, pokud způsobíte těžkou újmu na zdraví dvěma a více osobám, těhotné ženě nebo dítěti mladšímu 15 let. V případě smrti poškozeného vám pak hrozí 2 roky až 8 let natvrdo.

Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti

Základní trest činí odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti. Šest měsíců až 4 roky a peněžitý test můžete dostat pokud jste způsobili těžké ublížení na zdraví následkem porušení vašich povinností vyplývající z vašeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo povinnost uloženou podle zákona.

Pokud způsobíte těžkou újmu na zdraví nejméně dvěma osobám, a to protože jste hrubě porušili zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, budete potrestáni odnětím svobody na dvě léta až osm let.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Ublížení na zdraví z nedbalosti

Trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti vám hrozí v případě, že jste ublížení na zdraví způsobili následkem následkem porušení vašich povinností vyplývající z vašeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo povinnost uloženou podle zákona.

Pokud způsobíte ublížení na zdraví nejméně dvěma osobám, a to protože jste hrubě porušili zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, budete potrestáni odnětím svobody až na tři roky.

Náhrada škody poškozenému

Poškozený se na vás jako na pachateli může také domáhat náhrady škody za ublížení na zdraví. Občanský zákoník specificky stanovuje, že máte jakožto škůdce povinnost odčinit újmu poškozeného peněžitou náhradou. Ta má za cíl vyvážit vzniklou bolest a další nemajetkové újmy.

V případě, že vznikla poškozením zdraví překážka lepší budoucnosti poškozeného (např. nemůže vykonávat určité druhy práce), musíte mu nahradit i ztížení společenského uplatnění.

Dále musíte uhradit také náklady spojené s péčí o zdraví poškozeného, s péčí o jeho osobu nebo jeho domácnost. Poškozený přitom může požadovat i zálohu na tyto náklady. Pokud dojde ke smrti poškozeného nebo závažnému ublížení na zdraví, máte povinnost peněžně odškodnit také duševní útrapy manžela, rodičů, dětí nebo jiné osobě blízké. Stejně tak platí, že máte povinnost nahradit náklady spojené s pohřbem v rozsahu, v jakém nebyly uhrazeny veřejnou dávkou (ta činí 5 000 korun).

Tip na článek

Tip: Jaké jsou principy náhrady škody? To si můžete přečíst v dalším článku.

Když jste v roli poškozeného

Pokud jste v roli poškozeného, pak pro vás máme důležitou informaci. U trestného činu ublížení na zdraví není v určitých případech možné započít trestní stíhání, pokud k tomu nedáte souhlas. Jedná se o situace, kdy je útočníkem osoba, vůči které máte ze zákona právo odepřít výpověď. Jedná se zejména o manžela, partnera, sourozence, dítě či rodiče. Zároveň platí, že můžete souhlas kdykoliv odvolat.

Z tohoto pravidla však existují také výjimky. Souhlas poškozeného není potřeba v případě, že:

  • byla ublížením na zdraví způsobená smrt,
  • poškozený nemůže dát souhlas kvůli duševní poruše nebo chorobě, kvůli které má omezenou způsobilost k právním úkonům nebo jí byl zcela zbaven,
  • poškozeným je dítě mladší 15 let,
  • se jedná o situaci, kdy poškozený neudělil souhlas na základě výhrůžek, nátlaku, závislosti či podřízenosti.

Shrnutí

Trestné činy proti zdraví zahrnují různé formy ublížení na zdraví. Těžké ublížení na zdraví zahrnuje vážné a dlouhodobé poruchy zdraví, jako zmrzačení nebo ztrátu pracovní způsobilosti. Tresty se pohybují od 3 do 16 let odnětí svobody. Ublížení na zdraví zahrnuje lehčí zranění, která dlouhodobě omezují běžný život. Tresty se pohybují od 6 měsíců do 10 let odnětí svobody. Ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky nastává v silném rozrušení pachatele. Tresty jsou mírnější, až 8 let odnětí svobody v případě smrti. Ublížení na zdraví z nedbalosti zahrnuje zranění způsobené porušením povinností. Tresty se pohybují od zákazu činnosti po 8 let odnětí svobody. Poškození mohou žádat náhradu škody za zdravotní péči a duševní útrapy. Trestní stíhání někdy vyžaduje souhlas poškozeného, s výjimkami jako smrt nebo dítě mladší 15 let.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)