Jak na zrušení živnosti?

Bohužel ne každé podnikání je úspěšné nebo perspektivní. Pokud vám to vaše nepřináší radost, peníze či cokoliv jiného, co jste původně očekávali, možná zvažujete, že je ukončíte. Co obnáší zrušení živnostenského oprávnění po právní, časové a finanční stránce?

ukončení živnosti

Kapitoly článku

Neukončujte jen přerušte

Na sociálních sítích se na nás obrátil s dotazem pan Stanislav, kterého možnost zrušení živnostenského listu také zajímala. V podnikání se mu sice docela obstojně dařilo, ale jeho přítelkyně otěhotněla a on současně dostal zajímavou pracovní nabídku jako zaměstnanec a chtěl v takové situaci raději vsadit na jistotu. Poradili jsme mu v tomto případě, ať živnost neukončuje, ale pouze přeruší. Přerušení živnosti stačí pouze nahlásit na živnostenském úřadě, není třeba nic vysvětlovat ani dokládat.

Takto lze přerušit živnost na libovolně dlouhou dobu a pokud se někdy v budoucnu rozhodnete k podnikání vrátit, lze si živnost opět obnovit a v podnikání pokračovat. Existuje-li alespoň nepatrná možnost, že se k podnikání někdy vrátíte, byť třeba v jiné formě, je to určitě výhodnější varianta, protože se tak vyhnete opětovnému poplatku 1000 Kč za založení živnosti.

Máte dotaz související s ukončením živnosti?

Obraťte se s ním na některého z našich specialistů na danou problematiku. Vaše dotazy zodpovíme do 48 hodin.

Když jste rozhodnuti živnost zrušit

Jste-li skálopevně přesvědčeni, že vaše podnikání bylo slepou uličkou a nikdy v budoucnu je už neobnovíte, pak se nabízí skutečné a finální ukončení živnosti. Souběžně s cestou na živnostenský úřad myslete ještě ale na další důležité kroky.

Vypořádejte se se svými zaměstnanci

Většina živnostníků pracuje sama na sebe, takže živobytí dalších osob na ně (s výjimkou vlastní rodiny) navázáno nebývá. Patříte-li ale mezi menšinu, která zaměstnává další osoby, je třeba myslet také na ukončení poměru s nimi. Zrušení živnosti je sice jeden z důvodů v rámci zákoníku práce, kdy smíte udělit výpověď, současně je to ale spojeno s dalšími povinnostmi jako je dvouměsíční výpovědní lhůta a platba odstupného až ve výši trojnásobku průměrného platu (záleží na tom, jak dlouho pro vás zaměstnanec pracuje). Ukončit pracovní poměr v dané situaci lze i dohodou o ukončení pracovního poměru, s ní musí ovšem zaměstnanci souhlasit.

Tip: Pomůžeme vám propustit zaměstnance. Platně, trvale a nezpochybnitelně. Vše s námi vyřešíte už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Vyřešte si závazky a pohledávky

Pokud máte dosud nevyřízené pohledávky či závazky, je určitě vhodné vše vyfakturovat či zaplatit do doby, než živnost zrušíte. Pokud byste ale podnikání zrušili a nezaplatili nějakou fakturu, její úhradě byste se stejně pravděpodobně nevyhnuli, jelikož by po vás byla dlužná částka nejspíš vymáhána i po zrušení živnosti.

Ukončení na živnostenském úřadě

Zrušení živnosti je třeba především oznámit na centrálním registračním místě (CRM) (živnostenské úřady, Czech POINTy). Pro tyto účely se vyplňuje speciální formulář s názvem změnový list, který se rovněž využívá i v případech, kdy se například mění jméno, adresa či jiné důležité údaje spojené s podnikáním. Změnový list si můžete vyplnit přímo na živnostenském úřadu či Czech POINTu. Uvedete zde všechny živnosti, které chcete ukončit. Pokud jste jich v počátku podnikání nahlašovali více, pak je třeba provést ukončení pro každou z nich jednotlivě. Ohlášení lze podat:

  • Osobně na centrálním registračním místě – Žádost o zrušení živnostenského oprávnění lze učinit na kterémkoliv živnostenském úřadu v rámci celé ČR, jelikož byla místní příslušnost zrušena. Zápis do živnostenského rejstříku tak provede živnostenský úřad, kterému bylo podání doručeno jako prvnímu;
  • Online (s elektronickým podpisem, případně do datové schránky);
  • Případně zaslat příslušnému živnostenskému úřadu vyplněný a podepsaný formulář poštou.

Tip: Návody a tipy k používání datové schránky jsme se sepsali v našem dalším článku na blogu.

Živnost můžete zrušit ke dni vyplnění, případně lze zvolit i datum pozdější. Není ovšem možné ukončit živnost zpětně, tedy například v srpnu zvolit, že ke zrušení došlo k 1. červenci. Pokud nevyplníte žádné datum a necháte tuto kolonku prázdnou, bude živnost ukončena ke dni, kdy rozhodnutí o jejím zrušení nabude právní moci (jedná se o 16. den od vydání či doručení rozhodnutí do vašich rukou). Ode dne převzetí rozhodnutí totiž běží patnáctidenní lhůta, v níž můžete podat odvolání. Práva na odvolání se ovšem můžete také vzdát a tím lhůtu podstatně zkrátit.

Po ukončení živnosti budou informace o vašem podnikání ještě 4 roky dostupné a viditelné ve veřejném živnostenském rejstříku. Po této lhůtě se přesunou do jeho neveřejné části.

Tip: Prostřednictvím změnového listu můžete zrušení podnikání rovnou oznámit i na další instituce, jako je Finanční úřad, zdravotní pojišťovna či okresní správa sociálního zabezpečení. Ušetříte si tak mnoho času i práce.

Pozor, nezapomeňte, že povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, stejně jako vedení účetnictví či daňové evidence máte ještě v rámci čekací doby, v níž živnostenský úřad vaši žádost posuzuje. Čekací doba činí až 30 dní a během ní jste stále ještě považováni za podnikatele.

Obejděte další úřady

Pokud jste náhodou nevyužili naši dobře míněnou radu a neoznámili prostřednictvím změnového listu ukončení podnikání i dalším úřadům, musíte nyní všechna tato místa informovat jednotlivě. Liší se přitom různými lhůtami pro oznámení, takže si jejich návštěvy naplánujte tak, abyste vše v klidu stihli. Zbytečně váhat a obíhat vše na poslední chvíli se opravdu nevyplatí.

  • Oznámení zdravotní pojišťovně podejte nejpozději do 8 dnů od zrušení živnostenského podnikání.
  • Oznámení na finanční úřad zašlete do 15. dne po zrušení živnosti.
  • Oznámení okresní správě sociálního zabezpečení odevzdejte nejpozději do 8. dne měsíce následujícího po měsíci zrušení živnostenského podnikání.

Pokud lhůty nedodržíte a porušíte tak svou oznamovací povinnost, můžete se dočkat pokuty až ve výši 10 000 Kč. Dobrá zpráva je, že za zrušení živnosti nic platit nemusíte. Veškeré služby vám úřady zajistí zdarma.

Tip: Pokud zvažujete, že budete podnikat současně při zaměstnání, přečtěte si náš článek, jak na to.

Nezapomeňte na daňové přiznání v následujícím roce

V březnu následujícího roku nezapomeňte včas a správně podat daňové přiznání a přehledy na okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, a to i když už jste například řádným zaměstnancem. Zaměstnavatel za vás v takovém případě daně zpracovávat nebude a je to na vás, případně na vaší daňové poradkyni či účetní.

Zrušení živnosti může nastat i z moci úřední

O zánik vaší živnosti se mohou ve výjimečných případech zasloužit také úřady. Děje se tak, pokud například živnostník porušuje živnostenský zákon, případně Česká správa sociálního zabezpečení vykazuje velké nedoplatky na sociálním pojištění.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.8
hodnoceno: 9 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024