Brigáda pro studenty

Brigáda je skvělým způsobem, jak si vydělat, osamostatnit se a pomalu si zvykat na to, jak funguje pracovní proces. Rádi byste si při studiu také něco přivydělali, ale nejste si jistí, jak vlastně taková brigáda funguje? V tomto článku se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, jakou smlouvu podepsat a kde brigádu hledat.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Brigáda od 15 let

K tomu, abyste mohli nastoupit na brigádu musíte splnit 2 základní povinnosti. Musí vám být více jak 15 let a zároveň musíte mít ukončenou povinnou školní docházku. Povinná školní docházka je přitom nastavena na 9 let, případně maximálně do konce školního roku, ve kterém dosáhnete věku 17 let. Nastoupit na brigádu tak můžete o letních prázdninách bezprostředně po ukončení školní docházky (ale pouze za předpokladu, že vám už bylo 15 let). Váš nový zaměstnavatel po vás může požadovat vysvědčení, aby si ověřil, zda máte skutečně povinnou školní docházku za sebou.

Výjimku v tomto případě představuje pouze umělecká, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost. Pro tuto činnost je však potřeba získat povolení od úřadu práce. Navíc je časově omezena na 20 hodin týdně a nesmí zasahovat do školní výuky.

Chystáte se podepsat smlouvu?

Pracovní smlouvy i ostatní druhy smluv je dobré nechat zkontrolovat advokátem. Dostupný advokát zkontroluje vaše smlouvy rychle, spolehlivě a zcela online.

Co mladiství brigádníci mohou a nemohou

S patnáctým rokem a dokončenou školní docházku sice člověk získává možnost podepsat pracovní smlouvu, stále je ale pod ochranou zákona, který bere v potaz jeho psychickou i tělesnou nedozrálost. Mladiství brigádníci, tedy lidé do věku 18 let jsou proto v práci oproti dospělým pracovníkům více omezeni. Mezi tato omezení patří:

Nepřiměřenost, nebezpečí, škodlivost

Mladistvým pracovníkům mohou být svěřeny pouze takové práce, které pro ně nejsou nepřiměřené, nebezpečné nebo škodlivé. Nesmí tedy vykonávat práce, kde by jim nebo někomu jinému hrozilo zvýšené nebezpečí úrazu nebo práce, kde hrozí nemoc z povolání. Kromě toho nesmí také nosit těžká břemena. Některé práce jsou pak výslovně zakázány. Jedná se například o hornické práce, práce s výbušninami, práce na zařízeních elektrického napětí, výškové práce ve výšce nad 1,5 m apod. Výjimkou jsou případy, kdy se mladiství připravují na své budoucí povolání. Tento typ prací mohou tedy vykonávat v případě, že jsou součástí jejich praxe při studiu střední školy či učiliště a mají nad sebou neustálý odborný dozor.

Tip: Jste zaměstnavatel a plánujete přijat nové zaměstnance? Pomůžeme vám s orientací v pracovněprávních předpisech a nastavíme vaše pracovněprávní dokumenty v souladu se zákony.

Délka pracovní doby

U mladistvých je omezena také délka a charakter pracovní doby. Mladiství zaměstnanci nesmí pracovat na noční směny nebo přesčas. Výjimkou je opět pouze příprava na budoucí zaměstnání. V tomto případě je umožněno pracovat 1 hodinu v noci.

Dále mají mladiství po 4,5 hodinách práce nárok na minimálně 30 minut dlouhou přestávku. Mladiství mají také nárok na nepřetržitý odpočinek trvající minimálně 48 hodin každý týden.

Tip: Pracovat bez přestávky třeba osm hodin zvládne jen málokdo z nás. A nemělo by to být ani cílem. I pro pracovní výkon samotný je dobré si na chvíli vydechnout a odpočinout si. V neposlední řadě to vyžaduje také zákon. Přečtěte si, jaké minimální požadavky na čerpání přestávek stanovuje.

Alkohol a peníze

Mladiství nesmí pracovat s alkoholem, a to i včetně např. obsluhování ve stánku na koupališti, kde se prodává pivo. S penězi mladiství pracovat mohou, ale zaměstnavatel po nich nemůže chtít podepsat hmotnou odpovědnost. V případě manka proto nejsou zodpovědní za jeho úhradu.

Brigádnická smlouva – DPP a DPČ

V případě, že se chystáte na brigádu, se pravděpodobně setkáte s jednou z následujících smluv. Pojďme se proto podívat na to, v čem se liší a jaké mají výhody a nevýhody.

Dohoda o provedení práce (DPP)

V případě omezené brigády na léto se spíše setkáte s brigádou na DPP. Její délka trvání je omezena na 300 hodin, což je doba, která vám na léto pravděpodobně bohatě vystačí. Je také výhodnější, co se týče povinných odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Ty se totiž odvádí až v případě, že váš měsíční výdělek překročí 10 500 korun. V opačném případě se odvádí pojistné – důchodové činí 4,5 procenta z celkového výdělku a sociální 6,5 procenta.

Co se týče zdanění dohody o provedení práce, vy jako studenti daně neplatíte. Je tomu tak ale pouze v případě, že jste podepsali tzv. růžové prohlášení k dani a pouze v případě, že váš výdělek nepřekročil 10 500 korun. V opačném případě se z vaší odměny strhává 15% daň.

Tip: Přečtěte si, co si při uzavírání dohody o provedení práce ohlídat a v čem jsou její výhody.

Dohoda o pracovní činnost (DPČ)

S dohodou o pracovní činnosti se setkáte spíše v případě dlouhodobějších brigád nebo pokud u jednoho zaměstnavatele vyčerpáte limit na 300 hodin na DPP. DPČ je totiž omezena pouze hranicí odpracování maximálně 20 hodin týdně. Jedná se přitom o průměr, proto jeden týden můžete pracovat třeba hodin 40 a další týden vůbec.

Odvody nemusíte v případě DPČ platit, pokud vaše mzda nedosáhne 4000 korun. V opačném případě musíte platit zdravotní pojištění, ale pouze minimální vyměřovací základ.

I v případě DPČ se vám jako studentovi vyplatí podepsat růžové prohlášení k dani. Daně sice budete muset u DPČ platit, ale pouze zálohovou daň. Na začátku dalšího roku pak můžete podat daňové přiznání, kde uplatníte slevu na poplatníka a na studenta.

Tip: Přečtete si více o tom, jak funguje dohoda o pracovní činnosti.

Brigáda bez smlouvy

Dohoda o provedení práce i dohoda o pracovní činnosti musí mít vždy psanou podobu a musí obsahovat tyto základní informace:

  1. Identifikační údaje zaměstnance a zaměstnavatele: Jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého pobytu.
  2. Popis sjednané práce: Jaký je její charakter, jaké pracovní činnosti pod ní spadají apod.
  3. Doba, na kterou se dohoda uzavírá: V případě dohod se často jedná o dobu neurčitou.
  4. Sjednaná odměna: Obvykle se uvádí hodinová mzda.

Tip: Předtím, než smlouvu podepíšete, si ji důkladně přečtěte. Není také od věci nechat si ji zkontrolovat advokátem. V případě služeb Dostupného advokáta vám můžeme zaručit rychlou a spolehlivou kontrolu, kterou vyřídíte z pohodlí vašeho domova.

Vždy podepisujte jen smlouvy, které obsahují všechny podstatné informace, a ve kterých nejsou nesmyslné povinnosti. Zároveň nikdy nepřijímejte brigádu bez smlouvy, tzv. na černo. Sice možná dostanete peníze na ruku bez potřeby cokoliv danit nebo platit pojištění, zároveň se vám ale taková práce nemusí vůbec vyplatit. Smlouva totiž slouží k vaší ochraně.

Bez smlouvy vám váš zaměstnavatel může nakonec říct, že vám nic nezaplatí. A vy se v tuto chvíli nemáte jak bránit. O tom, že jste práci vykonávali, totiž neexistují žádné důkazy. Stejně tak nebudete mít nárok na odškodněni v případě pracovního úrazu. Kromě toho vám může být napařena také pokuta. Proto se brigáda bez smlouvy opravdu nevyplatí.

Tip: Více o úskalích práce na černo se dozvíte v našem dalším článku.

Letní brigáda pro studenty

Na závěr vám přinášíme tipy na to, kde hledat brigády pro studenty, a to nejen na léto. V první řadě je dobré hledat po známých či rodinných příslušnících. Často se totiž něco najde a máte větší jistotu, že budete s prací spokojeni. Dále je možné hledat na různých internetových portálech jako Jobs.cz, Fajn-brigady.cz nebo Prace.cz. Hledat můžete také na facebookových skupinách nabízejících práci nebo se můžete zkusit poptat osobně přímo v místě výkonu práce.

Pokud ovládáte cizí jazyk, můžete se poohlédnout i v zahraničí. Zde často hledají mladé lidi na letní výpomoc v hotelech, pohostinství nebo jako plavčíky či chůvy. Takovýto typ práce vám přinese nejen peníze, ale i spoustu užitečných zkušeností a příležitostí pro zlepšení jazyka. Podobné práce nabízí spousta českých agentur, jako je např. Czech-us.cz nebo CoolAgent.cz. Hledat můžete ale i na mezinárodních portálech, jako je např. SummerJobs.com či SeasonWorkers.com.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024