Čínské e-shopy? Ekologická katastrofa a vykořisťování

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
17. června 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Ostatní právní témata

Stále více lidí se v případě nákupů nevydává do běžných obchodů, ale na internet. A stále více lidí zde volí levné čínské e-shopy s širokou nabídkou. Zboží působí na první pohled velmi výhodně, nic ale není takové, jak se na první pohled může zdát. Za nízkou cenou totiž stojí vykořisťování, znečišťování planety, nebezpečné materiály i nelegální praktiky.

Stále více lidí se v případě nákupů nevydává do běžných obchodů, ale na internet. A stále více lidí zde volí levné čínské e-shopy s širokou nabídkou. Zboží působí na první pohled velmi výhodně, nic ale není takové, jak se na první pohled může zdát. Za nízkou cenou totiž stojí vykořisťování, znečišťování planety, nebezpečné materiály i nelegální praktiky.

Likvidace malých podnikatelů

Extrémně nízké ceny, široký sortiment a rozsáhlý marketing vedou k tomu, že místní podnikatelé nedokážou podobným čínským e-shopům konkurovat. Kromě toho k tomu přispívá i to, že se tito prodejci netají dumpingovými cenami, kradením designů a nedodržováním místních pravidel.

O osud malých podnikatelů se zajímat nemusíte, ale je třeba si uvědomit, že pokud je něco takto levné, měli byste zpozornět. Takto nízká cena se totiž musí odněkud brát a v případě čínských e-shopů za ní často stojí vykořisťování zaměstnanců, znečišťování přírody a neetické obchodní metody.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si také náš další článek, ve kterém jsme se podrobněji věnovali tomu, jak čínské e-shopy likvidují české podnikatele.

Špatné pracovní podmínky

Některé čínské e-shopy porušují čínské pracovní zákony. Továrny v některých případech fungují načerno v běžných rezidenčních budovách, kde nejsou dodržovány bezpečností protokoly – chybí odvětrávání a zaměstnanci jsou vystaveni nebezpečí požáru bez únikových východů.

Také zaměstnanci často pracují na černo bez smlouvy, 75 hodin týdně, běžně i 17 hodin v kuse a za svou práci nepobírají ani minimální mzdu. Čínské zákony přitom mají stanovenou maximální délku pracovní doby na osm hodin denně a 40 hodin týdně. Častou praxí je také strhávání z platu za chyby při výrobě.

Tip na článek

Tip: S prací na černo se můžete setkat i u nás. Přečtěte si, jaká má práce na černo úskalí.

Znečišťování přírody

Dalším palčivým problémem jsou ekologické důsledky, které mají čínské e-shopy na životní prostředí. Spousta těchto obchodů nabízí tzv. ultra fast fashion, tedy rychle se přizpůsobující nabídku módy. To však znamená, že je oblečení vyráběno co nejrychleji a z co nejlevnějších materiálů. Jedná se tak prakticky o oděvy na jedno použití a skládky se tak velmi rychle plní nekvalitním oblečením.

Se samotnou výrobou oblečení se pojí obrovské emise CO2 a velký problém představuje také znečištění vodních zdrojů způsobených používáním toxických látek při barvení textilu. K celkovému znečištění pak dále přispívá obrovské množství balíčků posílaných po celém světě. Často se přirom tyto obchody schovávají za tzv. greenwashing.

Greenwashing je marketingová praxe, při které společnost prezentuje své produkty jako ekologičtější a udržitelnější, než ve skutečnosti jsou. Cílem je zlepšit image firmy v očích spotřebitelů a získat konkurenční výhodu zdánlivým důrazem na ochranu životního prostředí.

Jak se to týká přímo vás

Pracovní podmínky zaměstnanců ani ekologické důsledky se vás osobně dotýkat nemusí, co vám ale může způsobit problémy je chybějící ochrana spotřebitele, zneužívání dat a nekvalitní a toxické výrobky.

Potřebujete pomoct?

Čelíte právnímu problému, který je nad vaše síly a nespadá do žádné z našich právních služeb? Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Zneužívání dat

U některých čínských e-shopů existuje podezření na zneužívání dat a varují před nimi odborníci na energetickou bezpečnost celého světa. Aplikace některých z nich vyžadují například přístup k mikrofonu, otiskům prstů, IP adrese či GPS lokaci, což je pro nákupní aplikaci opravdu přehnané.

Tip na článek

Tip: Se zneužíváním dat a krádežemi se na internetu můžete setkat mnoha způsoby. Proto je důležité mít přehled o tom, jak fungují různé podvody. Jedním z nich je například Pig butchering, na který jsme si posvítili v našem článku.

Toxické materiály

Zboží prodávané v rámci Evropské unie musí plnit přísné podmínky, které mají zajišťovat jeho bezpečnost a neškodlivost. Obzvláště přísné jsou pak normy pro výrobky určené dětem, které upravuje především Směrnice o bezpečnosti hraček. U těchto výrobků je zakázán určitý obsah škodlivých látek a je nutná mechanická odolnost. Na hračkách musí být také jasně viditelná a srozumitelná varování a informace o používání a případných rizicích.

Některé hračky z čínských e-shopů s sebou však nesou nebezpečí udušení, pořezání či uškrcení. Ani jejich chemické složení mnohdy nesplňuje normy EU. V některých hračkách byl naměřený obsah boru, který jedenáctkrát překračoval povolenou hranici.

V nebezpečí však nejsou jen děti, ale i dospělí, a to kvůli toxickým materiálům používaným při výrobě kosmetiky a oblečení. Výjimkou nejsou vysoké hodnoty olova, ftalátů a PFAS. Olovo je přitom těžký kov, který může být velmi nebezpečný pro lidské zdraví. U dospělých může expozice způsobit problémy s reprodukcí, poškození nervového systému a ledvin. U dětí může vést dlouhodobá expozice k nižšímu IQ, poruchám chování a pomalejšímu fyzickému růstu.

Klamavá reklama a chybějící informace

Některé čínské e-shopy značně pokulhávají v poskytování všech nutných informací o výrobku. Na jejich stránkách často nenajdete například naprosto zásadní informaci o složení produktů. Kromě toho se můžete setkat také s klamavými reklamami. Zboží na fotkách často neodpovídá zboží, které obdržíte a celý systém bývá v mnoha ohledech netransparentní.

Neobvyklá není ani manipulace zákazníka za pomocí časově nebo množstevně omezené nabídky, která však ve skutečnosti omezená není. Nejasný bývá také systém slev, který zastírá původní ceny.

Tip na článek

Tip: Podvedli vás v obchodě či na e-shopu? Stěžujte si u ČOI. Přečtěte si, kam stížnost podat a co by měla obsahovat.

Kvalita x kvantita

Posledním důvodem, proč si nákup na čínských e-shopech rozmyslet je pochybná kvalita nabízených výrobků. Tomáš Baťa říkal „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci“ a tento výrok se dá skvěle uplatnit právě na některé čínské e-shopy. Zboží, které zde pořídíte, je sice velmi levné, ale cena odpovídá jeho kvalitě. Oděvy neviděly bavlnu ani z vlaku a většinou se k vám tak dostane polyesterové cosi, co je po pár vypráních zralé do koše. Látka je navíc obvykle extrémně tenká a průsvitná a šití nekvalitní.

Abychom však jen nekritizovali, je na závěr třeba říct, že i zboží mnoha českých prodejců pochází ze špatných podmínek a kvalitou značně pokulhává. Na druhou stranu je ale třeba si uvědomit, že extrémně levné čínské e-shopy představují jakýsi další stupeň konzumerismu a otázkou je, kam až tento trend bude pokračovat. Všichni bychom se proto možná měli před koupí jakékoliv věci zamyslet nad tím, odkud pochází, co za ní stojí, a zda jí opravdu potřebujeme.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)