Jak funguje clo a DPH při nákupu z Číny

Nákup z Číny, zejména prostřednictvím populárních e-shopů jako je Aliexpress, se stal běžnou praxí pro mnoho lidí. S tímto trendem však přichází povinnosti spojené s platbou DPH a celním prohlášením. Před objednáním takového zboží se proto vyplatí důkladně se informovat, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením a problémům s celní správou.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Dost možná už jste to také někdy zažili, objednali jste si balíček z čínského e-shopu, ale místo něj vám přišla SMS zpráva od České pošty s výzvou k doplnění údajů o vaší zásilce pro celní řízení. Co teď s tím?

Co je to clo a kdy se platí

Clo nebo také celní poplatek je dávka, kterou vybírá stát při přechodu zboží přes celní hranici. Jedná se o ochranářský prostředek pro ochranu místního trhu před dováženým zbožím z cizích zemí. Používá se ale také jako forma politického boje a způsob, jak získat peníze. Výběr a kontoru cla má na starosti Celní správa a upravuje ho Celní zákon.

Jelikož mají státy Evropské unie společnou celní hranici, funguje zde volný obchod a netýká se jich platba cla. Pokud si ale chcete pořídit zboží ze státu mimo EU, pak už se ho celní řízení možná týkat bude.

Co je to DPH a kdy se platí

DPH je zkratka pojmu daň z přidané hodnoty. Jedná se o formu nepřímé daně, která se platí při nákupu zboží a služeb a tvoří jeden z hlavních příjmů státního rozpočtu. DPH přitom platíte téměř vždy, když si koupíte nějaký předmět nebo zaplatíte za službu. Existují tři druhy sazeb – základní 21 %, a snížená, která se dělí na 15 % a 10 %.

Tip: Rozdělení sazeb DPH se má od roku 2024 změnit, kdy nově budou existovat pouze dva druhy sazeb – základní 21 % a snížená 12 %.

U zboží a služeb zakoupených v České republice je DPH rovnou zahrnuta v ceně, problém však nastává při nákupu zboží ze zemí mimo Evropskou unii, u kterého samozřejmě DPH zahrnuto není, jelikož každá země má daně nastavené jinak. Donedávna se přitom DPH netýkalo zásilek do 22 eur. To však už neplatí a nyní se týká téměř veškerého zboží dováženého ze zemí mimo EU.

Clo a DPH na zboží z Číny

Mezi lidmi se stává stále více oblíbeným nákup levného zboží z asijských e-shopů, především z Číny. Ebay, Wish či Aliexpress konkrétně patří mezi nejoblíbenější portály kde takové zboží nakoupit. Ještě do roku 2021 byl přitom tento nákup velmi jednoduchý, protože se na takto malé zásilky do hodnoty 22 eur nevztahovalo clo ani DPH.

V součtu však DPH a clo z těchto zásilek tvořilo pořádnou sumu, o kterou členské státy Evropské unie přicházely, a proto se EU rozhodla tuto situaci změnit. Od roku 2021 tak na nadnárodní úrovni v rámci EU platí povinnost pro nákup veškerého zboží mimo unii odvádět z ceny zboží DPH. Při zásilkách s hodnotou více než 22 eur pak máte povinnost podávat celní prohlášení a u zásilek s hodnotou přesahující 150 euro také platit clo. Tato pravidla se netýkají pouze čínských e-shopů, ale také zboží z USA či jiných zemí mimo EU.

Nechte si poradit

Ztrácíte se v DPH a clech na zboží ze zahraničí nebo máte problém, se kterým si nevíte rady? Nevadí, nechte si poradit od právníka. Dokážeme vyhodnotit vaši specifickou situaci a pomoci vám s jejím řešením.

Jak zaplatit DPH u zboží z Číny

Jak už bylo řečeno, DPH se zboží objednaného mimo země Evropské unie, týká vždy a jeho placení se nevyhnete (s výjimkou zboží označeného jako dar, které nepřesáhlo hodnotu 45 euro). Existuje přitom několik možností, jakým způsobem DPH zaplatit.

Čínské e-shopy mají nejčastěji DPH vyřešené pomocí tzv. režimu jednoho správního místa pro dovoz. To funguje tak, že tyto e-shopy platí DPH souhrnně za všechno zboží, které prodaly do EU. DPH je tedy již součástí ceny zboží, které si kupujete a vy proto nemusíte nic řešit.

Tip: Zboží u kterého je již DPH v ceně poznáte podle označení „VAT included“ uvedeného pod cenou zboží.

Další možností, kterou tyto e-shopy často využívají, je že si zřídí sklady přímo na území EU odkud zasílají zboží kupujícím v této oblasti. V tomto případě je DPH také zahrnuto přímo v ceně za vámi objednané zboží, a vy proto už nadále nic řešit nemusíte.

Pokud objednáváte odněkud, kde DPH v ceně zboží zahrnuto není, pak vám nezbývá nic jiného než, že DPH uhradíte sami. V tomto případě musíte DPH uhradit Celní správě. Ta k tomuto účelu nabízí vlastní aplikaci eCeP, kde si podáte celní prohlášení a rovnou zaplatíte i DPH (rozebírame podrobněji níže). Tato možnost je vám přitom k dispozici, když si necháváte posílat balíček Českou poštou, která je standardním dopravcem u zásilek ze zahraničí.

Existuje ještě jedna možnost, která je však poměrně drahá, a to využití zmocněné firmy, která za vás zastoupí v celním řízení a DPH za vás vyřídí. Obvykle se jedná o Českou poštu nebo jinou dopravní společnost.

Jak zaplatit clo u zboží z Číny

Clo na zboží z Číny se platí v případě, že zboží přesáhne hodnotu 150 euro bez nákladů na dopravu. Celní prohlášení je však nutné podat už v případě, že má zboží hodnotu více než 22 euro nebo pokud musíte uhradit DPH.

Častou praxí u velkých čínských e-shopů je, že zboží, které si objednáte putuje z Číny nejdříve do jejich skladů na území Evropské unie, kde se zboží proclí a až poté je odesláno k vám. Vy v tomto případě už nemusíte nic dělat. Pokud ale nastane situace, kdy zboží přišlo přímo z Číny a přesahuje hodnotu 22 eur, pak musíte celní prohlášení podat přímo vy nebo, jak již bylo zmíněno u sekci o DPH, zmocnit dopravní společnost, aby za vás celní řízení vyřešila.

Pokud si chcete celní prohlášení podat sami, pak opět přichází na řadu aplikace Celní správy eCeP. Tato možnost je ale dostupná pouze pro zásilky do 150 euro. Celní správa pro vás připravila podrobný návod, jak podat jak celní prohlášení na jejich portálu Celnička. Přesto si ale pojďme uvést základní kroky pro vyplnění celního prohlášení v aplikace eCeP:

  1. K přihlášení se do aplikace eCeP je potřeba mít formu identifikace, například datovou schránku.
  2. Následně vyberete typ zásilky a ověříte existenci zásilky u České pošty nebo jiného dopravce pomocí zadání čísla zásilky.
  3. Poté zadáte základní informace o zásilce včetně identifikačního čísla dodatečných daňových údajů (IOSS), deklaranta (to je ten, kdo podává celní prohlášení – tedy pravděpodobně vy), dovozce (ten, kdo si nechává zásilku poslat – opět pravděpodobně vy) a odesílatel.
  4. Nakonec vyplníte informace o obsahu zásilky a formulář odešlete.

Tip: Pro vaši identifikaci při vyplňování celního prohlášení se vám vyplatí datová schránka. V našem článku se dozvíte, jak si ji jednoduše zřídit.

U zásilek s hodnotou nad 150 euro nelze použít aplikaci eCeP, ale je třeba přistoupit ke standardnímu celnímu řízení. To si sami jen tak nevyřešíte a rozhodně se vám v tomto případě vyplatí zmocnit přepravní společnost i za cenu toho, že si připlatíte.

Cena zásilky Clo Jak na to
Do 22 eur Pokud je DPH v ceně, tak celní prohlášení nepodáváte Pokud v ceně zboží není zahrnuto DPH, tak musíte podat celní prohlášení prostřednictvím aplikace eCeP nebo zmocnit dopravní společnost
Nad 22 eur, ale do 150 eur Clo neplatíte, ale podáváte celní prohlášení Musíte podat celní prohlášení prostřednictvím aplikace eCeP nebo zmocnit dopravní společnost
Nad 150 eur Podáváte celní prohlášení a platíte clo Musíte zmocnit dopravní společnost

Aliexpress – clo a DPH

Jak již bylo řečeno, u Aliexpressu nemusíte řešit DPH, protože to už je v ceně započteno a Aliexpress tak tuto část vyřeší za vás. Stejně tak je možné se vyhnout i nutnosti podávat celní prohlášení – stačí si zvolit druh dopravy „Aliexpress Standard Shipping”, kdy jde z boží nejprve do skladu v Belgii a clo se vyřeší tam.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 10 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024