Dodatečné projednání dědictví: Co když se objeví nový majetek?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
4. října 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Ostatní právní témata

Pokud jste již prošli dědickým řízením a po jeho ukončení se ukázalo, že existuje další majetek, který do něj nebyl zahrnut, nezoufejte. V takových případech máte možnost požádat o dodatečné projednání dědictví. Tento proces vám umožní zohlednit nový majetek a případně upravit rozdělení dědictví. Vysvětlíme, jak postupovat a na co si v takovém případě dát pozor.

dodatečné projednání dědictví, hřbitov

Co je dodatečné projednání dědictví a kdy ho využít?

Pokud jste se účastnili dědického řízení a po jeho ukončení se ukázalo, že existuje další majetek, který nebyl zohledněn, máte možnost požádat o dodatečné projednání dědictví. Tato situace může nastat například tehdy, když se objeví bankovní účet, nemovitost, dluh či jiné aktivum nebo pasivum, o kterém se původně nevědělo. Nejedná se o výjimečný případ a zákon na takové situace pamatuje.

Notář v takovém případě znovu otevře dědické řízení, které již bylo formálně ukončeno. Díky tomu může být do dědictví zahrnut i nový majetek nebo dluhy, které se mezitím objevily. Dodatečné projednání můžete iniciovat nejen vy, jako dědic, ale také jiná osoba, která se dozvěděla o existenci nového majetku či dluhu. Zákon teoreticky umožňuje dodatečné projednání i po letech, vždy je lepší jednat co nejdříve. Pomůžete tak zabránit zbytečným komplikacím nebo sporům s ostatními dědici.

Předejděte sporům s ostatními dědici

Pokud panují mezi dědici neshody týkající se výše a rozdělení dědictví, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení s odborníkem a předejít tak konfliktům v rodině.

Tip na článek

Tip: Rozloučení se zesnulým je emočně velmi náročná situace. A starosti tím bohužel nekončí, protože musí proběhnout dědické řízení. V našem dalším článku poradíme, jak tuto obtížnou situaci co nejlépe zvládnout, co dělat v případě dluhů zůstavitele a jak předejít sporům a vypořádat se s ostatními dědici.

Jak požádat o dodatečné projednání dědictví?

Pokud jste zjistili, že po uzavření dědického řízení existuje majetek nebo dluh, který nebyl zahrnut, prvním krokem je podání žádosti o dodatečné projednání dědictví. Tuto žádost podáváte u notáře, který vedl původní dědické řízení. Jak už bylo zmíněno, návrh může podat nejen dědic, ale i jiná osoba, která má k nově objevenému majetku či dluhu vztah.

V žádosti je důležité jasně uvést, co nového bylo objeveno – zda jde o nemovitost, finanční prostředky, dluh nebo jiná aktiva či pasiva. Připojte také co nejvíce relevantních dokumentů, které prokazují existenci majetku, například výpis z katastru nemovitostí, bankovní výpisy nebo smlouvy. Tím pomůžete urychlit celý proces a notář bude mít k dispozici potřebné informace k dalším krokům.

Žádost by měla být podána co nejdříve. Notář na jejím základě zahájí dodatečné projednání a následně rozhodne o zahrnutí nově objeveného majetku do dědictví. Tento proces by měl být relativně rychlý, pokud máte všechny podklady připravené.

Tip na článek

Tip: Dohady a nevraživost mezi dědici se v souvislosti s vypořádáním dědictví často objevují. Lze předcházet sporům kvůli pozůstalosti sepsáním závěti? A jak se tento typ pořízení liší od dědické smlouvy či dovětku? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Vliv nového majetku na výsledek dědického řízení

Když se po ukončení dědického řízení objeví nový majetek nebo dluh, může to výrazně ovlivnit původní rozdělení dědictví.

V některých případech se může stát, že dědicové, kteří již přijali dědictví, budou muset část majetku vrátit nebo se podělit o nově objevený majetek. Zároveň může dojít k tomu, že některý dědic bude muset převzít větší část nově objevených dluhů, pokud je to v souladu s původními podmínkami dědického řízení. Každý případ je individuální, a proto je dobré konzultovat konkrétní situaci s notářem či právním zástupcem, který vám poradí, jak postupovat dál.

Promlčení v rámci dodatečného projednání dědictví

Promlčení je důležitý aspekt, který může ovlivnit, zda bude nový majetek nebo dluh zohledněn v dodatečném projednání dědictví. Na jednu stranu zákon umožňuje zahájit dodatečné projednání prakticky kdykoli, současně ale některé nároky mohou být promlčeny.

U majetku se promlčecí lhůta zpravidla neprojevuje, což znamená, že nově objevený majetek může být do dědictví zahrnut i po mnoha letech. Na druhé straně u dluhů existuje obecná promlčecí lhůta, která je obvykle tři roky. Pokud tedy věřitel v této lhůtě svůj nárok neuplatní, může být promlčen a dědicové za tento dluh nebudou odpovědní.

Je důležité být si vědom toho, že promlčení se netýká automaticky všech dluhů a každý případ je třeba posoudit individuálně. Pokud se objeví nové závazky, které mohou ovlivnit vaše dědické právo, doporučuje se konzultovat situaci s právníkem, aby bylo jasné, zda se na ně vztahuje promlčení.

Co dělat, pokud jste byli opomenuti v původním dědickém řízení?

Po ukončení dědického řízení a rozdělení dědictví ovšem může dojít i k jiné situaci, při níž je opomenut nikoliv majetek, ale přímo některý z dědiců. K takové situaci může dojít například tehdy, pokud jste nebyli informováni o řízení, nebo pokud vás notář či ostatní dědici z nějakého důvodu nevzali v úvahu. V takovém případě máte možnost požádat o nápravu.

Představme si hypotetickou situaci, kdy zemřel zůstavitel, který již byl kdysi ženatý a se svou bývalou ženou a dcerou se nestýká. Jeho dvě děti z aktuálního svazku dceru z prvního manželství nepřiznaly a notář sám tuto skutečnost v evidenci obyvatel neověřil. Dcera se o smrti svého otce dozvěděla náhodně deset měsíců po jeho smrti. V mezičase již dědické řízení proběhlo a dceři nic přiznáno nebylo. Ta má ale možnost podat tzv. žalobu oprávněného dědice, případně i žalobu na vydání majetku z dědictví. K tomu má lhůtu tří let od ukončení dědického řízení.

Prvním krokem je kontaktovat notáře, který vedl původní dědické řízení, a informovat ho o vašem nároku. Důležité je co nejdříve předložit důkazy o tom, že jste měli být dědici – například rodný list, závěť nebo jiné relevantní dokumenty, které potvrzují váš vztah k zemřelému.

Pokud se potvrdí, že jste byli neoprávněně opomenuti, notář může zahájit proces dodatečného projednání, kde bude vaše dědické právo řádně zohledněno. Důležité je opět jednat rychle, aby nedošlo k promlčení nebo jiným právním komplikacím. V některých případech se může stát, že ostatní dědicové budou muset část dědictví vrátit nebo se s vámi podělit o nově objevený majetek.

Tip na článek

Tip: Když zemře blízká osoba, bývá dělení majetku to poslední, na co máme v danou chvíli chuť myslet. Přesto je potřeba dodržet zákonné lhůty a s vyřizováním pozůstalosti neotálet. Dědictví je náročný proces sám o sobě, a když se k němu přidají ještě cenné papíry, může se celá situace zdát ještě složitější. V našem článku si přečtete, co všechno to obnáší, když zdědíte cenné papíry, k čemu je centrální depozitář cenných papírů nebo jak vyřídit dědictví online.

Příklad z advokátní praxe

Dědické řízení je typicky doménou notářů a nikoli advokátů, nicméně během naší právní praxe se zprostředkovaně s mnoha kauzami z této oblasti rovněž setkáme. Tak jsme se také dozvěděli o situaci pana Tomáše. Pan Tomáš a jeho sestra Eva zdědili po smrti své matky rodinný dům a úspory na bankovním účtu. Matka, která byla v důchodu, neměla žádné dluhy a děti proto považovaly dědické řízení za uzavřené a majetek si rozdělily. Pan Tomáš si ponechal dům, který jsme mu později pomáhali prodat, zatímco paní Eva získala v obdobné výši finanční prostředky z banky.

O necelý rok byla na původní matčinu adresu doručena obálka ze zahraničí. Ukázalo se, že matka kdysi učinila investici do zahraničního fondu. Paní Eva si vzpomněla, že se o ní kdysi zmínila, ale detaily neznala. Fond mezitím přinesl docela slušné zisky. Oba sourozenci proto kontaktovali notáře, který vedl původní dědické řízení, a ten potvrdil, že mají právo na dodatečné projednání dědictví. Notář zahájil nové řízení, v jehož rámci se zahraniční investice stala součástí dědictví. Majetek měl poměrně vysokou hodnotu a byl rozdělen rovným dílem mezi obě děti.

Shrnutí

Dodatečné projednání dědictví nastupuje v situacích, kdy se po právní moci původního dědického řízení objeví nový majetek, který do dědictví nepatřil, nebo byl opomenut. Takové řízení je často nezbytné i z důvodu vyřešení majetkových vztahů či závazků dědiců.  Je důležité, aby se dědicové připravili na případnou dohodu o dědictví či možné další spory. S ohledem na právní i praktické aspekty dodatečného projednání je vhodné se obrátit na odborníka, který zajistí hladký průběh celého procesu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)