Hlasití sousedé a odhlučení bytu

Neustálé hádky, bouchání do topení, které se nese celým bytovým domem nebo třeba hlasitý poslech hudby? S tím se u sousedů setkala většina z nás. Jakmile se ale toto chování opakuje, přestává být pouhou nepříjemností. Stává se to totiž vážným problémem, který dokáže značně zkomplikovat běžné užívání bytu. Jak tedy v tomto případě postupovat? To se dozvíte v našem článku.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Jak se vypořádat s hlasitými sousedy

Legenda praví, že Mikuláš Dačický z Heslova rušil v 16. století sousedy v Kutné hoře pijatykami a hlasitým zpěvem i z místní šatlavy pro šlechtice. A to byl podezřelý z vraždy. Tedy než mu po četných stížnostech návštěvy ve vězení zatrhli.

Hlasití sousedé dokážou nicméně zkazit jinak příjemné bydlení i ve 21. století. Někdy si ale hluk, který dělají, neuvědomují a postačí pak pouze přátelská domluva. Většinou to ale tak jednoduché není a i přes četná upozornění sousedé stále hlučí. Spousta lidí se v tuto chvíli rozhodne uchýlit k různým naschválům jako je vypínání pojistek, pouštění hlasité hudby nebo se rozhodnou, že je nejlepší čas naučit se hrát na housle. Tohle však není dlouhodobé řešení.

Kdy jste v právu

První, poměrně jednoznačnou situací je rušení nočního klidu. Noční klid je doba určená pro klidný spánek a panuje od deseti večer do šesti do rána. Během těchto hodin nesmí lidé vytvářet nadměrný hluk a rušit jím ostatní. Dobu nočního klidu může upravovat také obec, ale pouze pro výjimečné případy.

Další situací může být častý hluk od sousedů v denních hodinách. I v tomto případě jste chráněni. Existují totiž tzv. imisní limity, které stanovují, jaká hladina hluku od sousedů je ještě přijatelná a jaká už ne.

Hlasití sousedé?

Trápí vás hlasití sousedé a domluva nezabírá? Pošlete jim oficiální předžalobní výzvu. Na základě našich interních statistik máme ověřeno, že u více než 70 % případu pak dochází rychle k plnění nebo alespoň k částečnému plnění.

Jak se bránit

Pokud vaši sousedé nedodržují noční klid, například poslechem hlasité hudby, hádkami či boucháním dveří, můžete se obrátit na policii. Rušení nočního klidu totiž představuje přestupek za který mohou sousedé dostat pokutu až do výše 10 000 korun a v případě opakujícího se rušení nočního klidu pak až do výše 15 000 korun.

V případě imisí, tedy pokud sousedi pravidelně hlučí přes den, je nejlepším řešením upozornit na tento problém na schůzi družstva či SVJ. Dost možná totiž hluční sousedé nevadí jen vám, ale i ostatním obyvatelům bytů. Případně se můžete obrátit na správce domu, který by měl tuto situaci začít řešit. Kromě toho se ještě můžete obrátit také na krajskou hygienickou stanici, která by teoreticky měla zajistit měření hladiny hluku u vás doma a zjistit tak, zda překračuje imisní limity. V praxi to však moc nefunguje.

Tip: Abyste povýšili svoje argumenty na vyšší úroveň, vyplatí se vám právní zastupování na schůzi SVJ či BD. Naši advokáti vám mohou pomoci s konzultací a přípravou na jednání, případně se mohou schůze přímo účastnit, zastupovat vaše zájmy a chránit vaše práva.

Pokud ale ani toto nezabere, nezbývá vám nic jiného než poslat předžalobní výzvu a v krajním případě podat na sousedy žalobu. K tomu si přizvěte na pomoc zkušeného advokáta. Dokazování bude totiž v tomto případě na vás a advokát dokáže vybrat ty správné argumenty, najít potřebné důkazy a použít ty správné zákony. V případě, že soud vyhrajete, musí se váš soused zdržet dělání hluku. V opačném případě je totiž rozhodnutí soudu možné vymáhat prostřednictvím pokut, které mohou dosahovat výše až 100 000 korun.

Tip: Ještě před podáním samotné žaloby je dobré zaslat předžalobní výzvu. Už ta sama o sobě může vašeho souseda zastrašit a to víc, pokud bude zaslána advokátem.

Pokud přece jen nechcete svého souseda táhnout k soudu nebo si myslíte, že hluk není dostatečný, ale přesto vás obtěžuje, existuje ještě jedno řešení – odhlučení bytu.

Kudy se hluk dostává do bytu

Zvuk se do bytu může dostat různými cestami. Jednou z běžných cest je přenos vzduchem, kdy otevřená okna a dveře umožňují zvukovým vlnám snadno proniknout do obytného prostoru. Často ale zvuk jednoduše cestuje i skrz stěny, jelikož spousta bytů má stěny velmi tenké a špatně izolované.

Zvuk vstupuje také skrz samotnou konstrukci budovy. V tomto případě se jedná zejména o nárazové zvuky, jako jsou kroky nebo pohyb nábytku po podlaze nebo stěnách. Ty totiž vytvářejí vibrace, které jsou vedeny skrz konstrukci bytového domu. Kromě kroků může zvuky vést také potrubí a stupačky, které vedou napříč všemi bytovými jednotkami.

Zásadní roli hraje také design oken a dveří. Například stará dřevěná okna s jedním sklem jsou méně účinná při blokování zvuku ve srovnání s novějšími verzemi s dvojitým nebo trojitým sklem. Také dveře z nekvalitního a tenkého materiálu nebo mezery kolem dveří představují příležitost pro pronikání zvuku.

Stropy a podlahy jsou dalším velkým přispěvatelem k přenosu zvuku. Jejich izolační schopnost záleží na materiálech, ze kterých jsou vyrobeny. Například parkety ponesou zvuk lépe než koberce.

Tip: Chystáte se na koupi bytu? Nechte si pomoci od našich advokátů. Zajistí pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti a ošetří kupní smlouvu tak, aby nedošlo k žádným problémům.

Jak odhlučit byt svépomocí

Pokud zvuková izolace nebyla začleněna do stěn, stropů a podlah během výstavby bytového domu, je pak složité ji dodatečně přidat. Jedná se totiž o velké zásahy do zdí, podlah a stropu, což vyžaduje různá schválení od družstva, SVJ i stavebního úřadu. Naštěstí je ale možné byt odhlučit byt i bez nutnosti stavebních úprav, a to svépomocí. Je přitom důležité se zaměřit na hlavní přenašeče zvuku:

Odhlučení stěn

  • Další vrstva: Obložte stěny hustými materiály, jako je hmotnostně zatížený vinyl (MLV) nebo akustické panely. Nainstalujte je na stávající stěny, nejlépe ještě pod vrstvu sádrokartonu. Pro snížení vibrací použijte mezi vrstvy tlumící lepidlo.
  • Záclony a závěsy: Těžké, hustě tkané záclony a závěsy také dokážou pohlcovat zvuk a snížit jeho přenos.
  • Nábytek u stěn: Umístění polic, skříní nebo jiného nábytku ke stěnám pomůže rozbít zvukové vlny a omezí tak jejich přenos.
  • Elektrické zásuvky a spínače: Zvuk se může šířit také malými mezerami kolem elektrických zásuvek a vypínačů. K utěsnění těchto mezer použijte pěnové těsnění.

Odhlučení podlah a stropů

  • Koberec: Na podlahu položte silné koberce nebo speciální protihlukové koberce. Naopak se vyhýbejte materiálům, které nesou zvuk, jako jsou plovoucí podlahy, parkety nebo dlaždice.
  • Instalace podložky: Umístěte pod podlahu speciální protihlukovou podložku, která ještě více odhlučí váš prostor.
  • Akustické panely: Na strop nainstalujte akustické panely, které absorbují zvukové vlny.

Odhlučení oken a dveří od bytu

  • Těsnění: V případě, že vaše okna netěsní, jak by měla, nainstalujte kolem nich těsnění. To nejen, že zabrání pronikání zvuku, ale rovněž přispěje k udržování teploty a zabrání průvanu.
  • Lišty: Nainstalujte dveřní lišty na spodní část vnějších dveří. Jedná se o pružné lišty, které vytvářejí bariéru mezi dveřmi a podlahou a zabraňují pronikání zvuku mezerami.

Odhlučení potrubí a stupaček

  • Izolace: Nainstalujte izolaci kolem potrubí. Pěnová izolace potrubí je snadno dostupná a dokáže absorbovat a tlumit zvukové vibrace.
  • Akustický tmel: Naneste akustický tmel kolem mezer nebo otvorů, kde potrubí prochází stěnami nebo podlahami.
  • Obalení trubek: Obalte potrubí hustým materiálem pohlcujícím zvuk. K tomuto účelu jsou určeny specifické obaly potrubí, často vyrobené z pryže nebo jiných zvukotěsných materiálů.

Tip: Pokud byste přece jen chtěli odhlučení pomocí stavebních úprav, bude se vám hodit náš článek ve kterém se dozvíte, kdy potřebujete stavební povolení a další povolení (např. od družstva či SVJ) k rekonstrukci bytu.

Povolení pro odhlučení bytu

Pokud budete provádět pouze výše zmíněné úpravy, stavební povolení potřebovat nebudete, jelikož při těchto úpravách nezasahujete do nosných konstrukcí stavby. V případě, že máte byt v osobní vlastnictví, nemusíte mít schválení společenství vlastníků jednotek. Naopak v případě, že máte družstevní byt, povolení družstva dost možná potřebovat budete. V tomto případě ale záleží na konkrétním družstvu a na tom, co je uvedeno ve stanovách.

V každém případě je ale slušností informovat sousedy o tom, že se na rekonstrukci chystáte. Oznamte jim to například formou lístku na nástěnce kam uvedete také předpokládanou dobu trvání prací.

 

Tip: Řešíte neustálé problémy se svými sousedy? Trápí vás hluk či zápach vycházející z jejich pozemku? Může se jednat o imise, které jsou v mnoha případech nezákonné. Jak se bránit se dozvíte v našem dalším článku – Jak na problémové sousedy.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Předžalobní výzva

Zastaneme se vás, když někdo poruší vaše práva. Zpracujeme pro vás kompletní předžalobní výzvu a postaráme se, abyste dostali zpět to, co vám patří. Záležitost odbavíme rychle, bezchybně a profesionálně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Petr Čapek

před 2 roky

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024