Jak svolat členskou schůzi SVJ a BD

Jak správně svolat členskou schůzi společenství vlastníků jednotek nebo bytového družstva? To si řekneme na následujících řádcích. Při svolávání schůze je třeba dbát na pořádek. Jaký je nejlepší způsob a čemu se vyvarovat při svolávání shromáždění či členské schůze?

5 minut čtení

Kapitoly článku

Klientům vždy doporučujeme: „Shromáždění či členskou schůzi je potřeba svolat formální pozvánkou přesně podle stanov. Kromě místa, času a programu v ní musí být i podklady k jednotlivým návrhům, případně alespoň informace, kde jsou dané podklady k nahlédnutí (např. projekt rekonstrukce výtahu).

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše, co byste měli vědět o fungování bytového družstva.

Pokud chcete v domě pořádek, je potřeba začít od pořádku v „papírech“. Kverulanti se totiž často chytají za stéblo drobné chyby při svolání schůze, která dopadla proti jejich zájmu. To může bytové družstvo či společenství vlastníků jednotek stát mnoho peněz a energie.

Naopak v některých případech ani bezvadná dokumentace nezakryje vnitřní nepravosti v situacích, kdy si výbor společný majetek de facto „zprivatizoval“. Jen je potřeba vědět, na co se dívat.

Tip: Nevíte si rady s tím, jak vést účetnictví společenství vlastníků jednotek? To se dozvíte v našem článku.

Pozor na neformální přístup

V praxi jsme se setkali se sympatickým panem Jiřím. Ten jako předseda pražského SVJ svolával v malém kolektivu sedmi jednotek schůze neformálně po telefonu. Obrátil se na nás však jednou s tím, že mu nový soused poslal dopis zpochybňující všechny závěry na poslední schůzi učiněné, i když s nimi všichni kromě něj souhlasili. Doporučili jsme mu, ať schůzi raději svolá znovu již s formální pozvánkou a do té doby ať rozhodnutí pozdrží. Neformálně svolaná schůze bez jakéhokoliv záznamu by totiž skutečně mohla být úspěšně napadena.

Tip: Jak správně sepsat zápis ze členské schůze SVJ a BD se dozvíte v našem článku.

Toto doporučení bylo podloženo naší jinou současnou zkušeností. V jednom severočeském společenství vlastníků totiž výbor ovládaný jedním místním stavebním bytovým družstvem „válcoval“ sousedy natolik, že nedbal formalit v pozvánce ani v zápise ze schůze a prosadil si předražené služby a nevýhodné stanovy. Nám se však podařilo u Krajského soudu v Ústí na Labem danou zpackanou schůzi napadnout a nevýhodné stanovy zrušit. To přesto, že nejnovější judikatura Nejvyššího soudu i dalších soudů je vůči napadání schůzí společenství velmi rezervovaná a spíše schůzi ve většině případů „podrží“. Musí se však přinést správné argumenty.

Tip: V případě že teprve plánujete založit SVJ nebo bytové družstvo, se vám bude hodit náš článek. V praktickém a přehledném návodu se dozvíte, jak při zakládání postupovat a co neopomenout.

Jak se to dělá správně?

Shromáždění se musí konat alespoň jedenkrát ročně a svolává se perfektně navrženou pozvánkou. Ta musí být samozřejmě řádně zaslána všem členům SVJ, přičemž ve stanovách je možné určit, jakou konkrétní formou. Může tak být učiněno např. i e-mailem či smskou (u těch členů, kteří tyto kontaktní údaje poskytli, ostatním se zašle poštou). Nicméně nejlépe je to raději učinit ještě pozvánkou, která se vhodí do schránky a vyvěsí v domě na dostupném místě na nástěnce v přístupové chodbě.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Stanovy mohou určit přesnou lhůtu na rozeslání písemné pozvánky. Pokud ji neurčí, musí být shromáždění svoláno 30 dnů přede dnem jeho konání (dříve byla tato lhůta 15denní). Na termín dává dobrý předseda zvláštní pozor. I když však není dodržen, z rozhodnutí soudů plyne, že to nemusí být nutně důvod pro zrušení celé schůze, pokud se stěžovatel stejně shromáždění řádně zúčastnil.

Tip: Víte, proč se nevyplatí podceňovat stanovy v bytovém domě? Pokud ne, dozvíte se to v našem článku.

Co by měla formální pozvánka obsahovat

Aby se jednalo o skutečně platnou formální pozvánku, měla by splňovat určité náležitosti, jinak by tato schůze mohla být považována za neplatnou. Je potřeba uvést správné označení SVJ či BD. Dále nesmí chybět uvedení toho, kdo schůzi svolává, čas, místo a program schůze.

Pokud k pozvánce nejsou připojeny podklady týkající se programu jednání, je svolavatel povinen umožnit každému vlastníku jednotky včas se s nimi seznámit. Proto se přikládají všechny podklady do e-mailu a zároveň je mají k dispozici v písemné podobě u pana předsedy na vyžádání. Netisknou se tak kvanta papírů, a přesto dodrží literu zákona. Na každé pozvánce je tato informace výslovně uvedena. V pozvánce by tedy totiž vždy měla být alespoň informace, kde nebo u koho jsou dané podklady k nahlédnutí (např. projekt rekonstrukce výtahu). Musí se pak vycházet z předem daných podkladů.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte jaké orgány může (či musí) zřizovat SVJ.

Svolávání členské schůze SVJ a BD je klíčovým krokem ve správě bytového domu či družstva. Je nezbytné dodržet formální postup a náležitosti, abyste se vyhnuli problémům a následným sporům. Dbejte na správnou pozvánku, která obsahuje všechny potřebné informace, a zajišťuje přístup k podkladům pro jednotlivé body programu. Nepodceňujte formální aspekty a vždy se raději držte pravidel a stanov vašeho SVJ či BD.

Všechny náležitosti svolání schůze lze dopředu správně nastavit po konzultaci s odborníkem. Pak se nemusí předseda SVJ či předseda družstva bát, že něco podcení a jeho SVJ či BD prohraje zbytečný spor.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Petr Čapek

před 2 roky

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024