Jak na vyhledávání v insolvenčním rejstříku?

Insolvenční rejstřík ISIR je velmi užitečný nástroj, který ocení nejenom podnikatelé (ačkoliv ti především), ale pro ochranu svých financí se do něj občas vyplatí nahlédnout každému z nás. Třeba když se domlouváte s dosud neznámou firmou na rekonstrukci bytu. Jak je složité se v něm zorientovat a co pro hledání v něm potřebujete vědět? Zodpověděli jsme nejčastější dotazy, které se v souvislosti s insolvenčním rejstříkem objevují.

Kapitoly článku

Kde lze nahlížet do insolvenčního rejstříku?

Insolvenční rejstřík je online databáze, takže si nemusíte nikde domlouvat termíny s úředníky a pro informace nikam chodit. Stačí vám počítač a funkční internetové připojení. Pro vstup do insolvenčního rejstříku stačí jít na stránku www.justice.cz a hned v úvodu stránky naleznete vedle Veřejného rejstříku a Centrálního registru oznámení také Insolvenční rejstřík. Můžete využít některý z přednabízených tří rychlých způsobů hledání, případně přejít na podrobné vyhledávání.

Tip: Pokud chcete vědět, jak konkrétně může insolvenční rejstřík ohlídat vaše finance, přečtěte si náš článek na toto téma.

Kdo může v rejstříku vyhledávat?

Vyhledávač po vás žádné osobní údaje jako jméno či číslo občanského průkazu chtít nebude a stejně tak nebudete udávat ani důvod vyhledávání. Tím, že je vyhledávání online a anonymní, není nikterak omezeno, kdo smí v databázi pátrat. Není tedy nezbytná zletilost, státní občanství, ani jakýkoliv právní či jiný vztah k vyhledávané osobě.

Dluží vám někdo peníze?

Porušil někdo vaše práva? Předžalobní výzva je ze zkušenosti nejefektivnější a nejlevnější způsob, jak ochránit svá práva. Slouží jako poslední varování před žalobou.

Chcete se důrazně ohradit? Zastaneme se vás. Pomůžeme vám pomocí předžalobní výzvy získat to, co vám patří. Výhoda spočívá v tom, že je možné ji učinit, aniž je nutné podávat žalobu, platit soudní poplatek a riskovat hrazení nákladů sporu protistraně.

Podle jakých údajů mohu subjekty vyhledávat?

Vyhledávání v rejstříku je snadné, pokud znáte nějaké základní údaje o osobě, jejíž lustraci plánujete. Základní tři způsoby vyhledávání v insolvenčním rejstříku, které vám web justice nabízí, jsou:

  1. hledání podle názvu subjektu,
  2. hledání podle IČO,
  3. hledání podle příjmení.

Pozor! Ohlídejte si, kterou z vyhledávacích možností jste zvolili. Vyhledávání není fulltextové napříč všemi údaji v rejstříku, takže pokud zadáte hledání dle názvu, ale do vyhledávacího pole vepíšete jméno a příjmení, systém vám nic nenajde. V rejstříku najdete fyzické osoby podnikající i nepodnikající a mohou zde být zapsány i právnické osoby.

Jaké detaily umí systém vyhledávat?

S úvodní nabídkou vyhledávání zpravidla vystačíte, neboť jméno či název obchodní společnosti je zpravidla základní informace, kterou o daném subjektu máme, a podle níž vyhledáváme. Může se ale stát, že tyto údaje přesně nevíme, zato známe údaje jiné, jako je například Identifikační číslo osoby IČO dlužníka. Můžeme mít také specifické požadavky, jako například, že nás zajímá pouze probíhající řízení, případně jen konkrétní spisová značka. Pokud vyhledáváme fyzickou osobu dle jména a příjmení, může se stát, že u častých příjmení nám rejstřík nabídne hned několik (desítek) záznamů. A pak je nezbytné znát údajů více.

Také s takovým zadáním si systém dovede poradit. Pokud zvolíte možnost podrobného vyhledávání, kterou najdete na isir.justice.cz objeví se vám formulář, v němž můžete jít do skutečně velkých detailů, jako je spisová značka, konkrétní období, či například jen jednotlivá akce, která je ve spisu zaznamenána, jako je návrh dlužníka, právní moc či návrh na zajištění důkazů. Formulář je opravdu podrobný, ale neznamená to, že všechny tyto údaje musíte znát a vyplnit. Jakmile necháte nějaké pole volné, rejstřík vám vyhledá všechny informace, které odpovídají zadání v polích jiných.

Tip: Zajímá-li vás, jak si ověřit, zda prodávající není v insolvenci, přečtěte si náš článek na toto téma.

Co když mi vyhledávač nic nenabídne?

Pakliže je počet nalezených výsledků nula a vy jste skálopevně přesvědčeni, že se nějaký záznam přece jen v rejstříku ukrývá, zkuste zvolit ještě jiný klíč pro vyhledávání. Například namísto jména a příjmení zvolit Identifikační číslo osoby IČO a naopak. Může se stát, že jste si nějaký údaj zaznamenali špatně a výsledek tedy není relevantní.

K jakým údajům v rejstříku se dostanu?

V případě, že danou osobu v rejstříku najdete, můžete si otevřít její spis (resp. online podobu spisu, která nemusí být zcela totožná s fyzickým spisem) a vidíte zde přehled podání a usnesení, které se jejího případu týkají. Konkrétně nám rejstřík nabízí tyto údaje:

  • spisová značka,
  • krajský soud, u kterého je řízení vedeno,
  • základní údaje o dlužníkovi (jméno / název; IČO/ rodné číslo; bydliště / sídlo),
  • jméno a sídlo insolvenčního správce, byl-li stanoven,
  • veškeré písemnosti z řízení.

Spis je členěn do pěti oddílů:

  • oddíl A – řízení do úpadku
  • oddíl B – řízení po úpadku
  • oddíl C – incidenční spory
  • oddíl D – ostatní
  • oddíl P přihlášky

U každého takového záznamu si lze dohledat, kdy byl učiněn a rovněž lze rozkliknout jeho plné znění. Vše si můžete samozřejmě také stáhnout a vytisknout.
Pokud si jen prověřujete potenciálního obchodního partnera, bude vás asi především zajímat, zda se vůbec proti němu takový typ řízení vede, a případně v jakém rozsahu. Chystáte-li se ovšem přihlásit pohledávku za dlužníkem, bude vás předně zajímat datum, kdy byl zjištěn úpadek dlužníka, a také lhůta, v níž lze pohledávku přihlásit. To vše naleznete v dokumentu označeném jako „Usnesení úpadku“ v oddílu A.

Co na webu justice nehledat?

Dlužníci, proti kterým bylo zahájeno insolvenční řízení před 1. lednem 2008, případně mohli být z rejstříku vyškrtnuti dle insolvenčního zákona, se v insolvenčním rejstříku už nenacházejí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Předžalobní výzva

Zastaneme se vás, když někdo poruší vaše práva. Zpracujeme pro vás kompletní předžalobní výzvu a postaráme se, abyste dostali zpět to, co vám patří. Záležitost odbavíme rychle, bezchybně a profesionálně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MgA. Tomáš Klein, Zlín

před 3 roky

Nechal jsem si tu několikrát zkontrolovat smlouvu od dodavatele a sepsali mi rovněž smlouvu o dílo. Služby dobré, nemusím nikam za advokátem chodit, vše se vyřídí online, značka ideál.

Recenze služby

Jiří Dušil

před 2 roky

Potřeboval jsem poradit s odstoupením od již podepsané smlouvy. Zadal jsem poptávku, druhý den se mi ozval advokát, který se mnou vše probral a doporučil postup. Na základě doporučeného postupu firma odstoupila od smlouvy a já dostal svoje peníze zpět. Mockrát děkuji a přeji firmě Dostupný advokát ať se Vám daří.

Recenze služby

Robin MěPřeciZnáte

před 2 roky

Objednal jsem si revizi NDA pro naši službu a musím přiznat, že Dostupný Advokát je spolehlivá, docela levná a příjemná služba. Navíc jsem vše vyřešil z obýváku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024