Obnova trestního řízení: kdy je možné použití tohoto opravného prostředku?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
5. července 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Trestní právo

Objevily se ve vašem případě nové důkazy, noví svědci nebo nové alibi? Využijte možnosti podat návrh na obnovu řízení. Pokud soud návrh schválí, znamená to zrušení původního rozhodnutí a nové trestní řízení. V tomto článku se podíváme na to, kdy přesně můžete návrh podat a jak. A také vám prozradíme, jak se bránit v případě, že vám soud návrh zamítne.

Opravné prostředky v trestním řízení

Opravné prostředky se dělí na řádné a mimořádné. Řádné opravné prostředky můžete využít v případě, že jste nespokojeni s rozhodnutím soudu v první instanci. Patří mezi ně odvolání proti rozsudku, stížnost proti usnesení a odpor proti trestnímu příkazu.

Tip na článek

Tip: Kdy můžete dostat trestní příkaz a jak se odvolat jsme řešili v dalším článku.

Mimořádné opravné prostředky směřují proti pravomocnému rozhodnutí soudu. Patří sem dovolání, které se podává proti pravomocnému rozhodnutí odvolacího soudu z důvodů uvedených v zákoně. Dále sem patří stížnost pro porušení zákona. Tu může podat pouze ministr spravedlnosti k Nejvyššímu soudu, pokud se domnívá, že byl pravomocným rozhodnutím porušen zákon. A posledním mimořádným opravným prostředkem je obnova řízení, na kterou se zaměříme v tomto článku.

Obnova řízení

Obnova řízení je mimořádný opravný prostředek, který umožňuje přezkoumání pravomocného rozhodnutí, pokud se objeví nové skutečnosti nebo důkazy, které by mohly samy o sobě nebo ve spojení s již dříve provedenými důkazy vést k jinému rozhodnutí ve věci. Tento nástroj je určen k nápravě situací, kdy pravomocné rozhodnutí mohlo být ovlivněno neznámými nebo nově objevenými informacemi. Obnova řízení je možná ve správním, v občanskoprávním a v trestním řízením nebo v řízení před Ústavním soudem.

Byli jste obviněni z trestného činu?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Kdy je možné obnovit trestní řízení

Obnovit trestní řízení je možné v případě, že se objeví nové důkazy nebo skutečnosti. Neznamenává to ale, že každý nový důkaz je důvodem pro obnovu řízení. Nový důkaz či skutečnost se vždy posuzuje v kontextu celého případu a konečného pravomocného rozhodnutí. Musí tedy existovat určitá pravděpodobnost, že by nově důkazy či skutečnosti mohli vést jinému rozhodnutí.

Takové nové důkazy a skutečnosti nejčastěji zahrnují:

  • Nové svědky: Mohou se objevit svědci, kteří nebyli známi během původního řízení. Například někdo, kdo byl svědkem události, ale tehdy o tom neinformoval úřady. Případně mohou svědci či poškozený výpověď změnit. To může zahrnovat přiznání k falešnému svědectví nebo odhalení nových skutečností, které nebyly dříve známy.
  • Vývoj vědy: Věda jde neustále kupředu a s ní i techniky používané k získání důkazů. Třeba pokročilé forenzní techniky, jako je analýza DNA, mohou po letech odhalit nová fakta. Například nové testy DNA dokážou prokázat, že biologické stopy na místě činu nepatří obžalovanému.
  • Nové znalecké posudky: Mohou se objevit nové znalecké posudky, které nebyly dostupné během původního řízení, a které poskytují nové nebo přesnější informace. To může zahrnovat posudky z oblasti forenzních věd, psychologie, medicíny, balistiky apod.
  • Nově objevené dokumenty: Může se jednat o dopisy, smlouvy, záznamy nebo jiné písemné důkazy, které nebyly známy během původního řízení.
  • Odhalení falzifikace: Může dojít také ke zjištění, že důkazy použité v původním řízení byly zfalšované nebo zmanipulované.
  • Nové přiznání: Může se objevit osoba, která se přizná ke spáchání trestného činu, za který byl odsouzen někdo jiný.
  • Podporu alibi: Mohou se objevit také důkazy, které podporují alibi obžalovaného, například svědectví, že byl v době činu na jiném místě, záznamy o činnosti, jako jsou pracovní docházka, bankovní transakce apod.

Mezi další dva důvody pro obnovu trestního řízení patří situace, kdy orgány činné v trestním řízení, tedy policejní orgán, státní zástupce či soudce porušili v trestním řízení svou povinnost, a to jednáním, které bylo trestným činem. Nebo dále v případě, že ústavní soud zrušil příslušný předpis či jeho část.

Tip na článek

Tip: Co vše může sloužit jako důkaz u soudu? To se dozvíte v dalším článku.

Termín pro obnovu trestního řízení

Návrh je možné podat k soudu, který rozhodoval v prvním stupni do tří měsíců od objevení nových skutečností (tzv. subjektivní lhůta), nejpozději však do tří let od nabytí právní moci původního rozhodnutí (tzv. objektivní lhůta).

Zákon připouští jedinou výjimku z těchto lhůt. A to v případě, že je v rámci jiného řízení (např. trestní rozsudek, rozhodnutí o přestupku apod.) zrušeno rozhodnutí, na kterém závisí rozhodnutí, kterého se týká obnova řízení. V tomto případě lze žalobu podat do tří měsíců od zrušení tohoto souvisejícího rozhodnutí. V tomto případě se objektivní lhůta tří let neuplatní.

Jak podat návrh na obnovu trestního řízení

Návrh může podat odsouzený, státní zástupci a osoby, které mají právo podat odvolání. Státní zástupce má jako jediný právo podat návrh na obnovu trestního řízení v neprospěch odsouzeného. Nelze to však v situacích, kdy:

  • trestnost činu zanikla,
  • uplynula lhůta v délce jedné poloviny promlčecí doby trestného činu, o kterém se vedlo trestní stíhání,
  • na čin se vztahuje rozhodnutí prezidenta republiky, kterým nařídil, aby se v trestním stíhání nepokračovalo, nebo
  • obviněný zemřel.
Tip na článek

Tip: Nepodávejte návrh sami, ale poraďte se o celém procesu se zkušeným advokátem. U nás se bude vyhodnocením vašeho případu i následnou přípravou návrhu zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Jak obnova trestního řízení probíhá

Soud přijme návrh a přezkoumá, zda jsou splněny formální náležitosti a následně provede předběžné šetření, aby zjistil, zda nové skutečnosti nebo důkazy mají potenciál změnit původní rozhodnutí. O návrhu na povolení obnovy rozhoduje soud ve veřejném zasedání. Návrh může buď zamítnut nebo přijat.

V případě přijetí návrhu zruší původní rozhodnutí, a to buď úplně nebo částečně. Po povolení obnovy řízení je zahájeno nové hlavní líčení, které je v podstatě novým projednáváním celé věci. V novém řízení jsou provedeny všechny původní i nové důkazy. Soud opět vyslechne svědky, obžalovaného a přezkoumá všechny předložené důkazy. Na základě provedených důkazů soud vydá nové rozhodnutí. To může potvrdit původní rozsudek, nebo může vést ke změně trestu.

Jak se bránit proti odmítnutí návrhu na obnovu řízení

Pokud soud zamítne návrh na obnovu řízení, máte možnost podat stížnost s odkladným účinkem. Tu je nutné podat u orgánu, který vydal napadené usnesení, a to do tří dnů od oznámení nebo doručení usnesení. Stížnost lze podat písemně, ústně do protokolu nebo elektronicky.

Orgán, který usnesení vydal, rozhoduje o stížnosti pouze v případě tzv. autoremedury, což znamená, že stížnosti plně vyhoví. Ve všech ostatních případech rozhoduje nadřízený orgán, který je určen trestním řádem.

O stížnosti se rozhoduje formou usnesení. V něm může být stížnost z věcných či formálních důvodu zamítnuta, případně nadřízený orgán napadené usnesení zruší a buď sám znovu rozhodne ve věci, případně uloží orgánu, proti jehož rozhodnutí stížnost směřuje, aby o věci znovu jednal a rozhodl.

Tip na článek

Tip: Více o tom, kdy se bránit stížností v rámci trestního řízení si přečtěte v našem článku.

Shrnutí

Obnova trestního řízení představuje důležitý mimořádný opravný prostředek, který umožňuje přezkoumání pravomocného rozhodnutí na základě nových důkazů nebo skutečností. Tento proces je zásadní pro zajištění spravedlnosti a nápravu případů, kde původní rozhodnutí mohlo být ovlivněno neznámými nebo nově objevenými informacemi. Aby byla obnova řízení úspěšná, musí nové důkazy nebo skutečnosti mít potenciál změnit původní rozhodnutí. Přísné lhůty a formální náležitosti zajišťují, že tento prostředek není zneužíván, ale slouží k opravě skutečných justičních omylů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)