Jak hledat a číst v katastrální mapě?

Potřebujete si rychle zjistit nezávislé informace o vaší vytoužené nemovitosti? Nebo chcete mít jistotu, že příchod k ní nebude komplikovat pozemek, který patří vašemu sousedovi? Projděte si náš návod, díky kterému zjistíte, co všechno si můžete zkontrolovat v mapě katastru a na co si dát pozor.

Jak hledat a číst v katastrální mapě?
5 minut čtení

Co je katastrální mapa?

Jde o mapu, která je dohledatelná v katastru nemovitostí. Zatímco dříve byla mapa katastru vedena jen ve fyzické tištěné podobě, takzvané analogové, v dnešní době můžete hledat v mapách digitálních, zdarma dostupných na webu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Dostupný advokát radí: „Digitalizace ještě není dokončena na celém území České republiky a některé části (zejména na venkově) tak nemusí být v mapě katastru nemovitostí geometricky přesné. V takovém případě se dají použít služby společností vytvářejících ortofotomapu nebo využít tradiční způsob v podobě návštěvy katastru.“

Co všechno je na mapu katastru nemovitostí zakresleno?

  • státní hranice,
  • hranice územních samosprávních jednotek,
  • hranice pozemků,
  • hranice chráněných území,
  • hranice ochranných pásem,
  • obvody budov,
  • ostatní prvky – tunely, mosty, příjezdové cesty.

Chci si na mapách katastru prohlédnout pozemek, o který mám zájem – jak na to?

Do katastrálních map se snadno dostanete přes stránku nahlížení do katastru nemovitostí. Zadáte název katastrálního území, který je shodný s názvem největší obce. Systém myslí na více obcí s podobným názvem a vždy nabídne všechny možnosti s rozlišením okresů. Následně se vám zobrazí mapa katastrálního území, na které si hledané místo můžete přiblížit až do zobrazení čísla parcely.

Tip: Zkuste využít přepnutí do přehlednější ortofotomapy, díky které si prohlédnete letecký snímek lokality současně s katastrální mapou.

Pokud ale o pozemku víte více informací, můžete využít na mapě katastru menu v horní části a dohledat ho rychleji přes číslo pozemku (parcela), čísla popisného (stavba) nebo čísla řízení (řízení).

Dostupný advokát radí: My jsme například zkoušeli vyhledat pozemek v obci Chvaleč, kde jsme znali evidenční číslo objektu. Místo přehledové katastrální mapy jsme použili evidenční číslo stavby a dostali se přímo na detailní informace. V přehledu je vidět nejen vlastník, ale též konkrétní typ parcely, její výměra nebo vázající se omezení vlastnického práva.“

Tip: Co(ne)zjistíte z nahlížení do katastru nemovitostí

Po rozkliknutí mapy se nejlépe pracuje přímo s katastrální mapou, díky které si můžete prohlédnout hranice pozemku a samotných budov a čísla pozemku či staveb. Pro lepší představu a kontrolu můžete v tomto bodě využít výše zmiňovanou ortofotomapu. Katastrální pozemková mapa pak bude mít tuto podobu:

Tip: Dole si nezapomeňte kliknout na tlačítko KN (informace o nemovitosti), díky kterému se vám po kliknutí kurzorem zobrazí všechna důležitá data o nemovitosti.

Checklist 8 bodů, které si v katastrálních mapách pozemků zkontrolujete před podpisem kupní smlouvy

  1. Ověřte si, že v kupní smlouvě je u nemovitosti uvedena správná výměra.
  2. V datech o nemovitosti si zkontrolujte, že nemá žádná omezení vlastnických práv, nebo zda případně souhlasí s tím, co je uvedeno ve smlouvě.
  3. V mapě katastru si zkontrolujte stavby, které jsou na pozemku zapsány, a stav si porovnejte s realitou.
  4. Dejte pozor na to, zda se na pozemku nenacházejí černé stavby, které nejsou na mapě zakresleny a tím pádem neprošly kolaudací.
  5. Zkontrolujte, zda stavby nezasahují na cizí pozemek.
  6. Ověřte si, že budete mít dostupný přístup nemovitosti přes obecní pozemky či komunikace, nebo zda je zřízena služebnost přes pozemek cizí.
  7. Porovnejte půdorys budovy se skutečným stavem. V praxi se stává, že majitelé například nenahlásí nebo nezapíší do katastrální mapy pozemků přístavbu, a půdorys pak následně na katastrální mapě pozemků vypadá úplně jinak.
  8. U přístřešků, teras nebo hospodářských staveb zkontrolujte, že jsou v katastru pozemků a tím i na mapě označeny jako stavby (čára s tečkou uprostřed). V tomto bodě je ale třeba brát v potaz to, že postupná digitalizace katastrální mapy mohla vést k menším odchylkám. Zaměřte se pro to spíše na velikost a tvar budovy.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Které další informace můžete z map katastru nemovitostí vyčíst?

  • Měření vzdálenosti na katastrální mapě– zaklikněte ikonku s čísly umožňující měření vzdálenosti, jak je patrné z našeho obrázku.

Levým kurzorem si pak jednoduše označíte dva body, které chcete změřit, ať už je to délka pozemku, jeho šířka, vzdálenost objektu od přístupové cesty nebo vzdálenost od nejbližšího souseda.

  • Měření budovy – stejný způsob můžete aplikovat u budovy. Jednoduše se tak dozvíte přibližnou délku a hloubku budovy.
  • Měření plochy – označením všech rohů zjistíte plochu jakékoliv parcely. Stejný způsob funguje jako v předchozím případě u budovy.

Tím výčet možností katastrální mapy nekončí. Pro odborníky nabízí digitální verze další funkce, kdy můžete přidávat vrstvy s hranicemi parcel s vyjádřením přesnosti, bodovými polohovými poli, klady mapových listů a dalšími specifikacemi. Pokud by vás dané informace zajímaly, můžete využít nápovědu k nahlížení do katastru přímo na stránkách ČÚZK.

Katastr nemovitostí samozřejmě nabízí možnost si mapu vytisknout nebo stáhnout jako soubor PDF.

Nestačí vám detail mapy a potřebujete mít k dispozici výpis? Zjistěte, jaký je rozdíl mezi výpisem z katastru a nahlížením, na kolik vás to vyjde a na co si dát pozor. O všem podstatném jsme se rozepsali v dalším článku.

Tip na závěr nejen pro architekty:

Bydlíte v Praze? Díky aplikaci Dvě Prahy máte šanci si porovnat, jak vaše ulice vypadala před 80, 60, 40 a 20 lety. Jednoduše tak nahlédnete do historie konkrétního místa a uvidíte, jak se jeho podoba měnila.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024