Co by měla obsahovat kupní smlouva k movitým věcem

Kupní smlouvu uzavíráme téměř každý den. Pokud se však nejedná o běžnou záležitost, např. při prodeji automobilu či jiných cennější věcí, pak je vhodné kupní smlouvu uzavřít v písemné podobě a předem si jasně dohodnout veškeré podmínky.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Písemná podoba kupní smlouvy

Obecně platí, že při uzavírání kupní smlouvy musí být jasné, kdo jsou smluvní strany. Ty také domlouvají obsah smlouvy, tedy prodávající strana učiní určitou nabídku či projev vůle prodat určitou věc a kupující strana projeví vůli věc koupit. Kupní smlouva na věci movité nevyžaduje nutně písemnou podobu. Ostatně v drtivé většině případů ji ani písemně neuzavíráme. Tak například při nákupu ve večerce s prodavačem žádnou smlouvu nesepisujeme, kupní smlouva je však platně uzavřena ústně. Pokud se ovšem bude jednat o významnější věci, jako např. automobil, je už vhodné mít smlouvu sepsanou v písemné podobě. Kupní smlouvu vždy doporučujeme sepsat také v případě, že si strany dohodnou specifická ujednání, například odloženou platbu kupní ceny, smluvní pokutu a podobně. Pakliže se strany dohodnou, že kupní smlouvu uzavřou až později, pak nejprve podepíší smlouvu o smlouvě budoucí. K té už by ale mělo být přiloženo také znění samotné kupní smlouvy, aby obě strany předem znaly veškeré podmínky prodeje.

Náležitosti smlouvy

Kupní smlouva by měla především jasně pospat prodávanou věc. Podrobnější popis věci, včetně případných existujících vad, může předejít pozdějším dohadům. U prodeje automobilů v bazarech se můžeme setkat s praxí, kdy smlouva vůz popisuje tak, že se vada může vyskytovat prakticky u jakéhokoli součástky. To prodejce odůvodňuje tím, že auto není nové, že tím chrání sebe i kupujícího. Takovou smlouvu vám rozhodně nedoporučujeme podepisovat, kupující by tím v zásadě vyloučil možnost nárokovat slevu v případě později zjištěné vady.

Kupní smlouva by měla také obsahovat kupní cenu, nebo alespoň způsob jejího určení. Pokud nebude cena uhrazena spolu s podpisem smlouvy, je vhodné stanovit přesný termín splatnosti. Jeho nedodržení může být spojeno s povinností zaplatit penále či smluvní pokutu. Má-li strana v případě porušení své povinnosti zaplatit smluvní pokutu, musí smlouva pokutu výslovně sjednávat. Může se také stát, že prodávanou věc její majitel pronajímá jiné osobě. Zde je nutné počítat s tím, že pronájem a půjčování věci nebrání jejímu prodeji. Nový vlastník nastoupí do postavení pronajímatele a bude stejným způsobem zavázán z nájemní smlouvy.

Potřebujete pomoci se sepsáním kupní smlouvy?

Ať už se jedná o sjednání běžné smlouvy, nebo chcete sjednat nějaká výjimečná ustanovení, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, navrhneme vhodné formulace a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Tip: Chcete půjčit auto kamarádovi, nebo naopak potřebujete vozidlo na víkend či delší dobu? Na první pohled banální situace, že? Smlouva o pronájmu auta v sobě ale skrývá rizika, která vás ve finále mohou připravit o nervy a nemalé obnosy peněz. V samostatném článku odhalíme nejčastější chyby, na které naši klienti při podpisu smlouvy zapomněli.

Výhrada vlastnictví

Pro větší ochranu prodávajícího v případě, že kupující nezaplatí celou kupní cenu při podpisu smlouvy, doporučujeme ve smlouvě sjednat takzvanou výhradu vlastnictví. O co jde? Při jejím sjednání se kupující stane vlastníkem teprve úplným zaplacením kupní ceny. Kupující by tak věc až do úplného zaplacení kupní ceny nemohl převést na jinou osobu. Pokud naopak kupující nezaplatí, věc bude i nadále prodávajícího.

 

Tip: Být vlastníkem neznamená mít pouze práva, ale velmi často také určité povinnosti. Zdaleka neplatí, že si se svou věcí můžeme dělat, co chceme, a to zejména, když tím obtěžujeme okolí. Co vše vlastnictví obnáší, jak vzniká a jak nás zavazuje, jsme popsali v našem samostatném článku.

Odstoupení od kupní smlouvy

Poruší-li jedna ze stran zásadním způsobem sjednané podmínky kupní smlouvy, může druhá strana trvat na jejím ukončení. Řešením takové situace je odstoupení od kupní smlouvy, výpověď smlouvy v tomto případě nebude možná. Je vhodné, aby samotná smlouva definovala důvody a situace, kdy je možné od ní odstoupit. Pokud je nebude obsahovat, je potřeba vycházet z důvodů uvedených v novém občanském zákoníku. Typickými důvody na straně kupujícího jsou podstatné vady kupované věci nebo prodlení prodávajícího s předáním kupované věci. Prodávající naopak bude moci od smlouvy odstoupit v případě neuhrazené kupní ceny. Kupní smlouvu je možné ukončit také na základě dohody obou stran. Zde by bylo nutné také sjednat způsob vrácení zaplacené ceny a odevzdání věci zpět prodávajícímu.

Příklad z advokátní praxe:

Martin prodal své starší auto. Ačkoliv se s kupujícím znal, sjednal si ve smlouvě výhradu vlastnictví, protože kupní cenu měl dostat v pěti splátkách. Třetí splátku už ale kupující nezaplatil, ačkoliv se Martin opětovně připomínal. Od smlouvy proto odstoupil a požadoval vrácení auta a také náhradu za opotřebení způsobené kupujícím. S ohledem na sjednanou výhradu vlastnictví bylo auto stále Martinovo, nemusel tedy řešit na úřadě převod v registru vozidel.

Do kupní smlouvy je tedy vhodné zahnout ustanovení řešící různé situace, ke kterým by mohlo dojít. Nedoporučujeme využívat vzor kupní smlouvy, který je k dispozici ke stažení zdarma na internetu, protože vzorová smlouva nemůže nikdy odpovídat vašim konkrétním požadavkům. Vzor může být také zastaralý nebo dokonce neplatný. V takovém případě by si strany musely vrátit zpět své plnění, případně uzavřít novou smlouvu.

Tip: Odstoupení od smlouvy je jednou z možností jak ukončit smlouvu, pokud ji druhá strana podstatně poruší. Nepotřebujete k němu sice souhlas druhé smluvní strany, ale je třeba vědět, že právní předpisy jej umožňují jen v některých případech. V našem samostatném článku se dozvíte nejen to, které situace to jsou, ale i jakým způsobem od smlouvy odstoupit a s čím musíte počítat.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 8 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024