Jak se postupuje při určení otcovství?

Matkou dítěte je žena, která toto dítě porodila. O tom není pochyb. S otci je však situace komplikovanější. Jak probíhá určení otcovství v manželství i mimo něj?

otec a dcera. určení otcovství
6 minut čtení

Kapitoly článku

Tři domněnky otcovství

Kdo je otcem dítěte, nemusí být zcela jisté. Občanský zákoník proto hovoří o třech tzv. domněnkách otcovství:

První domněnka: otcem je manžel matky

Je-li matka dítěte vdaná, jako otec je automaticky označen její manžel. A jak je to v případě rozvodu? Porodí-li matka dítě do 300 dnů od rozvodu, je otcem určen bývalý manžel (jiná situace by nastala, pokud by se matka do té doby znovu provdala).

A co se děje v případě, že k početí dítěte došlo umělým oplodněním? Je-li žena vdaná, za otce je opět automaticky považován její manžel. Pokud vdaná není, jako otec se z hlediska práva bere muž, jenž dal k umělému oplodnění souhlas.

Domníváte se, že nejste biologickým otcem dítěte, i když vám právní domněnka otcovství svědčí?

Nebo jste matkou dítěte a potřebujete ve sporu o popření otcovství chránit zájem dítěte? Pomůžeme vám domoci se svých práv. Obraťte se na nás odkudkoliv a online.

Druhá domněnka: otcem je muž, s nímž matka učiní tzv. souhlasné prohlášení rodičů

Pokud rodiče dítěte nejsou sezdáni, podepíší oba na matričním úřadu nebo před soudem souhlasné prohlášení rodičů.

Tip: Vyživovací povinnost k dítěti má vždy otec, který je za otce považován podle práva a je zapsán v matrice, a to i v případě, kdy by se například v deseti letech dítěte zjistilo, že není biologickým otcem. To stejné platí i v případě dědictví.

Třetí domněnka: otcem dítěte je muž, který s matkou souložil v rozhodné době, přičemž otcovství určí soud

Tuto domněnku lze uplatnit pouze, pokud se neuplatní dvě předchozí domněnky. Soudní řízení je zahájeno návrhem na určení otcovství. Návrh může podat nejenom matka, ale i otec či dítě.

Určení otcovství v manželství?

V praktických otázkách života přináší manželství nesporné výhody. Jednou z nich je jednoduché uznání otcovství. Jsou-li rodiče dítěte zároveň manželé, automaticky je za otce dítěte považován manžel matky. V takovém případě nečeká rodiče ani návštěva matriky, jako je tomu u nesezdaných rodičů. Narodí-li se dítě do manželství, všechny potřebné doklady získá matriční úřad přímo od porodnice (která má k dispozici vše potřebné, včetně oddacího listu od rodičů).

Ne vždy je ale situace takto přímočará. Jaké jsou další možnosti určení otcovství?

Souhlasné prohlášení rodičů na matrice

Pokud nejsou partneři sezdáni, ideální je vyřešit vše potřebné na matrice ještě před porodem dítěte pomocí souhlasného prohlášení obou rodičů. Tento úkon lze samozřejmě provést i v případě již narozeného dítěte. Souhlasné prohlášení rodičů se laicky označuje jako „uznání otcovství“.

Souhlasným prohlášením můžete určit otcovství pouze jednou a není možné ho vzít zpět. Svými podpisy zároveň stvrzujete, že jste už neurčili otcovství k témuž dítěti jiným matričním úřadem nebo soudem. V případě, že by tomu tak bylo, hrozí vám pokuta ve výši až 10 000 Kč.

Pro souhlasné prohlášení stačí, aby se oba rodiče osobně dostavili na matriku. Žádný formulář s sebou nepotřebujete. Co byste si ale určitě neměli zapomenout, aby vše proběhlo hladce?

Doklady, které je třeba předložit při souhlasném prohlášení k nenarozenému dítěti:

  • Rodný list otce i matky,
  • doklady totožnosti,
  • těhotenský průkaz matky,
  • je-li matka rozvedená: pravomocný rozsudek soudu o rozvodu manželství,
  • je-li matka vdova: úmrtní list manžela.

Do souhlasného prohlášení partneři uvedou také jméno a příjmení dítěte. Pokud se dítě ještě nenarodilo, je nutné uvést jméno pro chlapce i pro dívku.

Při podepsání souhlasného prohlášení nehradíte žádné poplatky. Pokud jste předložili všechny nutné doklady, prohlášení se sepíše přímo na místě, nečekají vás tedy žádné lhůty pro vyřízení.

Dojde-li k situaci, že se partneři, kteří nejsou sezdáni, neshodnou, a partner nechce být zapsán do rodného listu dítěte, je nutné, aby se matka dítěte obrátila na soud, jenž pak otcovství určí. A platí to i naopak. Může se stát, že matka odmítne otce zapsat do rodného listu, přestože ten o zápis stojí. Pak se na soud samozřejmě může obrátit domnělý otec dítěte.

Určení otcovství soudní cestou

Jak probíhá soud o určení otcovství? Nejsou-li rodiče dítěte manželé a ani nedošlo k určení otcovství cestou podepsání souhlasného prohlášení, o určení otcovství může rozhodnout soud na základě tzv. žaloby na určení otcovství.

Kdo o takovéto určení otcovství může požádat? Může to být nejen matka, ale i dítě nebo domnělý otec – muž, který tvrdí, že je otcem dítěte.

Co se děje u soudu? Soud nejprve vyslechne matku i údajného otce dítěte. V některých případech může soudce rozhodnout o otcovství i bez genetických testů. Častěji ale dochází k vypracování znaleckého posudku, pro nějž se využívají právě testy DNA (v České republice se jedná o jedinou metodu, pomocí které se otcovství testuje). Test se provádí na již narozených dětech. Pokud se dítě ještě nenarodilo, existuje sice možnost odebrat k testování plodovou vodu nebo krev plodu, jedná se ovšem o vysoce riskantní, a proto nedoporučovaný postup.

Vyhotovit znalecký posudek může trvat týdny, ale i měsíce. Jakmile dojde k jeho vypracování, následuje další soudní jednání, kdy soud na základě posudku buď rozhodne o určení otcovství, nebo žalobu zamítne. Proti rozhodnutí soudu se může kterýkoli z účastníků odvolat.

V rámci tohoto soudního řízení se projednává také rodičovská zodpovědnost – komu z rodičů bude dítě svěřeno do péče a jaká výše výživného bude určena druhému rodiči.

Z advokátní praxe:

V kuriózní situaci se ocitnul pan Adam, který si našel vdanou přítelkyni Kateřinu. Ačkoliv se přítelkyně od svého manžela oficiálně odstěhovala a žila s Adamem, rozvod trval déle, než zamýšleli a přítelkyně mezitím otěhotněla. Podle zákona svědčila první domněnka otcovství otci dítěte, s tím ovšem Adam ani Kateřina nesouhlasili. Překvapivě ale na svém otcovství trval zákonný manžel Kateřiny, kterému nejspíš připadalo dítě (byť cizí) jako poslední možnost, jak k sobě manželku připoutat. K vyřešení tedy zcela zjevně muselo dojít v soudním řízení. Kvůli zhrzenému manželovi, který se dokonce proti zcela jasnému rozsudku odvolal, se ovšem vše zbytečně komplikovalo.

Tip: Popření otcovství probíhá v návaznosti na to, jakým způsobem bylo otcovství určeno. Obecně tak lze činit do šesti měsíců od chvíle, kdy se dotyčný muž dozvěděl o možnosti, že otcem dítěte není, a maximálně do šesti let věku dítěte. V soudní praxi existují ojedinělé případy, k popření otcovství došlo i později než po šesti letech. Blíže jsme se problematikou popření otcovství zabývali v samostatném článku.

Určení otcovství po letech

Test otcovství lze provést prakticky kdykoliv během života, v jakémkoli věku dítěte i domnělého otce. Jak je to ovšem v případě, že už je domnělý otec po smrti? I v takovém případě je možné test DNA provést, jen je situace poněkud komplikovanější. Jednou z možností je získat vzorky DNA od žijících příbuzných domnělého otce. Tyto případy jsou vyhrazené soudům. Výjimečně se stává, že se zachoval biologický materiál zemřelého domnělého otce. Na jeho základě je pak možné test otcovství provést.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.9
hodnoceno: 12 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024