Jak se počítá mateřská?

Očekáváte potomka? Možná přemýšlíte o tom, co vše bude jiné a jak moc se změní po porodu vaše finanční situace. Naštěstí lze ale vše předem vypočítat, aby vás nic nepřekvapilo. Z našeho návodu zjistíte, jak se počítá výše mateřské a kdy na ni nastoupit a také kdo a kdy ji vyplácí.

budoucí matka počítá výši mateřské
6 minut čtení

Kapitoly článku

Mateřskou dovolenou si nepleťte s dovolenou rodičovskou. Bývají totiž někdy zaměňovány. Mateřská dovolená znamená volno a peněžitý příspěvek pro ženy, které porodily dítě. Trvá ze zákona 28 týdnů (37 týdnů v případě porodu dvou a více dětí). Výše dávky, kterou po tuto dobu dostáváte, se odvíjí od výše vašeho dosavadního platu (případně platby nemocenského pojištění u OSVČ) a zpravidla nepředstavuje razantní finanční propad.

Tip: Chcete-li se dozvědět o mateřské dovolené více, prostudujte si náš podrobný článek na toto téma.

Potřebujete poradit s výpočtem mateřské dovolené?

S jakýmikoliv dotazy souvisejícími s právními aspekty mateřské dovolené se na nás můžete obrátit. Naši experti vám odpoví do dvou pracovních dní.

Rodičovská dovolená je následující období, které může trvat dokonce až do čtvrtého roku dítěte. Příspěvek během rodičovské dovolené je jednotný v rámci celé republiky, celkově činí 300 000 Kč a je na vás, zda jej rozdělíte do jednoho, dvou, tří či čtyř let. Od toho se také odvíjí výše příspěvku, který činí při rozložení na nejdelší možné období necelých sedm tisíc korun, při pobírání v nejkratším možném období pak něco přes 24 tisíc korun.

Výpočet mateřské dovolené u zaměstnankyň

Vraťme se ale zpět k mateřské dovolené. V rámci péče o miminko máte nárok na 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Denní vyměřovací základ se vypočítá jako součet hrubého příjmu vydělený počtem kalendářních dní (výpočet je obvykle z příjmu za posledních 12 měsíců, přičemž jsou zohledněny vyloučené dny, jako například doba nemoci apod.). Podobně jako u běžné nemocenské dávky se následně příjem redukuje za pomocí tří redukčních hranic.

V roce 2023 se uplatňují tyto redukční hranice:

  • První redukční hranice je 1 345 Kč
  • Druhá redukční hranice je 2 017 Kč
  • Třetí redukční hranice je 4 033 Kč

Do částky 1 345 Kč se pro mateřskou započítá 100 %, do částky 2 017 Kč se započítá 60 % a do částky 4 033 Kč se započítá 30 %. K částkám vyšším, než je třetí redukční hranice, se již nepřihlíží.

Náhrada mzdy je za pracovní dny stanovena jako 70 % z redukovaného výdělku.

Příklad výpočtu: Paní Sedláková má průměrný hrubý měsíční příjem za posledních dvanáct měsíců 60 000 Kč. Nezredukovaný denní vyměřovací základ činí 1 972,6 (roční souhrn příjmů vydělíme počtem 365 dnů).

Následně provedeme redukci denního vyměřovací základu:

  • První redukční hranice: do 1 182 Kč se uplatní redukce na 100 %, tj. 1 345 Kč,
  • Druhá redukční hranice: (2 017 – 1345) x 60 % = 354,6 Kč,
  • Třetí redukční hranice: (1972,6 – 2 017) x 30 % = 59,88 Kč.

Mateřská za jeden den bude činit 1 118 Kč a příspěvek při mateřské dovolené bude u paní Sedlákové měsíčně činit 36 180 Kč a celkově 219 128 Kč.

V roce 2024 se budou navyšovat redukční hranice i délka mateřské dovolené následujícím způsobem:

  • do 1 466 Kč redukce na 100 %,
  • nad 1 466 Kč do 2 199 Kč redukce na 60 %,
  • nad 2 199 Kč do 4 397 Kč redukce na 30 %,
  • nad 4 397 Kč se nezohledňuje.

Ve výše uvedeném příkladu by paní Sedláková v roce 2024 získala mateřskou ve výši 37 170 Kč.

Nemusíte si ale pamatovat vzorečky, redukční hranice ani výše procent. Výpočet výše náhrady mzdy po dobu mateřské dovolené vám může ulehčit kalkulačka MPSV.

Tip: V roce 2023 schválila vláda navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun, tedy na 350 tisíc ze současných 300 tisíc. Současně se ale bude krátit maximální doba jeho čerpání, tedy na tři roky ze současných čtyř. U vícerčat se příspěvek zvýší o 75 tisíc na 525 tisíc.

Jak vypočítají mateřskou OSVČ?

Na mateřskou mají nárok matky podnikatelky, pokud si platí nemocenské pojištění aspoň 270 dní (tedy devět měsíců) v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho přinejmenším 180 dní (šest měsíců) v posledním roce. Takto stanovená délka plateb má zabránit tomu, aby si budoucí matka začala platit nemocenské účelově až v okamžiku, kdy zjistí, že je těhotná. Učinit tak samozřejmě může z důvodu obav z běžného onemocnění, ale i v takovém případě bude mít na nemocenskou nárok nejdříve tři měsíce po započetí plateb.

Minimální záloha na nemocenské pojištění pro OSVČ v roce 2021 činí 168 Kč. Jde o částku, kterou musíte jako živnostník odvést, i pokud by byl váš vypočtený průměr nižší. V případě platby záloh v této výši získáte příspěvek v celkové výši 36 260 Kč (nejde zde tedy o měsíční, ale celkovou platbu). 

Pokud si zálohy na nemocenské běžně neplatíte a zvažovala byste budoucí platbu výhradně kvůli nároku na mateřskou, je určitě vhodné si předem propočítat, zda se vám to vyplatí. Zohledněte přitom i nezbytnou administrativu okolo.

Pro nárok na maximální mateřskou je třeba měsíční platba nemocenského pojištění ve výši 3 269 Kč. To ale neznamená, že si v době, kdy plánujete otěhotnět můžete začít platit takto vysoké zálohy. Maximální možná výše nemocenského pojištění je totiž 2,1% vyměřovacího základy, tedy z jedné poloviny čistého zisku.

OSVČ si může o mateřskou požádat na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení, a to jak osobně, tak i elektronicky. Podklad pro žádost o mateřskou, vystaví OSVČ její gynekolog.

Co dělat, když se vám mateřská nevyplatí?

Pro osoby samostatně výdělečně činné se zpravidla ani běžná nemocenská a následná mateřská nevyplatí. Pokud si zálohy neplatíte a otěhotníte, nemusíte se bát. Bez prostředků určitě nezůstanete. Nabízejí se hned dva scénáře:

  • Můžete začít hned po porodu rovnou pobírat rodičovskou.
  • Případně si lze začít nemocenskou připlácet během těhotenství. Po třech zaplacených zálohách totiž vzniká nárok na výplatu nikoliv mateřské, ale běžné nemocenské. Tu lze využít v případě rizikového těhotenství, případně na dobu šest týdnů před termínem porodu až šest týdnů po termínu porodu. Pak navážete běžnou rodičovskou dovolenou.

Kdo vyplácí mateřskou dovolenou a kdy?

Mateřská spadá mezi dávky nemocenské, o které se žádá a které následně vyplácí ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení). Pro tyto nemocenské dávky jsou opět stanoveny pravidelné výplatní termíny. Vyplácení mateřské je vždy zpětně za předchozí měsíc. Platí přitom, že nejpozději na konci měsíce následujícího vám musí být dávka vyplacena. Pro konkrétní výplatní termín je třeba kontaktovat svou okresní správu sociálního zabezpečení.

Mezi nemocenské dávky patří také otcovská (placené volno pro tatínky po porodu) anebo ošetřovné (na dítě nebo jiného člena rodiny).

Kdy začíná a kdy končí mateřská?

Začátek mateřské dovolené se odvíjí od data porodu, které stanovil váš lékař. Šest až osm týdnů před takto stanoveným datem můžete odejít na mateřskou dovolenou. Začátek je v rámci takto vymezeného období na vás.

Výpočet délky mateřské dovolené je pak snadný. Mateřská trvá 28 týdnů, případně 37 týdnů při porodu dvou a více dětí. Stačí tedy jen připočíst příslušný počet týdnů ke dni nástupu na mateřskou.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024