Nájem a bydlení v nebytových prostorách

Rostoucí ceny nájmů nutí spousty lidí k hledání kreativních řešení. Jedním z takových řešení je pronájem nebytových prostor. Ty totiž mohou vyjít až o desítky procent levněji než klasické obytné prostory. Je ale vůbec legální bydlet v nebytových prostorách, a jak je to s nájemní smlouvou? Na to najdete odpověď v našem článku.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Jak už název napovídá, nebytové prostory jsou prostory určené pro nebytové účely. Může se tedy jednat o kanceláře, obchody, výrobny, garáže apod. To, o jaké prostory se jedná, stanovuje stavební úřad na základě kolaudace.

Nájemní smlouva nebytových prostory

Podoba nájemní smlouvy bude pravděpodobně stejná nebo velmi podobná klasické nájemní smlouvě na byt. V nájemní smlouvě nebytových prostor by neměly chybět:

  1. Identifikační údaje obou stran: Jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého bydliště a případně i IČO nebo název firmy nájemce a nájemníka.
  2. Předmět smlouvy: Přesný popis nemovitosti, které se pronájem týká. Tedy všechny podstatné údaje z katastru nemovitostí a popis veškerého vybavení, které je součástí pronájmu.
  3. Délka trvání smlouvy a výpověď: Smlouva může být sjednána na dobu určitou i neurčitou. V obou případech by ale součástí smlouvy měla být pravidla pro výpověď z nájmu nebytových prostor a délka výpovědní lhůty.
  4. Cena: Součástí smlouvy by měla být také cena nájmu a popis toho, co všechno je její součástí (např. zda jsou energie a služby zahrnuté v ceně nájmu nebo je nájemník hradí zvlášť). Také by zde mělo být specifikováno, jakým způsobem a kdy je třeba nájem uhradit.
  5. Další práva a povinnosti: Součástí smlouvy mohou být také práva a povinnosti obou stran. Případně i smluvní pokuty za jejich nedodržování.

Je také třeba uvést, že nový občanský zákoník říká toto „Ujednají-li si pronajímatel s nájemcem, že k obývání bude pronajat jiný než obytný prostor, jsou strany zavázány stejně, jako by byl pronajat obytný prostor.“ Proto má nájemce i pronajímatel, v případě využívání nebytových prostor k bydlení, stejná práva a povinnosti jako v případě klasického nájmu obytných prostor.

Tip: Na internetu je možné najít řadu vzorů nájemní smlouvy nebytových prostor, případně výpovědi z nájmu nebytových prostor. Ty jsou ale často zastaralé a za jejich platnost vám nikdo neručí. Lepším řešením je proto pomoc odborníka. Pokud zvolíte Dostupného advokáta, budete mít jistotu, že v nájemní smlouvě nebudou chybět žádná důležitá práva a povinnosti.

Kdo má na starost drobné opravy nebytových prostor

Často kladenou otázkou v případě pronájmu nebytových prostor je, kdo má vlastně na starost opravy – nájemce nebo pronajímatel?

Pravidla jsou stejná jako u klasického nájmu obytných prostor. To znamená, že nájemník má zodpovědnost za drobné opravy a běžnou údržbu. Sem patří například pravidelný úklid, udržování spotřebičů v dobrém stavu nebo třeba drobné opravy koupelnového vybavení. Obecně platí to, že opravy a údržba, jejichž cena nepřesáhne 1000 korun, hradí nájemník.

Pronajímatel pak hradí větší opravy a údržbu, které přesahují cenu 1000 korun. Může sem tedy patřit výměna rozbitých spotřebičů, pokládka nových podlah nebo výměna rozbitého okna. Pronajímatel má totiž povinnost udržovat nemovitost ve stavu způsobilém k užívání. Proto má na starost i problémy s dodávkami energií a služeb.

Tip: Více o právech a povinnostech majitele bytu a nájemce si můžete přečíst v našem dalším článku.

Cena nájmu nebytových prostor

Ceny nájmu nebytových prostor jsou často podstatně nižší než bytových prostor. Celková cena ale závisí na mnoha faktorech:

  • Místo: Nebytové prostory vyjdou obzvlášť levně v místech, kde po nich není taková poptávka a není pro ně moc využití.
  • Záměr: Dalším důležitým faktorem je jejich předpokládaný záměr. Pokud se jedná například o kancelářské prostory vs. obchod s oblečením, pravděpodobně z toho vyjde kancelář levněji. Ta totiž nemá takový potenciál vytvářet zisk.
  • Velikost a rozložení: Logicky, s rostoucí velikostí poroste i cena. Co se týče rozložení, zde hraje roli zejména kvalita rozložení a efektivní využití prostoru.

Chystáte se podepsat nájemní smlouvu?

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Je možné bydlet v nebytových prostorách?

Co se týče legality bydlení v nebytových prostorách, zákony nemají úplně jasno. Jedná se o jakousi šedou zónu, kde nový občanský zákoník bydlení v nebytových prostorách povoluje, ale stavební zákon zakazuje. V praxi se to pak řeší tak, že se to vlastně neřeší. To, zda se vám vyplatí riskovat možné pokuty je tedy na vás.

Výhody a nevýhody bydlení v nebytovém prostoru

Výhody

  • Cena: Nebytové prostory se pronajímají i prodávají ve většině případů levněji než prostory určené k bydlení.
  • Unikátní prostory: Spousta nebytových prostorů dokáže nabídnout naprosto jedinečný design, který u klasických bytů nenajdete. Často se bude jednat o vysoké stropy, trámy, industriální prvky nebo obrovská okna.

Nevýhody

  • Samotný prostor: I samotný nebytový prostor může být nevýhodou. Často totiž mají tyto prostory problémy s nedostatkem slunečního světla, větráním a následnou tvorbou plísně, vysokými náklady na vytápění, špatnou akustikou nebo třeba nadměrným hlukem. Není to ale pravidlem, a proto je třeba pečlivě vybírat.
  • Trvalé bydliště: V nebytových prostorách není možné nahlásit místo trvalého pobytu. Jako alternativu můžete ale využít nahlášení místa trvalého pobytu např. u rodičů nebo na městském úřadě. V současné době existuje také řada služeb, které umožňují nahlášení trvalého bydliště na určité adrese, kde navíc dostanete i vlastní schránku.
  • Hypotéka: V případě, že byste se rozhodli pro koupi nebytového prostoru, počítejte s tím, že vám na něj banka nedá hypotéku. Jedinou výjimku představuje situace, kdy byste měli v plánu přestavět tento nebytový prostor na obytný. I v tomto případě ale neuspějete u všech bank. Alternativní možností je pak třeba americká hypotéka, u které nemusíte uvádět účel použití peněz.

Tip: Plánujete koupi nebytového prostoru? Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Jak změnit nebytové prostory na bytové prostory

Pokud byste plánovali koupi nebytových prostor, možná budete uvažovat o tom, zda by je teoreticky bylo možné nechat předělat na obytné prostory. Odpověď je ano, není to ale tak jednoduché.

V první řadě je třeba zajistit, že je nebytový prostor vhodný k obývání. To, zda splňuje požadavky na bydlení vám řeknou na stavebním úřadě. V případě, že nebytový prostor splňuje parametry pro bydlení, budete muset podat oznámení o změně užívání. V něm by měla být uvedena podstata, rozsah a důsledky změny. Dále by součástí měla být dokumentace, která jasně ukazuje, k jaké změně dojde. V některých případech je třeba doložit také rozhodnutí orgánů, kterých se změna dotkne.

Pokud stavební úřad rozhodne, že váš nebytový prostor nesplňuje parametry obytného prostoru, určí vám také, co je třeba změnit. Pro vás to znamená, že budete muset získat stavební ohlášení či povolení a nemovitost zrekonstruovat. Až po úspěšné rekonstrukci a napravení nedostatků je možné zažádat si o rekolaudaci.

Tip: Přečtěte si článek na téma jak správně podat žádost na stavbu. Dozvíte se v něm, jak podat stavební ohlášení nebo získat stavební povolení, a co vše je třeba v souvislosti s rekonstrukcí vyřešit.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024