Hypotéka, nebo nájem? Jaký způsob financování zvolit?

Hypotéka, nebo nájem? To je otázka, kterou si klade spousta mladých lidí. Odpověď na ni přitom není právě jednoduchá. Vždy záleží nejen na aktuálních možnostech, ale také preferencích a plánech do budoucna. Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? A co takové splácení vlastního bydlení formou nájmu?

Hypotéka, nebo nájem? Jaký způsob financování zvolit?
5 minut čtení

Hypotéka, nebo nájem

Dříve či později se každý z nás dostane do fáze, kdy řeší vlastní bydlení. Pokud nemáte to štěstí, že by vám někdo z vašich blízkých chtěl darovat nemovitost, nabízejí se dvě základní možnosti – pronájem nebo nákup nemovitosti. Jen málokdo si přitom může dovolit koupit nemovitost z vlastních prostředků, proto se s touto variantou často pojí čerpání hypotečního úvěru.

Výše měsíčního nájmu a splátky hypotéky může být naprosto srovnatelná. V každém případě ovšem získáte něco trochu jiného. Zatímco u hypotečního úvěru kupujete vlastní bydlení a splácíte úvěr, který jste na jeho pořízení získali, u nájmu získáváte možnost užívat nemovitosti, aniž by vám patřila. Každá možnost má bezesporu své kladné a stinné stránky. Pojďme se na ně blíže podívat.

Tip: Zajímá vás, jak na koupi bytu financovaného hypotékou? Pak vám nesmí ujít náš další článek, ve kterém se dozvíte podmínky pro získání hypotéky. Také vám poradíme , jak správně vybrat a na co se připravit.

Hypotéka zavazuje, ale přináší jistotu

Hypotéka je finanční závazek, se kterým se budete potýkat mnoho let, současně vám ale zajistí luxus v podobě vlastního bydlení. Měli byste však počítat s podmínkami, které je třeba pro její získání splnit. Připravte se, že budete muset doložit své příjmy. V závislosti na jejich výši vám banka vypočítá maximální částku, kterou vám může půjčit.

Abyste hypoteční úvěr získali, bude ještě potřeba našetřit si pár(set) tisíc do začátku. Platí, že při čerpání hypotéky musí žadatel uhradit část kupní ceny z vlastních prostředků. Dříve bylo nutné mít našetřeno minimálně 10 % z hodnoty zastavěné nemovitosti. ČNB však rozhodla, že se LTV (z anglického Loan to Value – tj. poměr výše hypotéky k ceně nemovitosti) snižuje na 80 % a nyní tedy potřebujete pětinu finální částky. Uvedené podmínky potvrdila ČNB i pro rok 2023.  Pro nákup bytu v hodnotě 8 milionů korun bude tedy třeba mít našetřeno alespoň 1 600 000 Kč.

Pro mladé do 36 let stále platí LTV ve výši 90 %. Podstatné však je, že se musí vždy jednat o jejich vlastní bydlení.

Tip: Kupujete nemovitost od developera? Přečtěte si, na co si dát pozor.

Postaráme se o smlouvy a všechny právní náležitosti

Řešíte koupi nového bydlení, nebo jeho pronájem? Rádi vám se vším pomůžeme a postaráme se, aby po právní stránce proběhlo vše bez jediné chyby.

Pronájem bytu zajistí finanční volnost, ale bez jistot

Pronájem bytu vás sice na dlouhé roky finančně nezaváže ani nebudete muset dokládat své příjmy, zároveň vám ale neposkytne žádnou jistotu. Nemovitost není vaše, jen každý měsíc platíte za její užívání. Pronajímatel má navíc zpravidla právo po určité době zvýšit částku nájemného, provádět kontroly bytu nebo vypovědět nájemní smlouvu, pokud byt potřebuje pro sebe nebo pro někoho ze svých blízkých, nebo pokud to je tak sjednáno v nájemní smlouvě.

Tip: Inflace v České republice již dosahuje dvojciferných hodnot a promítá se nejen do cen spotřebního zboží, ale rovněž do úrokových sazeb úvěrů a hypoték. Společně s naprosto rekordními cenami nemovitostí je úvaha koupit si nemovitost a vzít si hypotéku pro většinu populace spíše z říše snů. Podmínky pro její získání se navíc nyní opět ztížily. Zájem o hypotéky aktuálně mírně poklesl, ale přesto jsou stále v centru pozornosti. Na co se zaměřit při jejich výběru? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Muž stěhující se a řešící otázku hypotéky, nebo nájmu
Muž stěhující se a řešící otázku hypotéky, nebo nájmu

Obecně platí, že pronájem se často stává přechodným řešením a většina lidí dříve či později přistoupí k hypotečnímu úvěru a koupi vlastního bydlení. Existuje ovšem i mnoho rodin, které v pronájmu žijí po celý život. Důvodem často býval zejména nedostatek financí nebo horší platební historie, která neumožní čerpání hypotéky. Motivy ovšem mohou být různé. Někomu třeba vyhovuje, když nic nevlastní, nemusí se o nemovitost starat a v případě problémů jednoduše kontaktuje vlastníka bytu či domu, který se o vzniklé závady postará.

V dnešní době se pak stále častěji objevuje preference svobody, kterou nájem nabízí. Člověk díky němu může např. žít v jinak nedostupné čtvrti a podle aktuálních preferencí měnit lokality.

Tip: Jak se vyhnout rizikům spojeným s výpovědí z nájmu bytu? Situace, se kterými se často setkáváme v praxi, jsme sepsali do článku.

Řešením může být byt či dům na splátky formou nájmu

Zajímavým řešením, které kombinuje některé výhody nájmu a hypotéky, je splácení vlastního bydlení formou nájmu. Jedná se o ideální řešení pro mladé páry, které vzhledem k výši svých příjmů zatím nedosáhnou na hypotéku, ale už by chtěly bydlet ve vlastním.  Nebo pro ty, kteří například z důvodu exekucí nebo nestálých a nedoložitelných příjmů nemohou získat hypoteční úvěr v době, kdy bydlení řeší.

Existuje hned několik portálů a služeb, které splácení bytu nebo domu formou nájmu nabízejí. Stačí si jen vybrat jakoukoli nemovitost, která je aktuálně na prodej, a na vybraném portálu zažádat o tento způsob financování. Tímto způsobem můžete financovat nejen nákup starší nemovitosti, ale také výstavbu nové.

Princip spočívá v rozdělení ceny nemovitosti do měsíčních splátek. Odpadá nutnost žádat o hypoteční úvěr a jen každý měsíc platíte předem domluvenou částku, zatímco byt či dům normálně užíváte. Měsíční výše splátek je garantována, nemusíte se tedy bát, že by se částka jakkoli zvyšovala. Výši splátek, a tedy i dobu splácení, si můžete sami zvolit. U některých poskytovatelů je třeba počítat s rezervačním poplatkem, existují však i služby, kde žádné poplatky nejsou a při nákupu není potřeba mít našetřeno mnoho peněz.

Pokud se při splácení nemovitosti formou nájmu rozhodnete pro předčasné splacení, můžete tak učinit bez sankcí a poplatků. Snadno tak můžete kdykoli překlopit splátky formou nájmu do klasického financování hypotečním úvěrem. Stačí si v době, kdy už vám to situace dovolí, zažádat o hypotéku, doplatit s její pomocí zůstatkovou (dosud nezaplacenou) cenu a dál už splácet standardní splátky bance. Nicméně je dobré si podmínky nechat zkontrolovat advokátem, ať není ve smlouvě žádné překvapení.

V zahraničí se pak objevuje varianta, kdy si člověk od developera kupuje např. jen 70 % bytu. Cena je tak příznivější a zbytek pak postupně splácí nebo kupuje později a zatím si ho jen pronajímá.

Pomůžeme vám vyřešit hypotéku, nebo nájem, stejně tak splácení nemovitosti formou nájmu

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli formu bydlení, je třeba počítat s důkladným smluvním ošetřením každého kroku. Neriskujte výrazné finanční ztráty, nebo dokonce svou novou nemovitost. S pronájmy bytů a domů, stejně jako s jejich prodeji, máme bohaté zkušenosti a rádi vám pomůžeme vše nastavit tak, aby nové bydlení přinášelo jen samou radost.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024