Co je pohledávka a jaké jsou její druhy?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
3. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

V tomto článku se podrobně zaměříme na to, co je pohledávka, jak vzniká, jaké jsou její druhy a jaké právní kroky můžete se svým právním zástupcem podniknout, pokud pohledávka není uhrazena. Zároveň se budeme věnovat i praktickým aspektům pohledávek, jako je jejich vymáhání, zajištění nebo postoupení.

Pohledávka patří mezi základní pojmy právního a obchodního světa. Věřitelem je v tomto vztahu osoba, která má právo požadovat od dlužníka určité plnění, ať už jde o peněžní částku, nebo jinou formu závazku. Tedy osoba, které někdo dluží. Dlužník je naopak ten, komu náleží povinnost tento závazek splnit. Tedy osoba, která musí zaplatit. Dlužníkova povinnost plnění se označuje jako závazek, zatímco právo věřitele na jeho plnění se nazývá pohledávka.

Co je to pohledávka?

Pohledávka je právní nárok jedné osoby (věřitele) na plnění od osoby jiné (dlužníka). Tento nárok vznikne ve chvíli, kdy dlužník neplní dobrovolně své závazky a neplatí dluhy a věřitel má právní nárok vymáhat plnění na základě smlouvy nebo jiného právního vztahu.

Pohledávka může mít různé podoby. Nejčastěji se však jedná o peněžní částku, kterou má dlužník zaplatit. Existují však i jiné typy plnění, jmenovat můžeme například dodávku zboží, poskytování služeb a podobné závazky.

Také bychom měli zmínit, že pohledávka nemá jen jistý morální aspekt, ale jde o právně vymahatelnou věc. To znamená, že pokud někomu dlužíte a máte k tomu sepsanou smlouvu apod., může tato osoba coby věřitel podniknout právní kroky k tomu, aby si zajistil, že plnění, tedy to, co jste mu prostřednictvím smlouvy slíbili, splníte. Jinak vás může čekat i vymáhání soudní cestou.

Potřebujete pomoct se svou pohledávkou?

Ať už stojíte na straně dlužníka, nebo věřitele, pomůžeme vám s vaší pohledávkou a právními úkony s ní spojenými. Někdy je zapotřebí přistoupit k právním krokům, aby dlužník plnil svůj závazek, jindy se dlužník zase potřebuje poradit, jakým způsobem může plnění zajistit. Naši odborníci z řad advokátů jsou tu pro vás v obou případech.

Pohledávka a závazek – dvě strany jedné mince

Pohledávka a závazek se týkají jednoho právního vztahu. Každý pojem tvoří pomyslnou jednu stranu mince. Zatímco věřitel má pohledávku a právo požadovat její plnění, dlužník má závazek a povinnost toto plnění poskytnout. Tento vztah nastává prakticky při každém obchodním styku.

Pro lepší pochopení si představte například situaci, kdy Pavel poskytne půjčku Hance. Pavel, tedy věřitel, který peníze půjčil, má nárok na jejich vrácení – to je jedno pohledávka. Naopak Hanka je dlužník a má závazek tyto peníze Pavlovi vrátit – to je její povinnost. Pohledávka je se závazkem tedy vzájemně propojená právní kategorie.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jak probíhá vymáhání pohledávky a získejte zpět všechno, co vám právem náleží.

Na základě čeho může vzniknout pohledávka?

Pohledávka nejčastěji vzniká na základě nějakého právního jednání. Mezi nejčastější případy vzniku pohledávky patří uzavření smlouvy, rozhodnutí soudu nebo přijetí zákona.

Smlouvy – konkrétně se jedná například o nájemní smlouvu, kupní smlouvu nebo smlouvu o půjčce. V každé z nich má jedna strana právo požadovat plnění od strany druhé. U kupní smlouvy se musí zaplatit za zboží nebo služby, u nájemní zase dohodnutá částka za bydlení a podobně.

Rozhodnutí soudu – pohledávka může vzniknout i na základě rozsudku soudu, kdy dlužníkovi nařídí plnit určitou částku nebo jiný závazek. To se často děje v případě soudních sporů o dluhy, kdy soud rozhodne ve prospěch věřitele a dlužníkovi uloží povinnost zaplatit například škodu nebo jiné nároky.

Zákon – v některých případech vznikají pohledávky přímo ze zákona, například při povinnosti zaplatit daň nebo jiné zákonné poplatky. Typickým příkladem jsou tedy pohledávky daňového úřadu vůči daňovým dlužníkům.

Typy pohledávek aneb jak se dělí pohledávky

Pohledávky můžeme rozdělit podle několika kritérií, což je důležité pro jejich správu a vymáhání.

Dělení pohledávek podle předmětu plnění

  • Peněžní pohledávka – dlužník je povinen zaplatit určitou peněžní částku věřiteli. Tento typ pohledávky je nejčastější a nejznámější, protože většina obchodních a smluvních vztahů je založena právě na finančních plněních.
  • Naturální pohledávka – dlužník musí poskytnout jiné než peněžní plnění, například dodat zboží, provést stavební práce nebo poskytnout specifickou službu.

Dělení pohledávek podle splatnosti

  • Splatná pohledávka je taková pohledávka, která je již po splatnosti a věřitel má právo ji vymáhat. Například pokud je faktura vystavena s třicetidenní splatností a tento termín již uplynul, stává se pohledávka splatnou.
  • Nesplatná pohledávka je taková pohledávka, jejíž splatnost teprve nastane v budoucnu. To se může týkat například úvěru, který má být splacen v několika letech, ale zatím je splatná jen určitá částka nebo ještě žádná.

Dělení pohledávek podle zajištění

  • Zajištěné pohledávky jsou takové pohledávky, které jsou zajištěny nějakou formou garance, jako je například zástavní právo na nemovitost, ručení třetí osoby nebo bankovní záruka. Tyto pohledávky poskytují věřiteli větší jistotu, že bude schopen svou pohledávku uspokojit i v případě, že dlužník neplní své závazky. Jinak řečeno ten, kdo půjčuje nebo něco poskytuje, má jakási zadní vrátka, kdyby dlužník náhodou neplatil.
  • Nezajištěné pohledávky jsou takové pohledávky, které nemají žádné zajištění. Věřitel zde nemá žádnou přímou garanci, že bude pohledávka splacena, což pro něj představuje vyšší riziko. Tyto pohledávky jsou typické v běžných obchodních vztazích, kde neexistují dodatečné záruky. Prodávající musí zkrátka pomyslně jen doufat, že za své zboží skutečně obdrží platbu.

Jak uplatnit svou pohledávku aneb když dlužník neplatí

Pokud má věřitel nějakou pohledávku a dlužník dobrovolně neplní svůj závazek, může si věřitel vybrat hned z několika způsobů, jak pohledávku uplatnit. Podrobně se vymáhání pohledávky věnujeme v samostatném článku, proto zde způsoby vymáhání jen nastíníme.

Nejjednodušším a nejběžnějším způsobem je domáhání se plnění nejprve mimosoudní cestou, pokud se obě strany zvládnou dohodnout. Většinou stačí výzva k zaplacení. Pokud mimosoudní uplatnění selže, následuje soudní vymáhání.

Pokud dlužník není schopen splácet své dluhy, může být zahájeno insolvenční řízení. Věřitelé v tomto řízení přihlašují své pohledávky a podle zákona se určí pořadí, v jakém budou pohledávky uspokojeny. Pohledávky v insolvenci bohužel často nejsou uspokojeny v plné výši.

Promlčenou pohledávku už si nevymůžete

Každá pohledávka má určitou dobu promlčení. Pokud jako věřitel neuplatníte svou pohledávku v zákonem stanovené lhůtě, dochází k promlčení pohledávky. To znamená, že plnění už nemůžete požadovat ani soudní cestou. Pohledávka sama o sobě sice nezanikne, a když dlužník bude chtít, může ji plnit, avšak vy ho k tomu už nemůžete nijak nutit. Obecná promlčecí lhůta je tři roky, nicméně tato doba vždy závisí na konkrétním právním vztahu, z něhož pohledávka vzešla.

Shrnutí

Pohledávka je základním právním nárokem věřitele na plnění od dlužníka. Pohledávky vznikají z různých právních jednání a mají různé formy. Dělit se dají dle zajištění, splatnosti nebo předmětu plnění. Ať už jde o podnikání, osobní závazky, nebo rozsáhlé finanční transakce, pohledávky hrají zásadní roli ve všech oblastech ekonomického a právního světa. Pokud chcete, aby dlužník dostál své povinnosti a vy jste dostali, na co máte nárok, neváhejte se obrátit na naši advokátní kancelář.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)