Dědíte, ale máte dluhy? Zjistěte, jak exekuce zasahuje do dědictví

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
25. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Dědictví obvykle bývá pro většinu lidí složitým a emocionálně náročným procesem. Když se ke smutku po zesnulém ještě přidá exekuce nebo insolvence, je dědění majetku o to složitější. Kromě majetku se totiž dají zdědit ještě další dluhy, což celou situaci ještě víc komplikuje. Přečtěte si, co se stane, když dědíte a máte zároveň dluhy, jak postupovat při dědictví v exekuci nebo insolvenci a jak se exekutor dozví o vašem nově nabytém majetku.

Jak se exekutor dozví o dědictví?

Otázka, jak se exekutor dozví o dědictví, trápí nejednoho dlužníka, který se potýká s insolvencí nebo exekucí a aktuálně zdědil nějaký majetek. A musíme podotknout, že tato otázka je zcela na místě, protože pokud jste v exekuci a získáte majetek, má exekutor právo použít tento majetek na splacení vašich dluhů.

Hned na začátku proto řekneme, že před exekutorem zděděný majetek neschováte. Exekutoři mají přístup k různým zdrojům informací o majetku dlužníků, což se týká i dědictví. Obecně se exekutor dozví o dědictví například některým z následujících způsobů.

Centrální evidence obyvatel

Exekutoři mají přístup k centrální evidenci obyvatel, což je databáze, ve které se evidují osobní údaje jednotlivců, včetně jejich majetkových změn. Když dojde ke změně majetkového stavu (například když dědíte majetek), tato informace se tak může dostat i k exekutorům.

Soudní řízení

Pokud dědické řízení probíhá u soudu, zahrnuje také zjišťování veškerého majetku zemřelého. Tímto způsobem se tedy exekutoři mohou dozvědět o tom, že dlužník zdědil majetek a že ho lze použít na splácení dluhů.

Notářské řízení

Jestliže se jako dědic nacházíte v insolvenci nebo máte exekuci, pak má notář, který dědictví řeší, zákonnou povinnost informovat o dědictví všechny zúčastněné strany, a to včetně exekutora. O vašem nově nabytém majetku se tak exekutor dozví třeba i od notáře, který dědictví spravuje.

Informační systémy a rejstříky

Exekutoři mají přístup k různým veřejně dostupným rejstříkům a databázím, které zahrnují informace o majetku a změnách vlastnictví. Údaje o insolvenci se dají najít například v insolvenčním rejstříku. Kromě toho mohou požadovat informace od různých institucí, které spravují majetek, například banky nebo katastr nemovitostí.

Nevíte si rady s dědictvím nebo dluhy?

Jste zadlužení a nevíte, co dřív řešit? Předejte své záležitosti do našich rukou. Odborně vám provedeme procesem vyřízení pohledávek i dědictvím a pomůžeme vám vyhnout se dalšímu zadlužení třeba právě kvůli dědictví.

Jsem v exekuci a dědím: Co mě čeká?

Dědictví v případě, že jste v exekuci, může zásadně zahýbat vaší finanční situací. Ani dědění totiž automaticky neznamená, že si finančně polepšíte. Naopak, pokud máte dluhy, s největší pravděpodobností bude zděděný majetek použitý k jejich uhrazení. Jaké jsou nejčastější scénáře, které mohou nastat.

Jsem v exekuci a dědím movitý majetek

Mezi věci movitého charakteru patří například osobní automobil, nábytek, šperky a další hodnotní věci. Exekutor má právo uvalit na tento majetek exekuci. Zděděný movitý majetek může následně putovat do dražby, aby se získané prostředky použily na uhrazení dluhů.

Jsem v exekuci a dědím nemovitý majetek

Za nemovitý majetek se považuje dům nebo byt. Pokud zdědíte majetek nemovitého charakteru, může exekutor následně tuto nemovitost zajistit a prodat, opět proto, aby z ní získal prostředky na uhrazení vašeho dluhu. Čeká vás tedy náročný proces související nejen s dědictvím, ale i s následným převodem zděděné nemovitosti.

Jsem v exekuci a dědím finanční prostředky

Pokud jste zdědili peníze nebo jiné finanční prostředky, jako jsou například cenné papíry, počítejte s tím, že exekutor vám tyto prostředky na vašem účtu s největší pravděpodobností zablokuje. Důvod je stejný jako v předešlých dvou situacích. Zabavení zděděných finančních prostředků se týká peněz v hotovosti i na bankovním účtu.

Abychom vám dali alespoň trochu naděje, pokud se nacházíte ve složité životní situaci kvůli exekuci, měli bychom zmínit také pár výjimek. Existují totiž určité předměty, na něž exekutor sáhnout nemůže. Jedná se o základní věci nezbytné k životu, tedy například vybavení domácnosti, které slouží k uspokojení základních potřeb. Je důležité, abyste se v takovou chvíli obrátili na právního zástupce, který vám pomůže pochopit, jaký majetek vám exekutor smí zabavit. Zároveň vám poradí ohledně dalších kroků, které můžete podniknout pro ochranu svých práv.

Zděděný majetek ve většině případů vždy putuje do dražby nebo je s ním naloženo jiným způsobem tak, aby získané finanční prostředky mohly být využité ke splacení alespoň části dluhů. Takže pokud dědíte a majetek nepřesahuje hodnotu vašich dluhů, nejspíše z dědictví neuvidíte ani pomyslnou korunu.

Jsem v insolvenci: Co se stane s mým dědictvím?

I pokud se aktuálně nacházíte v insolvenci a zároveň v tu chvíli vstoupíte do dědického řízení, čeká vás komplikovaná situace. Při insolvenci se dostanete do takové fáze, kdy jsou vaše dluhy už tak vysoké, že je nejste schopní splácet. Váš majetek proto následně spravuje insolvenční správce. Pokud během insolvence zdědíte nějaký další majetek, může být postup následující.

Máte povinnost oznámit, že dědíte

Jakmile se dozvíte, že jste se stali dědicem nějakého majetku a zároveň víte, že jste v insolvenci, máte povinnost oznámit tuto skutečnost insolvenčnímu správci. Pokud tak neučiníte a tuto povinnost porušíte, vystavujete se riziku právních následků. Je to právě insolvenční správce, kdo následně rozhodne, jak se s vaším zděděným majetkem dále naloží.

Dědictví se stává součástí majetkové podstaty

Jakmile dojde k ohlášení dědictví, stává se součástí takzvané majetkové podstaty. Majetková podstata je soubor veškerého vašeho majetku, který se dá použít k uspokojení věřitelů. Jak bylo řečeno, tento majetek spravuje insolvenční správce a má právo rozhodovat, co se s ním stane.

Část dědictví může být zachována

V určitých případech může insolvenční správce rozhodnout o tom, že některé části dědictví nezahrne do majetkové podstaty. To většinou zahrnuje například věci nezbytné k obživě, jako jsou osobní věci nebo základní vybavení domácnosti. Nepodceňujte situaci a vždy myslete na to, že je důležité, abyste s insolvenčním správcem maximálně spolupracovali a poskytli mu o dědictví veškeré informace.

Tip na článek

Tip: Pokud dědíte a jste v insolvenci, je potřeba, abyste co nejvíce spolupracovali s insolvenčním správcem. Ten vám poskytne veškeré informace a pokyny, jak máte postupovat. Snažte se dodržet všechny zákonné povinnosti, ať si svou situaci ještě více nezhoršíte. Jednejte rychle a přesně.

Co když dědím po někom, kdo měl dluhy?

Poslední otázkou, která může vytanout na mysli v souvislosti s dědictvím a exekucí je, co se všechno může dít, pokud budete dědit po někom, kdo měl dluhy. Dědictví a exekuce dědice totiž mohou mít zásadní dopad na to, jak se rozhodnete, zda zděděný dluh přijmete, nebo takové dědictví odmítnete.

Ve chvíli, kdy dědíte po někom, kdo měl dluhy, musíte počítat s tím, že část i celé dědictví může být použito na jejich pokrytí. Do klína vám tak spadne majetek zatížený exekucí, z nějž stejně nakonec nic neuvidíte. Můžete tak třeba řešit, jak prodat nemovitost v insolvenci. V horším případě majetek nebude stačit na pokrytí dluhů a povinnost je splácet by pak přešla na vás.

Takže pokud si nejste jistí, že máte konkrétní dědictví přijmout, využije tzv. výhradu soupisu. To znamená, že se provede inventarizace majetku a dluhů, abyste mohli zjistit, zda dluhy převyšují hodnotu majetku. Pokud ano, můžete dědictví odmítnout, aniž byste byli odpovědní za dluhy, které převyšují hodnotu dědictví.

Shrnutí

Dědictví a exekuce dědice, případě insolvence, jsou složitou oblastí, která vyžaduje pečlivé zvážení všech kroků. Pokud se dostanete do situace, kdy budete řešit dědictví, vždy se poraďte s právníkem, který vám pomůže konkrétní záležitosti vyjasnit a pochopit. Zděděný majetek se v případě exekucí a insolvence ve většině případů používá na pokrytí dluhů. Exekutoři i insolvenční správci mají přístup k informacím o vašem majetku, a proto je důležité jednat v souladu se zákonem a včas informovat příslušné orgány.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)