Přednostní pohledávka aneb kdo má přednostní právo na vaše peníze, když dlužíte

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
4. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Pokud si od někoho půjčíte peníze a sepíšete k tomu smlouvu, anebo takovou smlouvu uzavřete jiným právním či obchodním vztahem, stáváte se dlužníkem s povinností splatit věřiteli pohledávku. Pohledávky mohou mít různou formu, ale my se dnes zaměříme na přednostní pohledávku.

Pohledávka představuje závazek dlužníka vůči věřiteli, kdy dlužník musí v určitém čase splatit určitou částku nebo splnit jinou povinnost. Pohledávky mohou mít různé formy, ale jelikož to není tématem tohoto článku, můžete se na typy pohledávek blíže podívat v druhém článku. Nyní se blíže podíváme na přednostní pohledávku

Přednostní pohledávky – které to jsou?

V právním prostředí je rozlišování mezi jednotlivými druhy pohledávek velice důležité. O to víc, když přijde na jejich vymáhání. Právě v tomto ohledu je důležitá kategorie přednostních pohledávek. Tyto pohledávky mají totiž v případě vymáhání vyšší prioritu než ty běžné.

To znamená, že pokud dlužník nemá dostatek prostředků na uspokojení všech závazků, věřitelé s přednostními pohledávkami budou vyplaceni jako první. Jak celý systém přednostních pohledávek funguje a kdo a jak určí, která pohledávka bude přednostní? Čtěte dál a dozvíte se všechno, co vás o přednostních pohledávkách zajímá. A pokud vám přece jenom nějaká informace bude chybět, neváhejte se obrátit na naši právní poradnu.

Potřebujete uspokojit svou pohledávku?

Nedržíte v rukách eso v podobě přednostní pohledávky, ale přesto byste potřebovali uplatnit své právo na to získat finanční obnos zpět, i když se na vás nedostalo? Nepropadejte panice a kontaktujte naši právní poradnu. Dost možná se nám společně podaří najít řešení, díky němuž získáte to, co vám po právu patří.

Přednostní pohledávky upravuje zákon o exekucích a zákon o insolvenci

Přednostní pohledávky jsou upraveny především v zákonech týkajících se insolvenčního řízení a exekucí. V českém právním řádu je najdeme zejména v zákoně o insolvenci a zákoně o exekucích. Právě tyto zákony stanovují, které pohledávky mají přednostní postavení. V případě hromadného uspokojování věřitelů se tak pořadí jich a jejich pohledávek určuje podle nich.

V insolvenčním řízení jsou přednostní pohledávky zásadnější, než se vám na první pohled možní zdá. Jenže díky tomu, že mají takové pohledávky vyšší prioritu, budou vyřízeny dříve než pohledávky ostatních věřitelů, a to i ve chvíli, kdy má dlužník nedostatek prostředků. Proč je to důležité? Pro ochranu některých zvlášť chráněných zájmů, jako je například vyživovací povinnost nebo práva zaměstnanců. Dítě rozvedených rodičů tak nezůstane bez finančních prostředků, které má platit druhý rodič, a podobně.

Tip na článek

Tip: Pokud se chcete dozvědět podrobnější informace o tom, co je to pohledávka, jak vzniká a jaké všechny druhy pohledávek existují, přečtěte si náš článek, který se tomuto tématu podrobně věnuje.

Jaké jsou typy přednostních pohledávek?

Mezi přednostní pohledávky patří různé druhy závazků. Některé z nich vycházejí ze zákona, jiné se vážou na specifické situace. Níže vám představíme hlavní typy přednostních pohledávek, které byste našli v českém právním systému.

Pohledávky vůči státu a veřejnoprávním subjektům

Jedním z nejčastějších typů přednostních pohledávek jsou pohledávky vůči státu. Jde o dluhy na daních, clech, zdravotním a sociálním pojištění. Stát má v těchto případech privilegované postavení. Pokud dlužník nemá dostatek prostředků na úhradu všech dluhů, pak se ze zbývajících peněz prioritě uspokojí právě tyto pohledávky.

Výživné na děti a jiné vyživovací povinnosti

Také vyživovací povinnost, zejména výživné na děti, má v právním systému vysokou prioritu. To znamená, že i v případě insolvence nebo exekuce bude tato pohledávka uspokojena před jinými závazky. Výživné chápe český právní systém jako zásadní pro zajištění základních životních potřeb a ochranu dítěte. Právě proto má tento druh pohledávky při uspokojování přednost před jinými.

Pohledávky zaměstnanců vůči zaměstnavatelům

Mzdy, odstupné a jiné nároky zaměstnanců vůči zaměstnavatelům jsou další kategorií přednostních pohledávek. Pokud firma zkrachuje nebo je vůči ní vedeno insolvenční řízení, zaměstnanci mají právo na přednostní uspokojení svých nároků. Tedy aby dostali zaplaceno za to, co odpracovali, jak mají uvedeno ve smlouvě a podobně. Toto opatření chrání práva zaměstnanců, kteří se ocitli v obtížné situaci v důsledku platební neschopnosti zaměstnavatele.

Tip na článek

Tip: Zajímá vás, zda váš obchodní partner nemá již nějaké neuspokojené pohledávky? Anebo zda vy sami někomu nedlužíte, aniž byste o tom tušili? Vyplňte jednoduchý formulář a zjistěte vše o pohledávkách konkrétních osob.

Jak se vymáhají přednostní pohledávky?

Tomu, jak probíhá vymáhání pohledávek, se podrobněji věnujeme v samostatném článku. Jak je to s vymáháním těch přednostních? Jak jsme již zmiňovali, věřitelé s přednostní pohledávkou mají oproti ostatním výhodu, jelikož mají vyšší šanci, že právě jejich pohledávka bude i přes platební neschopnost dlužníka uspokojena. Avšak zároveň to neznamená, že mají stoprocentní automatickou záruku, že své peníze nebo jinou pohledávku dostanou. Vymáhání přednostních pohledávek probíhá prostřednictvím exekučního nebo insolvenčního řízení.

Pokud je dlužník v exekuci, pak má exekutor povinnost nejprve vyřídit přednostní pohledávky. Pokud například dlužník dluží jak na daních, tak své bývalé partnerce výživné na děti, exekutor nejprve uspokojí výživné a poté se věnuje daňovým závazkům. V případě, že na uspokojení všech dluhů nezbydou dostatečné prostředky, mají věřitelé s běžnými pohledávkami smůlu – uspokojení své pohledávky se nedočkají.

V insolvenci rozhoduje o tom, co se stane s financemi dlužníka, insolvenční správce. I v procesu insolvence mají přednostní pohledávky své jasně definované místo. Například mzdy zaměstnanců nebo opět výživné na děti se uspokojují vždy jako první. Až poté přichází řada na uspokojování dalších věřitelů, kteří mají přednostní pohledávky. A všichni ostatní, jejichž pohledávky nemají přednostní postavení, přicházejí na řadu až jako poslední.

V praxi to vypadá tak, že pokud dlužník neplatil daně finančnímu úřadu, neposílal výživné a zároveň nezaplatil několik faktur svým obchodním partnerům, dostane peníze nejprve vyživované dítě, poté finanční úřad a nakonec, pokud ještě nějaké finance zbydou, dochází k úhradě faktur.

Systém přednostních pohledávek se v jednotlivých zemích liší, avšak především v detailech. Například na Slovensku nebo v Německu jsou pravidla přednostních pohledávek velice podobná. Ve Francii se zase výživné na děti považuje za naprosto nedotknutelnou prioritu.

Jak zastavit vymáhání přednostních pohledávek?

U vymáhání přednostních pohledávek bychom však mohli ještě zmínit, že dlužníci mají v některých případech možnost se proti vymáhání bránit. Nejčastěji využívaným způsobem, k němuž se dlužníci uchylují, že podání žádosti o odklad exekuce anebo návrh na oddlužení.

Tyto postupy však podléhají vlastním pravidlům a jejich schválení vždy záleží na individuálních okolnostech konkrétního případu. Takže ani tyto dvě cesty stoprocentně nezaručují, že vymáhání přednostních pohledávek se pozastaví nebo jinak odvrátí.

Shrnutí

Přednostní pohledávky jsou zásadním prvkem českého právního systému, který zajišťuje ochranu určitých zájmů, jako je vyživovací povinnost, mzdy zaměstnanců nebo pohledávky vůči státu. Pro věřitele znamenají výhodu, protože jejich nároky mají vyšší prioritu, zatímco pro dlužníky mohou být důvodem k výraznějším finančním potížím. Přednostní pohledávky se vždy uspokojují jako první, přičemž přednost má výživné, které následují povinnosti vůči státu, jako jsou daně a podobně. Nezaplacené faktury a podobné pohledávky přichází na řadu až jako poslední.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Vymáhání pohledávky

Vymáhání pohledávky prostřednictvím naší služby vám zpravidla zaručí rychlejší, efektivnější a výrazně levnější řešení. Ušetříte si týdny či měsíce proseb a upomínek o zaplacení a zpravidla ušetříte i za nákladné soudní řešení.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)