Zákon o odpovědnosti státu za škodu: Jak se bránit, když úřady chybují?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
13. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Kdo by to neznal – potřebujete něco vyřídit na úřadě a místo rychlé a bezproblémové služby narazíte na nepříjemné komplikace, chyby nebo nekonečné čekání. O nepříjemném chování některých úředníků nemluvě (byť z naší zkušenosti je spíše raritní). Co když navíc nesprávný úřední postup způsobí, že přijdete nejen o čas, ale také o peníze, nebo dokonce důležité příležitosti?

V případě, kdy má nesprávný úřední postup dopad na váš život, můžete žádat o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem. Toto právo vám zajišťuje zákon o odpovědnosti státu za škodu. Co to ale vlastně znamená, jakým způsobem se můžete bránit a jak se domáhat náhrady škody?

Definice nesprávného úředního postupu

Jako nesprávný úřední postup se oficiálně označuje situace, kdy úřad nebo jiný orgán veřejné moci neplní své zákonem stanovené povinnosti tak, jak by měl. Může se jednat o průtahy v řízení, chybná rozhodnutí, nesprávné vedení správního řízení nebo jiné administrativní chyby, které mohou mít závažné dopady na život daného jednotlivce. Jednoduše řečeno, pokud úředník nejedná podle zákona a nezvládá tak správně svou práci, dopouští se nesprávného úředního postupu.

Měli byste proto vědět, že úřední osoby nesou odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci a v případě jejich určitého pochybení máte právo bránit se a požadovat náhradu.

Potřebujete podat stížnost na úředníka?

Dostali jste se s úřady do křížku? Přišli jste kvůli jejich otálení nebo jinému pochybení o peníze, čas nebo obchodní příležitost? Pomůžeme vám sepsat žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem.

Co říká zákon o odpovědnosti za škodu?

Stejně jako v mnohých jiných situacích můžeme i v této být vděční, že jsme občané České republiky, jelikož odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci hlídá zákon. Konkrétně jde o zákon č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, díky němuž se smíte domáhat náhrady škody, pokud úředníci postupují špatně. Tento zákon definuje, kdy a jak smíte žádat o odškodnění od státu, kraje či obce.

Podle tohoto zákona existují dvě hlavní situace, kdy může vzniknout odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci:

  1. Nezákonné rozhodnutí: Tato situace nastane ve chvíli, kdy úřad vydá rozhodnutí, které je v rozporu se zákonem, a to vám způsobí škodu. Jak si to představit konkrétně? Podáte si například žádost o dotaci, avšak úřad vám ji chybně zamítne, kvůli čemuž přijdete o peníze, na něž jste měli právo.
  2. Nesprávný úřední postup: Tento pojem zahrnuje všechny situace, kdy úředník nejedná podle závazných pravidel a způsobí vám tím škodu. Může jít o průtahy ve správním řízení, podání špatných informací nebo třeba nesprávně vyřízenou žádost.

Odpovědnost za škodu při výkonu veřejné moci nese stát, kraj nebo obec, podle toho, který orgán chybu způsobil. Jestliže vám úřad způsobil škodu, máte právo žádat o náhradu. S žádostí o náhradu však uspějete jen za těchto podmínek:

  1. Protiprávní jednání: Musíte prokázat, že úřad nejednal podle zákona.
  2. Vznik škody: Musíte doložit, že vám skutečně vznikla škoda.
  3. Příčinná souvislost: Musíte doložit, že škoda vznikla právě kvůli nesprávnému úřednímu postupu.

Pokud jsou tyto podmínky splněny, máte šanci získat odškodnění za vzniklou újmu. Abyste zvýšili svou šanci, že s žádostí uspějete, nechte dokumenty připravit právníkem.

Tip na článek

Tip: Žádali jste o dotaci, ale úřad vám ji zatrhnul? Nechte si prověřit, že nedošlo k pochybení a úředníci skutečně jednali správně. Nenechte se kvůli nesprávnému úřednímu postupu obrat o to, na co máte nárok.

Jak úřady nejčastěji chybují?

Velice častým příkladem, že úředníci nejednají tak, jak by měli, jsou průtahy v řízení. Vy si například podáte žádost o stavební povolení a úřad vám odpoví až za několik měsíců. Obvyklá lhůta přitom činí pár týdnů. Pokud se kvůli tomu zpozdí vaše stavba, v důsledku čehož přijdete o peníze, jedná se o nesprávný úřední postup.

Dalším typickým případem jsou chybná rozhodnutí. Jedná se o situace, kdy úřad vydá takové rozhodnutí, které je v rozporu se zákonem, a vy kvůli tomu opět přijdete o peníze nebo utrpíte jinou škodu. I v takovém případě máte právo na odškodnění. Jak vypadá chybné rozhodnutí v praxi? Například tak, že úředník vám neoprávněně zamítne žádost o sociální dávky a vy kvůli tomu upadnete do finanční tísně.

Může dojít i k nesprávnému vedení správního řízení. Úředník vás například zapomene informovat o vašich právech nebo se řídí nesprávnými předpisy, které už neplatí. Typicky jde například o situaci, kdy vám úředník nesdělí, jaké dokumenty a doklady musíte doložit, a vaše žádost kvůli tomu neprojde.

Nesprávný úřední postup může mít závažné důsledky pro jednotlivce i firmy, a právě proto je důležité vědět, jak se bránit a jak žádat o náhradu škody.

Jak podat žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem

Pokud se domníváte, že úřad nepostupoval v souladu se zákonem a svým jednáním vám způsobil škodu, můžete se bránit a požadovat odškodnění. Jak na něj? Kontaktujte právníka, který vás postupně provede těmito kroky:

  1. Zjistíte, zda máte na odškodnění nárok: Bez tohoto kroku to nejde. Nejprve musíte zjistit, zda je právo skutečně na vaší straně a došlo k nesprávnému úřednímu postupu. V tomto kroku opravdu doporučujeme poradit se s právníkem.
  2. Shromáždíte důkazy: Bez důkazů se ani při soudním řízení ničeho nedomůžete. Právník vám pomůže připravit veškeré dokumenty, výpovědi svědků a klidně i znalecké posudky, které prokážou vznik škody a její souvislost s úředním postupem.
  3. Podáte žádost o náhradu škody: Jakmile dáte dohromady všechny dokumenty, směle můžete s právníkem podat žádost o odškodnění. Ta se podává u příslušného orgánu, který podle vás nese odpovědnost za škodu. V žádosti právník jasně vymezí škodu, popíše nesprávný úřední postup a přiloží důkazní materiál.
  4. Počkáte na vyřízení: Po podání žádosti nezbývá než čekat, až úřad v zákonné lhůtě vaši žádost posoudí a rozhodne, zda máte na uhrazení škody nárok.

Co když úřad uznání náhrady za škodu zamítne?

Pokud neuspějete, můžete svou záležitost postoupit soudu. I tento krok ale doporučujeme zkonzultovat s právníkem, abyste se vyhnuli zbytečným soudním poplatkům v případě, že na odškodnění nárok nemáte. Na druhou stranu, pokud stojí pravda opravdu na vaší straně, může být soudní řízení jediným možným způsobem, jak dosáhnout spravedlnosti.

Jaká odškodnění lze získat?

Výše náhrady za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem závisí na tom, jak velkou újmu vám nesprávný úřední postup způsobil. Podle zákonu o odpovědnosti za škodu při výkonu veřejné moci můžete nárokovat finanční odškodnění, náhradu nemajetkové újmy nebo úhradu nákladů.

V případě finanční náhrady můžete požadovat částku odpovídající skutečné škodě. O náhradu nemajetkové újmy se jedná, pokud vám nesprávný úřední postup způsobil újmu na cti, zdraví nebo jiné nehmotné poškození. A jestliže jste v důsledku nesprávného úředního postupu museli vynaložit další náklady (například za právníky nebo znalce), smíte požadovat i jejich úhradu nákladů za tyto záležitosti.

Shrnutí

I když je dobré vědět, jak se bránit, ideální je se do situace, kdy úřad nepostupuje správně, vůbec nedostat. Před tím, že vstoupíte do úředního jednání, si proto zjistěte co nejvíce informací. Také mějte vše písemně a dokumenty si schovejte, abyste měli případný důkazní materiál. Pokud vám úřad i přesto způsobí škodu, neváhejte se bránit a podejte žádost o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)