Pokračování v trestném činu, trvající a hromadné trestné činy

Většina z nás ví, že se trestné činy dělí dle závažnosti na zločiny a přečiny. Je zde ale další dělení = dle časového hlediska. Na základě toho rozlišujeme tři skupiny trestných činů – hromadné trestné činy, trvající trestné činy a pokračování v trestném činu. V tomto článku se na jednotlivé skupiny podíváme podrobněji a vysvětlíme vám jejich rozdíly na konkrétních příkladech trestných činů.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Z časového hlediska rozlišujeme tři specifické skupiny trestných činů: hromadné trestné činy, trvající trestné činy a pokračování v trestném činu.

Hromadné trestné činy

Zákonem daná definice hromadného trestného činu neexistuje. Řadí se sem však specifické druhy trestných činů, u kterých je zapotřebí větší množství obdobných jednání s jednotným záměrem. Nemusí se ale jednat o jednu a tu samou skutkovou podstatu.

Příkladem může být trestný čin nedovoleného ozbrojování. Zákon stanoví, že ten, kdo hromadí, vyrábí nebo sobě nebo jinému opatřuje zbraně nebo ve značném množství střelivo, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let.

Je zde tedy jasně stanovená podmínka hromadění a vyrábění zbraní či střeliva ve značném množství. Pokud byste vyrobili jen jednu zbraň, stále se bude jednat o trestný čin nedovoleného ozbrojování, ale trestní sazba bude nižší (konkrétně odnětí svobody na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci).

Tip: Co je to trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v dalším článku.

Příkladem pro oba druhy sazeb může být pan Novák a paní Milá. Pan Novák se rozhodl vyrobit doma zbraň bez příslušného povolení. Chtěl totiž něco na sebeobranu. Paní Milá si na rozdíl od pana Nováka vyrobila první zbraň jen tak ze zvědavosti. Začalo ji to však velmi bavit a tak je začala vyrábět ve velkém.

V tomto případě bude pan Novák potrestán mírnější trestní sazbou, která zahrnuje odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Protože, ačkoliv se jedná pouze o jednu zbraň, stále se dopustil trestného činu nedovoleného ozbrojování. Paní Milá už bude hrozit přísnější trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, protože zbraně vyráběla a hromadila ve značném množství.

Byli jste obviněni z trestného činu?

Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Trvající trestný čin

Ani trestné činy trvající nemají zákonem stanovenou definici. Jedná se však o skupinu trestných činů spočívajících v udržování protiprávního stavu, nikoliv jen jeho krátkodobý vznik (např. jako omezování osobní svobody by se necharakterizovalo několikasekundové zamknutí v šatně školy, učiněné navíc v žertu). Může se tedy jednat o situaci, kdy pachatel provede trestný čin čímž vyvolá protiprávní stav a ten následně udržuje nebo ani nemusí provést trestný čin, ale pouze udržovat protiprávní stav, který vznikl bez jeho dočinění.

Důležitým aspektem je tedy plynulost, nikoliv jednotlivé dílčí činy. V případě, že se jedná o trvající trestný čin, nahlíží se na něj jako na jeden trestný čin.

Příkladem může být trestný čin omezování osobní svobody. Toho se dle trestního zákoníku dopustí ten, kdo jinému bez oprávnění brání užívat osobní svobody. Důležité je zde slovo brání, které vyjadřuje pokračující skutečnost. Už samotný únos je sám o sobě trestným činem, ale pokud pachatel nadále drží osobu v zajetí, jedná se o trvající trestný čin, protože udržuje protiprávní stav omezení osobní svobody.

Tip: V jaké škále trestů se reálně soudci pohybují a lze predikovat, jaký trest se bude ukládat? Kdy je možné uložit trest podmíněný a kdy se naopak sahá k nejvyšším trestům? Na to naleznete odpověď v dalším článku.

Pokračování v trestném činu

Pokračování v trestném činu definuje trestní zákoník jako jednání, jehož jednotlivé dílčí útoky vedené jednotným záměrem naplňují, byť i v souhrnu, skutkovou podstatu stejného trestného činu, jsou spojeny stejným nebo podobným způsobem provedení a blízkou souvislostí časovou a souvislostí v předmětu útoku.

V praxi se tedy jedná o situaci, kdy osoba spáchá jednotlivé akty či činy, které by samy o sobě mohly být považovány za samostatné trestné činy, ale jsou prováděny jako součást jednoho spojeného úmyslného jednání. Klíčové prvky tohoto pojmu jsou:

  • Jednotný záměr: Osoba má jediný záměr nebo cíl, kterého chce dosáhnout opakovanými akty.
  • Podobný způsob provedení: Každý z těchto jednotlivých činů je spáchán podobným způsobem, což může zahrnovat stejný postup, nástroje nebo techniky.
  • Blízká souvislost časová: Jednotlivé akty jsou spáchány v krátkém časovém období, takže je zjevné, že nejde o oddělené události, ale o spojenou sérii činů.
  • Souvislost v předmětu útoku: Všechny jednotlivé akty jsou zaměřeny na podobný cíl, objekt nebo subjekt.

Příkladem může být situace, kdy osoba provede sérii krádeží ve stejném obchodě, s podobným způsobem provedení a blízkým časovým odstupem mezi jednotlivými činy. Například:

  • Den 1: Osoba vstoupí do obchodu a ukradne mobilní telefon v hodnotě 5 000 korun.
  • Den 2: Osoba znovu navštíví tento obchod a ukradne tablet v hodnotě 7 000 korun.
  • Den 3: Opět přijde do obchodu a ukradne chytré hodinky v hodnotě 3 000 korun.

Tip: Kdy je krádež přestupek a kdy se jedná o trestný čin? To se dozvíte v našem článku.

I když by každá krádež samostatně mohla být považována za samostatný trestný čin (krádež), zde by se mohlo argumentovat, že jedná se o pokračování v trestném činu. Jednotlivé krádeže jsou totiž prováděny s jednotným záměrem (krást zboží), podobným způsobem provedení (vstup do obchodu, vybrání zboží) a jsou vzájemně propojeny časově (krádeže se dějí ve stejném obchodě v krátkých intervalech).

Kdyby se nahlíželo na jednotlivé krádeže odděleně, jednalo by se vždy jen o přestupek, protože jednotlivé zboží nedosahuje hranice škody 10 000 korun. Avšak tím, že se na ně nahlíží souhrnně, bude se jednat o trestný čin, respektive pokračování v trestném činu.

Shrnutí

Různé typy trestných činů z časového hlediska mají významný dopad na právní kvalifikaci a trestní sazby. Hromadné trestné činy vyžadují více obdobných jednání s jednotným záměrem, kde je důležité hromadění nebo výroba ve značném množství. Trvající trestné činy spočívají v udržování protiprávního stavu, ať už tento stav pachatel vyvolal nebo jen udržoval. Pokračování v trestném činu zahrnuje sérii dílčích útoků vedených jednotným záměrem, provedených podobným způsobem a v krátkém časovém období, což umožňuje posuzovat tyto činy jako jeden souhrnný trestný čin.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024